Tussen Hart en Hoofd: inspirerend verhaal

Gesprek tussen Hart en Hoofd

“Waarom heb je me achter een schild geplaatst?” vroeg het hart.
“Voor je eigen bestwil” antwoordde het hoofd.
“Hoe dat zo?” vroeg het hart
“Het schild zal je beschermen tegen pijn” zei het hoofd.

“Weet je dat zeker?” vroeg het hart.
“Behoorlijk zeker, ja” antwoordde het hoofd.

“Maar vraag je je wel eens af of ik wel blij ben met deze situatie?” vroeg het hart. “Je hebt mij nooit gevraagd of ik achter een schild wilde leven. Je hebt het daar gewoon geplaatst, op de dag dat jij besloot dat dat nodig was.”
“En vanaf die dag heb je geen hartenpijn meer gehad, toch?” reageerde het hoofd.

“Dat is wat jij denkt” zei het hart. “Maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Het is waar dat mij sinds die dag geen pijn meer is aangedaan door mensen die zo dichtbij konden komen dat ze me pijn konden doen. Maar pijn heb ik wel, continu.

Want ik ben hier alleen achtergelaten, ben hier helemaal in mijn uppie en niemand, zelfs jij niet, verbindt zich nog met mij. Ik ben een hart, en liefde is mijn levensenergie.

 Ik ben op m’n best wanneer ik zowel liefde kan geven als ontvangen. Maar niets van dat alles gebeurt nog. Vanwege het schild. Het schild dat jij besloot voor me te plaatsen, zonder mij te vragen hoe ik dat vond. Ik weet dat je het geplaatst hebt vanuit de beste intenties, maar het schild doet me meer kwaad dan goed.

Ik ben een hart! Ik moet liefhebben! Liefde voelen! Liefde geven! Liefde ontvangen!
Als ik dat niet kan doen, wat voor nut heeft het dan dat ik er überhaupt ben?”

Het hoofd was stil nu. Verward.

Het begreep dat het hart zojuist iets heel belangrijks had gezegd. Maar hoe moest het dan met de angsten? Hoe zat het met bescherming? Zonder het schild zou het hart zo vreselijk kwetsbaar zijn! Het zou gekwetst kunnen worden. Weer. En dat was altijd erg pijnlijk…

“Maar hart,” zei het hoofd ” zou je werkelijk liever zonder het schild willen leven? Wil je echt dat ik het schild wegneem, waardoor ik je blootstel aan zoveel gevaren, aan de mogelijkheid dat je weer gekwetst wordt?

“Ja” zei het hart. “Want ik ben niet gemaakt om achter een schild te leven. Dan kan ik net zo goed doodgaan. Achter een schild kan ik niets doen van alle dingen die ik te doen hebt. Ik kan niet ademen. Ik kan niet delen. Ik kan mijn energie niet laten stromen. Ik kan niet ZIJN wie ik ben, in feite.

Ik begrijp je zorgen, maar begrijp alsjeblieft ook dit: achter het schild zal ik sterven, en dan zal mijn leven zinloos zijn geweest, want dan ben ik niet in staat geweest mijn energie aan de wereld te geven…

Ik heb het echt nodig dat je het schild wegneemt. Zodat ik kan LEVEN en ZIJN, volledig, helemaal.

Je zult verrast worden door de dingen die we zullen ervaren zonder schild. Er zijn zoveel GOEDE dingen beschikbaar voor ons, als we dat schild maar zouden weggooien! Vertrouw me! En help me, alsjeblieft… Help me door me te vertrouwen en door aan mijn zijde te staan…

Heb vertrouwen dat de kracht van mijn energie veel, veel sterker is dan de kracht van de angsten en zorgen die in jou leven.

En weet dat ik, zelfs als ik gekwetst word, altijd in staat zal zijn weer te helen. Vertrouw me. Ik kan het aan. Het is het leven. Als ik het leven niet aan zou kunnen, zou ik hier niet zijn…”

auteur onbekend

Update 2 - Sharon Kersten heeft aangegeven auteur te zijn van dit inspirerend verhaal en dit op haar site heeft geplaatst in december 2013.
Waarom de eerdere auteur zich bij mij heeft gemeld is me een raadsel ;-). Sharon excuus voor het ongemak en inderdaad het gaat om het verspreiden van het verhaal maar niet met onjuiste vermeldingen 😉 <3.

Update - Dinesh Pultoo heeft aangegeven auteur te zijn van dit artikel


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>


Uitgelicht 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

energie, hart, hoofd, inspirerend verhaal


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Sharon schreef:

  Dankjewel voor de rectificatie Marian. <3
  Geen excuses nodig van jouw kant; fijn dat het nu is rechtgezet.
  Keep up the good work dat je doet met JustBeYou. Dat we nog maar vele mensen mogen inspireren en ondersteunen 🙂
  Lieve groet,
  Sharon

 • Hallo Marian,
  De tekst ‘Gesprek tussen Hart en Hoofd’ heb ik vanuit inspiratie naar aanleiding van een impactvolle gebeurtenis in mijn privéleven geschreven en op mijn website gepubliceerd op 3 december 2013. http://www.sharonkersten.com/2013/12/gesprek-tussen-hart-en-hoofd/
  Ik zou het erg waarderen als mijn naam als auteur wordt vermeld – en niet die van iemand die niet de auteur ervan is.
  Mooi om te zien dat deze tekst ook hier mensen aanspreekt 🙂
  Met een heel hartelijke groet,
  Sharon Kersten

 • Hoi Rachel, dank je wel voor je reactie. Het is waar je geloof ligt. Als jij denkt dat je er geluk bij nodig hebt dan zal je dit ook ervaren ;-).

  Iedere dag heeft iets positiefs in zich, al zul je soms iets beter je best moeten doen om het te vinden.

  Maar door het te blijven zoeken, zul je het vinden en zul je nooit meer een dag als een ‘verloren’ dag beschouwen.

  Positief leven wil niet zeggen dat je geen negativiteit in je leven kent of toestaat. Positief leven betekent wel dat je negatieve ervaringen gebruikt om het positieve in je leven te waarderen.

  Als je meer vreugde in leven wilt, zul je daar meer aandacht aan moeten besteden. Gek genoeg blijven we vaak alle problemen en alles wat er misging maar herhalen en herhalen. Door juist meer aandacht te geven, te praten over alles wat wel goed ging, waar je blij mee bent verspreidt je in ieder geval positievere energie. En energie van gelijk niveau trekt elkaar aan ;-).

  Warme groet, Marian

 • Rachel Kornaat schreef:

  Hee Marian

  Bedankt voor je mooie woorden, elke keer weer hoor.

  ik wil toch wel even iets kwijt en dat is dat je in het leven niet alles kan oplossen met positiviteit er komt ook
  geluk bij kijken denk ik en je moet het maar zeggen als je het niet met me eens bent.

  Voorbeeld: ik hoor en zie veel mensen die weer helemaal de liefde van hun leven zijn tegen gekomen na een
  scheiding, hartstikke fijn voor die mensen, maar tot mijn spijt en bovendien is het ook nog eens slecht voor
  je eigenwaarde, mocht mij dit na 28 jaar alleen zijn (scheiding) en dit ook zo ervaar (nog) niet gebeuren.

  Nu inmiddels weet ik door schade en schande dat ik er echt klaar voor zou zijn maar ja…

  Vriendelijke groeten van Rachel

 • Moniek Mientjes schreef:

  Zo herkenbaar. Dank je wel voor delen. xxx

 • wat een prachtig verhaal om te lezen.
  zo begrijpend en het valt mooi op zijn plaats
  mijn moeder is vorig jaar overleden
  ik en mijn dochter hebben een hele mooie avond mee mogen maken
  op haar sterf bed zij ze ook dat ze bij ons bleef
  en ze is ook bij ons gebleven
  ik vraag regelmatig raad aan haar en via de energie in mijn hoofd en hart weet ik dat ik niet bang hoeft te zijn die ik mag maken in dit leven omdat haar energie zo een prachtige herinnering is
  dank voor dit hele mooie verhaal wat geen toeval is

 • jacqueline schreef:

  Dank je, je kwetsbaarheid is tevens ook je kracht, denk ik. xx

 • Wijze woorden van het hart en mooi verwoord. Fijn weekend Marian

 • Cornelia schreef:

  Hei Marian.
  Lees altijd je mails en vind ze fijn om te ontvangen. Maar jammer genoeg kan ik er nog niet dat uithalen wat mij zeker zou helpen. Mijn leven is vanaf mijn geboren niet zo leuk geweest, heb het altijd genomen zoals: jammer maar zo was het nu eenmaal, maar nu juist nu op latere leeftijd heb ik het er moeilijk mee.
  Hoop toch nog eens d tijd en de rust te vinden om er uit te komen, dus blijf positief denken.
  Groetjes van mij

 • Marjolein schreef:

  Ik voer weleens dat soort gesprekken met mijn hart en mijn hoofd (nee dat is niet zo gek als het klinkt) en ik ben tot de ontdekking gekomen dat als je naar beiden goed luistert, bijv eerst je hoofd laten verte wat hij ergens van vindt en daarna je hart (beiden uit laten praten!) , je daarna zelf een vrije keus kunt maken hoe je op dat moment in een situatie wil staan. Met een vrij en open hart, of met een beschermer aan je zijde zodat je kritisch bent en niet alles je laat raken. Of met allebei. Alleen voelend zonder deze beschermer is het namelijk ook niet. Maar ja, het hart niet wegstoppen is en weten wat je wilt en wat liefde is, heel belangrijk.

 • Jij bedankt voor je bericht, Marcel! Geen dank, graag gedaan.

  Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >