Level jezelf up – mijn 8 tips

Level jezelf up

Een beter zelfbeeld, meer eigenwaarde of vaker opkomen voor jezelf? Het heeft allemaal te maken met jezelf op een hoger plan zetten: level jezelf up! Hoe je dat kunt doen, vertel ik je in deze blog/vlog.

Zelfvertrouwen en eigenwaarde

Zelfvertrouwen en eigenwaarde noem ik vaak samen maar ze betekenen eigenlijk niet hetzelfde. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt: wat er ook gebeurt, het komt goed met mij. Eigenwaarde is de waardering die je jezelf geeft: ik vind mezelf mooi, lief, zorgzaam, empathisch. 

Als je veel eigenwaarde hebt en je geeft jezelf een hele dikke voldoende als rapportcijfer, zal je zelfvertrouwen waarschijnlijk ook oké zijn. Andersom hoeft dit echter niet zo te zijn: als je veel zelfvertrouwen hebt, hoeft het niet te betekenen dat je jezelf ook op waarde schat. Een populaire rockster kan zelfverzekerd het podium opstappen en zichzelf tegelijkertijd waardeloos vinden als persoon.

Poets je eigenwaarde op

De manier om jezelf een boost te geven, is door je eigenwaarde te verbeteren. Jezelf meer op waarde schatten, poetst automatisch je zelfvertrouwen op. En dat niet alleen. Het zorgt er ook voor dat je meer voor jezelf durft op te komen, je energielevel beter op peil houdt en goed voor jezelf zorgt. Gewoon omdat je dat waard bent. Kortom, het geeft een algehele opwaardering van jezelf als persoon.

Zelfvertrouwen kan ontstaan doordat je genoeg eigenwaarde hebt, maar het kan ook groeien door ervaring. Toen je als kind leerde om veters te strikken was je misschien nog onzeker of het je zou lukken. Totdat het je zo’n tien keer is gelukt en je zelfvertrouwen hierin is gegroeid. Oefening baart kunst én zelfvertrouwen. Zowel zelfvertrouwen als eigenwaarde hebben invloed op hoe je reageert op (tegenvallende) gebeurtenissen.

Je eigenwaarde ontwikkelt zich in je kindertijd. Dit wordt sterk bepaald door de mensen in je directe omgeving, zoals je ouders en opvoeders. Als je als kind vaak te horen kreeg dat je stout was en dat je het niet goed hebt gedaan, zal je eigenwaarde waarschijnlijk op een onvoldoende blijven steken. Dit kan wél je vechterslust aanwakkeren omdat je wilt bewijzen dat je het wel kan en waard bent. Dit is wat erbij mij is gebeurt maar dat is een zijstap.

Ik kan mij uit mijn kindertijd niet herinneren dat mijn ouders ooit tegen mij vertelden dat ze van mij hielden, trots op mij waren of dat ik er voor hun toe deed. Ik geloof zeker dat ze dat deden hoor! Ik ben nu blij met de persoon wie ik nu ben. Het gevolg hiervan was dat ik heel weinig eigenwaarde had. Bovendien kreeg ik daardoor ook vaak sombere gedachtes, mijn glas was halfleeg. Komt nog bij dat mijn moeder ook heel negatief was. Het is mijn eerste stap geweest in mijn gehele persoonlijke ontwikkelingsreis: leren positief denken.

Maar… en nu komt het goede nieuws: je kunt je eigenwaarde op elke leeftijd en op ieder moment verbeteren. Daar ben ik het levende bewijs van. ☺

Het belang van een positief zelfbeeld

De overtuiging dat je waardevol bent, is de essentie van een positief zelfbeeld. Ontwikkel je meer eigenwaarde? Dan wordt je zelfbeeld ook positiever. En dat heeft vele voordelen. Het maakt dat je minder snel van je stuk gebracht bent door een tegenvallende situatie. Met een positief zelfbeeld vind je jezelf een leuk persoon, waardoor je meer voor jezelf over hebt, omdat je dat verdient om wie jij bent als mens.

Wanneer je een positief zelfbeeld hebt, heb je vaak ook een positieve mindset en vaker positieve gedachten, oordelen en overtuigingen over jezelf. Dit houdt elkaar in stand en versterkt elkaar, omdat positieve gedachten je eigenwaarde bevestigen en/of verbeteren. Zo uplift je jezelf weer. Oké nu concreet: hier komen 8 tips waarmee je jouw zelfbeeld en eigenwaarde nog meer kunt leren waarderen.

Level jezelf up - 8 tips

TIP 1: Schrijf een brief aan…

Wie is (of was vroeger) jouw voorbeeld? Schrijf deze persoon een brief. Doe dit met de gedachte dat je de brief niet gaat versturen. Dan kun je namelijk veel vrijer schrijven en ben je niet bezig met wat de ander ervan zal vinden. Je kunt achteraf altijd nog beslissen of je hem alsnog wilt versturen. Denk aan jouw held of dierbare persoon. Wat bewonder je in hem of haar? Wat maakt hem of haar zo bijzonder of uniek? Omschrijf zijn/haar karakter.

Heb je de brief klaar? Lees dan nog eens wat je opgeschreven hebt en onderstreep de complimenten die erin staan. Of kies er een paar uit die jij het belangrijkst of het meest waardevol vindt.

Wist je dat alles wat je in een ander ziet, ook iets zegt over jou? Je herkent de eigenschappen bij een ander omdat je ze zelf ook bezit, in meer of mindere mate. Echt waar! Bewonder je de daadkracht van een vriendin? Dan ben jij ook daadkrachtig. Of je zou dolgraag daadkrachtiger willen zijn. Dat is de reden dat jij deze eigenschap in de ander ziet en waarom het je zo aanspreekt. Wat je niet hebt of kent, doet namelijk niks met je.

De brief schrijven aan iemand die jij waardeert of die je hoog hebt zitten, is een manier om meer inzicht te krijgen in je eigen waardes en pluspunten. Van een ander is het namelijk makkelijker om de mooie eigenschappen te zien dan die van jezelf. Welke eigenschappen van jezelf zou jij willen opwaarderen?

TIP 2: Strooi met complimenten (welgemeend)

Voor het geven van complimenten geldt hetzelfde als voor het schrijven van een brief aan je held(in): wat je in een ander ziet, zit ook in jezelf. En wat je in een ander waardeert, waardeer je ook in jezelf of mag je nog meer in jezelf gaan waarderen. Een laagdrempelige manier om dit te doen, is door een ander een welgemeend compliment te geven. Dit geeft zowel de ander als jezelf een positieve energie boost. 

Geef niet alleen anderen maar ook jezelf complimenten. Heb je de boodschappen al voor 12:00 uur in huis? 10 punten voor jou! Een nieuwe klant gebeld? Je bent een kanjer! Met het waarderen van je successen en met complimenten creëer je een hogere eigenwaarde.

TIP 3: Kom van de bank af (guur weer helpt juist!)

Wanneer je bruist van de energie, voel je je vaak beter dan wanneer je weinig energie hebt en futloos op de bank ligt. Kom dus van die bank af en verhoog je energielevel. Hiervoor hoef je niet naar de sportschool. Je kunt ook heel simpel het huis een poetsbeurt geven terwijl je naar vrolijke muziek luistert. Of een lekkere wandeling maken. Is het guur weer? Mooi zo! De frisse buitenlucht brengt je energieniveau namelijk meteen omhoog.

TIP 4: Wees creatief 

Het voordeel van creatief bezigzijn, is dat het je nog meer verbindt met jezelf. Wanneer je connected bent met jouw ware zelf is het een kleine stap naar meer zelfliefde. Wanneer je creatief bezig bent, kom je meer ‘uit je hoofd’ en ontstaat er een sterkere verbinding met je gevoel en intuïtie. Dit maakt het makkelijker om je hart open te stellen voor zelfliefde. Gebruik vervolgens je creatieve flow om te benoemen waar je dankbaar voor bent.

Het gevoel van dankbaarheid heeft een sterk energie verhogend effect en geeft je eigenwaarde een boost. Om dit effect te bereiken, hoef je niet uit te blinken in allerlei kunstacademie-waardige knutselprojecten. Je kunt ook besluiten om een muur in de woonkamer in een andere kleur te verven. Of om sokken te breien of zelf ansichtkaarten te maken. Creatief bezig zijn, kan op heel veel verschillende manieren en op elk niveau. 

TIP 5: Verbeter je zelfbeeld met affirmaties

Zoals je misschien weet, ben ik groot voorstander van affirmeren. Affirmaties hebben mij enorm geholpen om positiever naar mezelf te kijken. Nog altijd gaat er geen dag voorbij dat ik niet begin met een affirmatie of intentie voor de nieuwe dag. Affirmaties zijn een soort one-liners die je gebruikt om jezelf eraan te herinneren hoe mooi en waardevol je bent. Het kan overal over gaan, zolang de zinnen positief geformuleerd zijn, in de tegenwoordige tijd staan en er geen ontkenningen (niet, geen) in voorkomen. 

Een paar van mijn favoriete affirmaties:

  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik word beschermd en begeleid door het Universum
  • Ik trek overvloed en succes aan 
  • Ik ben in balans en blijf trouw aan mezelf
  • Ik zie de liefde om mij heen en sta open om het te ontvangen

TIP 6: Handel vanuit positiviteit 

Wanneer je vanuit een positief gevoel handelt met respect voor jezelf en de ander, vergroot je je eigenwaarde. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Ik zorg dat ik elke dag me-time heb, zodat ik mijn innerlijke batterij weer kan opladen. Dit heeft zelfs al effect als je maar 5 minuten de tijd hebt. Zet me-time in je agenda, gewoon omdat je het verdient en omdat je het waard bent.

Leestip: Meer aandacht voor jezelf

TIP 7: Probeer iets nieuws

Buiten je comfortzone is dé plek om je eigenwaarde te laten opbloeien. Bijvoorbeeld door nieuwe dingen uit te proberen die jou leuk lijken. Dat geeft je namelijk enorm veel energie en een goed gevoel over jezelf en wat je hebt gedaan. Toch zit hier ook een keerzijde aan. Want wanneer je van jezelf geen fouten mag maken (hallo lieve perfectionisten!), blijft het gunstige effect uit en neemt je eigenwaarde eerder af dan toe.

Probeer je iets nieuws wat helemaal mislukt? Zie dit dan niet als een probleem of als persoonlijk falen, maar als een groeiproces. Je bent namelijk een belangrijke ervaring rijker: je weet hoe het níet moet en daardoor misschien ook hoe het dan wél kan. Als je een fout kunt zien als een onderdeel van het leerproces (in plaats van falen) draagt het bij aan een beter, positiever zelfbeeld.

Leestip: Ben jij ook een (halve) perfectionist?

TIP 8: Maak afspraken met jezelf (en kom ze na!)

Herken je dit? Bij gebrek aan tijd laat je liever je eigen taken vallen dan dat je een ander moet teleurstellen dat je een afspraak niet kunt nakomen. Toch zijn het net zo goed de afspraken die je met jezélf maakt die je eigenwaarde en zelfbeeld kunnen maken of breken. 

Een afspraak met een ander die je niet nakomt, kan schade aanrichten aan de relatie die je met die persoon hebt. Maar de afspraken die je met jezelf maakt en niet nakomt, zijn net zo schadelijk voor de band die jij met jezelf hebt en hoe je over jezelf denkt. Afspraak is afspraak, met wie dan ook; inclusief jezelf! Toch gaan we hier veel makkelijker en laconieker mee om dan de afspraken die we met anderen maken. 

Wees je bewust van de afspraken die je jezelf maakt. Dit kunnen concrete doelen zijn, zoals: vandaag bel ik tante Trudy. Of: deze week ga ik 2 keer sporten. Let op: maak niet te veel afspraken met jezelf (liefst 1 of 2 per dag), zodat de kans groot is dat je ze kunt nakomen. Blijkt het toch niet te lukken om de afspraak met jezelf na te komen? Wees dan mild naar jezelf zoals je zou zijn naar een vriendin die afbelt omdat ze het niet redt.

Level jezelf up - mijn 8 tips - Maak afspraken met jezelf (en kom ze na!)

Welke tip spreekt jou het meest aan? Laat het mij weten door een reactie hieronder achter te laten en inspireer hiermee ook weer anderen. 

Begeleiding bij het leren houden van jezelf

Wil jij ook leren hoe je je eigenwaarde en zelfvertrouwen kunt vergroten?
Mijn ervaring is dat investeren in jezelf de kortste weg is naar zelfvertrouwen. Gewoon, omdat als je je sterker voelt, meer energie hebt en jezelf geeft wat je nodig hebt steeds meer dingen gaan lukken in je leven. Zorg beter voor jezelf zodat je helemaal tot bloei komt.

Ik wens jou veel eigenwaarde toe, gewoon omdat je dat waard bent!

Accepteer wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,

Ik zie de liefde om mij heen en sta open om het te ontvangen (affirmatie)

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

affirmaties, eigenwaarde, positief zelfbeeld, positiviteit, van jezelf houden, zelfliefde, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>