Angstgedachten: weg ermee (incl. 6 tips)

Weg met angstgedachten en doemscenario’s

Iedereen heeft wel eens angstige gedachten of complete rampscenario’s in z’n hoofd. Maar hoe stop je die gedachtes weer? Met deze tips blijf je je angstgedachten en doemscenario’s de baas.

Het nut van angstgedachten en doemscenario’s

Niet alle angstgedachten zijn stoorzenders die zo snel mogelijk uitgezet moeten worden. In basis hebben angstgedachten weldegelijk nut. Dit stamt nog uit de oertijd: het had geen zin om achter een haas of hert aan te blijven jagen als je geen schijn van kans maakte. De negatieve gedachte ‘pfff, dit heeft tóch geen zin’ hielp dan om dit in te zien en te stoppen met rennen. Dan maar op zoek naar een andere prooi of fruitboom. 

Angstgedachten zorgden er ook voor dat er een stressreactie in het lichaam ontstond, waardoor je beter in staat was om te vechten of te vluchten. Ook deze stressreactie krijgen we nog steeds. Alleen hoeven we niet letterlijk meer te vluchten of te vechten voor ons leven. 

De situaties zijn veranderd en véél complexer geworden, maar de stressreacties in ons lichaam zijn hetzelfde gebleven als in de oertijd. Juist door deze complexiteit komen angstgedachten en doemscenario’s in een ander daglicht te staan: we betrekken het op situaties die niet levensbedreigend zijn, zoals dat vroeger veel vaker wél het geval was: je bent bijvoorbeeld bang om je baan kwijt te raken of om de griep te krijgen.

Waar het vaak misgaat, is dat we met ons negatieve denken een beetje doorslaan naar de verkeerde kant. Daardoor zien we vaak niet dat we onszelf dwarszitten in plaats van dat de negatieve gedachte ons helpt in ons energiebehoud (stoppen met jagen wanneer je geen kans maakt). We laten ons veelvuldig lamleggen door onze angst-gedachten in plaats van dat het ons creatief maakt en we naar andere oplossingen op zoek gaan.

Laat je niet lamleggen door je angstgedachten.

Blijf de baas over je eigen brein, 6 tips

Het is dus belangrijk dat je weet hoe je kunt omgaan met de angstgedachten en doemscenario’s in je hoofd, zodat ze je waarschuwen (de oorspronkelijke functie van negatieve gedachten) in plaats van dat ze je tegenhouden in je dagelijkse leven en in je persoonlijke groei. Vandaar mijn tips aan jou!

TIP 1: Weet waar je je energie in stopt

Aan complete doemscenario’s heb je weinig. Natuurlijk is het goed om een plan B te hebben, maar stop hier niet al je tijd en energie in door het tot in detail uit te stippelen. Het heeft geen zin om je te bedenken wat je precies moet doen als blijkt dat je de griep krijgt en de vakantie niet doorgaat. Ga uit van het meest realistische scenario en wacht de situatie eerst af.

Pakt het toch ongunstig uit? Dan is dát het moment waarop je jouw plan B verder kunt gaan uitwerken. De reden dat je dit beter niet eerder kunt doen, is omdat de nieuwe situatie misschien ook wel nieuwe, veel betere kans met zich meebrengt. Kansen die je tot die tijd helemaal niet voor mogelijk hield. Komt tijd, komt raad! Dat zei mijn oma altijd. Nog een voordeel: als je de kansen pakt die zich in het moment voordoen, manifesteer je in moeiteloosheid (energiezuinig).

Daar komt bij dat alles wat je jezelf wijsmaakt, positief of negatief, je brein aanneemt voor waarheid. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar ook een opmerking vol zelfspot wat je als grapje bedoelt, heeft invloed op hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt. Bovendien triggeren negatieve gedachten een stressreactie in je lichaam. Ook dat kost je veel energie, verspilde energie. Bepaal bewust waar jij je tijd, aandacht en energie in steekt.

TIP 2: Zeg STOP tegen negatieve gedachten

Oké, maar hoe stop je negatieve gedachten dan?

Stap één is de negatieve gedachte opmerken. Als je niet doorhebt dat je aan het doemdenken bent, kun je het ook niet veranderen. Het begint dus met het te signaleren bij jezelf. Hoe eerder hoe beter, zo voorkom je het sneeuwbaleffect. Want van één negatieve gedachte komt een tweede negatieve gedachte en voor je het weet zit je in een neerwaartse denkspiraal vast.

De oplossing is eigenlijk te simpel voor woorden dat je waarschijnlijk denkt dat het niet zal werken. Je negatieve gedachten stop je namelijk door er letterlijk STOP tegen te zeggen. Trek je grens en maak met je handen een stop-teken. Heel belangrijk: kies daarna meteen voor een andere, positieve gedachte, want je kunt niet geen gedachten hebben. Zet bijvoorbeeld een affirmatie op of kies een intentie, zoals ‘lichtheid’ of ‘liefde’.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

TIP 3: Schrijf het van je af

Laat de negatieve gedachte zich niet zomaar stoppen? Schrijf deze negatieve gedachtespiraal dan van je af door te journalen of door middel van een mind-dump. In beide gevallen schrijf je de negativiteit van je af. Meer over journalen en mind-dump vind je hier.

TIP 4: Draai de negatieve gedachte om

De piekergedachten lijken zich soms als vanzelf in je hoofd af te spelen. Merk je dat dit gebeurt? Draai de gedachte dan om: wat als het gewoon wél helemaal goed gaat? De positieve variant komt van nature minder snel in je op, omdat je jezelf niet wilt teleurstellen. Dan maar uitgaan van het slechtste scenario, dan kan het altijd meevallen. Dit is een strategie die soms best kan werken, zolang je er maar niet té veel aandacht aan besteedt.

Gebruik een affirmatie of zet een intentie om meer vertrouwen te krijgen in een goede afloop. Ben je bang dat je iets niet goed hebt gedaan? Bedenk dan dat je je best hebt gedaan en stel je open voor verbetering en zie het niet als persoonlijk falen maar als een leermoment om wijzer van te worden. Draai elke negatieve gedachte om door er het tegenovergestelde van te maken en voel wat dat in je energie en/of in gevoel verandert. 

Dit komt vast niet goed! > Ik heb vertrouwen in een positieve uitkomst!

Ik ben bang dat… > Het Universum support en beschermt mij!

Maar wat nou als blijkt dat… > Ik leef in het moment en deal met wat er nu is!

Stel dat… > Ik vertrouw erop dat de oplossingen zich in het moment aandienen!

Het gaat helemaal mis! > Ik kan elke uitdaging aan die op mijn pad komt! 

Draai de negatieve gedachte om

TIP 5: Baken doemscenario af

In het wilde weg piekeren, is geen goed idee, maar je zorgen wegstoppen is ook zeker niet de oplossing. De kunst is om ervoor te zorgen dat je je angstgedachten wel serieus neemt maar er niet in wordt meegevoerd. Dat kun je doen door een piekerkwartiertje in te lassen. Zet de wekker op vijf, tien of vijftien minuten en pieker erop los, tot de wekker gaat! Schrijf het bijvoorbeeld in een jump journal. 

Wil je graag meer weten over journalen?

Voor meer zelfinzicht, het zetten van intenties en om meer positieve energie in je leven te ervaren? De magie van intenties zetten, van emoties en positief denken. Klik op onderstaande button. 

Daarna ga je iets doen waardoor je een goed gevoel krijgt, zoals koken of muziek luisteren.

  • Waar zit je mee? 
  • Wat zijn je zorgen? 
  • Hoe wil je dat het niet verloopt? 
  • Wat zijn de gevolgen van de verschillende scenario’s? 

Als de wekker is gegaan, stop je onmiddellijk. En omdat je gedachten zich niet zo makkelijk laten uitzetten, vervang je ze voor positieve gedachten. Net zoals na het journalen en de mind-dump. Adem een paar keer diep in en uit en ontspan je lichaam meer en meer bij elke uitademing. Leg eventueel je hand op een plek op je lichaam waar het zwaar, strak of donker voelt.

Meer afstand van de situatie nemen, kan als volgt: visualiseer dat je al je zorgen en angstgedachtes in een vuilniszak stopt buiten jezelf. Vervolgens zet je de mentale afvalzak buiten op de stoep. Dan komt de vuilniswagen de straat in rijden. Zie hoe de vuilnisman het afval oppakt en in de vuilniswagen dumpt.

TIP 6: Voorkom emotionele besmettelijkheid

Ook als je geen hoogsensitief persoon bent (HSP-er), word je beïnvloedt door de emoties van anderen en de sfeer in je omgeving. Bij positieve gevoelens en vibes is dat alleen maar fijn en leuk natuurlijk. Maar je neemt nou eenmaal ook de negatieve energie makkelijk over. Dan verandert ‘met de ander meeleven’ al gauw in mee-lijden. Voor je het weet, heb je de negatieve energie overgenomen: je bent als het ware emotioneel besmet.

Emotionele besmettelijkheid kun je voorkomen door je energielevel op peil te houden en je energieveld te begrenzen. Zorg dat je goed geaard bent en visualiseer dat je beschermd wordt. Bijvoorbeeld met een cirkel van wit of goud licht (of je lievelingskleur) om je heen (rondom). Of beeld je in dat er een beschermdier (leeuw, hond, wijze uil, wat het ook is) naast je staat die over je waakt en alle negativiteit bij je vandaan houdt.

Geef vooral ook jouw grenzen aan. Je hoeft niet tot in het oneindige er voor een vriend(in) te zijn. Als je weet dat je na een bezoekje uitgeput bent, geef dan aan dat je een uurtje langskomt en daarna weer vertrekt. Een goede vriendschap heeft alles met kwaliteit te maken (oprechte interesse) en niet met kwantiteit (hoe lang je contact hebt). Bewaak je eigen grenzen zodat je achteraf niet helemaal depri en leeggelopen bent.

Zorg na zo’n contactmoment altijd voor een oplaadmoment voor jezelf: trek je terug op de bank met de koptelefoon en rustgevende muziek. meditatie of voed je mentaal door een inspirerend boek te lezen. Zo manage je jouw energielevel. Zeg in gedachten (of hardop): alle energie die niet van mij is en die ik bewust én onbewust heb overgenomen, geef ik weer terug aan de ander. Zo ontdoe je jezelf weer van de zware energie.

Angstige gedachten hebben we dus allemaal. Wees je bewust van je gedachten en blijf ze de baas. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen met mijn tips. 

Leestip:

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Uitgelicht 

Ik heb vertrouwen in een positieve uitkomst! - affirmatie

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst, angstgedachten, baas over je eigen brein, doemscenario’s, energie, journalen, negatieve gedachten, tips


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>