Luisteren naar jezelf en naar anderen voor een goede relatie!

luister je welLuisteren naar elkaar, vooral naar jezelf, naar de natuur, naar de lucht, de vogels. Het is allemaal goed voor jezelf, goede voor anderen en heel goed voor de relatie.

Kortom, alles om je heen! Goh, moeilijk hè? Maar, doen we dat wel; luisteren we wel? Luister jij wel? En zo ja, wat hoor je dan?

Luisteren naar jezelf en naar anderen voor een goede relatie!

Leuk of niet zo leuk, misschien zelfs heel onaangenaam! Sssst… luister nou toch eens! Hoe goed luister je, naar jezelf, naar anderen. Om die relatie beter te krijgen. Tjeetje… valt nog niet mee! Eerlijk gezegd, is het ook heel moeilijk om goed te luisteren omdat we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, zelfs eigenlijk vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we in slaap vallen, zo ontzettend druk zijn met alles en nog wat gedurende de gehele dag. De een praat, de ander praat, weer een ander schatert het uit, jij hoort en je hoort eigenlijk van alles, maar… luister je ook? Luister je écht naar wat die ander vertelt of ben je in gedachten alweer bij het volgende wat je straks moet doen.

Sta eens even helemaal stil en luister eens! Stop eens even tijd in die relatie. Die relatie met jezelf en die relatie met die ander. Stop met je gedachten, haal eens even diep adem en luister eens heel oprecht naar dat, wat de persoon tegenover je vertelt. Zo aandachtig dat het tot je doordringt. Dan luister je tevens of je überhaupt dezelfde taal spreekt dan die ander en of het aangenaam is wat je hoort en, belangrijker nog, of je er iets mee kunt.

Die ander spiegelt je namelijk, want als je niet luistert, kun je dat in principe gewoon zien aan die ander. Hoe praat jij tegenover die ander. Hard of zacht? Verlegen, schreeuwend? En, spreekt die ander dan ook op een schreeuwende manier tegen jou, dan kan het zijn dat dit gedaan wordt omdat jij niet luistert. Neem eens de tijd om naar die ander te luisteren en doe dit met echte aandacht want dat komt echt de relatie met die ander ten goede.

Stil zijn en luisteren is eigenlijk heel goed, want dan word je de gelegenheid geboden om eens echt goed te luisteren en ook vooral te luisteren naar jezelf, want er gebeurt heel veel binnenin jezelf . Wat hoor je, wat voel je? Is het leuk of misschien helemaal niet leuk? Wil je er iets aan doen, of gewoon doorgaan met luisteren en de relatie met jezelf verbeteren?

Je hoeft niet constant bezig te zijn om maar bezig te zijn.

Doe eens een keertje lekker niks en laat je meevoeren in je eigen ik. Je eigen ademhaling, in en uit, in en uit en blijf luisteren. Alleen als je stil bent, kun je luisteren. Stil met praten, stil met denken. Heerlijk om alles in je op te nemen wat je dan hoort en de relatie met je zelf en met anderen te verbeteren. Mooi toch?

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

  • Ik vind luisteren best moeilijk,ik vul vaak zelf al dingen in,soms klopt dit maar ook vaak danheb ik geen interesse in gesprekken.Ik merk ook dat ik alles maar voorbij laat razen.ik betrap mij er ook op of ik wel reeel bent,want het geeft soms de nodige hilariteit om niet te luistern.
    Ik hoop dat ik leert om te luisteren en daar ook voor open durft te staan.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

    17 tips Van Jezelf Houden
    >