Hoe loslaten je meer grip op het leven geeft

Hoe loslaten je meer grip op het leven geeft

In mijn serie guest blogs die ik voor Marian’s website schrijf, wil ik je graag laten kennismaken met een aantal levensverrijkende houdingen uit de mindfulness-filosofie. Elk van deze houdingen helpt je om in contact met je innerlijke verlangens te komen en vervolgens concrete actie te ondernemen, waarmee je jezelf de kans geeft om een meer vervullend en beter gebalanceerd leven te leiden.

Loslaten

Loslaten is tegenwoordig een gevleugeld begrip. Het is ’t tegenovergestelde van vasthouden, maar dat had je zelf ook wel kunnen bedenken :-))) Het is makkelijk gezegd, loslaten, maar in de dagelijkse praktijk komt werkelijk loslaten maar weinig voor. Vasthouden is het onbewuste motto!

Ik ondervond het aan den lijve toen mijn man en ik besloten te emigreren, onze reclamebureaus verlieten en ons huis in Amsterdam te koop zetten. Een paar van onze kennissen verklaarden ons terstond voor gek. Wij leidden immers een goed leven, hadden ieder een goedlopend reclamebureau, meer dan genoeg geld, een glimmende 4x4 voor de deur en een mooi gerenoveerd huis op twintig passen van het Vondelpark. En dat gingen we allemaal opgeven voor een of ander wild emigratieplannetje? Belachelijk!

Het ego wil ontzettend graag vasthouden aan verworven zekerheden. Maar vasthouden is een zeer vermoeiende en inefficiënte ego-eigenschap. In de praktijk levert vasthouden meer verlies op dan winst.

Je zult namelijk alles waar je wanhopig aan vasthoudt en wat toch wegvalt (en geloof me, dat is onvermijdelijk) ervaren als een ultiem verlies.: je levensbelangrijke baan die weggesaneerd wordt; je rots-in-de-branding-partner die ziek wordt en overlijdt; je bloedjes van kinderen die opgroeien en je steeds minder nodig hebben; je mooie auto die total loss wordt gereden; je geweldige business-deal die op het laatste moment afketst. Het zijn rampen van de bovenste plank en je leven staat op zo’n moment even helemaal stil.

Zou je ego echter aan al die zekerheden – die allerminst zeker zijn – niet vasthouden en niet hechten, dan is het allemaal een stuk minder dramatisch als er iets onverwachts gebeurt en mensen en dingen uit je leven verdwijnen.

Waarom is loslaten eigenlijk gezonder?

Vergelijk loslaten met een profielband. Een goede profielband heeft diepe groeven en ribbels. Op de weg komt slechts een beperkt deel van de band in contact met het asfalt. De ruimten ertussen, waar geen rubber zit, zorgen er juist voor dat de band optimaal op de weg ligt, zonder slippen en glijden. Een gladde band zonder groeven en ribbels maakt overal contact met de weg, en gaat glijden en slippen zodra er een beetje regen of sneeuw ligt. Kortom:

• Hoe meer de gladde band zich hecht aan het asfalt, met z’n totale oppervlak dus, hoe minder grip deze heeft.

• Hoe meer open ruimten de profielband heeft, hoe steviger deze op de weg ligt, zelfs als het glad is.

Het is dus zaak om jezelf van een gladde band, die zich overal aan vasthecht, in een profielband te veranderen: met genoeg lucht en ruimte. Lucht en ruimte zorgen ervoor dat je meer grip hebt op je leven.

Vasthouden is een onbewust proces en levert, net als een gladde band, allerlei angsten en toestanden op. Loslaten kun je leren, maar je moet er wel je koppie bij houden. En dan levert het je rust en vertrouwen op: je blijft immers stevig op de weg en glibbert niet alle kanten op.

Hoe logisch dit ook klinkt, verreweg de meeste mensen zijn toch bezig om vast te houden.

Waarom is loslaten meestal geen optie?

We weten niet beter. Onze opvoeders hebben ons dit bijgebracht omdat zij ook nooit anders hebben leren denken. Ik ben opgegroeid met het idee dat je als vrouw je mannetje moet staan, dus heb ik me jarenlang krampachtig vastgeklemd aan carrière, geld en status.

• Ons ego is bang om de controle te verliezen. Het woord verliezen’ zegt al hoe akelig we dat moeten vinden. Als we situaties en mensen niet meer naar onze hand kunnen zetten, blijft er nogal weinig voor het ego over. En dus spoort het ego ons aan om grip te houden, ons ergens in vast te bijten, op leven en dood onze mening te verdedigen. Want loslaten is voor het ego geen optie. Het glijdt en slipt liever van de weg dan dat het loslaat, omdat het niet zo slim is te bedenken dat de lucht en ruimte van een profielband meer grip op de weg geeft en dus effectiever is.

• Het idee van controle verliezen is een onbewuste gedachte, en dat is als een schaduw in de hoek van een donkere kelder. Onbewuste gedachten zijn uiterst bedreigend, omdat we deze nooit kritisch tegen het licht houden en we niet kunnen zien waar we eigenlijk bang voor zijn: het verlies van waardering van de groep waartoe we behoren.

Op een veel dieper niveau gaat het hier om doodsangst. We zijn bang dat als we de controle loslaten, we in elkaar storten en aan lager wal raken. Bang om een mislukkeling te zijn en veracht te worden. Bang om sociaal voor dood verklaard te worden.

Het ego is wanhopig op zoek naar waardering en verstikt daarmee relaties. Veel mensen houden vast aan hun partner, hun kinderen en zelfs hun kleinkinderen alsof hun leven ervan afhangt.

Ze weigeren enige ruimte te geven, ketenen zich daarentegen juist vast en ontnemen de ander alle lucht. Net zolang totdat de relatie in een slip raakt en genadeloos van de weg schiet. Gehechtheid in relaties is het tegenovergestelde van liefde, het is afhankelijkheid van het ego.

Jij wilt liefde, aandacht en waardering, en je doet er alles voor, zelfs als het de ander verstikt. Want het ego spoort je daartoe aan. Het ego kijkt immers niet naar het belang van anderen, het staat alleen in jouw dienst. Maar iedereen heeft lucht en ruimte nodig, ook degene van wie jij zo zielsveel houdt en van wie je denkt dat je niet zonder kunt. Zodra je kunt loslaten, ontstaat er ruimte voor echte liefde om te groeien en te bloeien.

Je kunt het loslaten van verwachtingen, en dus het voorkomen van teleurstellingen, op allerlei manieren oefenen.

Verwacht eens niet:

 • Dat het feestje volgende week leuk zal zijn.
 • Dat de bakker je favoriete brood heeft.
 • Dat je ouders aardig zijn.
 • Dat je een salarisverhoging krijgt.
 • Dat je leven interessanter moet worden.
 • Dat je de man/vrouw van je leven ontmoet.
 • Dat je een mooi huis moet hebben.
 • Dat er morgen geen file zal zijn.
 • Dat jij bepaalt wat er gegeten wordt.

En zo gaat het leven opeens meewerken. Je hoeft geen grip meer te houden op mensen en situaties, je hoeft niet meer te manipuleren, je hoeft niets meer naar je hand te zetten. De ruimte die loslaten creëert, geeft kleur aan alles wat je onderneemt. Het blaast weer leven in dat afgeknepen en gefrustreerde denken van je.

Het zorgt ervoor dat je bloed gaat stromen en je weer kunt gaan voelen. Je zult tot de ontdekking komen dat alles perfect verloopt zodra je de teugels laat vieren.

De werkelijkheid is zoals ze is, en zodra je dat kunt accepteren zul je zien dat de werkelijkheid mooi is: mooier dan alles wat je ooit bij elkaar hebt kunnen manipuleren. Anderen zullen meer ontspannen op je reageren, waardoor relaties zich zullen verdiepen.

Je familie, vrienden en collega’s zullen merken dat je aandacht en genegenheid minder voorwaardelijk zijn, waardoor zij meer zichzelf kunnen zijn en zich ook minder voorwaardelijk naar jou zullen opstellen. Met loslaten verlies je helemaal niets, je kunt er alleen maar mee winnen.

Marisa

Wil jij graag rust en geluk in het dagelijkse leven en je brein weer in topconditie brengen?
Kijk eens hier voor de hoog gewaarde Masterclass Loslaten

Uitgelicht 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

controle verliezen, gebalanceerd leven, loslaten, mindfulness


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Hallo Marlene, dank voor je mooie verhaal. Ik heb precies dezelfde ervaring als jij, mindfulness heeft mijn leven totaal veranderd en ik zou niet meer terug willen :-))) Het is zo’n ontdekking dat je jezelf kunt re-programmeren en daardoor een veel kleurrijker leven kunt leiden. Voorheen dacht ik dat ik alleen gelukkig kon worden als anderen zouden veranderen, waarmee ik de macht over mijn geluk natuurlijk geheel uit handen gaf. Toen ik mindfulness ontdekte en inzag dat ik mezelf kon veranderen, ben ik het radicaal gaan toepassen en sinds die tijd heb ik geen last meer gehad van autoimmuun-ziekten en depressies. Het mooie aan mindfulness is dat het geen symptoombestrijding is, maar dat het je diep vanbinnen ‘reset’. Ik wens je veel plezier met je nieuwe levenspad! Groetjes, Marisa

 • Mooi en duidelijk geschreven artikel, Marisa. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met mindfulness en het mooie ervan is, dat ik steeds meer achteraf besef, dat ik helemaal niet gedacht heb aan andere dingen, dan aan hetgeen waar ik mee bezig was. Ook de tijd lijkt langzamer te gaan, als je bezig bent met wat je aan het doen bent, i.p.v. dat je gedachten de overhand hebben en je overal mee naartoe willen nemen, behalve in het hier en nu. Het lukt me steeds beter om geen verwachtingen meer te hebben en de controle los te laten en ik voel me daar veel beter bij. Accepteren dat het is zoals het is, maakt het leven zoveel makkelijker.

 • Hoi Esther, bedankt voor je vraag, dit is een interessante issue. Je mag je heus wel verheugen op je bezoek, maar neem je dan ook voor dat alles wat er gebeurt, goed is. Dus maak het als het ware extra positief. Neem je voor dat je alles wat er gebeurt en gezegd wordt, ruimte en aandacht zult geven. Dit is een mindfulness-oefening op zich. En ook als het een beetje anders loopt dan je had verwacht, kun je dit accepteren als iets wat er gewoon bij hoort. Hecht er niet teveel waarde aan, samenzijn hoeft niet perfect te zijn. Sta open voor alles wat er is en wat er zal komen, en blijf rustig ademen en observeren. Probeer niet teveel in te grijpen, laat de gebeurtenissen zich maar ontvouwen zoals deze willen plaatsvinden. Ook kun je proberen om er tijdens bezoek echt voor die ander te zijn, stel je geheel in dienst van die ander. Geef oprechte aandacht, wees geduldig en luister. Ook dit is een mindfulness-oefening en het zal je achteraf veel tevredenheid opleveren. Succes! Marisa

 • Esther schreef:

  Zo waar dit artikel. Ook wel grappig dat ik dit juist tegen kom op het moment dat ik me daar van alles over zat af te vragen. Ik probeer steeds meer positief te denken, maar ik vind dat wel lastig in het kader van niks verwachten. Als ik denk dat het heel gezellig zal worden met het bezoek wat ik verwacht ( is positief) en later blijkt dat het toch niet zo gezellig was, dan ben ik teleurgesteld.
  Op welke fronten is het dan goed om positief te denken? Want je kunt niet alles naar je hand zetten. Ik vind het ingewikkeld. Ik wil het beste verwachten, maar als ik teveel verwacht dan kan ik teleurgesteld worden. Ik denk dat ik me beter meer kan richten op de dingen laten komen zoals ze komen en ze laten zijn zoals ze zijn. Bedankt voor het artikel!

 • katinka schreef:

  Heel mooi geschreven, voor mij echt een eye opener, ik verwacht inderdaad vaak van alles zonder dat ik het zelf in de gaten hebt, pas als ik teleurstelling voel merk ik dat ik blijkbaar een andere verwachting had, Het lijkt mij heerlijk om al mijn (hoge) verwachtingen los te laten en meer te kunnen ontspannen en niet alles meer te willen controleren. liefs Katinka

  • Hoi Katinka, het mooie van mindfulness is, is dat je jezelf kunt trainen om mindful te zijn. Dat betekent dat je jezelf kunt trainen om je hoge verwachtingen en controle-drang los te laten. Maar je moet wel echt willen, want inefficiënte houdingen loslaten is zoals stoppen met roken. Het valt in het begin niet mee, maar je zult al snel de vruchten plukken van je inspanningen. Met mindfulness kun je je leven echt ontspannender en kleurrijker maken. Het is mij gelukt (en ik was een super controle-freak!) dus het zal jou met de juiste mindset ook lukken. Succes! Marisa

 • Wouter schreef:

  Bedankt voor dit blog. Vergelijking met profielband is leuk en herkenbaar. Ben benieuwd naar je volgende blogs!

  • Dank je wel Wouter! Er komen nog veel meer interessante mindfulness-houdingen aan de orde in mijn volgende blog posts.

 • Hallo Marisa, wat een mooie blog! Het stomme is dat ik door al jarenlang bezig te zijn mijn persoonlijke groei dit je zo had kunnen vertellen. Ik weet ondertussen precies hoe het allemaal werkt! Als je loslaat komt juist al het goeie voor jou op je pad! Maar dan is er dus nog wel een groot verschil tussen het allemaal snappen en het werkelijk doen. Hoe dichterbij ik kom hoe harder mijn ego mij terugfluit! ……lastig hoor! Groetjes Linda

  • Hoi Linda, het blijft inderdaad lastig en met mindfulness is het werk nooit af! Dit komt omdat ons ego altijd weer nieuwe trucjes verzint. Daarom moeten we mindfulness trainen, het liefst elke dag, juist omdat snappen en doen totaal verschillende dingen zijn. Ik schrijf niet alleen boeken over mindfulness, maar ontwikkel ook e-cursussen zodat je in de gewoonte van elke-dag-oefenen kunt komen. Check m’n growingmindfulness.nl website als je mindfulness regelmatig wilt leren toepassen. Groetjes, Marisa

 • Monique Martens schreef:

  Mooi artikel Marisa!

  “Niets is toeval”, zegt men wel eens. In mijn revalidatie programma de komende periode zal mindfulness ook een belangrijke rol gaan spelen!

  • Veel sterkte en succes met je revalidatie, Monique, ik weet zeker dat mindfulness je zal helpen om door deze ongetwijfeld zware periode heen te komen!

 • Marlies schreef:

  Ik vind je blog berichten mooi, Marisa. Dank je wel! En de vergelijking met de band die ga ik onthouden. Ik hoop nog meer van je te lezen.

  • Hallo Marlies, bedankt voor je positieve reactie! Ik schrijf voor Marian een serie van 10 artikelen, er komt dus nog veel meer handige mindfulness-informatie aan. Veel leesplezier! Groetjes,
   Marisa

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >