Het gaat om jou en dat jij lekker in je vel zit!

Ik heb een aantal reacties gekregen over de uitdaging: vijf kilo afvallen in één maand.

Ook ik moet maar een pakkende titel verzinnen. Het woord afvallen en het liefst een x aantal kilo per maand trekt aan ;-). Zoals ik mijn vorige blog al schreef:

Gewicht is maar een getal, het zegt niets over je uitstraling!

Het is jouw goed recht om niet gelukkig te zijn met hoe je eruit ziet. Als je mijn website een beetje hebt gelezen dan zie je ook vaak het woord ‘aktie’ staan. Niemand die misschien de vetrol ziet die net iets teveel over je broek rand hangt maar die jou wel vreselijk stoort. Het gaat dus om jou en niet om je relatie, vriend(in), familie en/of collega. Jij moet doen wat jij wilt doen en waar je je goed bij voelt.

Dit natuurlijk op een gezonde en verantwoordelijke manier. Ik promoot dan ook alleen een gezonde leefstijl en geen crash dieëten.

Je gewicht is niet bepalend voor zelfvertrouwen

Wees realistisch! Je gewicht is niet bepalend voor lichamelijk zelfvertrouwen. Kilo’s verliezen en een strakker lichaam krijgen kunnen mede bouwen aan je zelfvertrouwen maar zijn niet zaligmakend voor een positief zelfbeeld. Sommige aspecten kan je niet veranderen en zijn genetisch bepaald.

Als je het perfecte lichaam (wat is perfect?) nastreeft zul je nooit gelukkig zijn en nooit vol zelfvertrouwen zijn over je uiterlijk. Probeer je te zijn wat je niet kunt waarmaken, dan leg je de lat te hoog! Besef dat dat de druk op vrouwen (ook wel mannen) om aan het heersende modebeeld te beantwoorden alsmaar toeneemt.

Bovenstaand is wel belangrijk om over na te denken! Ben jij realistisch? 

Voor mijzelf kan ik zeggen dat ik realistisch ben en dat ik voor de ondersteuning en motivatie voor jou deze uitdaging ben aangegaan.

Ik hou van mezelf, denk dat ik in de jaren aardig aan mijn zelfvertrouwen heb gebouwd maar dat ik gewoon wat kilo’s zwaarder ben geworden. Dit wil IK er vanaf hebben en niet dat ik over 10 jaar kans heb op welvaart ziektes omdat ik dan overgewicht heb ;-).

Keerpunt.

Vaak is een bepaalde gebeurtenis een keerpunt waarop je graag iets wilt ondernemen aan je gewicht.

Bij mij was het mijn buik over de rand van mijn spijkerbroek en vooral als ik in de auto rij duidelijk voelbaar. Daarbij ben ik nog eens op de weegschaal gaan staan en het getal is écht mijn hoogste getal ooit. Als ik er niets aan doe dan komt er elk jaar weer een kilo bij. Dat wil ik niet.

Wat is jouw keerpunt?

Maak gebruik van jouw keerpunt. Heb je een foto van jezelf gezien? Kon je een bepaalde maat van een spijkerbroek niet meer aan? Keek je in de spiegel opeens anders naar jezelf? Maak zichtbaar waarom je tot ‘inzicht’ bent gekomen. Hang die foto op een zichtbare plaats, hang die spijkerbroek op een hangertje aan je kastdeur. Weet weer waarvoor je bezig bent om een paar kilo af te vallen.

Is vijf kilo teveel in één maand?

Zoals ik al heb aangegeven ben ik niet van het lijnen, dieëten en crashen. Ik denk dat je na een lange tijd weer eens bewust kan worden van  je eetgewoontes en als je het één en ander aanpast dat je dan de eerste weken best veel afvalt.

Het verlies van de eerste kilo’s  kan zeker je motivatie zijn. Volgens de wetenschap is gezond afvallen een halve kilo per week. Het hangt helemaal af van jouw persoonlijke metabolisme. Iedereen is anders en iedereen verliest gewicht met een andere snelheid. Vergelijk jezelf niet met een ander!

Laat je humeur niet bepalen door het getal van de weegschaal!

Hou vol, let alleen op jezelf. beweeg elke dag, geloof in jezelf en verlies de moed niet en dan zul je eens zien wat er gebeurd! 

Er zijn twee manieren om licht te verspreiden.
Je kunt een kaars zijn of de spiegel 
die haar licht weerkaatst.
– Edith WhartonTags

afvallen, dieeten, gewicht, weegschaal, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Brenda schreef:

  Hoi Marian, ik kan me voorstellen dat sommige mensen wat ‘geraakt’ waren door de ‘5 kilo eraf’. Hoewel ik het zelf zo vanaf het begin niet heb opgepakt. Ik lees al een tijdje met je mee, dus dan raak je gewend aan wat iemand bedoelt.

  Ik zelf doe dus wel mee, maar ik ga expres NIET op de weegschaal staan. Omdat ik uit ervaring weet, dat ik vooral in het begin, goed afval, maar dat de weegschaal het niet aangeeft.
  Daarom laat ik mijn broeken voor mij spreken 😉 Bij mij zijn het gewoon de tussendoortjes. En als ik niet lekker in mijn vel zit, dan maar even een zakje chips… of een zak snoep. Of ’s avonds tv kijken en doelloos eten zonder er echt van te genieten.
  Weten dat anderen meedoen helpt mij in mijn motivatie. Ook al is het dan pas de tweede dag, ik heb al 2 dagen niet gesnoept 🙂 Als tussendoortje een kop ‘opkikker’, een plak ontbijtkoek of een crackertje met kaas. Eigenlijk véél lekkerder dan snoep (waar ik alleen maar moe van wordt met al die suikers) en beter!
  Succes iedereen 🙂

  • marian schreef:

   Hoi Brenda,

   Super bezig! Er komt nog een blog over motivatie. Ik kan wel blijven typen en zoals het er nu uitziet heb ik elke dag wel iets online te zetten. De 30 dagen worden zometeen nog te kort ;-).

   Goed van je dat je niet op de weegschaal gaat staan en dat je je niet laat beïnvloeden door het getal van de weegschaal en dat je daar ook bewust van bent.

   Ik ben vandaag ook de tweede dag suikervrij doorgekomen en ik merk het meteen aan mijn energie gehalte. Ben ik dan ook extra gevoelig voor suiker. En je schrijft “ook al is het dan pas de tweede dag” het begin is er. Het een goed begin is het halve werk. Geloof in jezelf en dat je het vol kan houden.

   Thanx voor je mooie reactie.

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >