Omgaan met energievreters 7 tips

Iedereen kan de energie van een ander waarnemen. Een enthousiast, energiek en positief persoon voelt anders dan iemand die geïrriteerd is. Als je hoog gevoelig bent, neem je extra informatie uit je omgeving op. Maar ook de sfeer en mood van anderen. Bij aangename emoties is dat natuurlijk geen probleem. Maar met hetzelfde gemak neem je ook angst, verdriet of wrok over. En dan zit jij ermee!

Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App 


Omgaan met energievreters

Aan de andere kant kan iedereen wel eens een energievreter zijn. Dit gebeurt wanneer je minder energie dan de ander hebt, of eigenlijk een minder hoge energietrilling. Negatieve emoties hebben een lagere energietrilling dan een positieve mood. Een beetje energie bij een ander aftappen, is geen ramp. Maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn en jouw energiegrenzen te bewaken.

Er zijn mensen die van klagen of roddelen een soort hobby hebben gemaakt. Notoire energievreters zijn mensen die vaak en graag klagen, roddelen en goed gaan op negativiteit. Echt, er zijn mensen die hier een kick of positief gevoel van krijgen. Wees hier alert op.

Vaak zijn het mensen met een lage eigenwaarde of die chronisch niet lekker in hun vel zitten maar daar (nog) niks aan willen doen. Klagen en roddelen is voor hen een relatief simpele manier om aan extra energie te komen, namelijk van jou. Het kan ook gebeuren dat jij de gevoelens van de klager gedeeltelijk overneemt. Dit verlicht de klager en jij blijft met een zwaar gevoel en minder energie achter. 

Misschien ken je ze wel, van die mensen die altijd alles van de negatieve kant zien, de slachtoffers van deze wereld. Iemand die maar niet uitgepraat raakt over onzinnige dingen of over zijn of haar baaldag. Zit je onbedoeld in een soortgelijk negatief gesprek ‘gevangen’? Zorg dan dat je jezelf energetisch beschermt.

Omgaan met energievreters - 7 tips

Tip 1: Zorg dat je goed geaard bent

De beste manier om jezelf energetisch te beschermen, is om jezelf voor, tijdens en na zo’n uitputtende situatie goed te gronden: visualiseer dat er een dikke strengel energie (of wortels) vanuit je stuitje via je benen en je voetzolen diep de aarde in gaan. Zie hoe tegelijkertijd een energiestroom vanuit de kern van Moeder Aarde omhoogkomt en elke cel in jouw lichaam oplaadt. 

Als je goed geaard bent, krijg je meer rust in je hoofd en neemt je energielevel toe, waardoor je je sterker en vitaler voelt. 

Houd tijdens het gesprek afstand als dat mogelijk is. Is het een telefonisch gesprek? Zet de telefoon dan op de luidspreker en zet het geluid zachter, dan komt het niet rechtstreeks tot je.

Tip 1 - Omgaan met energiezuigers

Tip 2: Check je innerlijke batterij (en geef je grenzen aan)

HSP-ers (hooggevoelig persoon) willen anderen niet teleurstellen en zijn daardoor sneller geneigd om iets voor een ander te doen, terwijl ze dit misschien eigenlijk niet willen of omdat ze er geen tijd voor hebben. Zoals op een verjaardagsfeestje te lang blijven praten met iemand waarmee ze niet zoveel hebben.

Tune daarom een paar keer per dag bij jezelf in hoe het met jouw gevoel en energielevel staat. Jij als geen ander weet waar je behoefte aan hebt en waar jouw grenzen liggen. Wanneer jij je hiervan bewust bent, kun je voorkomen dat andere mensen (onbedoeld) over jouw grenzen heen gaan. Met andere woorden: intunen bij jezelf geeft zelfkennis. Je krijgt inzicht in waar je behoefte aan hebt en wat niet goed voelt.

Nog een voordeel: van ‘intunen bij jezelf’ is het een kleine stap naar het ervaren van meer zelfliefde. Wanneer je jouw verlangens beter kent, ontstaat vanzelf de behoefte om hier iets mee te doen. Dat is pure zelfliefde. Jij verdient het om jouw wensen en grenzen aan te geven. En om jezelf te geven wat je nodig hebt, zoals zelfacceptatie, een compliment, trots zijn op wat je gedaan hebt of minder streng zijn voor jezelf.

Hoe check je bij jezelf in? Ga met je aandacht naar binnen. Dit lukt het beste in een omgeving met weinig afleiding en prikkels. Het kan zelfs op de wc met de deur op slot. Zodra je je aandacht op je lichaam richt, kom je meteen meer tot jezelf. Observeer je lichaam: welk lichaamsdeel kun je nog iets meer ontspannen? 

Vind je het lastig om bij jezelf in te tunen? Beeld je dan in dat je op de luchtstroom van een diepe inademing meegaat naar binnen. In je binnenste kern zit jouw kracht. Wanneer je daarop focust, ben je meer gegrond, sta je meer in je kracht en ben je meer in balans. Bovendien sta je dan meer in verbinding met je gevoel en intuïtie, omdat je minder in je hoofd zit. Heb jij vandaag al bij jezelf ingetuned?

Tip 2 - Omgaan met energievreters

Tip 3: Ga niet mee in de klaagzang van anderen

Volgens de wet van aantrekkingskracht trekt energie van gelijk niveau elkaar aan. Als je zelf niet lekker in je vel zit en weinig (zelf)vertrouwen hebt, tref je dus sneller mensen aan die ook onzeker zijn. Maar je trekt ook mensen aan die hier (onbewust) gebruik van willen maken. Want wanneer jij je onzeker voelt, is het makkelijker om bij jouw energie af te tappen. Wees dus goed geaard wanneer je je met andere mensen omringt.

Laat je energiefrequentie niet om laag halen, ga niet mee in het geklaag, de onzekerheid of het geroddel van anderen. Hou het kort, maak eventueel een grapje en begin over iets anders. Breng ondertussen je aandacht terug naar jezelf. Voel je lichaam: knijp in je handen of wrijf over je bovenbenen alsof je het koud hebt. Of zeg dat je nodig naar de wc moet. Zucht en geeuw een paar keer op het toilet. Zo zucht je de negativiteit van je af en ben je ook meteen van het negatieve gesprek af.

Tip 4: Gebruik je gevoel als raadgever

Voel je tijdens een gesprek met iemand dat er iets verandert in jouw mood of in je energie? Je voelt je bijvoorbeeld ineens moe, boos, verdrietig, somber of krijgt buikpijn? Zodra je contact hebt met iemand, vindt er automatisch een energie-uitwisseling plaats. Zo kan het gebeuren dat jouw energieveld als het ware gekleurd wordt door het energieveld van de ander en dat je zijn of haar emoties voelt. 

Voel je je na het contact minder goed? Keer dan met je aandacht naar binnen en doe zelfonderzoek: wat voel ik precies? Wat zou ik nu het allerliefste aan de situatie veranderen als ik er niemand mee zou lastigvallen of kwetsen? Vraag jezelf af of dit gevoel van jou is of dat je het van de ander hebt overgenomen. Vervolgens kun je besluiten om los te laten wat niet bij jou hoort en het terug te geven aan de ander of aan het universum.

Omgaan met Energievreters - Gebruik je gevoel als raadgever

Tip 5: Gebruik een denkbeeldige spiegel als bescherming

HSP-ers blinken uit in hun verbeeldingskracht. Merk je dat je energie verliest? Bescherm jezelf dan energetisch met een denkbeeldige spiegel. Een denkbeeldige spiegel werkt goed tegen klagers en mensen die heftig geëmotioneerd zijn.

Zet de spiegel tussen jou en de ander in, met de gespiegelde kant naar de ander gericht. Visualiseer dat de spiegel zeker een halve meter de grond in gaat en boven je uitsteekt. 

De spiegel reflecteert wat anders in jouw systeem zou komen. Zie hoe alle energie wordt teruggekaatst tijdens jullie gesprek. De spiegel voorkomt dat jouw energie wordt afgetapt, omdat de energie bij de ander blijft en jouw energiefrequentie niet beïnvloed wordt.

Je kunt de spiegel ook schuin zetten, zodat de energie voor jullie allebei weg kaatst het universum in.

Tip 6: Laad jezelf regelmatig op

Je gaat waarschijnlijk niet graag met een bijna lege batterij van je telefoon de deur uit, toch? Als de batterij in het rood staat, kun je hem nog maar beperkt gebruiken. Bij jezelf is dit niet anders. Het grote verschil is alleen dat wanneer onze energie in het rood staat, we lang niet altijd de tijd nemen om onszelf op te laden. Vaak jakkeren we maar door en plegen we roofbouw op ons lichaam, omdat we onze energiegrenzen voorbij zijn gegaan. 

Ons voordeel is dat wij ons op veel verschillende manieren kunnen opladen en een telefoon dit enkel met elektriciteit kan. Denk aan een powernap, met de koptelefoon op de bank luisteren naar fijne muziek, mediteren, tuinieren, puzzelen, sporten of ontspannen wandelen in de natuur. Het is goed om regelmatig bij jezelf te checken hoe het met jouw energielevel staat. Bedenk wat je zou kunnen doen om jouw batterij meer op te laden.

Leestip: Wil je meer energie? Waar sta je nu?

Tip 7: Journalen over de toekomst

Door te journalen kun je jouw toekomst min of meer vormgeven. Schrijf op hoe jij je wilt voelen vandaag, wat zijn jouw intenties? Of schrijf op hoe je zou willen dat een bepaalde situatie, waar je tegenop ziet, zal verlopen. Door over dit soort toekomstige onderwerpen te journalen, richt je onbewust je focus op de uitkomst. Je mind gaat ermee aan de slag, waardoor er dingen op je pad komen die jou helpen om je intentie manifesteren.

Gebruik voor het journalen pen en papier (in plaats van je telefoon of computer), omdat dit  de connectie met je onderbewustzijn versterkt. In je onderbewustzijn liggen alle belemmerende overtuigingen in jezelf opgeslagen. Laat de pen het werk doen zonder tussenkomen van je kritische mind. Hoe gek, onzinnig, dom of irrelevant het ook lijkt. Als je blijft schrijven, kom je in de flow. En in flow ontstaan vaak nieuwe inzichten en inspiratie.

Check gerust het programma Journalen: voor meer zelfinzicht en het zetten van intentie om meer positieve energie in je leven te ervaren. 


Gratis

Online Workshop

Reset je energie, Verhoog je Energiefrequentie en creëer het leven dat jij wilt!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Omgaan met Energievreters - 7 tips

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

eigenwaarde, emoties overnemen, energie, energievreters hsp, energiezuigers, hooggevoelig, hsp, meer energie


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>