3 tips voor een top zelfvertrouwen

3 tips voor top zelfvertrouwenZelfvertrouwen is niet iets wat uit de lucht komt vallen. De één heeft er meer van dan de ander. Zelfvertrouwen, vertrouwen op jezelf, is zeker te leren. Er kunnen momenten zijn in je leven waarin je minder zelfvertrouwen ervaart. Dat komt meestal door dingen die gebeurd zijn en/of gedachten over gebeurtenissen.Het is een illusie te denken dat je zelfvertrouwen kunt krijgen van externe bronnen. Net zoals liefde (vitamine L) zal je het jezelf moeten geven, daardoor ben je onafhankelijk van mensen om je heen. Een echt geloof in jezelf moet van binnenuit komen.

3 tips voor een top zelfvertrouwen:

1. Je gedachten. 

Wat zeg jij tegen jezelf? Zijn het positieve en/of negatieve gedachten? Het leren van positief denken is mijn eerste stap geweest naar het bouwen van meer zelfvertrouwen.

De eerste stap is bewust worden van je gedachten. Heb jij zelfvernietigende gedachte(n) zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik zie er niet uit”, besef dat je deze gedachte(n) hebt en buig ze om naar het positieve.

Zeg dan tegen jezelf: “ik ben goed zoals ik ben” en “wat heb ik toch mooie ogen”.

2. Leer om keuzes te maken.

Er was eens een riviertje dat aan de rand van een uitgestrekte woestijn terecht kwam. Er sprak een stem tot hem: ‘Ga gerust verder.’ Maar het riviertje was bang voor het onbekende en bang voor verandering. Ook al wilde het graag meer water hebben en een beter leven leiden, het wilde liever niet veranderen. Het durfde geen risico te nemen. Nogmaals sprak de stem tot het riviertje: ‘Als je deze stap niet durft te zetten, zul je nooit te weten komen wat je aankunt. Vertrouw erop dat je het geluk ook in een nieuwe omgeving zult vinden.’

Toen besloot het riviertje toch maar verder te gaan. In eerste instantie was het geen aangename ervaring. In de woestijn werd het steeds heter en uiteindelijk verdampte het riviertje helemaal. De kleine druppeltjes verzamelden zich in de lucht.

Ze vormden vervolgens vrolijke wolken, die over de woestijn heen trokken. De wolken reisden dagenlang, totdat zij de woestijn voorbij waren en bij de zee kwamen. Daar regenden de wolken leeg. Het riviertje leidde nu een mooier leven dan het ooit had durven dromen. Terwijl het zich heerlijk door een golf liet dragen, dacht het glimlachend: ‘Ik heb herhaaldelijk mijn levensvorm veranderd en toch ben ik nu meer mezelf dan ooit tevoren.’

Bron: Wetten van de Winnaars

Een keuze maken is soms lastig. Dit is vaak het gevolg van angst. Angst voor de gevolgen van je beslissing.

Wanneer je bevangen wordt door angst, kan het je verlammen en ben je niet meer in staat om juiste beslissingen te nemen. Denk eens na als je voor een belangrijke beslissing sta. Schrijf alle mogelijke keuzes op en als je wilt kan je dit nog met verschillende mensen bespreken.

Maak voor jezelf een deadline voor het maken van je beslissing. Maak je geen zorgen meer nadat je een beslissing hebt genomen: leer van de uitkomst van de resultaten.

3. Perfectionistisch?

Te vaak hebben we de lat onmogelijk hoog gelegd en zullen we balen van ons zelf als we het niet bereiken van de lat. Wanneer is het goed genoeg? Als jij een perfectionist bent dan zal het antwoord waarschijnlijk zijn: nooit.

De mensen met veel zelfvertrouwen zijn zo echt niet geworden doordat ze perfect zijn. Ze hebben ook falen meegemaakt, fouten gemaakt maar hebben zichzelf weer bij elkaar gepakt en het opnieuw geprobeerd.

Wat misschien nog belangrijker is om jezelf niet als slachtoffer te zien. Je hebt geen controle over een gebeurtenis maar wel op je reactie op een gebeurtenis. “Slachtoffer spelen” zal niemand zijn respect krijgen. Je stelt jezelf dan negatief op en dat is onaantrekkelijk voor andere mensen.

En waar je mee omgaat daar raak je mee besmet. Zo vertel je eigenlijk tegen anderen om hetzelfde te doen.

Waardeer jezelf, geef jezelf liefde, behandel jezelf waardevol en je zal leren gelukkig te zijn met wie je bent. Just Be You.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Als je tevreden bent met jezelf dan zal je stoppen met je te verontschuldigen voor de keuzes die je maakt en voor wie je bent. Dit zal een grote stap zijn naar meer zelfvertrouwen en een mooie bijkomstigheid is dat je aantrekkelijker wordt voor andere mensen. Mensen gaan graag om met mensen die positief zijn..

Wat heb jij gedaan voor het bouwen aan zelfvertrouwen?

Ik vind het leuk om van je te horen en ik waardeer het als je hieronder een reactie wilt achterlaten. Hier help je weer andere mensen mee.


Tags

jezelf, keuze maken, liefde, positief denken, vitamine l, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
 • Dag Marian,

  Heb ’n harde les gehad, en dan nog … ik twijfel bij bijna alles wat ik doe maar wat ik ondertussen wel heb geleerd is dat “nee” ook ’n antwoord is !

  • Hoi Magda, ‘Nee’ is zeker ook een antwoord en kan een sterk antwoord zijn. Je zegt dan weer ‘ja’ tegen iets
   anders (beters) ;-).

   Niet twijfelen en je keuze spier gaan trainen. Je weet zelf heel goed wat goed voor je is.

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >