De kracht van rituelen. Mijn ritueel + 6 stappen voor jouw ritueel

De kracht van rituelen. Mijn ritueel + 6 stappen voor jouw ritueel

Ik ben echt dol op rituelen. Elke ochtend heb ik een vast ochtendritueel om mijn dag optimaal te starten. Als ik uit bed ga, zet ik eerst één voet op de grond en zeg ik ‘dank’. Dan zet ik mijn andere voet ernaast en zeg ik ‘je’. Dit ritueel heb ik overgenomen uit het boek The Magic. Dan doe ik mijn armen wijd en zeg: ‘Ik sta open voor positieve energie’. Vervolgens sluit ik mijn armen om me heen met de woorden: ‘Ik sluit me af voor negativiteit’.

Daarna trek ik mijn wandeloutfit aan, drink ik een groot glas water met daarin een druppel citroen (pure essentiële olie) en eet ik twee kiwi’s. Dan ga ik lekker een stuk wandelen met de hond, een rondje van 5 à 6 kilometer. Dit doe ik zonder oortjes in, zodat ik bewust naar de natuur kan luisteren en kijken. 

Bij thuiskomst ga ik douchen, maak ik een koffie verkeerd en ga ik journalen. Ik schrijf mijn dankbaarheid op in mijn 5 stappen boek. Hierin schrijf ik ook mijn drie prioriteiten voor die dag. Dit zijn geen doelen als de was opvouwen maar activiteiten om mijn mooiste leven te leven. Als afsluiter van mijn vaste ochtendritueel schrijf ik een of meerdere affirmaties. 

Voorbeeld van affirmaties:

 • Ik sta niet toe dat pijn uit het verleden of van een teleurstelling me ervan weerhoudt om gelukkig te zijn in het nu
 • Ik heb de kracht om het beste uit mezelf te halen
 • Ik kies voor gedachten die mij motiveren en inspireren
 • Ik ben dankbaar voor alles wat op mijn pad komt

Lees- en/of luistertip: Hoe journaling je kan helpen en helen

Wat ik daarna doe, verschilt per dag. De ene keer ga ik mediteren en de andere keer kies ik ervoor om mijn intenties uit te schrijven of om bijvoorbeeld te luisteren naar een inspirerende podcast of room in Clubhouse. Daarna begint mijn werkdag.

Ik sluit de dag elke avond af door op te opschrijven wat er goed is gegaan. Dit zorgt ervoor dat ik met een diep dankbaar gevoel ga slapen. 

Het lijkt misschien alsof dit (ochtend)ritueel niet haalbaar is als je een volle werkdag of druk gezin hebt. Maar ook dan kun je dit doen, sta dan een uur eerder op. Of kies er één of twee items uit die jou aanspreken en die in jouw start van de dag passen. 

Soorten rituelen

Een ritueel is eigenlijk een terugkerende handeling of reeks handelingen, zoals het branden van een kaars om extra aan iemand te denken die je mist. Toch zijn niet alle terugkerende handelingen een ritueel te noemen. Het verschil is dat je aan een ritueel een bepaalde intentie koppelt, in tegenstelling tot een gewone handeling: die doe je zonder hier bewust een bepaalde betekenis aan te geven.

Iedere ochtend als eerste een glas water of kop koffie drinken als ’s ochtends de wekker gaat, is geen ritueel maar een gewoonte. Zou je hier een intentie of een affirmatie aan koppelen, dan wordt het een ritueel. Bijvoorbeeld: met het drinken van dit glas water (of koffie) voel ik me fit, energiek en krachtig.

Een intentie kan zijn dat je iets wilt loslaten, zoals een stressvolle dag voor het slapengaan. Of je wilt ergens meer betekenis aan geven, zoals het eerdergenoemde voorbeeld van het branden van een kaars bij een foto van iemand die je mist of aan een dierbare herinnering. Je kunt in feite overal een ritueel van maken, zowel voor je body, mind en spirit.

Leestip: Loslaten, hoe doe je dat dan?

Dit levert een ritueel op

Omdat elk soort ritueel een ander doel dient, kan het je van alles opleveren. Op die manier kan een ritueel een simpele tool zijn om de connectie met jezelf te versterken, om jezelf energetisch te beschermen tegen negativiteit van buitenaf of om dingen die jou niet meer dienen los te laten.

Je kunt ook rituelen gebruiken voor je persoonlijke groei. Zo kan elke ochtend mediteren je helpen om meer afstand te nemen van je gedachten, zodat je er niet steeds in wordt meegetrokken en je humeur en energielevel niet worden aangetast.

Waar zou jij een ritueel voor willen gebruiken?

 • Om meer rust in jezelf te creëren en te ervaren?
 • Om meer zelfkennis op te doen?
 • Om spiritueel te groeien?
 • Om je door de dag heen meer dankbaar te voelen?
 • Om dingen beter te kunnen loslaten en emoties te verwerken?
 • Om meer vertrouwen te krijgen?
 • Om meer geluk te ervaren?
 • Om je zelfliefde en eigenwaarde te vergroten?
 • Om meer te ontspannen en beter te slapen?
 • Om je energetisch te beschermen tegen overprikkeling?
Een ritueel kan een simpele tool zijn om de connectie met jezelf te versterken, om jezelf energetisch te beschermen tegen negativiteit van buitenaf of om dingen die jou niet meer dienen los te laten.

Geef je intenties extra power

De kracht van rituelen is onder andere dat het je mind tot rust brengt. Dat komt omdat je lichaam de steeds terugkerende, rustgevende handelingen herkent en hierop reageert door te ontspannen, bijvoorbeeld bij een avondritueel voor het slapengaan. De kracht van intenties neemt toe met het branden van een kaars, en helemaal met een geurkaars. 

Geuren versterken namelijk je herinneringen en beïnvloeden hoe jij je voelt. Je kent het vast wel: sommige geuren zijn naadloos verbonden met een herinnering. Van je oma of moeder (de geur van appeltaart) of je vader (de geur van vers gemaaid gras). 

En wanneer je tropische geuren in een reisbureau of supermarkt ruikt, schijn je sneller geneigd te zijn om een verre reis te maken en om meer verse producten te kopen. Dit is geurmarketing en is in Japan een bekende verkooptool. 

Geurmarketing kan ook de impact van je ritueel versterken. Nog mooier is het als je niet alleen een geur kiest die jij lekker vindt of die een positieve herinnering oproept, maar als de geur ook aansluit bij jouw intentie of doel van jouw ritueel. Dit is het effect van bepaalde geuren:

 • Lavendel, kamille, jasmijn, vanille > Werkt rustgevend en het vergroot het vertrouwen in andere mensen.
 • Pepermunt >Versterkt het geheugen, concentratie en werkt verkwikkend.
 • Citroen, sinaasappel, mandarijn > Werkt oppeppend, geeft een fris en opgeruimd gevoel en verbetert je focus.
 • Rozemarijn > Helpt je bij taken waarbij je goed moet nadenken en oplossingen moet verzinnen.
 • Grapefruit, limoen > Voor een positief gevoel

Word je vaak met een onrustig gevoel wakker omdat je nog zoveel te doen hebt? Dan kan een ochtendritueel met een lavendel geurkaars of diffuser met lavendelolie helpen om meer ontspannen aan je dag te beginnen. Lavendel heeft een ontspannen effect, wat daardoor perfect aansluit bij je ochtend voor een relaxte start van je dag. Of voeg het toe aan je avondritueel om beter in slaap te komen.

Idee voor je ochtend- of avondritueel: brand de geurkaars in de badkamer, of druppel een olie op de badkamer vloer als je gaat douchen. Visualiseer dat de spanning en je gedachten die jou onrustig maken van je af spoelen zo het doucheputje in. 

De kracht van rituelen: volle maan

Nog een idee is om tijdens de maancyclus een ritueel op te bouwen. Ik ga hier een andere keer een uitgebreide blog en/of podcast over maken. Elke maanstand brengt een andere energie met zich mee.  Bij een volle en nieuwe maan kun je nieuwe intenties, doelen en/of wensen stellen. Het is een super krachtige periode om te werken aan jezelf, je ontwikkeling, het loslaten van wat je niet langer meer dient en het manifesteren van wat je wilt in het leven. 

Zo versterk je jouw ritueel

TIP 1: Maak een muzieklijst

Een krachtig ritueel zet al je zintuigen op scherp. Dus wanneer je muziek aan je ritueel toevoegt, wordt de intentie en de impact sterker. Maak een playlist die je tijdens het ritueel afspeelt. Wanneer je dit vaker doet, hoef je op een gegeven moment de muziek alleen maar te horen om meteen in de gewenste sfeer en stemming te komen.

TIP 2: Kies een geur

De magie van geuren is dat ze, net als muziek, herinneringen en gevoelens kunnen oproepen. De geur van Zwitsal geeft je bijvoorbeeld het nostalgische gevoel van toen je kinderen nog klein waren. Of wanneer je de parfum van je eerste, grote liefde ruikt, zie je hem meteen weer levendig voor je. 

In plaats van het branden van een geurkaars of diffuser tijdens je ritueel, kun je ook gebruik maken van een geurroller. Rol een klein beetje in de palm van je hand of doe een druppel olie in je handpalm, wrijf je handen tegen elkaar en maak een kommetje met je handen tegen je neus om de geur op te snuiven. De roller kun je ook op je polsen aanbrengen en deze even tegen elkaar wrijven en opsnuiven.

TIP 3: Doe alles met aandacht

Stel dat je een nieuw ritueel wilt doen om je zelfliefde te versterken. Dan kan het helpen om jezelf elke ochtend of avond te masseren en je huid in te smeren met een vleugje essentiële olie of lekker geurende bodymilk. Doe dit met aandacht, bijvoorbeeld door te bedenken waar je je lichaam dankbaar voor bent. 

Je lichaam staat in dienst van jou en brengt je overal waar je heen wilt. Dankzij jouw lichaam leef je en kun je in dit moment aanwezig zijn. En door jezelf te masseren of in te smeren en goed te verzorgen, gaat je aandacht letterlijk naar je lichaam, wat de connectie met jezelf en je intuïtie versterkt.

Wist je dat…?

80 procent van de vrouwen graag aan een gedragen kledingstuk van hun partner of geliefde ruikt? Dat komt omdat zijn (of haar) geur een veilig en geborgen gevoel oproept, waardoor het stresshormoon cortisol afneemt. 

Wil je een nieuw ritueel? Zo pak je het aan

Stappen plan voor een nieuw ritueel

Een nieuw ritueel bedenken, hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Zelfs kleine rituelen die je dagelijks doet, kunnen je helpen om het beste uit jezelf en de dag te halen en om meer in balans in jezelf te komen. 

Stap 1: Wat is je doel van het ritueel? Oftewel, wat wil je ermee bereiken? Denk aan meer ontspanning, emotionele heling (verwerking, onthechting, loslaten), meer dankbaarheid, zelfliefde, me-time of het herdenken van een persoon. 

Stap 2: Welke affirmatie kun je gebruiken om jouw doel te bereiken? 

Stap 3: Welke handelingen kunnen je helpen om je doel te bereiken? 

Stap 4: Waarmee (en met welke geur) kun je jouw zintuigen prikkelen? 

Stap 5: Verbind een teken aan het ritueel, zoals een engel, een veer of regenboog.

Stap 6: Voer het ritueel uit met dankbaarheid en eerbied voor het proces. 

Lees en/of luistertip: Rituelen voor het einde van de maand+ begin van de maand

Je kunt op vele manieren op een specifieke stemming of intentie afstemmen en ideaal voor een krachtig en fijn ritueel. 

Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Je kunt geen verandering verwachten als je niet verandert of geen verandering toelaat in jouw leven. Jij hebt de kracht allemaal in je en het enige wat je soms moet doen is bewust worden en loskomen van je eigen vicieuze cirkel om te gaan en te ontvangen van wat jij wilt in het leven. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Wees dankbaar, geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,

Uitgelicht in deze aflevering: 


Tags

affirmaties, diffuser, essentiele olien, intenties, lavendel, rituelen, soorten rituelen, tips voor een ritueel


Misschien vind je dit ook leuk:

35 Positieve Ochtend Affirmaties

35 Positieve Ochtend Affirmaties

De magie van essentiële olie

De magie van essentiële olie
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.