Tapping – voor een mooi zelfverzekerd lichaam

tapping voor een mooi en zelfverzekerd lichaamGastblog van Jasper Alblas. Te veel stress is een groot probleem voor veel mensen in onze maatschappij. Stress kan ernstige negatieve gevolgen hebben op je lichaam en geest. 

Bij een teveel aan stress, kan het zijn dat je minder goed slaapt, prikkelbaar bent of meer gaat eten. Om deze gevolgen van stress aan te pakken, zijn er verschillende dingen die je kan proberen.

De beste methode is altijd om de stress bij de oorzaak aan te passen. Maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Als de oorzaak moeilijk te verwijderen is dan is het belangrijk hoe je omgaat met de stess. Er zijn verschillende technieken die je daarbij kunnen helpen. Eén van die technieken is tapping.

Wat is tapping?

Tapping is een techniek om jezelf van stress te verlossen op een eenvoudige en aangename manier.

Tapping doe je door zachtjes op de verschillende drukpunten van je lichaam te tikken, terwijl je denkt aan hetgeen dat je de stress bezorgt.

De techniek komt voort uit principes van Acupressure, een discipline die, net als acupunctuur, de drukpunten in je lichaam stimuleert.

Stress zit in je lichaam

Veel mensen denken dat stress en mentaal probleem is. Maar dat is niet helemaal waar, stress heeft ook een grote lichamelijk component. Daarom krijg je vaak hoofdpijn, rugpijn, maagpijn of spanningen ergens in je lichaam wanneer je onder stress staat.

Door de fysieke punten waar de stress naar de oppervlakte komt te stimuleren door er zachtjes op te tikken, stuur je een kalmerend signaal naar je hersenen. Daardoor weet je brein dat het veilig is om te ontspannen.

Het is overigens een natuurlijke reactie om de drukpunten in je lichaam zachtjes te masseren wanneer je te maken krijgt met stress. Zo drukken veel mensen aan de binnenkant van de ogen net boven de neus als ze moe zijn en moeten concentreren.

Tapping gaat echter nog een stap verder dan slechts je lichaam te laten ontspannen. Je leert je lichaam ook een nieuwe reactie aan.

Door tijdens het tikken op de drukpunten aan een stressvolle gedachte te denken leer je jouw lichaam om zich te ontspannen bij een gedachte die je normaal gezien stress zou bezorgen.

Dat is natuurlijk erg handig, want zo wapen je jezelf tegen alle mogelijke stressvolle gedachten of gevoelens.

De drukpunten

Tapping werkt met verschillende gevoelige punten op je lichaam. 

Het eerste punt licht op de zijkant van je hand en het wordt ook wel het karateslag-punt genoemd. Tik je hier zachtjes op met de vingers van je andere hand, dan voel je meteen dat die een erg gevoelig punt is.

Het gezicht bevat veel tapping punten. Aan beide kanten van je wenkbrauwen liggen punten, net als vlak onder je ogen en onder de neus. Een laatste punt in het gezicht ligt tussen je lippen en je kin.

Vlak onder je nek, waar je sleutelbeenderen samenkomen, ligt ook een punt. Midden bovenop je hoofd en ongeveer tien centimeter onder je oksel liggen de laatste punten.

Het proces

Voordat je met tapping begint, is het van belang dat je eerst de negatieve of stressvolle gedachte voor je ziet. 

Belangrijk is dat je jezelf niet nog meer opwindt over de stressvolle gedachte omdat je eraan denkt. Probeer te accepteren dat dit is wat je denkt, zonder daarom kwaad te worden op jezelf.

Je herhaalt de gedachte dan voor jezelf terwijl je één voor één tikt op al de punten die we hierboven beschreven. Blijf tappen totdat je alle punten meerder keren hebt doorgelopen.

Je zal voelen dat je nu controle hebt gekregen over het probleem en dat je niet langer een fysieke reactie voelt op de stress: geen maagpijn, geen zere nek, geen hoofdpijn.

Wanneer je lichaam eindelijk ontspannen is, kan ook je geest tot rust komen en wanneer je geest tot rust komt, heb je de stress overwonnen.

Tapping voor een mooi en zelfverzekerd lichaam

Tapping en afvallen

Tapping zal je niet alleen helpen omgaan met stress, want je kan de techniek zonder problemen toepassen op tal van andere problemen waarmee je het moeilijk hebt.

Wil je afvallen, dan kan tapping bijvoorbeeld de ideale methode zijn om negatieve gevoelens te overwinnen die gepaard gaan met overgewicht en de stress die een dieet met zich mee brengt.

Veel mensen voelen zich niet lekker in hun vel omdat ze overgewicht hebben of omdat ze iets aan dat overgewicht proberen te doen, maar daar geen succes in hebben.

Eén van de bekendste (en slechtste) manieren om met deze stress om te gaan, is emotioneel eten. Je wilt gewicht verliezen en je reactie is dat je net meer gaat eten. Dat klinkt niet echt logisch, maar iedereen die ooit een dieet heeft geprobeerd, weet dat het een heel reëel verschijnsel is.

Tapping kan je helpen om emotioneel eten af te leren. Het zal je helpen om je negatieve gevoelens te overwinnen, waardoor je je weer beter in je vel voelt en je weer klaar bent om het dieet vol goede moed te voltooien. Al met al heeft tapping veel positieve effecten op je gezondheid.

De realiteit zal zijn dat sommige mensen met tapping helemaal de oplossing hebben gevonden voor een rustige geest, maar dat andere mensen het maar niets vinden.

Mensen blijven altijd een persoonlijke voorkeur houden, maar ik hoop dat er veel mensen zijn die hiermee overweg kunnen.


Tags

accepteren, afvallen, emotioneel eten, jasper alblas, jezelf, negatieve gevoelens, stress, tappe, zelfverzekerd lichaam


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>