Luisteren naar jezelf, hoe leer je dat?

Heb jij dat ook wel eens dat er iets gebeurt en dat je tegen jezelf zegt: ik wist het, had ik maar naar mezelf geluisterd.

Ik heb dat zo vaak gehad. Iedere keer wil ik er meer bij stil staan want de antwoorden zitten in jezelf.

Het is een geweldig idee om te luisteren naar jezelf maar hoe doe je dat?

Hoor jij een stem die zegt wat wel of niet goed voor je is? Hoe weet je dat je beter naar jezelf kunt luisteren dan naar de mensen om je heen en daarmee de weg te volgen die anderen je weten te vertellen?

Als je naar jezelf luistert zal je beslissingen nemen die precies bij je passen. Niemand anders weet wat jou gelukkig zal maken. Dat weet jezelf het beste.

Volgens mij zijn er twee belangrijke dingen: weet wie je bent en luister naar jezelf.

Weet wie je bent

Als je weet wie je bent, waar je voor staat, wat je wilt, wat je interesses zijn, dan kun je je innerlijke stem vaak wel horen. Heel vaak weten we niet wat we willen omdat we omgeven worden door de meningen en verwachtingen van andere mensen. Misschien zijn allebei je ouders advocaat en verwachten ze dat jij dat ook wordt.

Dat is hun droom en wat is de jouwe?

Maak er eens een gewoonte van om na te denken over alles wat je doet.  Wat voel je? Waarom doe je wat je doet? Wat zijn de resultaten van de actie die je doet? Leren om er bij stil te staan wat er gaande is aan de binnenkant van jezelf.

Als je gevoel zegt dat je iets moet doen en anderen zeggen dat je het niet moet doen. Doe dan wat je zelf wilt. Toen ik mijn omgeving vertelde dat ik een coachopleiding ging volgen, had je de mensen om mij heen eens moeten horen: “Er zijn er al zoveel”  en “als je niet weet wat je wilt word je maar coach” etc.  Als ik had geluisterd naar anderen deed ik niet wat ik nu doe.

Je hoeft niet meteen rigoureus te zijn door je baan op te zeggen of iets dergelijks. Droom groot maar neem kleine stapjes.

Doe eens dingen die je anders niet doet of onverwachte dingen en je zal meer ontspannen.

Zorg goed voor jezelf. Vaak zeggen mensen dan tegen mij dat ze schuldig voelen tegenover het gezin, dat ze zichzelf dan egoïstisch vinden etc. Ik weet dat als ik niet goed voor mezelf zorg, dat ik niet de Marian ben die mijn gezin het liefst ziet. Ik ben dan niet mezelf. Ik heb tijd nodig voor mezelf en die gun ik mezelf ook zodat ik er weer voor anderen kan zijn en me lekker voel. Doe jij dat ook?

Omarm jezelf! Iedereen heeft onzekerheden, zorgen en angsten. Daar zijn we mens voor. Kijk naar wat een mooi mens je bent. Je bent goed genoeg.

Zorg voor balans en doe dingen die je graag wilt doen. Als je doet wat je wilt dan voel je je ontspannen en evenwichtig. Dit is het een mooi gevoel om te luisteren naar jezelf.

Ik heb een geloof (stelling) aangenomen dat alles goed komt. Dit leeft zoveel makkelijker. Alles komt goed.

Luisteren naar jezelf

Als je weet wie je bent en waar je voor staat dan is het tijd om naar jezelf te luisteren. Je innerlijke stem, geloof, intuïtie, zesde zintuig, onderbewustzijn (of hoe je het ook wilt noemen) kan je door het leven begeleiden en je helpen de juiste beslissingen te nemen.

Het betekent niet dat je geen fouten maakt, maar van de fouten leer je weer iets in en over het leven.

Neem een paar keer per week rust. Ik moet ook waken voor mijn rust gezien ik  enorme fan ben van sociale media en in het bezit bent van een iphone. Op alle tijden van de dag krijg ik berichten. Gelukkig breng ik niet veel tijd voor de tv door.

Een paar keer per week zet ik bewust alles af en uit. Ga ik lekker naar buiten met de hond en concentreer ik me op de geluiden van de natuur. Ik ga dan vaak naar mijn favoriete plek bij de plassen en geniet van de rust. Er komen zo vaak nieuwe ideeën in stilte en eenzaamheid.

Heb jij speciale plaats waar je naar toe kan gaan? Een speciale plaats is een plaats waar je naar toe kan gaan, waar je de rust kunt ervaren en waar je tijd hebt om te luisteren wat jouw innerlijke je wil vertellen of waar je jezelf vragen kunt stellen. Stel de vragen in vorm van: hoe, wat, waarom. Leer jezelf aan om verschillende vragen te stellen totdat je voelt dat je het juiste antwoord hebt gevonden.

Waarom ben ik bezorgd? Hoe voel ik me erover? Is het mijn idee of van een ander? Hoe zal ik er morgen over denken? (of over 1,5 jaar)

Het is een leerproces dus enige geduldigheid is op zijn plaats. Als je altijd gehaast bent dan heb je helemaal geen tijd om te luisteren naar jezelf.

Heb je jezelf een belangrijke vraag te stellen? Stel jezelf eens voor dat je alleen bent op de wereld en alleen jouw mening telt. Er is niemand anders die je kan beoordelen, je bent altijd goed genoeg, er zijn geen “verkeerde” dingen om te doen en er zijn geen verwachtingen. Wat zou je dan doen?

Luister je vaak naar jezelf? Krijg je dan het juiste of het verkeerde advies? Deel gerust je gedachten in de reactie hieronder. Je helpt daar weer andere mensen mee. Leuk als je de “vind ik leuk” knop van facebook wilt klikken om het te delen.

De meeste mensen weten niet hoe ze moeten luisteren, omdat bijna al hun aandacht in beslag wordt genomen door denken.
– Eckhart Tolle

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

actie, innerlijke stem, jezelf, jezelf luisteren, wie ben je


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Monique schreef:

  Hoi
  Ik voel me fijn in het bos samen met de hond ,ik voel me dan die ontspannen als ik uit het bos kwam ,op de weg naar huis ging ik nog een boodschap ik doen ,ik vroeg aan mezelf wat de kortste weg was ,ik kreeg de route in beeld te zien wat een prachtige ervaring was dat ,zo dankbaar .
  Alles komt goed
  Momo .

 • Ik kan mezelf nooit horen als ik naar mezelf luister….ik heb zo’n spijt van dingen dat ik bang ben daar nooit overheen te kunnen komen….en te moeten leven met die constante pijn….het is net alsof ik heel bang ben voor mijn hart en andersom….

 • Michael schreef:

  Alle verhalen zijn van jou. Niet de kaboutertjes bedenken ze, maar jij. Jij bent de bron van de idee dat je zogenaamd ‘niet luistert’ naar jezelf. Trouwens, ook die gedachte is slechts beeldspraak. Om naar jezelf te ‘luisteren’ zou je jezelf moeten opsplitsen, en dat is echt onmogelijk. 🙂

  • Marian schreef:

   Dank je wel voor je reactie, Michael. Is dat ook niet een verhaal die je jezelf verteld: ‘dat is onmogelijk’ 😉

 • ik heb mijn hoofdgids ontmoet hij heet hugh laurie

 • ik weet wie ik ben ik ben housemd jullie weten wel hugh laurie ik luister te veel naar mezelf is dat goed

 • Irma Zweevel schreef:

  Hallo Marian, ik leer uit alles dat je hebt gepost.
  Ik volg de leiderschap training en ben bezig met het gedeelte, ontdek je innerlijke stem.
  Inderdaad, vroeger zat ik graag naar me zelf te luisteren en dingen in me zelf te beredeneren.
  Door teleurstelling in mijn leven, het alleen opvoeden van mijn kinderen en nu nog bezig zijn met de kleinkinderen, heb ik zolang niet naar mijn innerlijke stem geluistert.
  Wat mij aanspoort er opnieuw mee te beginnen.
  Heb jij enig idee, hoe ik zou kunnen beginnen, daar ik zolang niets heb gedaan.
  Groetjes en ik kijk uit naar enig advies.
  Irma

 • Wat een leuke, herkenbare reacties.

  Dank jullie wel voor het delen.

  Kan ik iets voor jullie betekenen, mail mij gerust!

  Warme groet, Marian

 • Marjan van Ommeren schreef:

  Hallo Marian,
  Wat een ontzettend goed stuk over luisteren naar jezelf (oftewel: bij jezelf blijven en je gedrag niet afhankelijk maken van wat de ander doet!). Helemaal waar. Deze les heeft me jaren gekost om eigen te maken, heb dit ook geleerd in therapieën die ik heb gehad. Wat je schrijft over: alles komt goed, is ook waar. Je hoeft je eigenlijk nergens zorgen over te maken, want dat helpt de zorgen niet weg te gaan. Wat wél kan helpen is: nadenken over wat je eraan kunt doen en dat te gaan doen. Als je er niets aan kunt doen, zul je het kunnen aanvaarden zoals het is. Ga zo door Marian, je hebt een fijne en goede website! De regelmatige e-mails (ter ondersteuning en hart onder de riem) vind ik erg fijn.
  Met groetjes van Marjan

 • Auke Idzerda het is heel belangrijk om naar jezelf te luisteren! Andere mogen denken wat ze willen! En ze mogen je adviseren! Maar jij bent baas van eigen lichaam! Het is moeilijk te accepteren voor andere als je voor je gevoel kiest! Omdat ze dan denken dat je egoistisch bent en niet aan andere denkt! Maar soms moet je gewoon een keer aan je zelf denken ipv je zelf weg te cyferen! Goed stuk Marian!

 • Annemarie schreef:

  Dit weer zo goed en duidelijk geschreven, ga dit vaak lezen en natuurlijk gaat dit ook over mij! veel liefs!

 • Ja idd Marian, het lijkt wel dat dit nu over mij gaat! Ik voel me dus aangesproken.

 • marian,dit is een heel troostend artikel,
  ‘k heb altijd geprobeerd,men eigen langs,
  de kant te zetten,ben nu onlangs maar tijd,
  voor mezelf te nemen en de natuur in te trekken,ontspannend heerlijk,luisteren wat ikzelf nodig heb om men baterijtjes weer op te laden,dankjewel veel sucses nog groetjes lut

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >