Hoe staat het met jouw moed?

Wanneer heb jij voor het laatst je moed getoond?

Misschien kunnen we moed vergelijken met onze spieren. Als je het traint wordt het sterker. Ik heb het dan om meer de kleine momenten van moed.

Succes is geen eindpunt, falen is onoverkomelijk: de moed om door te gaan telt pas echt.
– Winston Churchill

Wat is moed?

Moed is de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan. Het is een van de vier kardinale deugden, een psychologisch kenmerk en een karaktertrek. Soms wordt er onderscheid gemaakt tussen lichamelijke moed en morele moed.
bron: wikipedia.

Manieren om je moed te trainen:

1. Ga ergens heen waar je nog nooit bent geweest.

Vaak doen we steeds dezelfde dingen. Nemen we dezelfde route naar het werk, bestellen hetzelfde in een restaurant. Doe een keer iets anders. Ga naar een restaurant waar je nog nooit bent geweest en bestel iets waar je nog nooit van gehoord hebt.

2. Praat met een onbekende.

Het kan onbevredigend voelen om op een feestje te zijn waar je niemand kent. Maak dan gewoon een praatje met een onbekende. Geef degene (een gemeend) compliment en vraag, vraag en nog eens vraag. Stel bijvoorbeeld de vraag waar hij/zij de gastvrouw/gastheer van kent? Is het van school? Vraag dan welke school? Wat er hij/zij gestudeerd heeft. Of het bevallen is? Of de verwachting van het studeren is uitgekomen? etc.

3. Kom voor iemand op.

Indien je merkt dat iemand niet helemaal juist wordt behandeld op bijvoorbeeld het werk, kom voor diegene op. Vertel je eigen mening/visie. Hou het wel bij jezelf.

4. Vertel de ander dat je niet meedoet aan roddelen.

Het is zo makkelijk om jezelf omhoog te halen door een ander naar beneden te trekken. Het is soms lastig om op te houden met roddelen.

Dat ervaar ik ook nog steeds. Het vergt moed om bijvoorbeeld te zeggen: “sorry, maar degene over wie er gesproken wordt is er nu niet bij, als jullie dit gesprek willen voortzetten dan ga ik even iets anders doen” Je voelt je moed als het ware groeien.

5. Start met iets nieuws.

Altijd al willen leren piano spelen. Ga het doen. Stop met denken wat andere mensen van je denken en doe wat je leuk vindt. Het vergt moed om iets nieuws te leren maar je zal zien hoe snel het went om nieuwe stappen te nemen en dat geeft weer zelfvertrouwen.

6. Zeg wat je wilt zeggen.

We vinden het vaak moeilijk te zeggen wat we willen. Waarom zou je het laten iemand die een leuke blouse draagt, dat te vertellen. Wat ons tegenhoudt heeft vaak met angst te maken. Angst voor het onbekende of hoe iemand zal denken.

7. Leer te schreeuwen.

Dat klinkt een beetje tegenstrijdig met wat ik vaak schrijf: ‘hou je stem vlak als je wat zegt. ‘ Dit is in een andere context bedoeld. Als je bijvoorbeeld een oosterse vechtsport gaat doen dan is één van de eerste dingen die je leert; schreeuwen. Veel mensen, vooral vrouwen, zijn vergeten hoe het eigenlijk is om te schreeuwen. Vaak door een laag zelfvertrouwen durf je ook niet je stem te verheffen en voor jezelf op te komen.

Je kunt oefenen op een kussen, op het strand, in het bos, op een boksbal. Gewoon lekker schreeuwen. Even lekker alles eruit gooien. Een vorm van energie en moed.

Bedenk dat het vaak de kleine dingen zijn die moed doet groeien.

“De enige moed die ertoe doet is de moed die je van het ene naar het andere moment helpt.”
– Mignon McLaughlin

Heb jij nog een tip voor het trainen van moed? Leuk als je dat wilt laten weten in een reactie, hieronder.


Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author

Leave a Comment: