Running Buddha

Running Buddha

Review en winactie van het boek 'Running Buddha'Running Buddha
Je balans vinden met hardlopen
Auteur: Sakyong Mipham

Als fervent hardloper past Mipham meditatietechnieken toe op hardlopen: je eigen lichaam liefdevol waarnemen, je grenzen erkennen en haalbare doelen stellen. Hij laat zien dat hardlopen innerlijke stilte en geluk kan opleveren, wat de kwaliteit van het dagelijks leven verbetert.

In Running Buddha deelt hij zijn inzichten en oefeningen met beginnende en ervaren (duur)lopers.’

Dat is wat er o.a. op de achterkant van dit boek geschreven staat.

Running Buddha

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik ben een beginnende loper, niet onbekend met meditatie, en het gunstig effect daarvan, en heel benieuwd hoe deze twee aspecten tot een eenheid gebracht kunnen worden. Want zeg nou zelf; in eerste instantie lijken er geen grotere tegenpolen: hardlopen is fysiek, beweging, soms zelfs nogal een ego-ding. En meditatie staat toch vooral voor stilzitten, mentale verlichting, een matter of the mind.

Inmiddels heb ik wel al kennis gemaakt met het fenomeen ’je hoofd leeglopen’, en dat is heerlijk! En als die korte loopjes van mij dat effect al heeft, kan ik me iets voorstellen bij een echte ‘runners-high’ bij de echte duurlopers. Toch is dat niet precies wat de schrijver bedoelt.

Ondanks dat de auteur altijd veel aan verschillende sporten heeft gedaan, is hij pas later serieus gaan hardlopen. Meditatie heeft hij echter zijn hele leven beoefend als onderdeel van zijn culturele en spirituele achtergrond.

Relatie tussen mediteren en hardlopen

‘De relatie tussen mediteren en hardlopen is in mijn ogen heel natuurlijk, want de ene discipline traint de geest en de andere het lichaam.’ Dit boek is geen trainingsgids, maar een methode om elementen van meditatie te integreren in de activiteit van het hardlopen.

‘Mensen zeggen soms: ‘Hardlopen is mijn meditatie’. Hoewel ik begrijp wat ze ermee bedoelen, blijf ik er toch bij dat in werkelijkheid hardlopen hardlopen is en meditatie meditatie. Ze hebben niet voor niets verschillende namen’.

Het een is niet beter dan het ander. Lichaam en geest hebben allebei aandacht nodig. ‘De aard van het lichaam is vorm en materie. De aard van de geest is bewustzijn.’ Bewegen is goed voor het lichaam, kalmte is goed voor de geest, zo houd je de boel in balans.

Grenzen

Tot zover de inleiding. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de opbouw van een goede basis. Dat was even slikken, voor mij als beginnende loper. Want het houdt in: ’dat je genoeg hardloopt, zonder over je grenzen te gaan, om voldoende hardheid in je botten en kracht in je spieren en pezen op te bouwen.’ Dat proces neemt zo’n twee jaar in beslag. (Toen moest ik even slikken).

Mipham vergelijkt dit proces van versterken van de inherente structuur van het lichaam door regelmatig en langere tijd te hardlopen, met het trainen en ontwikkelen van de geest in meditatie. Hij haalt regelmatige Tibetaanse woorden en wijsheden aan om de zaak te verduidelijken.

Het Tibetaanse woord voor meditatie is gom, wat in essentie betekent: ‘gewend raken aan, vertrouwd maken met’. Vertrouwd maken van de geest met wat jij hem wilt laten doen. ‘ De botten en de pezen van de geest zijn aandacht en gewaarzijn.  Aandacht is de kracht van de geest en gewaarzijn is zijn flexibiliteit.’

In onze westerse cultuur zijn wij niet erg bekend met meditatie als algemeen onderhoud, zeg maar. Terwijl ook de geest ‘uit vorm’ kan zijn door hier onvoldoende aandacht aan te besteden. Als de basis van de geest goed is opgebouwd kun je meer druk en stress hanteren.

Helderheid

‘Er bestaat een direct verband tussen fysieke inspanning en geestelijke ontspanning. De helderheid die we in meditatie ervaren is echter niet het gevolg van fysieke activiteit. Helderheid is wat de geest is, net als de hemel. Stress en spanning zijn de wolken.’

Voor een goed, evenwichtig leven moeten we dynamisch en actief zijn, maar ook rust nemen en de diepte opzoeken. Wat een dis-balans precies teweeg brengt in je lijf wordt heel helder omschreven in het boek. Niet alleen fysiek, maar ook een afgestompte, uitgeputte geest is het gevolg.

Belang van de adem

Ook het belang van de adem komt aan bod. Hoe ons vermogen adem te halen direct in verband staat met onze energie en levenskracht. Bewust in- en uit ademen is zeer heilzaam voor lichaam en geest. En hoe we dit bewust kunnen sturen en gebruiken. Hoe adem zich ‘gedraagt’ en invloed heeft op onze geest.

Vervolgens wordt er een paragraaf besteed aan het leren mediteren, het belang van een ritueel, vastberadenheid, tolerantie en discipline.

Toen het hardlopen serieuze vormen aannam voor Miphan ging hij bepaalde principes van het mediteren toepassen. Zo ontwikkelde hij de vier fases: tijger, leeuw, garoeda en draak. De ‘vier waardigheden’ uit de Shambhala-traditie van krijgerschap. Ze symboliseren de innerlijke ontwikkeling van een moedig persoon.

Dit proces van krijgerschap wordt vervolgens uitgeschreven, in hoofdstukken, in het boek, met steeds de link naar het hardlopen.

De tijger. Het principe van aandachtigheid wordt gelinkt aan het werken aan de techniek van het opbouwen van een goede basis.

De Leeuw. Geassocieerd met vreugde, ontstaan door goed gedrag. In deze fase kun je genieten van je fitheid.

Garoeda ( een mythische adelaar achtige vogel, die zowel twee armen als twee vleugels heeft). Symbool voor ondoorgrondelijk kracht en ontzagwekkendheid van de geest. Nu kunnen we onszelf gaan uitdagen.

De draak. Symboliseert wijsheid, intelligentie, vooruitziendheid en alwetendheid. In deze fase baseren we het hardlopen op mededogen en intelligentie.

Deze vier waardigheden volgen elkaar op, maar staan nooit los van elkaar.

Niet opgeven

Ook wordt aandacht besteed aan het volhouden, geïnspireerd blijven, motivatie, je doel niet voorbij streven. De valkuilen en overreacties.

‘Een deel van de boodschap van meditatief hardlopen is dat we spiritualiteit en het dagelijks leven niet meer kunnen scheiden.’

Als je dit zo even onder elkaar ziet staan, lijkt het een zweverig, mythisch verhaal. Maar niets is minder waar.

De schrijfstijl van het boek is erg toegankelijk, niet vies van humor en steeds vergezelt van voorbeelden waardoor het heel goed leesbaar en begrijpelijk wordt. De Tibetaanse wijsheden zijn juist een extra ‘jus’ en geven diepgang aan het geheel.

Het is een realistisch geschreven uiteenzetting over hoe meditatie en hardlopen elkaar kunnen ondersteunen en de effecten van ieder kunnen versterken. Steeds opnieuw worden er paralellen gemaakt. Hoe het je als mens kan helpen een goede balans te vinden tussen lichaam en geest, waar door je sterk in het leven komt te staan.

Ik vind het een heel inspirerend en onderhoudend boek. De reden dat ik uitgebreid geciteerd heb uit het boek, komt vooral omdat er geen letter teveel in lijkt te staan. Een goede, samenhangende samenvatting maken is echter niet eenvoudig. Elke zin in het boek is informatief, kan niet gemist worden.

Mipham schrijft ook uitgebreid over zijn eigen loop ervaringen en de vreugde die het hem brengt.

Voor mij is het belang van meditatie weer eens aangescherpt. En niet te vergeten, het belang van een sterke geest en hoeveel invloed je daar zelf op hebt.

Je bent niet overgeleverd aan je geest, je bent jouw geest. En door die te trainen, d.m.v. meditatie, ademhaling en gewaarzijn en natuurlijk beweging, sta je stevig aan het roer van jouw eigen leven.

Over de auteur van Running Buddha

Sakyong Miphan werd in 1962 geboren in de geboorteplaats van de Boeddha, Bodhgaya in India, als Ösel Rangdröl Mukpo. Zijn vroegste jaren bracht hij met zijn moeder door in een Tibetaans vluchtelingendorp in Noord-West India. Toen hij zeven jaar oud was, kwam hij naar het westen waar zijn vader hem verder opvoedde op een manier die niet al teveel verschilde van een gewone westerse opvoeding. Hij werd opgeleid in de V.S. en studeerde ook enige tijd in Oxford in Engeland. Hij kreeg veel onderricht en leringen van andere grote leraren uit de Kagyü- en Nyingma-tradities van het Tibetaans boeddhisme. Hij studeerde o.a. een aantal jaren in Nepal onder leiding van wijlen Dilgo Khyentse Rinpoche, een grote leraar uit de Nyingma-traditie, die als een tweede vader voor hem was.

Vanaf 1990 nam hij – op verzoek van de grote leraren uit de Tibetaanse traditie – de leiding over van het netwerk van meditatie- en studiecentra dat zijn vader had opgericht. In 1995 kreeg hij tijdens een grootse ceremonie formeel de titel van Sakyong – leider van zowel de maatschappelijke als de spirituele aspecten van Shambhala – een titel die zijn vader Chögyam Trungpa voorheen gedragen had. Sakyong betekent: ‘Beschermer van de Aarde’. De ceremonie bevestigde formeel Sakyong Mipham Rinpoche’s levenslange verbondenheid om samen met anderen te werken aan het creëren van een verlichte samenleving – de voortzetting van de visie van zijn vader.

Sinds die tijd heeft de Sakyong op vrijwel alle terreinen laten zien hoe hij – zowel door zijn afkomst en opleiding als door zijn persoonlijkheid – als brug kan fungeren tussen de meditatieve en contemplatieve tradities uit het oosten en de westerse cultuur. Hij is tweetalig en kent beide culturen van binnenuit. Dat maakt zijn onderricht niet alleen toegankelijk, maar ook meer dan ooit toepasbaar in het dagelijks leven van het westen.

Ook is hij marathonloper.

Eerder verschenen van hem o.a.:

Een bijzonder boek met een heleboel wijsheid erin besloten. Een aanrader voor iedere hardloper. En voor iedereen die een manier zoekt om meer grip op zijn leven te krijgen.


Tags

balans met hardlopen, beginnende loper, hardlopen, mediteren en hardlopen, running buddha, sakyong mipham, winactie, winnen


Misschien vind je dit ook leuk:

Website van het jaar 2016

Website van het jaar 2016
 • Mooi artikel Marian! Ik doe meerdere dingen om geest leeg te maken:

  – Ochtendritueel (van 6:00 tot 7:00 doe ik meditatie, visualisatie, yoga, push-ups en lees ik een inspirerend zelfhulpboek)
  – Na mijn eerste marathon ben ik me gaan focussen op meditatief hardlopen (Running Buddha stijl :)). Dat doe ik nu 4x in de week.
  – Ademhalingsoefeningen.
  – Een inspirerend en positief boek lezen.

 • Jolanda schreef:

  yoga, maar ik wil ook mindful gaan hardlopen, dus dan komt dit boek wel van pas!

 • Wat doe ik om mijn geest te onderhouden…hardlopen heerlijk het is goedkoper dan Therapie 🙂 lezen Van quotes die ik zoek op pinterest .genieten van mooie momenten. En ik hoop straks nieuwe inzichten te lezen in running budha…..

 • John Hijgenaar schreef:

  Hardlopen geeft al een bepaalde rust. Mijn gedachte is alleen bezig met een fysieke prestatie. Alle stress van de dag verdwijnt. Vaak gaat dit proces nog beter met muziek. Meditatie is mij onbekend in combinatie met hardlopen. Ik zou me graag willen verdiepen in de technieken van Mipham.

 • Anne-Marie schreef:

  Ik onderhoud mijn geest door meer bewust te genieten van met name de dingen die zo klein lijken maar o zo groot zijn. Genieten van de tijd met degenen die ik liefheb. Wandelen in de pure natuur, in alle stilte. En het liefst van dit alles de mooiste foto’s maken om de momenten in te kunnen lijsten en nooit te vergeten.

 • Lijkt me een heel interessant boek. Mijn geest ‘probeer’ ik vorm te houden door regelmatig te wandelen, te rennen, lekker een sauna te pakken en te mediteren. 3 x per week ben ik zeker een uurtje buiten, alleen frisse lucht geeft al een goed gevoel. Met ademhalingsoefeningen en mediteren heb ik meer moeite. Als ik dat mediteren toch eens buiten tijdens het lopen zou kunnen doen? Van het boek kan ik vast veel leren en dat weer overbrengen op anderen tijdens mijn werk.

 • Sandra schreef:

  3 keer per week doe ik aan hardlopen. Vooral om mn hoofd leeg te maken. De ontspanning die ik daarna ervaar, is heerlijk.. Mijn geluk heb ik al gevonden in de liefde van mijn leven.. Maar het echte ontspannen lukt niet altijd. Soms wel als ik een boek lees, maar mediteren zou mij hierbij kunnen helpen…Hardlopen en mediteren, zou voor mij de oplossing zijn.. Een positief effect op mijn dagelijkse leven!

 • Elke dag lees ik de quote van Just be you en laat ik hem diep inwerken waarvoor dank.
  De boekentip van Just be you : Lovefullness van Isha Judd een aanrader!
  En sinds kort beoefen ik terug de verbonden ademhaling !
  Nu sta ik steviger in mijn kracht! Ook dank zij de blog van Dankbaarheid !
  Hartelijk dank dat jullie er zijn!

 • Margje schreef:

  Het woord ´vertragen´ blijkt het woord te zijn dat mij letterlijk het meest laat vertragen in het leven. Dit woord maakt mij elke keer weer bewust om in het NU te leven, dat alles niet met zoveel haast hoeft. Het laat mij zien wat ik belangrijk vind en daar voor mag kiezen. Het woord maakt mij mild voor mezelf en mijn omgeving. Het zorgt ervoor dat alles wat ik doe meer kwaliteit krijgt en ik er dus meer van geniet. Ook de minder fijne dingen kan ik zo beter verdragen. Vertragen maakt mij tevredener.

 • Jacobine schreef:

  Genieten, elke dag weer. Stoppen met hollen en bewust het NU opzoeken. Heel even naar binnen en tijd voor jezelf. Dat ik dat iedere keer weer bewust moet doen, blijkt wel uit het feit dat het de ene dag het vanzelf lijkt te gaan, terwijl ik het de andere dag bij wijze van spreken uit mijn tenen moet halen. Mooie dingen lezen die wijze mensen hebben geschreven, helpt me enorm hierbij. Dit is net zo noodzakelijk voor me als de dagelijkse boterham.

 • Bewust iemand mee laten genieten van mijn succes op dat moment. Wat b.v. eens was..Ik kreeg veel lof over een door mij geschreven artikel..Ik heb ervan genoten en zomaar een facebookvriendin een pracht van een compliment gemaakt. Delen is vermenigvuldigen voor mij. Liefs-Maria

 • Jacqueline schreef:

  Sporten,krachttraining, bodybalance
  Geleide meditatie beluisteren
  Maar dit boek zou ik graag cadeau doen aan mijn vriendin

 • Wandelen in de natuur.
  Ook hardlopen doe ik graag in het bos of op de hei.
  Op de fiets daarheen is warming-up!
  Mediteren lukt nog niet zo,
  Misschien met dit boek?

 • Ria van Oosten schreef:

  Mijn avondje stijldansen geeft mij zoveel inspiratie,
  ik vergeet even alles van de afgelopen week,
  zet mijn beste voetje voor
  en grijns van oor tot oor.

 • Wat ik doe? Hardlopen- héérlijk! Een dagje sauna op zijn tijd, een massage boeken. Lezen, een avond ‘niets’ doen op de bank…. en ik gebruik Emotional Freedom Techniques (EFT) 🙂
  Hoort net als hardlopen bij mijn (bijna) dagelijkse routine.

 • Af en toe naar een meditatie cd luisteren en lekker wandelen op het strand waardoor ik mediterend naar de zee luistert.
  Waardoor mijn gedachten heerlijk weg vloeien en mijn hoofd heerlijk leeg word.

 • Marian schreef:

  Taarten en koekjes bakken.. Heerlijk om je hoofd hiermee even leeg te maken en creatief nieuwe recepten, smaken uit te proberen!

 • Fitnessen op mijn liefste muziek

 • Nathalie Wijffels schreef:

  Veel lezen, op tijd gaan slapen, soms mediteren en met de juiste personen omgaan 😉

 • Ik probeer ’s avonds nog energie te vinden om dingen voor mezelf te doen: hardlopen, knutselen, lezen om zo even afstand te nemen van de dag en even tot mezelf te komen.

 • Serina schreef:

  Schrijven in mijn succesdagboek, wandeling maken in de natuur, mediteren.
  Heerlijk om alles weer voor jezelf helder te krijgen.

 • Hardlopen, als ik daar de energie voor heb. Afgelopen maanden heel veel stress gehad waardoor ik vaak op de bank beland met een dekentje over me heen. Als ik geen energie heb om hard te lopen, wat doe ik dan? Op internet/Pinterest rondhangen op zoek naar inspirerende quotes om mijn geest weer even tot rust te laten komen. Voor mijn studie Rechtsgeleerdheid (Universiteit Utrecht) moet ik al zoveel doen dat ik mijn geest in vorm houdt door te ontspannen (althans proberen te ontspannen) met een mooi boek, inspirerende quotes of een rondje hardlopen.

 • Isabel schreef:

  In mijn dagboek schrijven, iedere ochtend een half uur. Alles wat me (onbewust) dwars zit of bezig houdt komt op papier en al schrijvende kom ik vaak tot inzichten of een oplossing. Het werkt meditatief en bevrijdend.

 • Anita H. schreef:

  Te weinig!! Mijn geest zou veel meer rust moeten krijgen. Maar ik gun mezelf wel de tijd voor sauna. Zo’n 2x per week zelfs. Weldaad voor innerlijk en uiterlijk.

 • Hardlopend. De enige manier om mijn geest tot rust te krijgen en grip te houden op mijn Asperger. Liefst in het donker, gewoon een bekende route die ik met mijn ogen dicht kan lopen. Langzaam, heel langzaam pikken mijn hersenen minder signalen op en wordt het stil in mijn hoofd. Dan loop ik nog een stuk door en laad ik mezelf weer op zodat ik grip houd tot mijn volgende run.

 • Meditatie voor beginners en boeken lezen die aanbevolen worden op Just Be You.

 • Cryptogrammen oplossen,en veel lezen.

 • Sudoku’s oplossen en dan het liefst kruissudoku’s.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.