Ben jij een pleaser?

Ben jij een pleaser?

De kersttijd komt er weer aan en waarschijnlijk is het volgende zeer herkenbaar voor veel mensen: alles doen voor een ander, maar er zelf niet blijer van worden. Waarom doen we dit toch?


Je kunt ook op iTunes luisteren en/of abonneren, klik hier Ben jij een pleaser?

Vroeger was ik degene die alles deed om er maar bij te horen. Dat was de manier om complimenten te ontvangen en ervoor te zorgen dat mensen mij leuk vonden. Daarbij ben ik een rasechte HSP’er (ook wel: hooggevoelig persoon) waardoor ik het moeilijk vond om nee te zeggen, ook al betekende dat dat ik mezelf daarbij wegcijferde. 

Als hooggevoelig persoon voel je de 'nood' van anderen heel snel aan en doordat je graag wilt helpen kun je vaak sneller over je grenzen heen gaan. 

Natuurlijk werd die vriendelijkheid vaak uitgebuit: ik zei immers toch altijd ‘ja’. Nog een voorbeeld: ergens niets van zeggen om de lieve vrede te bewaren. Als de ander blij was, dan was het voor mij ook goed. Daarbij verloor ik mijzelf echter helemaal.

Het is een patroon geweest waarin ik jarenlang in heb gezeten; opgevoed met twee aan alcohol verslaafde ouders, gedroeg ik me zoals ik dacht dat er van me verlangd werd, zowel thuis als voor de buitenwereld. Dat heeft nogal wat energie gekost, zeker omdat ik de liefde van mijn ouders heb gemist Gevolg: tweemaal een burn-out. 

Zelf verantwoordelijk

De ommekeer kwam toen mijn moeder in mijn armen overleed. Ik kwam tot het besef dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven. Ik wilde niet zo doodgaan als mijn moeder: zo jong en haar dromen en doelen nooit waargemaakt. Ik denk dat het een missie is van ieder mens om zichzelf te vinden in het leven. Te gaan voor eigen wensen en doelen, maar ook uit te zoeken wie hij is en wat zijn ‘taak’ is in deze wereld. En dat is zeker goed.

De werkelijkheid is echter weerbarstiger: door de drukte van alledag walsen we vaak over onszelf heen, helemaal wanneer we alleen maar met anderen bezig zijn. Dit is niet goed, want vriendelijkheid kan giftig worden als je het niet vanuit jezelf doet. Zoals de Dalai Lama zegt: ‘Als je geen vrede binnenin jezelf kunt vinden, zul je het ook nooit ergens anders vinden.’

Geef dus juist aandacht aan dat stemmetje in jou, geef ruimte aan je ziel om tot expressie te komen.
Geef jezelf de ruimte om te worden wie je bent. De slogan van Just Be You is niet voor niets: ‘Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.’

Natuurlijk zijn we er om anderen te helpen, helemaal wanneer ze in nood zijn. Het is goed om zacht, medelevend, zorgzaam, lief en aardig te zijn voor een ander. Maar waak ervoor dat je niet de angsten, zorgen, boosheid en het verdriet van de ander overneemt: je moet voorkomen dat deze emoties zich gaan nestelen in jouw lijf en gedachten. Wanneer je dit merkt, maak je dan energetisch bewust schoon en geef alle energie terug aan de persoon, of laat het van je afglijden.

Leestip: Loslaten, hoe doe je dit dan

Anderen

Een ander helpen geeft een goed gevoel en wat je uitzendt zal weer bij je terug komen. Echter is het nooit goed als je helpt en daarbij een bepaalde verwachting hebt van de ander , of als je over je eigen grenzen heengaat.

Als hooggevoelige heb ik ook nog eens de uitdaging dat ik een ander goed aanvoel: daardoor neem ik snel de gevoelens, uitdagingen van anderen over, helemaal als de ander lief en vriendelijk is. Als hooggevoelig persoon kun je jezelf op deze manier nogal eens 'verliezen' in een relatie, helaas ook als die eigenlijk niet goed voor je is.

Manipulatie

Hoe kun je dit nu weigeren? Vraag jezelf ten eerste af: Is de ander echt vriendelijk of wil hij iets van mij gedaan krijgen? Manipulatie is een geniepig klein goed. Je hebt het vaak niet meteen door en het kan zich in heel veel verschillende situaties voordoen.

Ik kende het verschil tussen vriendelijkheid en manipulatie eerst niet, maar ik was dan ook heel kundig in het niet luisteren naar mezelf.. Je kunt de vraag echter beantwoorden met je onderbuikgevoel: door te luisteren naar wat je gevoel je zegt. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Wat wil ik zelf?
 • Wat zegt mijn intuïtie?
 • Doe ik dit vanuit liefde, zonder er iets voor terug te verwachten?
 • Zoek ik goedkeuring?
 • Geeft of kost dit mij energie?

Mijn advies is om je altijd in te zetten voor dingen die voortkomen uit Liefde.

Leg je focus op het houden van jezelf, in plaats van dat anderen maar van jou zullen houden.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

Gaat het echter niet vanzelf? Ben je alleen maar aan het duwen, trekken, forceren en moet je er vreselijk hard je best voor doen? Ben je jezelf ervoor aan het wegcijferen en vreet het je energie op?

Vraag jezelf dan eens af of datgene waar je je voor inzet eigenlijk wel in jouw leven hoort. Het dient namelijk goed te voelen en je gemakkelijk te lopen, dan zit je op de juiste spoor. Stop dus geen energie meer in mensen en bezigheden die niet (meer) bij jou passen.

Dit zijn mijn afsluitende tips:

 • Leer houden van jezelf.
 • Ontdek en stel je grenzen: dit is een gezonde manier om goed voor jezelf te zorgen.
 • Vast blijven houden aan iets wat goed was, is niet voldoende. Het moet je energie blijven geven.
 • Een relatie is gebaseerd op wederzijds respect en gelijkheid.
 • Blijf altijd bij jezelf. Als iets na verloop van tijd niet meer 'past' in jouw leven, dan is het een natuurlijk verloop om los te laten. Jezelf kwijtraken is een groter verlies, denk je niet?

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn.

Ben jij een pleaser?

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

anderen, anderen denken, loslaten, verantwoordelijkheid


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Chantal schreef:

  Luisterde naar deze podcast. Wat je hierin beschrijft over jezelf kan mijn verhaal zijn. Als kind/jeugd was ik alleen. Werd emotioneel verwaarloosd.
  Dus probeerde ouders en anderen maar te pleasen in de hoop gezien/gehoord te worden
  Dus fijn te horen dat het je is gelukt om dat te herkennen en dat je geleerd hebt om jezelf op 1e plek te zetten.
  Ik ga ook aan de slag

 • […] je het nou wel of niet goed doet, iedereen vindt toch wel wat van je. Je kunt niet iedereen pleasen. Daarom is het belangrijk dat je van jezelf uitgaat. Door nog meer jezelf te zijn, ben je jouw […]

 • Hoi Marian
  Ik geluisterd van stemmetje in je hoofd super goed vind ik!! 😀 <3 Xxx

  • Marian schreef:

   Super leuk om te lezen! Dank je wel voor je reactie, waardeer ik zeer. ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >