Burn-out, hoe kom ik eraf?

Burn-out, hoe kom ik er af?

We hebben de heenreis naar de burn-out gehad. We hebben de reden van de klachten gevonden. Het afkicken kan beginnen…

Laat ik er wel bij zeggen dat ik natuurlijk geen arts ben. Wel ben ik een ervaringsdeskundige geworden. De vergelijking van de trein vind ik nog steeds de meest handige. Als je een lange heenreis hebt gehad, dan is het vanzelfsprekend dat de terugreis ook een lange zal zijn.

Helaas is het meestal wel zo dat je de heenreis in de sneltrein zit. De reis terug naar je gezonde Ik maak je echter vaak in het boemeltreintje. De heenreis gaat ongemerkt, het gaat lekker die trein stormt wel door. De reis terug gaat heel bewust en zal de nodige aanpassingen van je eisen. Je moet je veel dingen afleren die je ongemerkt hebt aangeleerd.

Burn-out, hoe kom ik eraf?

Onbewuste gewoontes zullen bewust afgeleerd moeten worden. En dat vergt doorzettingsvermogen. Vaak krijg je een terugval omdat je denkt: ‘ Ik voel me weer goed!’ Er zit amper weer een druppel brandstof in de tank en je denkt gelijk weer op volle kracht er tegen aan te kunnen. Het onbegrip van je omgeving werkt ook niet echt mee aan een goed herstel. En hoe kunnen ze het ook begrijpen…

Je moet het meemaken om het te begrijpen. In mijn geval wilde ik zo graag weer normaal zijn. Je wordt er heel goed in om andere mensen voor de gek te houden. Je laat jezelf zien als een kanjer die weer volledig in haar kracht is. De werkelijkheid is een zwak mens met een masker op. Masker gedrag is een veel voorkomend gegeven bij burn-outers. Ze zijn immers positief, gedreven en willen dit vooral aan de omgeving laten zien. Aan de buitenkant een reus, aan de binnenkant een dwergje.

Twee stappen vooruit en weer eentje terug

Bij mij geloofde zelfs de arbo arts in mijn stoere verhalen. Laat me maar weer werken hoor, ik kan het weer prima aan! Het druppeltje energie die je met veel moeite weer hebt verkregen jaag je er in no-time weer doorheen en je bent terug bij af. Dit is de reden dat je twee stappen vooruit doet en weer eentje terug, telkens weer. Maar zolang er vooruitgang is, is er hoop!

Je leert gaande weg dat je het herstel zelf vertraagd. Vandaar dat de terugreis vaak langer duurt dan je lief is. Mensen met een burn-out hebben vaak geen rust, ze willen vooral snel herstellen om dan weer als een razende in de sneltrein te springen!

Er is geen enkele behandeling die je snel weer zal laten herstellen. Schrap het woord ‘snel’ maar uit je woordenboek want dit woord heeft je gebracht waar je niet wilde zijn! Neem de tijd, leer ontspannen maar vooral:  geef je lichaam de tijd om af te kicken!

Afkicken

Afkicken van de drive, afkicken van snel presteren en veel en alles willen en moeten doen. Leer genieten van het moment, leer genieten van de kleine grote momenten die je zo lange tijd aan je voorbij liet gaan. In een sneltrein is het moeilijk om van de omgeving te genieten. Die raast namelijk als een waas aan je voorbij.

Je zit nu immers in het boemeltreintje. Je wilt dit niet, je geeft nog steeds de voorkeur aan die sneltrein maar vergeet dat maar! Die is ontspoord en je terugreis is kalm, rustig en geeft je nu eens de tijd om te genieten.

Je gaat toch niet met dichte ogen de reis in het boemeltreintje aan? Doe je ogen open en ervaar. Geniet van de kleine momenten nu je er de tijd voor krijgt. Neem het er van, voel je niet schuldig en ontvang nu eens in plaats van te geven!

Het is een krachtig medicijn:  genieten!

Het enige medicijn die je rust en kracht maar vooral ook weer de nodige energie zal geven.

Het is zo simpel om te genezen van een burn-out. Geef je over, stap in het boemeltreintje en geniet van de reis terug naar je werkelijke IK!

Waar geniet jij het meest van en geeft je energie? Fijn als je je gedachten wilt delen en hieronder een reactie achterlaat.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

burn out, geniet NU, jezelf, onbewuste gewoontes


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • O wat herkenbaar je verhaal! Wat bij mij vooral het langst geduurd heeft is de acceptatie dàt het écht niet goed met me ging en ik in dat boemeltreintje moest stappen! Voor ik zover was waren er al wel 3 maanden om!
  Nu mede namens deze site en rust en fijne gesprekken met mijn poh ggz, krabbel ik weer overeind en gaat het gelukkig iedere dag weer wat beter met me!
  Bedankt voor deze blog!!!

 • tja nu 7 dagen thuis, ziek??? ja erg verkouden hoofdpijn duizelig, maar het is meer dan dat, het is de noodrem van de trein, mij maken ze niet gek dacht ik , werk voor mezelf 10 man personeel en we groeien snel,
  ik ben van meubelmaker verkoper naar bedrijfsleider en dat past me niet, maar ik moet alles komt op me af en nu zit ik thuis, geen enkel stukje energie zelfs een app naar mn collega sturen kost me teveel moeite, ik ga kijken of ik die terugreis kan maken,

  je tekst maakt me het in 1 klap duidelijk, genieten, daar ga ik maar mee beginnen,

  bedankt alvast voor je uitleg,

  mvgr rob

 • Manuela schreef:

  Wat een goed blog met duidelijke uitleg over burn-out. Een burn-out is echt verschrikkelijk en ook ik zag het bij mezelf niet en wilde/wil al heel lang te snel weer op die sneltrein zien te springen. Wat een mooie vergelijking met de sneltrein heen en met het boemeltreintje weer terug. Ook het maskergedrag is er eentje die ik ten volle herken. Mijn boemeltrein is ook nog lang niet bij het eindstation, maar met hele kleine stapjes ga ik eindelijk weer vooruit. Jouw trainingen en de yoga en mindfulnesstraining die ik volg beginnen hun vruchten af te werpen. Op sommige dagen voel ik weer wat meer energie, voel me weer blijer, durf eindelijk te genieten van de rust die ik (naar mijn idee nog steeds verplicht) heb. Sinds laatste 3 weken geen terugval meer gehad in mijn energie en opbouw activiteiten; oh ja, trouwdag dochter …, maar ook daarvan was ik gelukkig binnen 4 dagen weer hersteld ! Ik accepteer EINDELIJK dat wat er is; probeer en kan steeds beter los (te) laten wat is geweest, en ik begin steeds meer vertrouwen te krijgen in wat kan zijn.

 • O jee, veel te herkenbaar van dat druppeltje energie en je denkt er weer tegen te kunnen… Mijn huisarts wil me in de ziektewet, maar ik wil niet!

  Ik besef steeds maar al te goed wat er fout gaat, maar ik lijk het niet te kunnen omdraaien of verminderen.

  Teveel goed willen doen, verantwoordelijkheden voelen en daarnaast perfectionist zijn. Het ideale recept voor wat je beschrijft…

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >