Kan positief denken echt je leven veranderen?

Heb je gehoord  van het argument dat positief denken gewoon een manier is van verbergen van de realiteit?

De vraag of positief denken meetbare voordelen heeft, heeft al jaren de interesse van de wetenschap. Studies zijn voornamelijk gericht op de mogelijkheden van fysieke voordelen. De wetenschap spreekt elkaar vaak tegen.

Voor mij geldt dat ik met het leren van positiviteit veel meer zelfvertrouwen heb opgebouwd.

Een aantal resultaten van positief denken is:

* Verminderen van negatieve stress

* Meer weerstand tegen een gewone verkoudheid

* Een beter gevoel van welzijn.

* Betere copingvaardigheden in moeilijke situaties

Positief denken maakt gelukkiger

Pessimisten zijn meer naar binnen gericht en hebben meer depressie, angst en in het algemeen meer andere problemen.  Positieve mensen hebben een grotere capaciteit voor liefde, vreugde en warmte die geluk brengt in hun leven, en ook in het leven van hun familie en iedereen om hen heen. Dit gevoel van liefde betekent dat zij meer naar “buiten” gericht zijn, vriendelijker zijn en meer kunnen “hebben” van andere mensen.

Positief denkende mensen zijn gezonder

Het is nog enigszins onduidelijk waarom mensen die in de praktijk positief denken, voordelen ervaren voor de gezondheid. Mijn ervaring is dat met het hebben van een positieve kijk, je beter kunt omgaan met (stressvolle) situaties, waardoor je de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van stress op je lichaam vermindert.

Positief denkende mensen zijn succesvoller

Om het op een andere manier te bekijken, succesvolle mensen hebben de neiging om positief te denken. Optimisten zijn gelukkiger en productiever in hun werk en krijgen sneller promotie. Misschien denken deze mensen wel dat ze succesvoller zijn omdat ze positief denken ;-).

Draai het negatief denken in om in positief denken.

Wat je tegen jezelf zegt heeft een enorme invloed op de algemene richting van je gedachten. Negatief praten is waarschijnlijk een gewoonte die er bij je in is geslopen, vooral als je omringd bent door negatieve mensen. Dus, de eerste stap naar een meer positieve ingesteldheid is het veranderen van de manier hoe je tegen jezelf praat.

Het is net als bij alle andere slechte gewoonten, voordat we kunnen veranderen moeten we eerst bewust worden dat we het doen. Kijk eens of jij kunt ontdekken wat je allemaal tegen jezelf zegt. Als je vindt dat het voornamelijk negatief is, werk dan aan een manier om het positief om te draaien. Probeer er eens een spel van te maken.

Begin met het volgen van een eenvoudige regel: Zeg niet tegen jezelf wat je ook niet tegen tegen een ander zou zeggen! Als het niet de moeite waard is om hardop te zeggen, is het waarschijnlijk niet waard om tegen jezelf te zeggen.

Hier zijn enkele voorbeelden van typische negatieve self-talk, en hoe je misschien een meer positieve draai aan deze interne (of externe) gesprekken kunt zetten.

Negatieve versus Positief

Wat ben ik toch een rund – Wat heb ik hiervan geleerd?

Ik doe nooit wat goed – De volgende x doe ik het beter.

Jeetje wat jammer dat……. – Het voordeel is dat ik nu…………

Ik heb zoiets nog nooit eerder gedaan – Het is een kans om iets te leren.

Ik heb niet de middelen – Ik zal een manier vinden om het middel ervoor te vinden.

Niemand communiceert met mij – Ik zal zelf met een gesprek beginnen.

Een optimist worden

Als je echt negatief denkt, verwacht dan niet dat je in één nacht slapen een optimist bent. Het heeft mij jaren gekost. Maar met oefenen en focus, zal je je weg vinden.

Oefen met het positief zijn. Doordat je steeds optimistischer wordt, zal je in staat zijn om beter met bepaalde situaties om te gaan.

Dus, wat denk je? Kan positief denken echt helpen bij het verbeteren van je leven?
Nou, laten we eens kijken, minder stress, gelukkiger zijn, een betere gezondheid en meer succes – klinkt goed in mijn oren.

Welke manieren heb jij gebruikt om positiever te worden/zijn? Fijn als je hieronder een reactie wilt plaatsen.

Als je dit artikel waardevol vindt, vind ik het leuk als je dit wilt delen met anderen. Dit kan door de “vind ik leuk” knop van Facebook in te drukken of een tweet te plaatsen.

Vind je het moeilijk/lastig om positief te denken?

Om positiever te kunnen leven is één persoon erg belangrijk. En dat ben je zelf. Het begint allemaal bij jezelf. Van jezelf houden, vanuit jezelf handelen en vanuit jezelf verbinden met anderen. Ik help je graag verder met ‘365 dagen Positief Denken’.

Als je negatieve gedachten en_of gevoelens ervaart zeg dan meteen 'next'! Hierdoor breek je de maalstroom van negatief denken af! Denk aan wat je wél wilt dat zich in je leven manifesteert

 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

liefde, negatief versus positief, positief denken, stress


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Leuke positieve boodschap! Lekker weg te lezen en brengt een vrolijke toon met zich mee!

 • Patricia schreef:

  Ik ben jarenlang een negatieve denker geweest en voelde me vaak heel erg depri en had lage eigenwaarde. Zo’n 1.5 jaar geleden ben ik mee gaan doen met een groep vrouwen die elke dag een “dankbaarheidslijstje” naar elkaar emailde. Vandaag de dag gaat het positief denken al veel beter. Ik heb geleerd van zelfs de vervelende dingen iets positiefs te zien. En dat maakt mijn leven een stuk fijner. Wat ook wel eens helpt is iets voor een ander te gaan doen ipv zo met mezelf bezig te zijn altijd.

  • Hoi Patricia, dank je wel voor het delen van je ervaring. Zo fijn om te lezen als iemand dezelfde ervaring heeft en profijt heeft bij het ‘dankbaar’ zijn.

   Warme groet, Marian

 • werner schreef:

  hoe we positiever kunnen worden, dat is geen gemakkelijke boodschap. we moeten eerst bewust worden dat we negatief bezig zijn. dan moeten we de wil hebben om er alles voor te doen om positief te worden. Dan moeten we inspiratie opdoen van hoe we positiever kunnen worden. We kunnen op allerlei manieren inspiratie opdoen, bijvoorbeeld: een leer rijk positief denken boek, een positieve coach zoals Marian bij de armen nemen, enz,…

  We zijn allemaal mensen en we hebben allemaal gewoontes waar we niet direct bewust van zijn, maar wel in ons dagelijks leven doen en toepassen.

  bij een positief persoon is dit niet verschillend, het enige verschil is, dat een positief ingesteld persoon zich ervan bewust is geworden dat hij/zij negatief bezig is en dat zou willen veranderen. een positief ingesteld persoon zoekt positieve inspiratie, eender wat, zolang het maar positief is. hij/zij zoekt naar manieren waar hij/zij dankbaar voor kan zijn. hij/zij kijkt naar positief inspirerende films, leest positieve boeken, enz,… alles wat hij/zij doet denken aan positief denken. nog nooit gemerkt dat een positief persoon succesvol is in alles wat hij/zij doet? het is omdat zijn/haar ingesteldheid volledig anders is dan van een negatieve denker.

 • Beste Marian,

  Ik kan niet laten te reageren op deze mail.
  Laat ik beginnen dat veel van jou stellingen mij enorm aanspreken.
  En dat ik van mening ben dat veel mensen zich zelf te kort doen.
  De problemen van anderen en de problemen in de wereld beïnvloeden, helaas, negatief deze personen.

  Echter m.b.t. positief denken, komt dit bij mij over dat het in het denken zit.
  Ik ben een andere mening toegedaan.
  Van binnen moet er wat gebeuren met mensen die veel zaken negatief zien.
  Ook het ombuigen van negatief naar positief vindt ik een lastige opmerking.

  Blijf nou eens lekker bij jezelf, accepteer jezelf, en doe wat aan de dingen die je niet leuk vindt.
  Geef geef en geef nog eens, het leven bestaat uit geven.
  Wanneer anderen ook geven dan zullen er vanzelfsprekend ook personen zijn die krijgen.
  Stoor je niet negatief aan anderen.
  Denk: “Die ander is toch gek” , gekken neem je het nl. niet kwalijk. J

  Positief denken zal m.i. vanzelf moeten gaan zonder dat je denkt, ik zal eens positief gaan denken.

  Ik hoop dat je bovenstaande begrijpt.

  Geschreven door een persoon die denkt dat wanneer je geniet van geven, je vanzelf veel krijgt. O.a. een positief gevoel, maar nog veel meer moois.
  Groet en nog veel succes.

 • Judith schreef:

  Hallo Marian,

  Dank voor je blog, erg inspirerend! Wat ik doe; elke dag dank je wel zeggen als je wakker wordt en als je gaat slapen en verder proberen elke dag naar jezelf te glimlachen en naar anderen, dan wordt alles gelijk een stuk positiever. En, alles gelijk van een andere kant proberen te bekijken als je negatief gaat denken, dat werkt echt goed -)

 • Tineke schreef:

  Positief denken is een kunst en kan niet iedereen zichzelf aanleren,negatief denken kunnen we allemaal alleen het lost niks op,je krijgt last van maag, darmen etc etc.en je straalt niet dusdanig dat anderen zich tot je aangetrokken voelen dus kom je uiteindelijk in een isolement terecht waar het maar weer moeilijk uit te komen is. In de kracht van positief denken schuilt het vermogen om te kunnen analiseren wat er op dat moment echt toe doet

 • Hennie schreef:

  Dank Marian, voor je positieve manier van leven.
  Ik lees je mails met ontzettend veel plezier en ik probeer er wat mee te doen.
  Fijn dat je je positiviteit met ons wilt delen.

  Een hartelijke groet,

 • Leuk en goed blog-bericht, Marian.

  Bedankt voor je positiviteit! Keep up doing the good work!

 • Marloe schreef:

  Bedankt voor je weblog bericht. Ik heb heel veel moeite met het positief leren denken. Alle tips zijn welkom.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >