Eh….Sorry, wat zei je? Concentratie leidt tot succes.

Concentratie leidt toe succes. Maar in een wereld vol sms’jes en tweets is concentreren bijna ondoenlijk. Lesje aandachtmanagement nodig?

Hoe goed kun jij je concentreren? Werk je meestal consistent aan een opdracht of ben je een speelbal op de golven van e-mail, facebook, Twitter en online media? Het antwoord op de vraag bepaalt in hoge mate hoe geslaagd, gelukkig en zelfs hoe gezond je bent. Want een versnipperd leven maakt dat je belangrijke doelen niet haalt en geeft bergen onnodige stress.

In haar boek “The art of concentration” stelt de Britse onderzoeker Harriet Griffey, dat we een concentratiecrisis doormaken. “kantoorwerkers worden tegenwoordig gemiddeld iedere drie minuten gestoord”, zegt ze. “Uit onderzoek blijkt dat de doorsnee kantoorwerker bovendien ook als ze niet wordt gestoord, om de vijf minuten iets anders doet. E-mail checken bijvoorbeeld. Of surfen op het net. Gemiddeld laten we ons per dag bombarderen met 34 gigabite aan info. Daardoor, en door het constante multitasken, komt er steeds minder uit onze handen. We lijden aan collectieve ADHD; dat leidt niet alleen tot verminderde productiviteit, het beperkt ook ons persoonlijk geluk”.

.
Virtuele snacks

Volgens Griffey zijn we onze eigen grootste vijand. “We ontwikkelen allerlei strategiën om ons niet te hoeven concentreren”, zegt ze. “De weg van de minste weerstand is om steeds toe te geven aan een orgie van viruele snacks. Stel, je bent een verslag aan het schrijven en plots bedenk je dat je graag zou willen weten wat een hotelkamer op 5th Avenue kost. Niemand houdt je tegen om het op te zoeken. Dus je gaat online. Voor je het weet zijn er twintig minuten verstreken. Uit onderzoek blijkt dat het na zo’n interruptie gemiddeld een kwartier duurt voordat je weer volledig met je hoofd bij je taak bent.” Het probleem van ons mulitmediale bestaan is dat we de afleiding zelf opzoeken en daarom nauwelijks het hoofd kunnen bieden. Kinderen die het huis op zijn kop zetten, gaan vanzelf weer weg of moeten uiteindelijk naar bed. Het is zelfs tamelijk goed mogelijk om in een luidruchtige omgeving geconcentreerd door te werken.

Digitale interrupties zijn van een heel ander kaliber. We delen ze aan onszelf uit, als kleine beloningen voor iets wat we nog niet hebben verdiend. Niet voor niets worden geavanceerde mobiele telefoons ook crackberries genoemd.
Even één dingentje opzoeken, nog even dat mailtje lezen, nog één sms ‘je versturen… Volgens deskundige zit er een evolutionaire drijfveer achter dit gedrag. De natuur heeft ons zo geprogrammeerd dat we nieuwe, spannende informatie altijd voorrang geven boven nuttige, maar saaiere projecten. Reageren op de “pling”van een sms is leuker dan doorwerken aan dat saaie verslag.

Die impuls wordt beloont met een shot dopamine. Eraan toegeven is lekker! Honderdduizenden jaren lang werkte dat uitstekend. Stel dat je je tijdens het kippenplukken niet leit afleiden door bijvoorbeeld geritsel in het struikgewas. Dan eindigden jij en je kinderen voortijdig als smakelijk avondmaal van de wolven. Maar de informatie die ons achter ons bureau afleidt, is zelden vitaal. Geen wolven, maar veleidelijke spam.

Go Unplugged!

Concentratie zou wel eens het meest felbegeerde goed van deze eeuw kunnen worden. Een frisse kijk op de zaak heeft Tim Ferris, de man achter de bestseller The 4-hour workweek oftewel een werkweek van 4 uur. Hij pleit voor een Low-information Diet, waarbij je op gezette tijden geen informatie tot je neemt die niet strikt nodig is voor wat je op dat moment tot stand wilt of moet brengen. Aandachtmanagement noemt Ferris het. “Informatie vreet aandacht”, zegt hij. “als je iets wilt presteren, zult je tijdsblokken moeten inbouwen waarin je heel streng uitsluiten focus op output, op productie. Dat lukt alleen als je tegelijkertijd alle input blokkeert.

Dus geen e-mail lezen, niet “even” sms’en en niet surfen. Ga letterlijk met oordoppen in en zonder internetverbinding in een kast of op een eiland zitten. De concentratie komt na verloop van tijd vanzelf, want onze hersenen willen toch ergens mee bezig zijn en gaan zelfs een saaie taak vanzelf leuk vinden. Succesvolle mensen hebben maar weinig gemeen, maar ze doen allemaal aan het selectief negeren van input.”
Ferris’ raad klinkt redelijk eenvoudig. Waarschijnlijk denk je “goed idee, dat kan ik ook.” Vergis je niet. Afkicken doet pijn!
Bron: Grazia

In mijn eerdere blog heb ik het gehad over timemanagement tips. Het is zo veel bevredigender als je aan het einde van de dag kan zeggen dat je wat hebt gedaan of in ieder geval dat je hebt genoten van je dag. Ik merk ook dat ik moeite met concentratie had want email, telefoon etc. stond allemaal aan. Dit heb ik ook afgeschaft. Heb je met iemand een afspraak, geef degene dan ook echt aandacht! Zet je telefoon uit want niet is zo vervelender voor je gesprekspartner als je steeds kijkt op je mobiel en afgeleid bent van elke “ping”.

Ben jij verslaafd aan je computer en/of mobiel? Hoe ga jij daar mee om? Ik zal het leuk vinden als je hieronder een reactie plaatst.

Je kunt me ook volgen op twitter of facebook.


online adverteren www.m4n.nl


Tags

concentratie, concentreren, doelen halen, een werkweek van 4 uur, grazia, sociale media, tim ferris


Misschien vind je dit ook leuk:

Stappenteller

Stappenteller
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>