Weg met pigmentvlekken? 8 tips om je hormonen in balans te brengen!

Ik heb zelf een hele grote pigment vlek op mijn decolleté en mensen denken altijd dat ik daar lekker bruin ben. De vlek op mijn decolleté hoort bij mij en dit stoort me ook niet zo alleen nu zie ik ze ook in mijn nek en dat beginnen aardige vlekken te worden. Dit wordt toch een beetje te gek. Ik smeer mijn nek en gezicht toch goed in. Ik moet zeggen dat ik dit vroegen niet deed maar ik ben nu wel wijzer.

Vorige keer vertelde ik je al dat ik fan ben van vivonline.nl en ik het een mooie website vind. Onderstaand artikel kwam dan ook weer als geroepen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat soja effect had op pigmentvlekken. Ik ga dan ook het een en ander uit testen. Ik wilde je het artikel niet onthouden:

Weg met de pigmentvlekken? 8 tips om je hormonen in balans te brengen!

Wat is het toch heerlijk om tijdens de vakantie te genieten van de zon. Massaal vertrekken we naar Zuid-Frankrijk, onze eigen Nederlandse stranden of verre oorden aan de andere kant van de wereld. Lekker bakken, een gezond kleurtje krijgen. Vanzelfsprekend met de nodige bescherming. En toch kan het zomaar zijn dat bepaalde plekjes op ons lijf veel heftiger bijkleuren dan de rest.

Deze pigmentvlekken komen vooral voor in het gezicht (denk aan de haargrens of bij de mond), op de handen of op de benen voor. Hoe kom je daaraan? En beter nog; hoe kom je er vanaf?

Gevaarlijk of niet?

Pigmentvlekken zijn in principe ongevaarlijk. Ze ontstaan door een te hoog melaninegehalte in de opperhuid, waardoor hyperpigmentatie ontstaat. De zon kan dit proces versterken, aangezien zonlicht de aanmaak van pigment alleen nog maar méér stimuleert. Het gevolg? Je huid ziet er ouder uit dan jij in werkelijkheid bent. Deze verstoringen in de huid worden veelal zonnevlekken genoemd. Pas als ze een veranderende vorm aannemen, is het belangrijk om een huisarts te raadplegen.

Zwanger of aan de pil: je hormonen uit balans

De kans op het krijgen van pigmentvlekken wordt nog een stukje groter als je hormoonhuishouding uit balans is geraakt. Zo zie je dat vrouwen tijdens hun zwangerschap een zogenaamd zwangerschapsmasker – melasma – krijgen, doordat ze een hoger gehalte aan oestrogeen en progesteron aanmaken. De anticonceptiepil geeft het lichaam eveneens een extra dosis aan oestrogeen. Gebruik jij dus de pil of ben je zwanger? Dan begrijp je dus nu waar die mogelijke pigmentvlekken vandaan komen.

Smeren, goed of niet?

In principe hoef je aan zonnevlekken niets te doen. Ze verdwijnen weer zodra je minder in de zon komt en je hormoonhuishouding weer op peil is. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk geen pretje om met zichtbaar donkere vlekken rond te lopen, zeker als je lekker over de boulevard van je vakantieadresje flaneert. Goed smeren lijkt de meest voor de hand liggende oplossing. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste zonnebrandcrèmes chemische ingrediënten en filters bevatten die opgenomen worden in je bloed. Denk aan parabenen, oxybenzone, minerale oliën en nog veel meer. Deze stoffen verstoren je hormoonhuishouding alleen maar meer. Gevolg? Je bent weer terug bij af.

Dé oplossing

Waarmee smeer je dan wel? Kiezen voor een fysische beschermingsfilter betekent dat je smeert met een zonnebrand op mineralenbasis, waar zinkoxide of titaniumdioxide in zit. Deze crèmes worden niet opgenomen door de huid. Ze laten echter een wit waasje achter en blijven dus op de huid liggen. Het lijkt dus wel alsof we moeten kiezen tussen twee kwaden. De beste oplossing? De Photo Regul gezichtscrème van Esthéderm. Dit is een zonneproduct dat specifiek is ontwikkeld voor de huid met een onregelmatige pigmentatie en bevat ingrediënten van de babassu-palm. Het zorgt voor een egale bruining van de huid, verheldert de pigmentvlekken in de zon, maar bruint de huid op de plaatsen waar geen pigmentvlekken aanwezig zijn. Esthéderm gebruikt géén SPF in hun producten, maar gebruikt ingrediënten die de aanmaak van melanine en SOD (Superoxide Dismutase) bevorderen. De ideale oplossing dus!

8 tips om pigmentvlekken te verminderen!

 • Smeer de plekken waar jij pigmentvlekken krijgt (vooral het gezicht dus) extra goed in met zonneproducten voor de huid met pigmentvlekken, zonder SPF. De Photo Regul van Esthéderm bijvoorbeeld.
 • Mijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur, omdat de zon dan het krachtigst is.
 • Draag een zonnehoed! Praktisch én mooi.
 • Vermijd het eten van soja en kikkererwten. Deze producten bevatten fyto-oestrogeen en verhogen dus het gehalte van deze hormonen in je lijf.
 • Eet veel kleurrijke groente en fruit. Hierin zit veel bladpigment dat jou van nature al beschermt tegen de invloed van de zon.
 • Meng minerale zonnebrandcrème eventueel met kokosolie. Dit weerkaatst het zonlicht en zorgt er dus voor dat je huid minder wordt beschadigd door UV-straling.
 • Drink lekker veel groene thee en eet blauwe bessen. De anti-oxidanten beschermen je eveneens tegen UV-straling.
 • Er komen berichten uit de beautywereld dat bindweefselmassage een positieve invloed kan hebben op het verminderen van hyperpigmentatie. Op naar de schoonheidsspecialiste dus!

Pigmentvlekken zijn dus met eenvoudige en vooral laagdrempelige oplossingen te verminderen. Met deze praktische tips en achtergrondinformatie, ga jij lekker verantwoord genieten van je vakantie in de zon. Veel plezier!

bron: vivonline.nl, Michelle Coops, Redactie 

Heb jij last van pigment vlekken? Wat doe jij eraan?


Tags

groene thee, hormonen, pigment, pigmentvlekken, zonnevlekken


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Ikzelf heb pigmentvlekken aan de zijkant van mijn gezicht ter hoogte van mijn ogen. Sinds kort het Vinoperfect Serum van Caudalie ontdekt en deze werkt super. Echt een aanrader.

 • Boeiend wel dat je een artikel schrijft waarin je het belang benadrukt van het niet gebruiken van cosmetica met hormoonverstorende stoffen en vervolgend een zonproduct aanbeveeld dat vol zit met nare stoffen…

 • Ik heb ook last van pigmentvlekken. Ben nu een creme van Skinlight aan het testen deze helpt goed tegen een ophoping van pigment in mijn decolleté. Daarnaast merk ik dat bepaalde producten van Paula’s Choice ook zorgen voor een vermindering van mijn pigmentvlekken. In de winter zijn pigmentvlekken wat makkelijker te behandelen met peelings. In de zomer heb ik er veel meer last van.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >