7 manieren om je motivatie te verbeteren

Dit artikel heb ik geschreven voor vrouwen-ondernemen.nl

Motivatie is simpel gezegd je drijfveer om ’s ochtends op te staan, je “drive” voor de rest van de dag. Het is het geheel van jouw doelstellingen, je plannen, je behoeftes en je inspiratie. Motivatie is ook de brandstof voor (zelf)vertrouwen: het stimuleert je de dingen die je graag wilt, voor elkaar te krijgen.

Hoe gemotiveerder je bent, hoe meer energie je hebt om dingen te doen en om jezelf een stap verder te brengen. Je voel je dan op je best. Wanneer je je op je best voelt, is de energie verbazingwekkend hoog
Maar wat gebeurt er wanneer je energie laag is en je niet gemotiveerd bent? Je kan problemen hebben met je relaties, met je gezondheid, in financieel opzicht of voor je gevoel te veel dingen “moeten” doen. Je motivatie voor je bezigheden is dan ver te zoeken.

Het gebrek aan motivatie is een reden waarom veel mensen hun plannen op geven. De reden ook waarom eigen bedrijven niet worden doorgezet, vooral door ons “vrouwen”. Wij hebben vaak veel “ballen” hoog te houden: combineren het gezinsleven met een eigen zaak en voelen ons overal verantwoordelijk voor.

Weet je dat het voordeel van een crisis-tijd is dat meer mensen open staan voor verandering?

Wat kan je doen om jezelf te motiveren?

7 manieren om je motivatie te verbeteren:

1. Stel doelen.

Je kan iets niet bereiken als je niet weet wat je nastreeft. Schrijf op wat je doel is, waarom je het wilt bereiken en hoe je van plan bent om dat te doen. Beloon jezelf als je iets bereikt hebt.

2. Kleine stapjes.

Nu je je doelen hebt opgeschreven, kan je bedenken hoe je die kan bereiken. Maak kleine stapjes. Als je doel is om 20 kilo af te vallen, ga dan eerst voor 5 kilo. Denk groot, maar maak kleine stapjes!

3. Verbeter jezelf.

Kijk steeds naar de vorderingen die je gemaakt hebt en bekijk de mogelijkheden om jezelf te verbeteren of iets extra’s te geven. Je kan bijvoorbeeld je relaties een bedankkaartje sturen, gewoon omdat zij jouw klant zijn. Zorg dat dingen gebeuren in plaats van af te wachten tot ze gebeuren!

4. Geef jezelf een schouderklop.

Je hebt de eerste stap genomen en daar mag je best trots op zijn! De eerste stap is vaak het moeilijkst, feliciteer jezelf ermee. Sta eens stil je gevoel nu de eerste stap achter de rug is en je je goed voelt. Ga niet stil zitten, want de beste tijd om de volgende stap te nemen is NU.

5. Zet muziek aan!

Je favoriete muziek houdt je in beweging en niet alleen op de dansvloer. Er treden veranderingen op in je hersenen bij blootstelling aan bepaalde muziek. Dit heeft een positief effect op je humeur, maar ook op je energieniveau. Kies je favoriete feel good songs en zorg dat je ze snel op kan zetten.

6. Zoek support.

Zoek mensen die naar je willen luisteren en je goede feedback kunnen geven en vermijd negatieve mensen die je naar beneden trekken. Daar word je echt niet vrolijk van.

7. Wees lief voor jezelf.

Iedereen gaat wel eens door mindere periodes. Jezelf bekritiseren heeft dan alleen een averechtse werking, waardoor je langer blijft “hangen” in je mindere periode.

Jij bent de enige die keuzes voor jezelf kan maken en kan kiezen hoe je je leven wilt leven. Maak die keuzes, denk positief en doe dingen om je wereld te verbeteren voor jezelf en voor degenen om je heen.

Beslis wat je wilt doen, doe het en vooral: geniet ervan!

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

doelen stellen, energie, motivatie, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Heleen schreef:

  Ziet er goed uit, hoor.
  Groetjes heleen

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >