5 lessen voor gevoelige mensen

5 lessen voor gevoelige mensen

Weet je dat ik heel veel respons krijg over het blog bericht High Sensitive People (HSP) oftewel hooggevoeligheid. Ik denk dat heel veel mensen hooggevoelig zijn en het is echt niet mijn bedoeling om een ‘stempel’ te plakken.

Veel mensen kijken er naar als een belemmering in plaats van een kracht en weten er niet mee om te gaan. Beter gezegd ik denk dat mensen het zichzelf niet gunnen om om te gaan met de hooggevoeligheid zodat het een kwaliteit wordt in plaats van een valkuil.  Kijk er niet naar als een ‘gebrek’ maar zie jezelf als meer bewust, gevoelig, vergevingsgezind en vaak meer gedreven.

Lees ook: Ben ik HSP?

Gevoelige mensen geven vaak hun tijd (en energie) weg maar vergeten daarbij een heel belangrijk iets. De zorg voor zichzelf.

Om dingen in perspectief te zetten, 5 lessen voor gevoelige mensen:

1. Niet alles is jouw verantwoordelijkheid

Gevoelige mensen zien de wereld anders en met dit geschreven kom ook de grote verantwoordelijkheid gevoel om de hoek kijken. Je voelt wat anderen voelen en je voelt het als een morele verplichting om te helpen. Je voelt de emotie en reageert met door aktie te ondernemen. Een krachtige eigenschap maar zeker ook een valkuil!

Neem de tijd en voel even voordat je in de actie modus springt. Wil degene ook geholpen worden? Komt het jouw uit? Je kan niet de hele wereld redden ;-). Maak verstandige keuzes. Hoe meer energie je hebt hoe meer je er weer kunt zijn voor anderen. Laat het altijd jouw keuze zijn.

2. Luister en vertrouw op je intuïtie

(Hoog) Gevoelige mensen hebben een hele sterke intuïtie. Dit komt door het verhoogde bewustzijn van wat er om je heen gebeurd. Ik zelf ‘wals’ nog wel eens over mijn intuïtie heen doordat ik druk ben en luister daardoor niet wat mijn intuïtie mij probeert te vertellen.

Intuïtie is jouw kompas in het leven. Door ervoor te zorgen dat dit zintuig in eren hersteld wordt, wordt jouw leven vloeiender. En wie wil dat nou niet. Lees de 7 voordelen van intuïtief leven

Begin gewoon eens met het erkennen van de ‘signalen’ uit het verleden, die je of opgevolgd hebt of juist genegeerd hebt.

Vertrouw meer op je intuïtie dan op wat andere mensen zeggen. Er zullen altijd mensen zijn die gebruik willen maken van je behulpzaamheid omdat je gericht bent op het helpen van mensen.

3. Richt je op de dingen die belangrijk voor je zijn

Doordat je zo bewust bent en voelt zal je vaak de problemen van andere mensen overnemen en is het gemakkelijk om je focus te verliezen. Oftewel je maakt van een ander zijn probleem, jouw probleem. Is het jouw probleem? Is het belangrijk dat jij het oplost? Draagt het bij aan jouw doelstellingen en/of prioriteiten in het leven?

Je leven wordt niet mooier en/of beter als je tientallen dingen (tegelijk) doet. Durf keuzes te maken en richt je op de dingen die belangrijk voor je zijn. Voor een mij als hsp’er is rust heel erg belangrijk en ik durf gewoon ook af en toe helemaal niets te doen. Ik weet dat ik hierdoor weer mijn batterij aan het opladen ben.

4. Gevoelig zijn is niet zwak

Heel veel moeite heb ik gehad met mijn gevoeligheid en vermogen tot empathie. Ik vertelde mezelf vaak: ‘ik mag niet huilen, ik mag niet huilen’ en wat ging ik doen? Juist huilen… Wet van aantrekking, het Universum kent het woordje NIET niet ;-).

Nu heb ik eindelijk geleerd dat het geen zwakte is maar een grote innerlijke kracht om constante dankbaarheid te voelen, verdriet maar ook de pijn van de mensen om mij heen. Je kunt het als een last zien, maar ook als een gave die je is toevertrouwd. Ik heb voor het laatste gekozen.

Ik wil graag deze kracht weer inzetten om bijvoorbeeld te leren dat iedereen kan leren positief te denken. En ja… ik kan heel snel huilen. Een documentaire over de MH17, een kindje wat zich heeft bezeerd, een dierenbeul die een hond afmat… Marian huilt.. Dit kost energie maar je er tegen verzetten, schamen etc kost veel meer energie. Het maakt me tot wie ik nu ben.

5. Wees authentiek en maak je niet druk om wat andere mensen van je denken

De grootste les voor gevoelige mensen is om je niet druk te maken wat andere mensen van je denken en daardoor jezelf en je gave te veranderen. Het is vaak makkelijker om onze gevoelige kant te verbergen dan erom te worden beoordeeld of het gevoel te hebben om ervoor beoordeeld te worden. Wist je dat HSP’ers erg slecht tegen het gevoel ‘beoordeeld worden’ kunnen? Blijf je eigen leven leiden en wees trots op je gevoelige aard. Het is wie je bent.
Onthoud altijd dat gevoeligheid een geschenk is als kan je dit geschenk wel eens al een last ervaren. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

Voluit Leven met Hooggevoeligheid – nog meer tips

Het omgaan met jouw gevoeligheid en kracht legt een stevige fundament om het mooiste leven voor jezelf te creëren.
Heb je het gevoel dat je wel een boost kan gebruiken? Bekijk dan eens deze effectieve eCursus.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

gevoelig, hap, hooggevoelig, intuïtie


Misschien vind je dit ook leuk:

Week van de HSP

Week van de HSP
 • Desiree schreef:

  Hallo, ik wil graag even wat kwijt, sinds ik een soort van psychose heb gehad, zelf zie ik het niet echt zo, maar de psychiaters vinden dat wel, blijf ik die stempel houden van dat ik een psychiatrische ziekte heb. Ik heb een bewindvoerder, al een aantal jaren, maar daar ben ik erg blij mee want nu kan ik even alle aandacht aan mezelf richten en hoef ik mij geen zorgen te maken om geld en zo. Toen ik beoordeeld werd, had ik schulden gekregen, en werd er ook gelijk de conclusie getrokken dat ik niet met geld om kon gaan. Maar ik kwam in de schulden omdat de gemeente de uitkering stopzette. Omdat ik niet meer wilde meewerken aan het integratietraject, ik was gewoon op. Al die jaren dat ik wel gewerkt heb had ik nooit problemen met geld en geen schulden. Maar gelukkig weet ik nu dat ik zelf weet hoe het werkelijk zit, ook al zien andere mensen dat niet en stoppen ze je in een hokje. Juist nu is het belangrijk dat ik in mezelf blijf geloven, dat ik helemaal ok ben.

 • Een verademing om (h)erkenning te vinden. Jarenlang me anders gevoeld, nooit kunnen notuleren als secretaresse, wel maniertjes gevonden. Bij stukjes van taken raakte ik snel de draad kwijt en wilde ook altijd te snel en maakte regelmatig veel fouten. Toen ik wel de volledige verantwoordelijkheid kreeg, ging me dat eigenlijk erg goed af, maar dan wel in een kamer alleen met een collega. Er werd jarenlang van mij gedacht dat ik ADHD of ADD had, maar het strookt niet met mijn jeugd. Totdat ik bij een therapeute kwam die ervaringskundig is. Toen viel het kwartje. ik kan mezelf best leuk vinden, maar men vindt van mij ook wel grappig dat ik soms zo warrig ben en altijd overal te vroeg ben omdat ik altijd bang ben om te laat te komen. Ik huil erg snel om hele mooie maar ook hele erge dingen en erna kan ik zo ook weer lachen. Ik herken dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel en mensen willen helpen, soms ongevraagd. Ik ben gek op mooie bloemen, de natuur, op dieren waarmee ik vaak een hele diepe band heb. Kortom, er is werk aan de winkel.

  • Ik kom ook nooit te laat, ik ben een man en schaam me niet als ik huil. Huilen is een emotie, net als lachen dat is. Maar mensen vinden dat wel eens vreemd, maar ik heb ook meegemaakt dat ze ook gingen huilen. Ik zou het nu nog kunnen om mijn lieve kat. Hij voelde het ook, sliep bij mij onder het dekbed en tikte me zonder nagels op mijn voorhoofd, wordt wakker. Ik maakte eerst zijn bak schoon en gaf hem eten. Ik ben heel erg op mezelf, maar natuurlijk help ik mensen.

 • jolanda schreef:

  wat doe je als je zielsveel van iemand houdt waarvan je voelt dat hij ook van jou houdt maar die niet voor je kiest omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor een andere vrouw. Hij is ook een HSP . Hoe ga je daar mee om want dat kost zoveel van mijn energie

 • Lilian schreef:

  Ik vind het zó leuk dat ik je website heb gevonden. Heldere taal en goede tips. Voordat ik wist dat ik HSP’er was, had ik er eigenlijk alleen maar last van. Ik kon mijn (emotionele) gedrag niet goed plaatsen en het zat me dan ook vaak in de weg. Nu heb ik veel daarvan gewoon geaccepteerd en leer ook steeds meer hoe het je leven kan verrijken. Maar er blijven lastige momenten. Met name ‘je niets aantrekken van wat een ander vindt’ is ontzettend lastig. Ik ben nog steeds een people-pleaser en daar wil ik toch wat aan doen. Ik merk al met momenten dat ik daar winst boek en dat voelt heel goed. Maar er is nog een weg te gaan. Ook het meer volgen van je intuïtie vind ik ontzettend interessant. Ik weet gewoon dat ik dat heb en dat verder kan ontwikkelen. Maar het people-pleasen en de mening van anderen (te) belangrijk vinden, houdt me steeds weer tegen. Werk aan de winkel dus!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >