Hoe mindfulness je kan leren om jezelf te waarderen om wie je bent

marian palsgraaf en marisa garauZoals jullie misschien weten, schrijf ik sinds een tijdje guest blogs voor Marian Palsgraaf van www.justbeyou.nl

Marian heeft enkele jaren geleden een zelfde soort ontwikkeling als ik doorgemaakt.

Marian liep vast in haar leven toen haar moeder overleed. Haar moeder was alcohol-verslaafd geweest en had Marian en haar tweelingzus daardoor niet de geborgenheid en veiligheid kunnen geven die kinderen nodig hebben als zij opgroeien.

Het gevolg van deze instabiele thuis-situatie was dat Marian als kind de overtuiging ontwikkelde dat zij geen liefde en aandacht waard was, waardoor zij – toen ze opgroeide – een perfectionist werd en zich in allerlei bochten wrong om geaccepteerd te worden en anderen te pleasen.

Hier komen Marian’s verhaal en dat van mij bij elkaar. Want omdat ik net als Marian leed onder het ‘ik ben niet goed genoeg’ syndroom, vond perfectionisme ook bij mij een vruchtbare voedingsbodem en kon ook ik niets anders bedenken dan dat ik me tot het uiterste moest aanpassen aan de eisen en verlangens van de mensen om me heen… ten koste van mezelf.

Zowel Marian als ik zijn erachter gekomen dat we hierin niet bepaald de enigen waren. Onthutsend veel vrouwen (en mannen) lijden onder deze onbewuste reactie op inefficiënte, pijnlijke overtuigingen die zij in hun jeugd hebben ontwikkeld.

Hoe mindfulness je kan leren om jezelf te waarderen om wie je bent

Het perfectionisme, pleasen en aanpassen zijn reacties die ons tijdens onze jeugd van dienst zijn omdat ze ons helpen te overleven. Maar na dertig of veertig jaar merken we opeens dat die eens zo behulpzame reacties juist starre patronen hebben gecreëerd, en ontdekken we dat we inmiddels muurvast vastzitten in negatief gedrag dat ons niet langer geeft wat we willen.

Want terwijl we enorm ons best doen om anderen te pleasen en naar de mond te praten, bereiken we er helemaal niets mee behalve irritatie en verstoorde relaties. We denken dat we anderen een plezier doen door zo kleurloos, doorzichtig en flexibel mogelijk te zijn… maar anderen kunnen helemaal niets met zo’n houding.

En zo veroorzaken we precies die negatieve reacties die we zo krampachtig proberen te voorkomen. Niemand wil immers met een marionette te maken hebben die geen eigen mening of wil heeft.

Hoe meer je je in bochten wringt om in de smaak te vallen, hoe minder anderen je mogen. En wat concludeert ons ego dan? Dat het aan die anderen ligt! Want jij doet er immers alles aan om aan die ander tegemoet te komen, dus jou treft toch zeker geen blaam? Arme jij!

Maar in werkelijkheid liggen de zaken iets genuanceerder. De werkelijke oorzaak van uitputtend ‘please’ gedrag is namelijk dat jij jezelf niet accepteert zoals je bent.

Maar omdat dit zo diep in jezelf verborgen ligt, kun je daar moeilijk of vaak helemaal niet bij. En dan blijft er voor het ego niet veel anders meer over dan de beschuldigende vinger naar anderen te wijzen.

Marian en ik hebben inmiddels ieder voor onszelf ontdekt hoe we onze verouderde, negatieve overtuigingen konden ontmantelen zodat we deze bij het grof vuil konden zetten. Daardoor zijn we er zowel emotioneel als fysiek veel beter aan toe en genieten we volop van het leven, zonder dat juk van perfectionisme en vermoeiend ‘please’ gedrag dat ons in het verleden zo uitputte en gezonde relaties kapot maakte.

Op donderdag 3 juli om 20.00 spreken Marian en ik samen over het gebrek aan acceptatie en eigenliefde waar zoveel vrouwen onder lijden, en hoe mindfulness je kan helpen om een eerste stap op weg naar zelf-acceptatie te zetten: namelijk door bewustwording.

Bewustwording – inzicht hebben in wat je denkt en tot welk gedrag dat leidt – zorgt ervoor dat je in contact met je lichaam en geest komt, waardoor je steeds beter je oude, inefficiënte patronen kunt herkennen… en deze uiteindelijk volledig kunt ontmantelen.

Met bewustwording, of mindfulness, kun je jezelf bevrijden van die verstikkende, zelf-gecreëerde beperkingen die ervoor zorgen dat je niet jezelf durft te zijn en altijd maar slaafs op zoek bent naar waardering en complimentjes.

Mindfulness is de sleutel tot zelf-verwezenlijking. Mindfulness helpt je om tot jezelf te komen in allerlei alledaagse situaties. Het oefenen van mindfulness zorgt ervoor dat je in elke bezigheid die je op een dag doet, bewustwording oefent. Dit zet de deur open naar een beter inzicht in jezelf en je reacties, waardoor je je verkrampte, gekunstelde gedachten en gedrag uiteindelijk geheel kunt vervangen met een gezonde, liefdevolle en onvoorwaardelijke levenshouding.

Helaas blijven veel mindfulness-trainers de nadruk leggen op de inmiddels beruchte mindfulness-meditaties. Hun opvatting is dat als je nu maar elke dag minstens een uur mediteert, al je problemen vanzelf zullen verdwijnen.

Veel vrouwen hebben niets aan meditaties van dik een uur per dag, omdat zij daar simpelweg geen tijd voor hebben.

Marian en ik begrijpen dat, omdat wij allebei ondernemer zijn en ook geen tijd hebben om elke dag urenlang op een kleedje te zitten!

Ik praktiseer al bijna 8 jaar elke dag mindfulness, heb allerlei trainingen gevolgd en zelfs twee bestsellers over mindfulness geschreven die ook internationaal uitgekomen zijn. Mijn ervaring is dat het helemaal niet nodig is om elke dag urenlang te mediteren om jezelf te leren accepteren en je oorspronkelijke eigenwaarde terug te vinden.

Ik heb ontdekt dat wij ons leven niet hoeven aan te passen aan het starre meditatie-regime van mindfulness, maar dat mindfulness zich makkelijk aanpast aan onze levensstijl. Juist omdat mindfulness niet rigide is, maar flexibel, veelzijdig en heel praktisch toepasbaar in ons dagelijks leven. Daardoor is mindfulness ook geschikt voor mensen met een drukke agenda, die een carrière hebben, een gezin runnen en er ook nog een sociaal leven op nahouden.

Graag nodig ik je uit om je voor donderdag 3 juli 2014 om 20.00 aan te melden voor ons webinar.


Tags

eigenliefde, gebrek zelfliefde, haal meer uit je dip, marisa garau, mindfulness, webinar


Misschien vind je dit ook leuk:

 • katinka schreef:

  Bedankt voor jullie reactie. Ikdoe vanavond toch graag mee.Sinds gisteren ben ik ziek thuis (koorts, keelpijn,verkouden).Ik ga daarom niet naar de herhalingsavond van mijn cursus. Tot vanavond, ik ben heel benieuwd! X

 • Hoi Katinka, bedankt voor je positieve woorden en wat goed dat mindfulness je nu al zoveel inzichten in jezelf heeft gegeven! Ik heb het ook als een bevrijding ervaren en ben nog steeds elke dag blij dat ik mezelf heb aangeleerd om negatieve gedachten een halt toe te roepen. Daardoor ben ik veel minder met mijn eigen probleempjes bezig en kan ik van meer waarde zijn: voor mezelf en anderen. Gewoon omdat ik meer ruimte heb voor positieve gedachten en daden. Mindfulness is geen wondermiddel, maar als je eenmaal ziet hoe het werkt en wat het voor je doet, is het toch wel een magisch hulpmiddel! En het mooie is dat hoe meer je oefent, hoe meer allerlei lastige kwesties in je leven tot rust komen en op hun plek vallen. Veel succes op je mindfulness-pad, geniet ervan! Marisa x

 • Katinka schreef:

  Hoi Marisa en Marian,
  Helaas kan ik er niet bij zijn, ik heb een herhalingsavond van een cursus die ik heb gevolgd, waar ik ook heel graag bij wil zijn. Wel ben ik heel enthousiast over Mindfulness, ik heb een online training van Marisa gedaan en ben nu aan het lezen in het boek van Marisa. Ik wil er graag mee verder omdat ik merk dat ik er veel aan heb. Ik laat me inderdaad veel meeslepen met mijn gedachten en (negatieve) gevoelens, Ik wil ook graag pleasen, aardig gevonden worden en ik begin nu eindelijk (op mijn 39e) te begrijpen dat het erom gaat dat ik mezelf accepteer, Als ik aardig voor mezelf ben dan kunnen anderen mij veel minder raken met negatieve opmerkingen……Ook is het een echter eye opener voor mij dat ik mijn gedachten en gevoelens geen aandacht hoef te geven, Ik ben daar volop mee aan het oefenen en ik ben zo blij dat ik mindfulnes heb ontdekt dankzij jullie, Dank jullie wel! Liefs Katinka

  • Hoi Katinka, dank je wel voor je mooie reactie! Wat top dat je er zo mee bezig bent. Keep up the good work. Ik weet nog niet of het webinar wordt opgenomen of nog een keer met een andere datum. Ik hou je in ieder geval op de hoogte. Geniet van je dag!

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.