De relatie die het dichtst bij je staat

de relatie die het dichtst bij je staatNiets is zo veranderlijk als het weer, wordt vaak gezegd. Maar relaties zijn minstens net zo veranderlijk heb ik gemerkt!

Een relatie wordt vaak geassocieerd met liefde, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Met bijvoorbeeld je collega’s, buren, sportvereniging, etc. bouw je ook een relatie op. Maar ook met de omgeving waar je woont kun je een relatie opbouwen.

Een aantal relaties zullen blijvend zijn in je leven. Ik denk dan aan mijn familie. Maar in vriendschappen komen en gaan de relaties vaak. Sommige relaties blijven jaren bestaan, andere zijn van korte duur. Net zoals jij verandert, en het leven waar je in staat verandert, veranderen je contacten ook met je mee. De intensiteit van het bestaande contact kan veranderen, maar het kan ook zijn dat de ene relatie plaats maakt voor de andere. Wanneer je van baan wisselt, zullen de meeste relaties die je daar hebt opgebouwd ophouden te bestaan. En dat is denk ik goed, elke nieuwe fase vraagt om nieuwe ontmoetingen en nieuwe relaties.

De relatie die het dichtst bij je staat

De relatie die het dichtst bij je staat, dat ben je zelf. Je hebt met jezelf een relatie moeten aangaan vanaf je geboorte. Maar ook deze relatie verandert in de loop der jaren. Het kan zelfs voorkomen dat je de relatie met jezelf op een gegeven moment verbreekt. Dit is misschien nog wel makkelijker om te doen, dan een relatie met een ander verbreken. Waarom? Ik denk omdat je diep van binnen weet dat je jezelf niet echt kwijt kunt raken. Je komt jezelf hoe dan ook, vroeg of laat, weer tegen. En dan zul je opnieuw de relatie op moeten bouwen. Hierdoor zal het in de loop van de jaren wel steeds intenser en belangrijker worden. Niemand kent jou zo goed als jijzelf. En van elk afscheid van (een stukje van) jezelf zul je dingen leren en kun je groeien.

Net zoals in een  relatie met een ander, moet je ook aan de relatie met jezelf hard werken. Niets gaat vanzelf. Je moet de balans vinden, zodat je jezelf blijft uitdagen, maar waarin je niet te hard voor jezelf bent.

De relatie met mijzelf is in de loop van de jaren ook veranderd. Ik leer mezelf steeds beter kennen. Voorheen heb ik voornamelijk interesse en aandacht geschonken aan mijn andere relaties, waardoor ik mijzelf ben vergeten. Misschien bewust, misschien onbewust. Maar wanneer je geen tijd steekt in een relatie, verwatert deze. Zo is dat ook bij de relatie met jezelf.  Je moet er aandacht aan geven, regelmatig bewust stilstaan bij wie je bent, hoe je je voelt en of je nog tevreden bent,  anders raak je jezelf kwijt.

En weet je wat het mooie is? Wanneer ik niet meer tevreden ben, ben IK de enige die dat kan veranderen. Eigenlijk is het best wel fijn om een relatie te hebben met iemand die ALTIJD dichtbij je is! Zorg er goed voor!

Hoe is jouw relatie met jezelf? 

 


Tags

jezelf, liefde, opbouwen relatie, relatie


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Katinka schreef:

  Ik ben nog volop bezig om mezelf beter te leren kennen en om te leren mezelf te accepteren ook mijn mindere kanten. Ik leg de lat vaak heel hoog. Er kunnen 10 dingen goed gaan in mijn leven maar als er 1 ding niet goed gaat dan neem ik dat mezelf kwalijk en dan ben ik daar met mijn aandacht. Ik heb de afgelopen maanden veel geleerd. Ik had in het voorjaar last van paniekaanvallen, en moest echt wat stappen terug doen. Nu kan ik beter mijn grenzen bewaken, om hulp vragen en rust nemen als dat nodig is. Ik ben nog hard aan het werk om nog aardiger/liever voor mezelf te worden want ik realiseer mij dat dat de sleutel is. Als ik aardig ben/blijf voor mezelf dan kan niemand mij raken. Helaas val ik nog regelmatig terug in het oude patroon van zelfkritiek, ik ben er alleen wel sneller van bewust nu…

  • Alles begint bij bewustwording!! Knap hoe je ermee bezig bent. Jammer dat het negatieve altijd eerder blijft hangen dan het positieve he? Veel succes naar de verdere zoektocht naar jezelf!

 • Vandaag maakte ik aan het eind van mijn werkdag een overzicht , de mevrouw die mij bedankte voor het kopje thee dat ik s.middags gaf aan haar ,een praatje maken met een dame die tevens de mantelzorger is voor haar man,de verwarming een tandje lager zetten bij een vrouw,als deze dingen gaven mijn een kijk op mij zelf ,dat ik met simpele dingen mensen gelukkig kan maken maar ook mijn zelf,ondanks dat ik vanmorgen drijfnat op werk aan kwam en door de storm naar huis fietste genoot k van deze mooie momenten.Na dat ik thuis even een kwartiertje voor mijn zelf had gekozen en daarna een warme douche nam was het mijn dochter die mij bedankte voor het lekker koken.Nu heb ik dit moment gekozen en even voor mij zelf bezig te zijn

  • Bedankt voor je reactie!
   Wat heerlijk is het he, als mensen dankbaar zijn en je hier ook nog eens complimenten voor geven! Dan weet je weer waar je het voor doet! Geniet van de tijd voor jezelf!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >