Vijf manieren om je te wapenen tegen negativiteit

Vijf manieren om je te wapenen tegen negativiteitVerdedig jezelf tegen negativiteit. Ik zeg altijd: ‘je hebt altijd een keuze’.

Vijf manieren om je te wapenen tegen negativiteit

 • Vat het niet persoonlijk op.

Negatieve mensen hebben een negatieve kijk maar niet alleen bij jou maar bij iedereen in hun omgeving. Wat ze zeggen en/of doen is een projectie van hun eigen wereld en/of werkelijkheid. Vat het dus niet persoonlijk op. Het heeft niet met jouw te maken maar zegt veel meer over de ander.

 • Wees de persoon die je graag ziet.

Practice what you preach. Met anderen woorden: geef het goede voorbeeld. Richt je op positiviteit en zult ook veel meer positiviteit zien. Houd de gesprekken met negatieve mensen kort en luchtig als je de omgang écht niet kan vermijden. Spreek positief! Dit is ook vaak lastig als je het niet gewend bent. Mijn schoonmoeder vertelt altijd hele negatieve verhalen: wie er nu weer is overleden, wie er ziek is, wie er een ongeluk heeft gehad en wie er beroofd is enz… Ik vraag dan altijd: ‘heb je ook wat leuks meegemaakt?’. Kijk eens wat jij verteld. Positief of negatief?

 • Niets heeft een betekenis maar een betekenis die jij eraan geeft.

Deze quote is echt een lijfspreuk van me geworden. Welke betekenis geef jij aan een verhaal en/of uitdrukking? Je kan een ander niet veranderen alleen jezelf. Jij bent degene die reageert op een bepaalde gebeurtenis. Het probleem is niet de gebeurtenis die misschien negatief is. Het probleem is de manier waarop je reageert op deze gebeurtenis. Klagen, verwijten en/of kritiek zal een gebeurtenis niet veranderen. Een positief leven zal je niet krijgen met een negatieve houding.

 • Richt je niet op het probleem maar op de oplossing.

In mijn training vraag ik vaak: “schrijf eens vijftig manieren op om het gras kort te krijgen‘. De eerste tien zijn makkelijk maar dan wordt het echt out of the box denken. Dit geeft je wel oefening is het zoeken naar oplossingen. Ben jij negatief ingesteld dan zal je niet zoeken naar oplossingen maar blijven ‘hangen’ in de slachtoffer rol.

Kijk niet teveel naar wat er allemaal mis is gegaan of mis kan gaan maar focus je op de oplossingen. Het zijn er altijd meer dan dat je denkt.

 • Leef in het NU.

Het verleden kan je niet veranderen. Vasthouden aan woede is als drinken van vergif en verwachten dat de ander eraan overlijdt. Laat de negativiteit uit het verleden niet je geluk van dit moment in de weg staan. Let it go.

Wapen jezelf tegen negativiteit en maak ruimte voor positiviteit. Het is niet altijd makkelijk maar jij bent degene die reageert. Geniet vandaag van een positieve dag.

[quote align=”center” color=”#999999″]

Het geheim van verandering is focus. Niet de focus op vechten tegen het oude, maar op het bouwen aan het nieuwe. – Socrates

[/quote]

Wapen jij je tegen negativiteit?

Wil je je wapenen tegen negativiteit?

Leer je te richten op positiviteit. Waar je je op richt dat groeit. Richt je op positiviteit…
Hoe meer we blijven stilstaan bij wat we NIET willen, hoe meer we daarvan krijgen. L. Hay

 

[social_warfare]


Tags

negativiteit, niets heeft een betekenis, positiviteit, richt je op de oplossing, spreek positief


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Op zoek schreef:

  Ik probeer een paar jaar ook positiever in het leven te staan en per dag een aantal dingen welke positief te zijn en te herlezen. Dit werkt voor mij super.

  Sinds kort werk in een een bedrijf waar (bijna) iedereen een negatieve mentaliteit qua gedrag en werkhouding heeft. Deze bedrijfscultuur is al sinds jaar en dag aan de orde en niemand lijkt hier verandering in te kunnen of willen aanbrengen. Uiteraard zijn er zaken in het verleden gebeurd bij de oude garde waardoor zij zo de werkdagen doorkomen. Lijkt ook wel of ze het zelf niet meer doorhebben dat er altijd negatief wordt besproken en gedacht, een soort way of live binnen dit bedrijf.

  Ik heb de tips zoals boven al meerde malen getracht toe te passen en voornamelijk mijzelf steeds ingeprent, ik doe hier niet aan mee en wil positief blijven.
  Na een burn-out heb ik het idee dat dit mij nu opbreekt en ik mijzelf zo enorm stoort, wellicht maak ik dit nu ook groter maakt dan dat het is, maar ik heb werkelijk geen idee hoe hier nog positief mee om te gaan.
  Wat ik wel weet is dat Ik deze bedrijfscultuur niet kan veranderen. Echter vreet het van mij enorm veel energie.

  De keus is aan mij, of te accepteren dat dit bedrijf nu eenmaal zo is en ik hier een weg in vind om mee om te gaan, of op zoek naar een andere baan.
  Voordat ik de laatste stap wil zetten zou ik graag handvatten willen krijgen hoe ik hier mee om kan gaan.

  Iemand tips?

 • sieuwert schreef:

  uit elke negatieve energie kan je gewoon wat positiefs halen……als je het maar inziet….ik zeg gewoon …………..TSJAKKA.

 • katinka schreef:

  Dank je wel! Dat had ik net even nodig vandaag! Het blijf een valkuil van mij: me teveel aantrekken van negatieve mensen :(.

 • trouwe lezer schreef:

  Ja eigenlijk is het gewoon zo. Thnx

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >