Ben je bang voor mislukking?

Hoe je het ook wendt of keert, het leven kent geen standby-knop, geen neutraalstand, geen rijstrook voor langzaam verkeer. Niet in relaties, niet in zaken, niet in spirituele groei en niet in het leven zelf. Je zult hoe dan ook moeten bewegen: omhoog, omlaag, opzij. En het is de snelheid waarmee dat gebeurt en de uitslagen die je maakt die tot een verwrongen perceptie kunnen leiden.

Ben je bang voor mislukking?

Wanneer we snel stijgen, is het leven schitterend. Hoe groot schat je echter de kans dat dit zo blijft? Ook een bal die je omhoog gooit, komt een keer naar beneden. En ben je voor je gevoel aan een vrije val begonnen, dan lijkt alles uit elkaar te spatten. Het is dan de kunst de bal op te vangen of hem een zachte landing te laten maken. Voor beide scenario’s geldt echter dat de snelheid en de uitslag van de veranderingen in ons leven vaak zo groot zijn en zo ingrijpend zijn, dat je in actie moet komen om de ingezette richting door te zetten of om te buigen. Heb je iets in werking gezet, dan kun je bijna niet anders dan de energie die je daar bij losmaakt kanaliseren en sturen.

Saai

Maar hoe ga je dan om met die perioden waarin je het gevoel hebt dat er bijna niets gebeurt? Die perioden waarin je lusteloos bent, geen energie hebt om iets te doen en stil in je boot zit om maar geen golven te veroorzaken. Die momenten dat je denkt “het leven is nog niet zo slecht, wat maakt het uit dat ik mijn zakelijke doelen niet haal. Dat mijn relatie niet fantastisch is. Zo erg is het allemaal niet. Wie maakt het wat uit dat ik wat dikker wordt, ongezonder leef of ergens een beetje pijn heb. Het is allemaal niet zo belangrijk”.

Deze houding van ‘ik red me zo wel’ en ‘het is anders allemaal zo’n gedoe’ kan voor jou nu acceptabel zijn, maar de enige reden waarom het werkbaar is, komt omdat je ervan uitgaat dat je deze situatie gedurende langere tijd aan zult kunnen. Dat je onderneming, je inkomen, je gezondheid, je relatie de komende tien, twintig of dertig jaar doorgaat als je niets verandert. Een beetje ingedut, een beetje saai… en dat je het eigenlijk wel best vindt zo.

Maar er is dus geen standby-knop, geen neutraalstand, geen parallelweg. Je kent misschien de uitdrukking “stilstand is achteruitgang”. En dat betekent dat als je knaagt aan de randen van geluk, gezondheid, financiële reserves en welzijn, je over tien, twintig of dertig jaar je leven van ‘niets doen om te veranderen’ zult ervaren als een scenario dat ligt tussen heel onplezierig en al bijna dood. Want als je niets doet aan een klein pijntje, dan wordt het chronisch, acuut en slopend. Dan wordt werk dat je niet leuk vindt zielloos en een energievretende kwelling. Een gezondheid waar je niet op let, leidt tot vetzucht, ziekten en voor velen vaak een vroegtijdig overlijden. Relaties waar je geen aandacht aan schenkt, leiden tot vervreemding, worden bitter, veroorzaken boosheid, onbegrip en vallen uit elkaar.

Geen alternatief

Je huidige ‘gaat ermee door’-leven wordt – in verschillende opzichten – steeds pijnlijker naarmate je ouder wordt en het onvermijdelijke einde steeds scherpere contouren krijgt. Want je weigerde te accepteren dat er geen standby-knop is. Maar er is geen alternatief. Er kan alleen maar beweging zijn, zelfs als het tempo gering of nauwelijks waarneembaar is. En dan komen we bij de vraag: Ben je bang voor mislukking?

Voeg twee vragen toe

Maar stel jezelf nu eens niet die vraag, of stel hem wel maar voeg er twee andere vragen aan toe. Ten eerste: Wat als ik succesvol ben? En ten tweede de vraag: Wat als ik niets doe? Schilder voor jezelf aan de hand van beide vragen een levendig beeld. Probeer het scenario van mislukking en het herstel daarvan te beleven. Speel het script van je succes, hoe jij succesvol zijn zou willen definiëren en ook wat voor geldbedrag je eraan zou willen hangen. Beleef in je mind beide situaties en gebruik daarbij beelden, geluiden, kleuren en geuren.

Nachtmerrie

Probeer vervolgens te visualiseren wat er met je gebeurt als je je ‘niets doen’-script volgt. Het script van tien, twintig en dertig jaar lang blijven doen wat je nu doet. Een script waarin geen groei voorkomt, maar dat wel gepaard gaat met aftakeling. Voor veel mensen is zo’n script pas echt een nachtmerrie – eentje waar je absoluut niet in verstrikt wil raken. Gebruik je angst voor die nachtmerrie als belangrijkste drijfveer om te breken met je huidige toestand van ‘niets doen’ omdat je bang bent voor mislukking.

Ervaar voor jezelf nog eens dat script van succesvol zijn en gebruik dat script voor misschien wel de mooiste dertig jaar van je leven.

Wil jij ook leren hoe je je eigenwaarde en zelfvertrouwen kunt vergroten?

Mijn ervaring is dat investeren in jezelf de kortste weg is naar zelfvertrouwen. Gewoon, omdat als je je sterker voelt, meer energie hebt en je assertiever gedraagt steeds meer dingen gaan lukken in je leven. Zorg beter voor jezelf zodat je helemaal tot bloei komt. Kijk eens op deze krachtige 52 weken e-cursus


Tags

geluk, jezelf, mislukking, script voor jezelf, succesvol


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>