Hoog Sensitief Persoon

Hoog Sensitief Persoon

Ben jij gevoelig voor sfeer?
Snel ontroerd of diep gekwetst door wat een ander ‘iets onbenulligs’ noemt?
Is lawaai en drukte je al snel teveel?

Nog veel meer punten heb ik genoemd in mijn blog: Ben ik een HSP?

Veel kans dat jij een Hoog Sensitief Persoon bent.
Tegenwoordig een term die je regelmatig tegen komt in de media en in gesprekken. Maar toch is het een onderwerp waar pas sinds het begin van dit millennium regelmatig over geschreven wordt.

Hoog Sensitief Persoon

De eerst keer dat ik het tegen kwam zal ergens begin 2004 geweest zijn, een interview in de krant met Elaine.N. Aron (universitair docent psychologie en psychotherapeut), naar aanleiding van haar nieuwe boek; ‘Het Hoog Sensitieve kind’.

Het artikel prikkelde me, ik herkende mijn dochter feilloos in de beschrijving van de kenmerken die zij aanhaalde in het interview. Puzzelstukjes vielen als vanzelf op zijn plaats.

Leestip: Een hooggevoelig kind is een cadeautje wat je mag uitpakken)

Intuïtief had ik heel goed aangevoeld dat mijn kind gevoelig is, alleen ik had er nooit de juiste beschrijving aan kunnen geven. Natuurlijk haalde ik het boek in huis en al lezende werd ik met elke bladzijde meer bevestigd: mijn kind is hoog gevoelig.

Maar het frappante was: ik herkende mezelf! Met elk hoofdstuk werd er een stukje van mezelf erkend! Er was een verklaring voor mijn ‘zijn’!

Zoveel jaar was ik door het leven gegaan aan als een ‘zwakkeling’, iemand die overgevoelig reageerde, overal over moest nadenken, zich graag terug trok, liever zat te lezen dan ging sporten, details opmerkte die anderen niet zagen of ervoeren, snel in mijn schulp kroop als niet precies duidelijk was wat er van mij verwacht werd, dagboeken vol intense emoties schreef en zo kan ik nog wel even door gaan.

Ik was geen zwakkeling, geen watje, ik was hoog sensitief!! En dat was niet erg, dat was een hele mooie eigenschap ineens!

15-20% van de mensen in hoog sensitief. Oftewel, geboren met een gevoeliger, subtieler, zenuwstelsel. Het zijn de schrijvers, de kunstenaars, de leraren, de dominees, de spirituele leiders e.d. in de maatschappij.

Ook in de dierenwereld is het fenomeen bekend. Het zijn de hoog sensitieve dieren die de kudde waarschuwen voor naderend onheil, zij hebben de subtiele veranderingen in de omgeving veel eerder waar genomen dan de grote meute. Dit was duidelijk bij de Tsunami Thailand toen de dieren al eerder de bergen in trokken.

Ik zie het altijd zo: om een maatschappij goed te laten functioneren heb je verschillende soorten mensen nodig: een kleine groep vernieuwers, leiders, inspirators, ondersteuners en een grote groep betrouwbare, sterke, harde werkers (even gechargeerd).

Harde, snelle, prestatie gerichte moderne samenleving

De groepen zijn allemaal even belangrijk voor een strak geoliede samenleving.
Maar in onze harde, snelle, prestatie gerichte moderne samenleving is steeds minder plaats en begrip voor de meer rustige, stille, bedachtzame, gevoelige eigenschappen van HSP-ers.

Daarbij raken HSP-ers ook nog eens veel sneller overprikkeld in de een leefomgeving die overladen wordt met beeld, geluid, beweging en een niet aflatende informatiestroom.

Voor mij is de kennismaking met het begrip HSP het startschot geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Eindelijk voelde ik me geen tweederangs burger meer. Ik kon er tenslotte niks aan doen dat ik zo geboren was! Maar hoe ik er vervolgens de rest van mijn leven mee om zou gaan, dat voelde ik wel als mijn verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijk om mijn plek op te gaan eisen in een wereld die ik behoorlijk intimiderend vind en waar ik meestal ook oprecht niets van begrijp!

Erkennen is één ding, er naar gaan leven viel nog vies tegen. Het blijft dagelijks oefenen om mijn gevoeligheid als kracht in te zetten, om mijn rust te nemen en mezelf niet te laten overweldigen door alles wat er in mij en om mij heen gebeurt.

Vermoed je dat jij, of iemand in je omgeving hooggevoelig is?

Beantwoord alle vragen, bepaal of iets op jou van toepassing is of niet.

nr.
Vraag
Ja
Nee
1
Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 
 
2
Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen.
 
 
3
Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
 
 
4
Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
 
 
5
Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
 
 
6
Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
 
 
7
Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld.
 
 
8
Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
 
 
9
Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
 
 
10
Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen).
 
 
11
Ik schrik gemakkelijk.
 
 
12
Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
 
 
13
Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
 
 
14
Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
 
 
15
Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv-shows.
 
 
16
Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
 
 
17
Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
 
 
18
Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
 
 
19
Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit.
 
 
20
Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
 
 
21
Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
 
 
22
Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
 
 
23
Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
 
 

0-7 punten


Je bent waarschijnlijk niet hoog gevoelig. Hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is. Want als er bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor jou kan het zijn dat je wel hoog gevoelig bent.

8-14 punten

Er zijn verschillende gradaties in gevoeligheid. Je bent waarschijnlijk wel gevoelig maar mogelijk niet hoog gevoelig.

15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk hoog sensitief (HSP-er). Je bent gevoeliger voor nuance verschillen dan de meeste andere mensen. Het kan nut hebben om een boek te lezen over hoog gevoeligheid of kennis te maken met andere hoog gevoelige personen. Het kan zijn dat je heel veel herkent en daardoor iets bewuster wordt van deze eigenschap van je.

(Bron: Elaine N.Aron: Hoog Sensitieve Personen: hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt 2002).

Ik kan je vertellen: ik scoor 100% op deze test!

Wat heb ik er vervolgens o.a. mee gedaan?

 • Ik ben me gaan inlezen, alles wat er te vinden was. Toentertijd nog voornamelijk boeken. Later ook op internet.
 • Ik heb bij iedere kennismaking met een nieuwe leerkracht, informatie verstrekt over hoog sensitieve kinderen om begrip te krijgen voor het gedrag van mijn kinderen ( m.n. de oudste werd nogal eens autistische trekken aangerekend). B.v. door het boek ‘Het hoog sensitieve kind’, uit te lenen. Er zijn ook compacte folders voor leerkrachten ( niet iedere leerkracht stond hier voor open, helaas).
 • Ik ben milder voor mezelf geworden en probeer me niet langer te meten met ‘sterke’ niet HSP-ers.
 • Ik probeer alert te zijn op overprikkeling signalen en mezelf hier ook tegen te beschermen (dit is een van de lastigste stukken, nog steeds).
 • Ik werk aan het herkennen, erkennen en handhaven van mijn grenzen.
 • Ik spreek openlijk over HSP als dat ter sprake komt, dit om meer bekendheid en begrip te kweken in de maatschappij.
 • Ik leer mijn kinderen hun grenzen te respecteren en stimuleer ze om hun behoeften te uiten.
 • Ik eis af en toe een moment afzondering en stilte 
 • Ik gebruik mijn HSP kwaliteiten ‘actief’. Vertrouw op b.v. mijn intuïtie. Zoek de natuur op als ik behoefte heb aan inspiratie. Zorg voor een sfeervolle omgeving waar iedereen tot rust kan komen.

HSP is een onderwerp dat vele facetten kent. Ik heb bij deze een klein begin gemaakt, in de hoop dat je er herkenning in vindt en/of begrip.
Mocht je een specifieke vraag of meer verduidelijking willen rondom dit onderwerp, laat het me weten. Ik wil er graag in een andere blog op terug komen.

Informatie:

Elaine N. Aron:
Hoog sensitieve personen
Het hoog sensitieve kind
Hoog sensitieve personen in de liefde
Het werkboek voor hoog sensitieve personen

Ben jij hooggevoelig en waar merk jij dit vooral aan?

Vind je het moeilijk/lastig om met je hooggevoeligheid om te gaan?

Geluk is wanneer je jezelf goed voelt hoe je bent. Jij bent altijd de regisseur van je eigen geluk! Als je niet gelukkig bent op dit moment, is dat het startsein om veranderingen in te voeren. Alleen jij weet welke veranderingen nodig zijn, en alleen jij bent degene die dat in gang kan zetten. Het lukt misschien niet meteen van de één op andere dag. Maar het proces start toch echt bij jezelf.

Zijn er veranderingen nodig in jouw leven?
Ben jij ook een HSP en vind je het lastig om je eigen energieniveau goed te beheren? Kost het dagelijks leven jou soms moeite en heb je het gevoel vooral te ‘overleven’ in plaats van dat je zelf de controle hebt? Ik ken deze uitdaging, daarom heb ik een inspirerend programma uitgewerkt dat jou helpt om jezelf af te schermen, om je emoties een plaats te geven zodat je veel meer energie hebt. Ik heb alles zelf persoonlijk uitgeprobeerd en voel me beter dan ooit. Dat gun ik jou ook. Kijk gerust eens naar deze eenvoudige toepasbare, effectieve e-cursus >>

Hoog Sensitief Persoon

Tags

Elaine N. Aron, hooggevoelig, hsp


Misschien vind je dit ook leuk:

Week van de HSP

Week van de HSP
 • Ik heb een aanmerking op deze vragenlijst. Een deel van de vragen is té situatie-afhankelijk. Bijvoorbeeld ingeval we met een ouder te maken hebben of een alleenstaande. Afhankelijk van de situatie zal zo’n vraag in een compleet ander daglicht komen te staan. Ook is een deel van de vragen niet met een simpele ja of nee te beantwoorden.
  Ik pleit voor een langere vragenlijst waar de vragen met 5 gradaties beantwoord kunnen woorden.

 • Bianca schreef:

  Ligt het aan mij of lees ik nergens welke punten ik moet optellen? Hoe werkt deze test? Ik wil hem wel graag maken. Al vind ik ja/nee nogal zwart/wit.

  • Het zijn idd geen punten, Bianca. Dit heb goed gezien alleen de punten of jezelf hierin herkent 😉

   Warme groet, Marian

 • hoi, ik ben een meisje van 14 jaar, sinds ongeveer een half jaartje weet ik dat ik hsp ben. Of dat ik in ieder geval kenmerken ervan heb maar dat is dus ook mijn vraag: ik heb 11 punten gescoord en bij meer testen staat dat ik ook niet heel hooggevoelig ben maar dat ik het wel heb. Maar valt gevoelig dus ook onder hsp of alleen hooggevoelig? want ik weet wel zeker dat ik hsp heb omdat ik me heel erg kan vinden in de kenmerken, maar dat ik het niet heel hooggevoelig ben, dus weet ik het niet zeker. xxx

  • Het is altijd lastig Gigi want ik wil geen ‘stempel’ plakken. Als jij het zeker weet dat je hooggevoelig bent zoals je schrijft. Dan kan je daar vanuit gaan en wellicht dat je daardoor jezelf beter gaat begrijpen waarom je reageert zoals je reageert. Succes en het is een mooie eigenschap hoor!

   Warme groet, Marian

 • Eigenlijk weet ik al langer dat ik veel trekken heb van hoog sensitiviteit. Maar ik ben er nooit bewust mee bezig geweest. Wel ondervind ik er last van. Ik ga er eens meer over lezen en hopelijk vind ik veel herkenning en tips!! Wat ik iig wel aan het doen ben is meer positiviteit in mijn aan het halen. Zo kwam ik op jouw site!! Bedankt!

 • Ik weet dit eigenlijk al heel erg lang. Ik trok me als kind al terug om lekker alleen te gaan wandelen, te gaan lezen. Om tot rust te komen. Wij gingen veel kamperen en niet op drukke campings, maar midden in de natuur. Ik heb er al veel over gelezen en toen ik nog niets over HSD wist trok ik me terug na drukke periodes. Ook mijn kinderen deden dit of misschien lastte ik zelf wel een rustperiode voor hen in. Daarmee bedoel ik lekker zonder andere kinderen lekker lezen of lego bouwen, in ieder geval iets doen wat je zelf graag wilde doen. Gordijnen dicht kaarsjes aan, voorlezen. En dit doen ze als volwassen mannen nog steeds. De een meer dan de ander. Nu ik ouder word trek ik me ook niets meer aan van anderen (lukt niet altijd, maar wel steeds beter). Sinds vijf jaar gestopt met werken en daar ben ik nog steeds heel blij mee. Af en toe kies ik ervoor om iets te doen wat niet goed voor me is, zoals een paar jaar geleden naar de Daila Lama in de RAI te gaan, daarna dagenlang ziek geweest, maar dat had ik er voor over. Het blijft keuzes maken en het blijft een zoektocht.

 • jacqueline Biljard van Leeuwen schreef:

  Beste allemaal, ook ik herken alles hiervan en mijn overactieve/ sterk geprikkelde periode is vaak van sept tot januari, daarna vlak en soms depressief. Een hele zoektocht het duizeld me nu om alles te lezen en op te zoeken. Ik moet mij echt terug trekken in de slaapkamer, mijn mind fullnes oefening en muziek luisteren, en cd van Susan Marletta-Hart Aandachtig leven met hooggevoeligheid.
  Mijn emoties zijn nu ook veel heftiger, voel alles 10x sterker aan, vraag mij af of er stemmings stabilisator kan helpen?? heeft iemand ervaring hiermee? Raak in paniek alsof het elke keer de eerste keer is dat het mij overkomt, en mijn emmer loopt aan alle kanten over en huil dan ook snel.
  Fijn om ( h) erkenning van anderen te lezen of tips van anderen te krijgen

  Sterkte en succes allemaal in deze zoektocht en training, Jacqueline

 • Sinds ongeveer 10 jaar weet ik van mijn hoogsensiviteit.Daarvoor voelde ik mij erg gefrustreerd in mijn omgeving. Ik kon veel minder aan dan andere vrouwen van mijn leeftijd. Ook maakte ik mij overal druk over waar anderen gemakkelijk overheen fietsten.
  Sinds een paar jaren weet ik er eindelijk goed mee om te gaan en heb medicijnen die het allemaal wat afvlakken.Je wordt ook ouder en kunt beter relativeren en de dingen doseren.Ook heb ik mijn lat veel lager gelegd en voel me daar goed bij.Wat anderen denken of vinden laat me koud nu en geniet op mijn manier erg van mijn leven.

 • ik lijd hier echt onder, zo heftig gevoelig zijn voor dingen dat ik er NOG geen kracht uit kan trekken, maar anderen erg belast met mijn emotionele buien en sfeegevoeligheid. hierdoor trek ik me juist heel erg terug en ben ik ook aardig aleen.

  hoe kan ik hier kracht uit trekken? want voor mij is het echt een belasting. nu zal dit ongetwijfeld ook wel liggen aan dat ik nog een 20er ben..

  • Marian schreef:

   Hoi Naomi, dank je wel voor je reactie. Het inzicht heeft mij al heel veel geholpen en het mezelf erin verdiepen. Wanneer je er ergens bewust van ben dan zul je dingen gaan (h)erkennen. Ik heb er veel blog berichten over geschreven. Op internet is ook veel te vinden. Ook heb ik een besloten groep waar HSP-er ervaringen uitwisselen en elkaar steunen.

   With love,

 • Katinka schreef:

  Ik ook 100% score! Ik wil er meer over lezen. Ik ben heel gevoelig voor de stemming van andere mensen, kan het me heel erg aantrekken als mensen nors zijn of geen gedag zeggen. Ook schrik ik van harde geluiden. Als kind kroop ik altijd onder het bed als er sirenes waren…. Verder heb ik inderdaad veel behoefte aan tijd voor mezelf. Doordat ik in het begin van het jaar een paniekaanval heb gehad probeer ik nu de week veel minder vol te plannen en bewust de mensen op te zoek waar ik me goed bij voel…. bedankt voor je bericht!

 • Judith schreef:

  Ja hoor ook hier een 100% score! eerder over gehoord maar nooit wat mee gedaan. Ik ga me er maar eens goed in verdiepen. Bedankt voor de duidelijk om schreven blog. Heb je nog tips om om te gaan met een kind die dit zeer ook een HSP is? Mijn zoon is 6 en ik herken heel veel bij hem er ook in…Bedankt

  • Marian schreef:

   Hoi Judith, een aanrader is het boek van Elain N. Deze heb ik genoemd in het blog bericht. Maak het gerust bespreekbaar met de leerkracht ook van je kind. Zorg voor voldoende herstel momenten voor je hem en/of over haar na drukke activiteiten of overprikkelende situatie. Vertel je kind gerust dat het helemaal goed is om zich even terug te trekken als het daar behoefte aan heeft. Ik vergelijk het altijd met het opladen van je telefoon dat doe je ook te pas en te onpas. Voor jonge kinderen kun je even proberen om de ‘grens’ te zijn en teveel overprikkeling te voorkomen. Niet teveel suiker werkt bij mij ook heel goed!

 • 20 punten gescoord :-)!! Ik herken er veel in, en het is al een aantal keer benoemd door anderen. Tot nu toe heb ik er alleen nog niets mee gedaan. Wie weet in de toekomst!

 • yolanda schreef:

  Lieve Laura, wat goed van je! Just Be You!! En besef dat je heel goed voor jezelf moet zorgen als je er ook wilt zijn voor anderen.
  Liefs, Yolanda

 • Brenda schreef:

  Ik ben er ook sinds kort achter dat ik hoog sensitief ben. Mijn psychologe kwam zelf met die term en vroeg me erover te gaan lezen. Nou, ik herkende mezelf volkomen 🙂
  Wel even echter over punt 3, het gevoelig zijn voor pijn. Hiermee wordt niet bedoelt dat je een lage pijngrens hebt. Maar dat je pijnen eerder ‘voelt’.
  Sommige mensen verwarren hoog sensitief ook met spiritueel begaafd zijn, ik ben blij dat jij daar niet over begonnen bent. Want hoog sensitief is gewoon een andere manier van ‘ervaren’, er is niks zweverigs aan. Ik leer er nog mee om te gaan. Ik ben me altijd bewust van deze ‘kracht’ geweest. alleen nu het beestje een naam heeft en ik dus weet dat ik zeer zeker niet de enige ben, heeft het meer een plek gekregen.
  Mijn kind zit op een antroposofische school en daar vroeg de juffrouw zelf aan mij of ik het vermoeden (of de weet had) of mijn zoontje dit was. Ik ben erg blij dat er daar zo open over gepraat wordt.

  • Marian schreef:

   Super dat er zoveel begrip is op de school van jouw kind want dit helpt in de ontwikkeling als er aandacht is. Veel HSP-ers zijn trouwens ook beelddenkers, iets wat zeker ook in het onderwijs belangrijk is om te weten. Het ‘leren’ verloopt via een ander kanaal dan het veelal talig aangeboden onderwijs op de meeste scholen.

 • Wat frappant! Nog niet zo lang geleden schreef ik een blogpost over het feit dat ik absoluut niet tegen harde geluiden kan – http://2z1g.nl/gtku-the-sound-of-silence/ – en een echte verklaring had ik er niet voor. Toch weet ik al jaren dat ik een HSP’er ben!
  Ik besef nu dat ik dat helemaal naar de achtergrond heb gedrukt omdat het voor mijn gevoel niet de meest fijne eigenschappen met zich meebrengt in deze maatschappij gericht op snelheid en prestatie. Tijd om er wat mee te doen! Dank voor deze blogpost 🙂

  • Marian schreef:

   Dat noem ik nog een synchroniciteit. Vier je HSP eigenschappen, het brengt ook veel goeds, zeker in deze snelle maatschappij is behoefte aan rust en verdieping. Wees een voorbeeld.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.