De moed van imperfectie; win een boek

de moed van imperfectie brene brownDe moed van imperfectie
Laat gaan wie je denkt te moeten zijn.
Auteur Brené Brown

Mijn kennismaking met Brené Brown verliep via TED talk, een fantastisch youtube kanaal met interessante sprekers en lezingen.

Ze viel mij op door haar humor, openheid en de capaciteit om in gewone-mensen-taal in een korte tijd heel veel zinnigs te vertellen. Het feit dat ze spreekt over haar bevindingen als onderzoeker in samenhang met de ervaringen uit haar eigen leven maakt het allemaal heel geloofwaardig en tot een feest van herkenning.

Dat ik ‘ De moed van imperfectie’ mocht lezen voor JBY was dan ook een cadeautje.

De moed van imperfectie

Over de auteur:

Dr. Brené Brown is professor aan de universiteit van Houston waar ze jarenlang onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze in tevens auteur van de bestseller ‘ De kracht van kwetsbaarheid’. Haar TEDtalk is meer dan tien miljoen keer bekeken en staat in de top 10 van best bekeken lezingen.

Ze is getrouwd en heeft twee kinderen Ellen en Charlie.

Ze heeft de afgelopen tien jaar onderzoek gedaan naar het begrip ‘bezield leven’.

De cover van het boek oogt heerlijk fris en simpel. Het boek is niet indrukwekkend qua formaat. Maar vergis je niet, de inhoud is behoorlijk ‘ kleurrijk’, bijzonder compact en een aaneenschakelijking van informatie waar je wat aan hebt.

Hoe krijgt zij het voor elkaar om in één boek zoveel praktische inzichten achter elkaar te schrijven?! Ik kwam plakkertjes te kort om alles te markeren wat ik wilde onthouden en terug lezen!

De achterflap schrijft o.a.:

“De moed van imperfectie gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.”

Hoe mooi is dat, en hoe mooi past dat in de filosofie van JBY?

De ondertitel ‘Laat gaan wie je denkt te moeten zijn’, vind ik persoonlijk prachtig.

Want hoe authentiek zijn we nou eigenlijk met zijn allen? Hoe graag willen we niet een perfect plaatje van onszelf en ons leven neerzetten? Alsof het pas oké is als het perfect is. En wat is dat perfect dan? Dat realiseren we uiteindelijk toch nooit? Dus mogen we niet gelukkig zijn, genieten, tevreden zijn voordat het zover is.

Zo bevrijdend om alles waarvan je denkt dat ‘het zou moeten zijn’, los te kunnen laten.

In het boek werkt Brené 10 wegwijzers voor een bezield leven uit.

Ze nodigt je uit om eens kritisch te kijken naar jouw levensstijl en of die voortkomt uit jouw eigen wensen of voortkomt uit ‘mee willen doen met de rest’.

Een mooi stukje uit het boek: Brené heeft samen met haar gezin een lijst gemaakt met dingen die heilzaam zijn voor hen als gezin. Ze stelden zichzelf in feite de vraag:’ wat is ervoor nodig om te zorgen dat alles goed loopt in ons gezin?’ De antwoorden waren ongeveer: slaap, lichaamsbeweging, vrije tijd, aandacht hebben voor de kinderen e.d.

Vervolgens keken ze naar de dromenlijst die al eens eerder hadden opgesteld. Alles op die lijst bleek te gaan om prestaties en bezittingen. Alles had te maken met meer verdienen en meer uitgeven.

Toen ze de dromenlijst vergeleken met de lijst voor een gelukkige en zinvol gezinsleven, drong het tot hen door dat ze de lijst van prestaties en bezittingen alleen maar hoefden los te laten om onze dromen te doen uitkomen. Als ze zich niet langer uitsloofden voor de toekomst hadden ze nu al een droomleven. De dingen waar ze naar toe aan het werken waren voegden in feite niets toe aan hun leven.

Het boek is een gids voor meer authenticiteit, meer compassie met jezelf, meer intuïtie en spelen, meer creativiteit en kalmte in je leven.

Daarbij onderbouwt ze alles met de gegevens die ze verzameld heeft tijdens haar onderzoeken, put ze rijkelijk uit haar eigen leven en is ze absoluut een voorbeeld en een inspiratiebron voor iedereen die het zat is om zich te laten leven.

Ik wilde het boek het liefst achter elkaar door uit lezen, maar de informatie had zo’n impact, dat het echt af en toe even moest bezinken. En al die plakkertjes laat ik voorlopig nog even zitten, want ik wil alles nog eens terug lezen, en nog eens, en nog eens.

Want de neiging tot perfectionisme is mij niet vreemd, en bij de eerste bladzijden had ze mij al bij de kladden, alsof ik vanaf een ander gezichtspunt, een kijkje in mijn eigen brein kreeg. Zo bizar.

Dus als jij bereid bent om jezelf eens onder een vergrootglas te leggen en een begin te maken met een zinvol, gelukkig maar heerlijk imperfect leven, dan raad ik je zeker aan dit boek ter hand te nemen.

Just Be You mag 3 exemplaren van ‘De moed van Imperfectie’ weggeven

Wat moet je doen om het boek van Brene Browm te winnen? Geef antwoord op de vraag hieronder. Let op! Scroll even naar beneden als je een reactie wilt geven. Je vindt alle informatie bij het kopje ‘Winvraag’. Natuurlijk mag je ook een reactie op de Facebook-pagina van Just Be You geven.

Winvraag

Durf jij jezelf te zijn? Waarom wel of waarom niet?  Tip: je hoeft het niet allemaal te serieus te nemen, maar een beetje zelfinzicht kan natuurlijk nooit kwaad.

Deel dit artikel met al je vriendinnen en eventuele vrienden die een dol zijn op lezen. Niet voor niets is het motto dat je inspiratie vooral mag delen.

Zaterdag 13 december 0m 10.00 uur maakt Just Be You de winnaars bekend.

De boeken van Brene Brown:

De moed van Imperfectie
Laat gaan wie je denkt te moeten zijn
Bestel dit boek hier >>>>

De kracht van Kwetsbaarheid
Heb de moed om niet perfect te willen zijn
Bestel dit boek hier >>>

Gelukkig ben ik niet de enige
Maak van schaamte en kwetsbaarheid je kracht
Bestel dit boek hier >>>

Sterker dan ooit
De wijsheid van vallen en opstaan
Bestel dit boek hier >>>

De boeken zijn ook als ebook te verkrijgen.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

brene brown, de moed van imperfectie, ik ben goed genoeg, perfect plaatje, review, winactie, winnen


Misschien vind je dit ook leuk:

Kut Kanker – Review

Kut Kanker – Review

5 stappen per dag

5 stappen per dag

Boekentips

Boekentips
 • Ik vind het lastig om mezelf te zijn omdat ik soms ook niet meer zo goed weet wie ik ben. Wie de echt ik is. Ik ben een erg spontaan persoon maar ben in de loop van de jaren erg veranderd door de gebeurtenissen in mijn leven. Zo heb ik met een eetstoornis en depressie moeten kampen. Ik ben constant op zoek naar mijzelf en heb ook echt wel een lijstje met verbeterpunten. Ik zou liever iets zorgzamer zijn en mezelf minder vergelijken met anderen. De lat ligt best hoog voor mezelf omdat ik een perfectionist ben. Ik wil dingen los laten, niet meer zo veel nadenken en fladderen door het leven. Ik weet best dat dit niet allemaal tegelijk kan maar ik ga het in stapjes proberen toe te passen in mijn leven. Ik wil graag tevreden zijn en écht leven, dat voorkomt een hoop kopzorgen. Dit boek zou me daar denk ik heel goed bij kunnen helpen! Het klinkt erg interessant. Liefs Lisa

 • Ik durf steeds meer mezelf te zijn.
  Het hangt soms nog af welke situatie het is, maar door mezelf te blijven word ik ook zekerder.
  Iemand noemde me ooit eens puur, dat vond ik wel mooi om te horen.

 • Het ligt er heel erg aan met wie ik ben of hoe goed ik iemand ken. Bij nieuwe mensen gedraag ik me misschien iets anders dan bij mensen die ik al langer ken. Ik mag nogal graag ‘de kat uit de boom kijken’. Desondanks laat ik mijn mening wel horen en sta ik er wel als het nodig is. Vooral als ik creatief bezig ben of als ik op mijn werk ben, ik werk bij de thuiszorg, kan ik mezelf zijn. Behalve hierbij ook bij vriendinnen. Ik schaam me niet snel en trek me ook niet heel snel aan wat anderen van mij vinden. Je leeft toch voor jezelf en niet voor een ander?

 • Bettie schreef:

  Ja ik ben mezelf ,als ik me anders zou voordoen voel ik me ongemakkelijk
  Ik maak me niet zo druk om wat een ander van me vind,er zijn wel andere dingen in het leven om je druk over te maken

 • Echt wel en ik zou ook niet anders kunnen; anders moet je toch voortdurend toneelspelen en dat doen zelfs echte actrices niet eens!

 • Wees nu eens jezelf, neem het niet zo serieus, leg de lat niet zo hoog….
  Erg bekende uitspraken die ik maar al te vaak hoor…. Zou dat boek uitkomst bieden om te snappen dat ik voor perfect ga en hoe ik het minder perfect kan doen?

 • Nee ik durf mezelf niet te zijn! Ik zou zo spontaner willen zijn. Ook wil ik me graag ‘vrijer’ voelen. Zou het boek graag lezen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >