Hoe staat het met jouw moed?

Wanneer heb jij voor het laatst je moed getoond?

Het is niet mogelijk om iets moois te realiseren als je niet gaat voor je dromen en/of doelen.

Als je doet wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg.

Kortom, als je wilt dat er iets verandert in je leven, zul je iets anders moeten doen. Veel mensen laten mij weten dat ze dat moeilijk en/of lastig vinden. Dat kan kloppen want onbekend maakt onbemind en verandering vraagt moed en inspanning. Toch is in beweging komen de enige optie die je hebt als je iets wilt veranderen.

Om een leven te leiden dat voldoening geeft, je uitdaagt en helpt ontwikkelen, heb je een zekere dosis lef en moed nodig. Je hebt het lef nodig om net die stappen buiten je comfort zone te maken. Daar liggen de uitdagingen, daar vind je voldoening.

Iets nieuws aangaan en een verandering in gang zetten is soms best eng. Maak het voor jezelf daarom niet al te moeilijk. De eerste stap is dat je het besluit neemt dat de situatie zoals die nu is jou niet langer dient. Dat werkt heel krachtig door en geeft je de moed om de volgende stap te zetten.

Toon moed, lef, vertrouwen, wilskracht en daag jezelf af en toe uit.

Moed kun je vergelijken met je spieren. Als je het traint wordt het sterker. Ik heb het dan over de kleine momenten van moed.

"Succes is geen eindpunt, falen is onoverkomelijk: de moed om door te gaan telt pas echt."
- Winston Churchill

Wat is moed?

Moed is de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan. Het is een van de vier kardinale deugden, een psychologisch kenmerk en een karaktertrek. Soms wordt er onderscheid gemaakt tussen lichamelijke moed en morele moed.
bron: wikipedia

Moed is iets anders dan geen angst kennen. Moedig zijn betekent dat je het toch doet, omdat het belangrijker is dan je angst. Gun jezelf de euforie van de overwinning op jezelf want je bent moediger dan je denkt.

Manieren om je moed te trainen:

1. Ga ergens heen waar je nog nooit bent geweest.

Vaak doen we steeds dezelfde dingen. Nemen we dezelfde route naar het werk, bestellen hetzelfde in een restaurant. Doe een keer iets anders. Ga naar een restaurant waar je nog nooit bent geweest en bestel iets waar je nog nooit van hebt gehoord..

Soms weet je niet eens welke kant je precies op gaat. Het is een natuurwet dat je de eerste stappen moet durven zetten om te weten of je de goede kant op gaat. Je moet je los durven maken van het spoor waarin je de meute volgt en eenmaal op de goede weg, toont de weg zich aan jou.

2. Praat met een onbekende.

Het kan onbevredigend voelen om op een feestje te zijn waar je niemand kent. Maak er een gewoonte van om een praatje met een onbekende te maken. Geef degene (een gemeend) compliment en vraag, vraag en nog eens vraag. Stel bijvoorbeeld de vraag waar hij/zij de gastvrouw/gastheer van kent? Is het van school? Vraag dan welke school? Wat hij/zij gestudeerd heeft. Of het bevallen is? Of de verwachting van het studeren is uitgekomen? etc.

3. Kom voor iemand op.

Indien je merkt dat iemand niet helemaal juist wordt behandeld op bijvoorbeeld het werk, kom voor diegene op. Vertel je eigen mening/visie. Hou het wel bij jezelf.

4. Vertel de ander dat je niet meedoet aan roddelen.

Het is zo makkelijk om jezelf omhoog te halen door een ander naar beneden te trekken. Het is soms lastig om op te houden met roddelen.

Dat ervaar ik ook nog steeds. Het vergt moed om bijvoorbeeld te zeggen: "sorry, maar degene over wie er gesproken wordt is er nu niet bij, als jullie dit gesprek willen voortzetten dan ga ik even iets anders doen" Je voelt je moed als het ware groeien.

Leestip: Verwacht meer van jezelf dan van anderen

5. Start met iets nieuws.

Altijd al willen leren piano spelen. Ga het doen. Stop met denken wat andere mensen van je denken en doe wat je leuk vindt. Het vergt moed om iets nieuws te leren maar je zal zien hoe snel het went om nieuwe stappen te nemen en dat geeft weer zelfvertrouwen.

Als je echt wilt kiezen voor wat jij wel wilt in het leven, zul je ook de moed moeten opbrengen om afscheid te nemen van de mensen, dingen, zaken etc. die je niet in je leven wilt. Kies voor wat je wilt.

Moed is doorgaan terwijl je daar eigenlijk de kracht niet voor hebt.

6. Zeg wat je wilt zeggen.

We vinden het vaak moeilijk te zeggen wat we willen. Waarom zou je het laten iemand die een leuke blouse draagt, dat te vertellen. Wat ons tegenhoudt heeft vaak met angst te maken. Angst voor het onbekende of hoe iemand zal denken.

7. Je brein gelooft alles wat je jezelf verteld

Het zijn vaak je gedachten wat je saboteert. Je ego wil je veilig houden en zal alles doen om dit te bewijzen dat je moet blijven waar je bent. Het zal je zeggen waarom het je niet gaat lukken, waarom je niet goed genoeg bent en zal naar bewijzen zoeken. Echter is dit nog geen waarheid! Je brein gelooft alles wat je verteld. Voed het met positieve dingen. Maak krachtige affirmaties en vertel jezelf waarom het je wel gaat lukken en vooral hoe je jezelf zal VOELEN als je doet wat je graag wilt doen.

8. Luist naar je hart

Blijf altijd zelf nadenken, blijf altijd toetsen aan wat voor jou belangrijk is. Omdat een heleboel mensen een zelfde mening zijn toegedaan, wil nog niet zeggen dat het waar is en dat het de enige waarheid is. Luister gerust naar anderen maar blijf kritisch en luister  naar jouw stem, intuïtie en handel altijd in overeenstemming met jouw hart.

Bedenk dat het vaak de kleine dingen zijn die moed doet groeien.

"De enige moed die ertoe doet is de moed die je van het ene naar het andere moment helpt."
- Mignon McLaughlin

Begin iedere dag hoopvol en vol goede moed. Laat vervelende herinneringen waar ze thuishoren, in het verleden. Geef ze geen aandacht in het heden. Heb altijd vertrouwen in goede tijden voor de toekomst. Hoop, geloof, vertrouwen, liefde en een slecht geheugen zijn sleutels voor een gelukkig leven.

Zit het leven even tegen? Voel je je gevloerd? Ga gerust even liggen, rust uit en richt je blik op de sterren. Wat een oneindig uitzicht! De toekomst is vol beloftes, laat je niet ontmoedigen.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn.

Heb jij nog een tip voor het trainen van moed? Leuk als je dat wilt laten weten in een reactie, hieronder.


Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.
loslaten is een teken van kracht, moed en van liefde.

Tags

angst, geef verwachtingen op, moed, onzekerheid, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>