Begin met een schone lei!

begin met een schone leiBen jij ook weleens boos op jezelf?
Kun je jezelf ook weleens voor je kop slaan omdat je beseft dat je het beter anders had kunnen aanpakken?

Ik denk dat iedereen zich daar wel in kan herkennen. Ieder mens maakt dagelijks fouten, dus jij en ik: we zijn echt niet de enige!

Soms kan een verkeerde beslissing grote gevolgen hebben, waardoor er angst ontstaat om in de toekomst dezelfde fout te maken. Maar de grootste fout die je in het leven kunt maken, is om voortdurend bang te zijn er een te maken. Natuurlijk ben je gefrustreerd als je inziet dat je het niet handig hebt aangepakt. Maar elke fout, en met name het feit dat je inziet dat je een fout hebt gemaakt, helpt je juist weer verder. Zonder fouten zul je niets nieuws leren.

Ik heb een spreuk gevonden om even bij stil te staan:

[quote align=”center” color=”#999999″]De helft van de fouten die we in het leven maken zijn een gevolg van het feit dat we voelen wanneer we zouden moeten denken en denken wanneer we zouden moeten voelen.[/quote]

Begin met een schone lei

Vaak zijn we beter in staat om de fouten van een ander te vergeven, dan dat we in staat zijn om onszelf te vergeven. Een ander is jouw onhandige aanpak vaak allang vergeten, maar het blijft aan jezelf knagen. Je geeft jezelf de schuld; “Waarom ben ik zo stom geweest, waarom heb ik niet beter nagedacht”.
Besef dat je iedere dag weer de kans hebt om met een schone lei te beginnen. En eigenlijk zou ik willen zeggen: begin daar niet morgen mee, maar NU. Accepteer wat er is gebeurd, leer ervan en kijk weer vooruit.

Waarom maak ik fouten, keer op keer,
juist wanneer ik denk dat ik het goed doe, gebeurt het weer.
Waarom doe ik dingen voordat ik eerst goed heb nagedacht.
Het is een leer: al deze fouten hebben mij juist verder gebracht!

Zonder het maken van fouten blijf ik stilstaan,
waar mensen die risico’s nemen juist verder gaan.
Niemand is in staat om geen fouten te maken in het leven,
belangrijk is om hiervan te leren en anderen en mijzelf dit te vergeven.

Ik moet niet blijven hangen in de frustratie en boosheid,
hierdoor ontneem ik mezelf zoveel en verspil ik kostbare tijd.
Ik grijp de kans om het vanaf nu anders te doen,
mijn besluit: ik begin met een schone lei. Nu is nu, toen was toen.


Tags

boos op jezelf, fouten maken, schone lei, spreuk, stom geweest


Misschien vind je dit ook leuk:

De voordelen van bewust leven

De voordelen van bewust leven

Begin met een schone lei!

Begin met een schone lei!
 • Patries schreef:

  Mooi beschreven…ik heb mn rust gevonden wanneer ik mijn financi├źle schone lei heb…mijn emotionele schone lei is dan ook zo goed als schoon…ik volg mijn intuitie….trek mijn eigen plan met mensen die mij gelukkig maken…

  • Goed om te lezen, Marjolein! Heel veel succes !!

 • Katinka schreef:

  Heel mooi geschreven! Ik realiseer mij nu pas dat ik mezelf die schone lei kan geven….. Toch is er nog een stukje in mij dat zegt dat het niet aan mij is, dat ik pas met schone lei verder kan gaan als de ander mij heeft vergeven….lastig! Ik geloof inderdaad wel dat het zo is dat je niet verder komt als je nooit eens een risico durft te nemen…. toch speel ik op dit moment liever op safe. Ik heb teveel onrust gehad dit jaar en ben blij dat ik nu weer in een iets rustiger vaarwater zit..,…

  • Dankje Katinka! Goed dat je de keus hebt gemaakt om even rust te nemen, de veilige route te kiezen.
   Ik weet natuurlijk niet wat er speelt, en misschien is het in jouw situatie van mij te makkelijk gedacht, maar het eerste dat bij mij opkomt; hangt je geluk echt af van een ander? Ben jij niet degene die voor jezelf mag kiezen? Als een ander jou niet kan vergeven, moet jij daar de rest van je leven voor boeten? Ook die ander zal fouten hebben gemaakt. Een nieuw begin start met het vergeven van jezelf… Veel succes!

 • jacqueline schreef:

  Heel mooi verwoord! Dank je wel Suzan

  • Bedankt voor je compliment, en heel graag gedaan!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.