Elf tips om je niet druk te maken wat anderen van je denken

maak je niet druk wat een ander van je denktDit is een hot item en ik krijg er veel vragen over.

Ik ben opgevoed door een moeder die zich ontzettend druk maakte over wat anderen van haar dachten en dat neem je vanzelf over. Wat een vervelende gewoonte is dat!

In de maatschappij van tegenwoordig worden we aan alle kanten beïnvloed en voel je je misschien ook onder druk gezet.
Het is zo heerlijk om je eigen koers te varen in plaats van je druk te maken wat anderen van je denken.

Maak je los van het oordeel en/of verwachtingen van anderen! Richt je op jezelf. Just Be You!

Elf tips om je niet druk te maken wat anderen van je denken

Wat is jouw passie en wat wil je zelf?

Sta jij altijd in dienst van anderen en ben je jezelf even kwijt geraakt? Maak je je altijd druk om de mening van anderen? Dan is het tijd om jezelf te leren kennen.

Wie ben jij? Wat wil jij? Wat wil je dat mensen op je begrafenis over je zeggen? Wat voor stappen kan je daarvoor nemen?

Je gedachten

Vaak denk je dat andere mensen iets denken maar is dit helemaal niet zo. Wil je het zeker weten? Vraag, vraag en vraag. Communiceer! Vraag gewoon; ‘kun je mij vertellen waar je nu aan denkt?’ of ‘ik heb het gevoel dat je jouw mening bij mij opdringt’. Je krijgt vanzelf respons. Hou het bij jezelf, hou je stem zo neutraal mogelijk en ga niet in de verdediging. Dit maakt je krachtig.

Bouw aan je zelfvertrouwen

Draag jij een oranje broek en je voelt je echt niet happy ermee. Onbewust zullen andere mensen dit voelen want ze zien (voelen) je onzekerheid ermee. Sommige mensen hebben er een sport van gemaakt om mensen naar beneden te halen en zichzelf daardoor beter voelen. Doe de dingen die jij graag doet en waarbij je je goed voelt

Stapje voor stapje

Je kunt niet meteen een grote verandering verwachting. Maar doe het stapje voor stapje. Wil jij graag meer voor je mening uitkomen? Zeg dan een keer je mening. Je zult ervaren dat het steeds makkelijker gaat.

Leer met je emoties om te gaan

In het boek ‘De kracht van het NU’ van Eckhart Tolle raad hij aan om bewust te worden van je emoties. Bijvoorbeeld angst, boosheid, zorgen etc. Wees je ervan bewust zodat je er geen deel meer van uitmaakt. Kijk hoe de emotie langzaam verdwijnt terwijl je jezelf aan het observeren bent.

Zodra je een emotie voelt opkomen dan zet je deze als ware opzij en de emotie zal niet langer bestaan. Dit is oefenen!

Realiteit

Wat andere mensen van je denken is hun realiteit en dit hoeft niet jouw realiteit te worden.  Het zegt meer over anderen dan over jezelf.

Je krijgt maar één leven

Besef dat jij de kapitein bent van jouw schip (leven) en niemand anders. Geef je het roer aan iemand anders of ga jezelf varen? Leef zoals jij wilt leven.

Positieve mensen

Wanneer iemand iets negatiefs zegt dan onthou je dat vaak veel langer en zie je niet de positieve dingen. Als je een vervelende ervaring hebt, denk dan aan de positieve mensen en de positieve dingen die ze zeggen. Lees ook 27 gewoontes voor meer geluk, positiviteit en verliefd zijn op jezelf…

Hoe denk jij over jezelf?

Als een ander iets zegt en jij denkt dit eigenlijk ook over jezelf dan neem je het voor waarheid aan. Het is tenslotte iets wat jij zelf ook denkt. Wat is jouw zelfbeeld? Ben je positief?

Fuck it

Roep gewoon eens: ‘Fuck it’! Lees het boek voor meer inspiratie

Wees trots op jezelf

Je zult dit ook weer gaan uitstralen en andere mensen zullen je hierom gaan respecteren. Geloof in jezelf en ga ervoor!

Vind je het moeilijk/lastig om je niet druk te maken wat anderen mensen van je denken?

Geluk is wanneer je jezelf goed voelt hoe je bent en je geen behoefte hebt aan een ander zijn goedkeuring.
Heb jij een steuntje in de rug nodig? Challenge ‘Maak je niet druk wat anderen van je denken’ >>>

 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

jezelf, maak je niet druk wat anderen mensen van je denken, negatief denken, trots op jezelf, zelfbeeld, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
 • Nederlands schreef:

  Wat zijn de teksten van deze site in slecht nederlands geschreven! Een paar voorbeelden: “ik heb het gevoel wat jouw mening bij mij opdringt” en “sommige mensen hebben het een sport gemaakt”. Het woordje “over” van de uitdrukking “zich ergens druk over maken” wordt chronisch vergeten, beginnend met de zin “moeder die zich druk maakte [OVER] wat anderen over haar dachten”. Het zou niet verkeerd zijn de teksten voor publicatie te laten corrigeren, door iemand die het geschreven Nederlands beter beheerst.

 • Janneke schreef:

  Wauw!! Kippenvel en ontzettend bijzonder … verder ben ik sprakeloos op het moment ♥

  • Hoi Janneke, dat had ik ook ;-). Thanx voor je reactie, altijd leuk!

   Warme groet, Marian

 • Ja hoor Marian ik denk dat elk mens daar weleens last van heeft gehad,
  ook ik, Mijn laatste vriendinneke was de druppel:-(
  ze schaamde zich voor me, naar haar collega’s toe, en haar vrienden, haar familie,
  Dat geeft je wel een énorme knauw, totdat je beseft, “fuck you” het ligt niet aan mij, het ligt aan jou,

  Gelukkig heb ik het uitgemaakt …. de vrouw waar ik m’n leven voor zou geven, zou zó over mij heenlopen, omdat er iemand anders leuker uit ziet..
  de buitenkant maakt haar binnenkant warm,
  Gadverdamme, wat een ontdekking,

  Maar wat voelt het goed, om tegen jezelf te kunnen zeggen, Dien, je hebt het goed gedaan,
  je bent gevallen, maar wel weer opgestaan:-)

  ik ben trots op mezelf. 🙂

  • WoW, Dien dat is mooi als je dat zegt ‘je bent gevallen, maar wel weer opgestaan’. We vallen allemaal maar dat opstaan…..

   Keep up the good work.

   Warme groet, Marian

 • “Kapitein op mijn eigen schip” daar zeg je iets.
  hmm… eye-opener, nu dat beeld eigen maken.
  goh. thanx

  • Hoi Olga,

   Zoek een plaatje van een schip en hang dat bijvoorbeeld op. Beeld zegt meer dan woorden en jij weet wat het betekent zonder dat je iets hoeft te verklaren ;-). Ik ben benieuwd. Geen dank!! Jij bedankt voor je reactie.

 • Brenda schreef:

  Kijk, hier word ik nou blij van. Bedankt Marian! Ook mijn ouders waren altijd gefixeerd op wat anderen over hun (en mij) dachten. Zo mocht ik als kind mijn eigen kleren al niet uitkiezen (want stel dat je voor gek loopt en dan zal men gaan roddelen en blablabla…).
  Dat begin ik nu allemaal te doen. Ik ben altijd een zorger geweest. En het gekke is, soms vind ik dit en dat van mezelf. Maar als ik mezelf dan letterlijk vraag ‘zou je jezelf als beste vriendin willen hebben’? Dan zou ik volmondig ‘JA’ zeggen! Want dan kijk je opeens anders naar jezelf, van een afstandje.
  En dat van die kleren begin ik langzamerhand ook te leren, ik ga steeds meer aantrekken wat IK leuk vind. Ik begin langzaam overal een beetje los van te komen en mijn eigen weg te vinden, stap voor stap 🙂

  • Hoi Brenda,

   Wat top om te lezen dat je er blij van wordt! Hoe begin je er los van te komen? Ben je je daar bewust van of doe je er iets speciaals voor?

 • Angela schreef:

  Ik heb me inderdaad lang druk gemaakt over hoe anderen over mij dachten.
  Ik kreeg nare reacties op mijn “gedrag” en trok me dan terug, omdat ik dacht dat men mij niet aardig vond. Ik heb nml. een communicatieprobleem, zoals ze dat noemen in de psychiatrische wereld. (2012 UMCG-UPC)
  Zelfs therapeuten haken af…………Ze verlangen van mij dingen die ik niet kan, en terwijl ze weten wat mijn probleem is, willen zij gewoon dat ik dat doe. Want ik ben intelligent en geen kind meer, dus dan moet je het gewoon kunnen, pfffffffffffffffff. De laatste had er een leuk truukje voor: Hij ging een stokje gebruiken, zei hij, en alleen als ik dat stokje in mijn hand had, mocht ik praten.
  Leek me wel een idee, tenminste, ik hoopte dan wel dat ik dat stokje vaak genoeg in handen zou krijgen, want ik wilde wel mijn woord kunnen doen, daar kwam ik tenslotte voor naar die therapie……..Wat bleek, hij vergat dat stokje helemaal en toen we na de eerste sessie nog doorpraatte over privézaken, verweet hij mij dat het fout ging en dat ik wel moest WILLEN. Ik ben de deur uitgelopen, om vervolgens niet meer terug te gaan! Je kan in Nederland nog beter 2 gebroken benen hebben, want dan heb je een handicap die zichtbaar is, en niemand zal je dan vragen de marathon te lopen. Mijn communicatieprobleem is ook een handicap, maar weinig mensen begrijpen het, en accepteren het. Ik heb inderdaad jaren geprobeerd te zijn, zoals anderen wilde dat ik was, met als resultaat, een identiteitscrisis, diverse zelfmoordpogingen, weinig zelfwaarde meer hebben enz. enz. Mijn wereldje werd steeds kleiner en kleiner, en dan besef je ineens dat je al jaren geen knuffel of goed gesprek meer hebt gehad met een andere volwassene.
  Maar in plaats van helemaal wegzakken, begon ik op mijn manier er tegen te vechten en zette alles in de strijd om er bovenop te komen, en ik heb het gehaald. Ik voel me weer goed. En heb zelfs een nieuwe relatie, ben getrouwd en ben gelukkig met het kleine groepje wat ik nu om me heen heb! En zijn er mensen die er problemen mee hebben, kan ik mijn schouders ophalen en weglopen. Het is hun probleem, niet het mijne…………..

  • Wow, Angela wat een verhaal schrijf je zo even in het kort neer! Ik ben even onder de indruk. Het communicatie probleem ben ik niet mee thuis maar ik ga er even over lezen want het heeft me getriggerd! Thanx voor het delen van je verhaal.

   Warme groet, Marian

  • Beste Angela, wat een aangrijpend verhaal en wat maakt je dat tot een bijzonder mens. Jouw talent zit dan misschien niet in het communiceren maar schrijven kan je zeker! Jammer dat men niet meer de moeite heeft genomen om de mens achter het communicatieprobleem te vinden. Voor mij ben je een heel bijzonder mens, omdat je ondanks je moeite met communiceren en het onbegrip wat je daardoor ervaart, je er in geslaagd bent om de kracht op te brengen en het te overwinnen. Zodat je je kan omringen met de mensen die er voor jou echt toe doen. Ben benieuwd wat er jou toe heeft gebracht om deze kracht te vinden en in te zetten zodat deze groei in jou tot stand kwam. Ik wens je al het goede. Een warme groet van Ank, en oh ja van beroep ben ik o.a. psychosociaal coach/counselor.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >