Review Tem je geest

review tem je geestTem je geest – Gids voor geestelijk welzijn
Uitgever: Spectrum

Recensie

Door een heftige periode in mijn leven verschijnen er vanuit mijn geest steeds pop ups met dezelfde terugkerende gedachten. Gedachten – met bijbehorende emoties – die ik liever niet steeds opnieuw ervaar, zeker niet omdat de aanleiding hiervoor al ruim twee jaar geleden plaatsvond. Ik kan het malen echter maar moeilijk stopzetten. Ik was daarom erg benieuwd naar Ruby Wax’ ‘Tem je geest’.

Review Tem je geest

Belemmerende gedachten

Na een korte introductie vertelt Wax in heldere taal welke belemmerende gedachten we hebben en wat dit met ons doet. Denk bijvoorbeeld aan de kritische stemmetjes in je hoofd, zoals ‘ik moet …’ of ‘ik had beter…’. Of de neiging om altijd maar bezig te willen zijn in plaats van de rust op te zoeken.  Of het feit dat we nooit genoeg hebben en altijd maar meer willen. Allemaal heel herkenbaar. Enfin, je kent ze ongetwijfeld zelf ook. Wax stelt dat pijn voor een groot deel uit de reactie erop bestaat: het willen dat de pijn weggaat, hem haten en jezelf ervoor vervloeken dat je pijn hebt. Maar pijn is het puur lichamelijke ‘au’ en lijden is het verhaal dat je voor jezelf maakt over dat ‘au’. Hierdoor houd je de (emotionele) pijn zelf in stand.

Herprogrammeren

Onze geest gaat dus met ons op de loop. Het goede nieuws is dat we onze eigen hersenen opnieuw kunnen programmeren door een activiteit van het ene naar het andere hersengebied te verplaatsen door verschillende hormonen aan te zetten die ons stimuleren of kalmeren. Zoals Wax het zo mooi uitdrukt: “Wij zijn onze eigen wandelende apotheek”!

We kunnen dus ons brein (en ons gedrag) weer onder controle krijgen. Daarvan raakte ik in ieder geval overtuigd toen ik las hoe onze hersenen werken. Ik heb meerdere (populaire) boeken gelezen over de werking van het brein, maar doordat Wax dit doet dit op een zeer heldere en humoristische wijze met veel voorbeelden, begrijp ik het nu beter.

Mindfulness

De oplossing om onze belemmerende gedachten en de emoties die daaruit voortvloeien onder controle te krijgen, is volgens Wax mindfulness. Nu zie ik mezelf als een vrij nuchter persoon, maar door Wax’ duidelijke uitleg over de werking van de hersenen geloof ik ook echt dat mindfulness verandering kan brengen.

We weten allemaal dat sporten gezond is en daarom maken we hiervoor ruimte in onze drukke agenda’s. Tenminste … als we het kunnen opbrengen en er zin in hebben. Maar waarom plannen we geen ruimte in voor hersengymnastiek? Alles wordt tenslotte gestuurd door de hersenen en die bepalen hoe we ons voelen. En ja, ook dit vereist inspanning zo vertelt Wax: “Het is zoveel makkelijker om door te gaan met waar je gewend aan bent. Zekerheid is minder bedreigend dan onzekerheid, zelfs als je eronder lijdt”. En mocht je toch nog niet helemaal overtuigd zijn van het nut van mindfulness, dan komt Wax met een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen van mindfulness. Je kunt direct aan de slag met de diverse oefeningen. En wil je liever wat hulp? Dan kun je ook een training mindfulness gaan volgen. Tenslotte geeft Wax nog alternatieven om rust in je hoofd te krijgen.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. De voorbeelden zijn heel herkenbaar en geestig. Bovendien heb ik door dit boek een goed voornemen voor 2014: ik ga aan de slag met mindfulness om mijn eigen demonen te lijf te gaan en meer te genieten van het nu.

Wil je dit boek ook lezen? Je kan het bestellen oa bij bol.com

Review geschreven door Margo.


Tags

herprogrammeren, hersengymnastiek, mindfulness, onzekerheid, ruby was, rust in je hoofd, tem je geest, uitgever spectrum, zekerheid


Misschien vind je dit ook leuk:

  • Vandaag is dit boek me al een keer ter oren gekomen, toch maar eens gaan lezen!!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

    17 tips Van Jezelf Houden
    >

    Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.