19 tips voor het omgaan met eenzaamheid

Zelf ben ik vroeger erg gepest en ik heb mij een periode erg eenzaam gevoeld doordat ik niet veel durfde omdat ik mij niet goed genoeg voelde.Vaak ontvang ik mail over eenzaamheid zoals de afgelopen week van Joke.

Vraag van Joke: “Ik kan nu al opzien tegen de komende feestdagen en dat ik dan weer alleen en eenzaam ben. Heb jij tips om mensen te ontmoeten en/of niet meer eenzaam te zijn?”

Door deze vraag ben ik weer geïnspireerd voor een blogbericht.

Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt en niet alleen bij oudere mensen. Toen mijn schoonvader nog leefde en ik vaak naar het verzorgingshuis ging,  merkte ik regelmatig op dat er veel eenzame mensen zijn die het geweldig vinden om een praatje te maken.

Zelf ben ik vroeger erg gepest en ik heb mij een periode erg eenzaam gevoeld doordat ik niet veel durfde omdat ik mij niet goed genoeg voelde.

De vraag die ik je kan stellen is: ben je echt eenzaam of voel je je eenzaam? 

Je kan een link leggen tussen eenzaamheid en zelfvertrouwen. Eenzaamheid kan ook een oorzaak zijn van niet makkelijk contact maken, bang zijn niet goed genoeg te zijn, druk maken wat andere mensen van je denken, verlegen zijn.

Tips voor het omgaan met eenzaamheid

Passie

Vraag jij je ook wel eens af; ‘wat is de bedoeling van mijn bestaan?’

Meestal denken we dan veel te moeilijk, je hoeft alleen maar te zijn wie je bent. Jouw talenten zijn de talenten die de wereld nodig heeft. Sta jij nog op goede voet met je talenten? Dat is wat je jezelf kunt afvragen. Besteed ik voldoende aandacht aan mijn passies?

Het is niet voor niets jouw passie, dat waar jij blij van wordt, waar jou hart naar uit gaat. Neem die passie serieus, zelfs al doe je er niets ‘beroepsmatigs’ mee, gebruik je passie om jezelf vorm te geven, om jouw leven zin te en vreugde te geven. Je bewijst de wereld er een enorme dienst mee.

Dat wat jouw ziel laat dansen in je lijf, dat is de reden van je bestaan.
Dus als je ziel als een vleugellam vogeltje in je buik ligt, ben je op de verkeerde weg. Zoek naar die kriebel, die dartel, die sparkle en geef jouw ziel de energie om te dansen.

Gedachten

Je gedachten kunnen aardig met je op de loop gaan. Soms vul je maar vast eigenhandig in wat ‘anderen misschien wel van je denken´ en neem je dat nog voor waar aan ook, zonder het te checken. Daarom, geloof niet alles wat je zelf denkt…..

Heel je wond

Een wond is de plek waar het licht naar binnen kan

Daar waar het pijn doet, daar waar je gekwetst bent, daar waar je hart bloedt, is ruimte gemaakt voor groei. Sta open voor het ‘licht’ dat de pijn met zich meebrengt. Ook al zie je het niet meteen, geeft het tijd en aanvaard de wijsheid van de ervaring.

Uitstraling

Natuurlijk is je uiterlijk het waard om in te investeren. Je goed voelen is ook goed voor jezelf, je lichaam zorgen. Maar vergeet niet te investeren in je innerlijk. Uiteindelijk bepaalt je innerlijk je uitstraling en die reikt verder en raakt je omgeving meer dan uiterlijke schoonheid.

Een mooi mens zijn heeft alles te maken met je uitstraling. Je uitstraling heeft alles te maken met wat zich ‘in’ jou afspeelt. Hoe jij over jezelf denkt, hoe jij jezelf voelt, dat is wat er echt toe doet.
Als jij tevreden bent met jezelf, lekker in je vel zit, doet wat je graag doet, dat maakt je een mooi mens.

Verlegen

Ben jij verlegen? Zoek succesverhalen van verlegen mensen die verlegenheid hebben overwonnen en hoe ze dit hebben gedaan. Of plaats een oproep op twitter en/of facebook hiervoor.

Social media

Veel verlegen mensen schuilen zich achter sociaal media zoals facebook en/of twitter. Het is natuurlijk een mooie manier om contact te maken en misschien als vervolg een kopje koffie in real life. Verschuil je niet achter je computer.

Zelfmedelijden

Heb jij medelijden met jezelf omdat je eenzaam bent? Niet doen. Onderneem actie! Ga lekker wandelen, fietsen, boodschappen doen, zwemmen etc. Praat met de mensen die je tegen komt.

Relatie

Ik zeg altijd dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van iemand anders kan houden. Focus je niet op het hebben van een relatie maar op jezelf. Doe leuke dingen en zorg dat je het naar je zin hebt. Vaak is het niet een partner die je mist maar de aandacht en leuke dingen om samen te doen. Neem jezelf mee uit op een date.

Zelfvertrouwen

Om meer zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen is het niet nodig om de lat steeds hoger te leggen voor jezelf. Het is ook niet nodig om jezelf beter voor te doen dan je je voelt.
Waarschijnlijk is alles wat je moet doen, stoppen met jezelf te bekritiseren en al je kwaliteiten te bagatelliseren.

Contact

Wacht niet op een reactie en/of actie van iemand anders. Begin zelf een praatje. Begin met het lachen naar andere mensen, goedemorgen en/of goedemiddag zeggen, een praatje maken. Steeds een stapje verder. Alle relaties zijn begonnen met een eerste contact. Bedenk maar eens hoe je aan je vriend(in) ben gekomen, dit is waarschijnlijk begonnen door dag of hallo te zeggen.

Ogen

Leer jezelf aan om de kleur van de ogen van je gesprekspartner te zien. Zo kijk je echt iemand aan en heb je echt contact.

Vrijwilligerswerk

Anderen helpen zal je een goed gevoel geven. Kijk wat je graag doet en ga dan eens op zoek naar vrijwilligerswerk.

Mindset

Verander je mindset. Je kan niet stoppen met je eenzaam voelen, als je denkt dat je alleen bent.

Jij bent helemaal goed zoals je bent op dit moment. Elke dag word je een betere versie van jezelf, gewoon omdat iedere dag nieuwe ervaringen brengt waar je van leert en die je steeds meer een compleet mens maken. Niemand is perfect of zal dat ooit zijn.

Als je dan toch wat wilt veranderen aan jezelf, verander dan de gedachte: ‘ ik ben niet goed genoeg’ in :’ ik ben nu goed genoeg zoals ik ben’. Maak er een mooie reminder van en plak hem op je badkamer spiegel, mooie affirmatie om de dag mee te beginnen.

Welzijn

Eenzaamheid kan verstrekken gevolgen hebben op je welzijn.

Weet jij wat jouw lijf nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren?
Zorg jij goed voor jouw ‘voertuig’?
Herken jij de kleine signalen, die vragen om aandacht, om onderhoud?
Of wacht jij tot het gaat schreeuwen en je er niet meer onderuit kunt?

Oefen jezelf in het luisteren, het herkennen van de behoeften van je lichaam. Geef het wat het nodig heeft; rust; goede voeding; beweging; voldoende water en zuurstof; geestelijke voeding etc. Je zult het verschil merken. Een blij lijf maakt graag al jouw ambities waar.

Zorg goed voor jezelf.

Actie

In elke blog bericht komt het wel weer naar voren ;-). Door niets te doen ga je je alleen maar alleen voelen. Ga niet als een zoutzak op de bank hangen maar onderneem actie. Wees niet een slachtoffer van je gedachten. In mijn tienerjaren is mijn vreselijke liefdesverdriet over gegaan door weer dingen te gaan doen in plaats van in mijn bed te liggen en “zielig” te zijn.

Wat mis je?

Het is tijd om jezelf te onderzoeken. Wat mis jij in het leven? Wat zou je graag willen doen? Waar kan je kleine stappen in ondernemen. Pak deze gelegenheid aan om jezelf onder de loep te nemen. Schrijf al je gevoel en gedachten op papier.

Heb geen verwachtingen

Dan word je alleen maar teleurgesteld. Dat is mijn lijfspreuk geworden en heeft voor mij veel opgeleverd. Hoe zijn jouw verwachtingen ten opzichte van een ander? Heb je teveel verwachtingen en word je vaak teleurgesteld. Leer te leven in het NU.

Stop met klagen

Mensen vinden het niet fijn om te luisteren naar mensen die negatief zijn. Ik ben daar zelfs hartstikke allergisch voor en zal snel weg gaan. Investeer in aandacht geven aan een ander in plaats over jezelf te praten. Stel de ander vragen. Mensen praten graag over zichzelf.

Houd de regie over je gedachten. En voorkom dat de negativiteit van anderen ruimte krijgt in jou hoofd. Doe niet mee aan roddelen, klagen, kwaadsprekerij, uitgebreid uitmeten van negatief nieuws en actualiteiten.

Vandaag blijven klagen over alles wat er niet goed was aan gisteren, maakt van morgen nog geen betere dag.

Positief

Zoals ik al schreef ben ik vroeger gepest en ik heb mij daar een tijd eenzaam door gevoeld. Ik ben echt begonnen met het leren positief te denken. Er is altijd wel een lichtpuntje. Het is even trainen maar zeker de moeite waard.

Emoties

Deel jij je emoties met andere mensen? Of ben jij een binnenvetter? Probeer eens wat “opener” te zijn met je vrienden en/of kennissen. Voer eens een diepgaand gesprek en vertel ze over je angsten en zorgen in plaats te praten over koetjes en kalfjes. Het maakt je niet zwak om over je emoties te praten. Je hebt emoties maar je bent niet je emoties!

Just Be You. Hou van jezelf om de persoon die je bent.  Zorg goed voor jezelf. Ga eens een leuke outfit scoren want dat staat jou ook geweldig! Verwen jezelf met een kapper, massage en geniet van de dingen om je heen.

Als je veranderingen aan wilt brengen in je leven, zul je veranderingen moeten aanbrengen in je gedachten. Daar maak je het begin van al je acties. Her-programmeer je gedachten en je acties zullen als vanzelf meegaan.

Veel succes!

Je kan een ander niet veranderen alleen jezelf!

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

alleen zijn, eenzaamheid, hou van jezelf, jezelf, omgaan met eenzaamheid, pesten, positiviteit, uitstraling, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
 • Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn.

  Bijvoorbeeld, je kunt eenzaam zijn, terwijl je toch mensen om je heen hebt, maar je voelt je onbegrepen of niet op je plek

 • Ik heb zelf heel veel gehad aan de tips van de workshops en cursussen van Marian en leer nog steeds. Ik zou zelf ook graag mensen willen helpen en inspireren. Als er mensen zijn die eenzaam zijn en contact met iemand willen kijk dan op:
  Groetjes Natasja

  • fabiola derboven schreef:

   heb al tweezware scheidingen gehad en nu met corona vrienden kwijt hoe kan ik met iemandik contact komen die ook eenszaam is een lieve vrouw of meerdere waar je in de weekend is iets mee kan gaan doen

   • fabiola derboven schreef:

    zou graag mensen ontmoeten

    • fabiola derboven schreef:

     zou me heel veel plezeir doen

     • Melanie schreef:

      Hoi Fabiola

      Ik zou graag in contact komen met je.

 • Dorinda schreef:

  Dag allemaal,

  Het begint inderdaad bij de gedachten.
  Die vormen je woorden en daden.
  En je daden bepalen je karakter .
  En je karakter bepaald wie jij bent.
  Maar alles begint bij de gedachten.

  Groet, Dorinda

 • die tips zijn wel goed voor mensen die niet echt alleen zijn ,maar voor mensen zoals ik die geen familie of vrienden heeft is het theoretiesch gelul wat niet werkt het zijn mooie verhalen maar eenzaam heid kom je nie zo snel vanaf als je al 43 jaar alleen ben en diverse nare ervaringe in je jeugt heb gehad heb zelf wel al die tips in de jaren gedaan maar niets heeft gewerkt ben nog steeds eenzaam kom altijd alleen thuis en heb ook niemand om naar toe tegaan tegewoordig droom ik maar voor uit in me stoel en wacht gewoon tot ik weer te werk ken gaan verders is er niets ,tis gewoon mensen hebben mensen nodig die je ken vertrouwen en goed voor je zijn wanneer je het nodig heb en er voor je zijn en leuke dinge tedoen heb maar als je dat allemaal nie heb is het positve gedeelt erg snel naar de negatieve om dat je te moe wordt om het elke keer weer te proberen en mensne je gewoon nie accepteren ,maarja tis een leuke tips maar heb er helaas niets aan

  • Arthur54 schreef:

   Maar helpen die negatieve gevoelens waaraan je je al 43 jaar vasthoudt dan wel?
   Als je zaken wil veranderen, ontkom je er niet aan dat je daarmee ook risico’s loopt. Dus het kan ook wel eens niet werken.
   Maar dat mag je er niet van weerhouden om door te zetten. Als je echt iets wil veranderen.
   Ook ik ben eenzaam na verliezen van mijn partner. En ook ik ben erg gepest in mijn jeugdjaren. Maar ik weiger om me nu zelf te blijven pesten met negativiteit.

 • What a bullshhit. Waarschijnlijk commentaar van iemand die niet weet wat eenzaamheid is.
  Ik probeerde al vanalles in deze middelmatige maatschappij. NIEMAND begrijpt mij, ik ben zoals ik ben omdat ik heel veel heb afgezien en mishandeld ben geworden als kind en als jonge vrouw. Maar de intolerante maatschappij doet er nog een schepje boven op omdat ze het niet begrijpt, niet aanvaard wanneer iemand anders is, wanner iemand verstandig is maar emotioneel geen steun heeft gekregen. Verstandige vrouwen worden NIET aanvaard, worden verstotien!! En waarom moeten wij, eenzamen, vrijwilligerswerk gaan doen?????? Ik wens betaald te worden voor mijn werk, net zoals diegenen die hier commentaar geven!! Waarom worden wij niet aanvaard zoals wij zijn? Ik ben een goedaardige, vriendelijke dame, kan geen oneerlijkheid verdragen, hooggevoelig, maar niemand kan mijn leven wat schelen. Voor mij is er NIEMAND, maar dan ook niemand, hoe ik ook mijn best doe; Wanneer ik goed ben voor anderen wordt daar hard van geprofiteerd en voor de rest wordt ik opzij gezet. Het is ook nog een mannenwereld, in de jazz muziek bvb dat ik als hobby heb. Ik had een gezellige muzikale namiddag, ik praatte met velen, deed mijn best, gaf aandacht, maar ik ga steeds alleen naar huis. Er is gewoon niemand voor mij. Geen mens die dat schijnt te begrijpen.

  • Begrijp je helemaal en ervaar het leven ook zo.( Lees het nu pas). Vind het echt bizar dat het leven (maatschappij) weinig rekening houdt met gevoelige mensen als jij. De mensheid is merendeel egocentrisch en mag wel zeggen egoistisch ingesteld. Zoals de tips eenzaamheid hierboven is niet voor iedereen weggelegd.

   Met mensen omgaan is je proberen je intuitie te gebruiken…daar heb ik het ook vaak moeilijk mee. Als mens van nature een sociaal wezen, maar toch moet je alert zijn met wát voor mensen……

  • Arthur54 schreef:

   Ik versier mijn huis tijdens de kerstdagen uitbundig. (Niet te uitbundig natuurlijk) Daar ben ik dan een hele tijd mee bezig geweest. Als ik thuis ben of thuiskom is het huis heel gezellig binnen en buiten verlicht. Dat verandert niets aan de eenzaamheid, maar het is in ieder geval wel een prettiger binnenkomen. De omgeving, buren zien dat ook. Laat express ook een gordijn open. Probeer eens iemand uit je omgeving naar binnen te ‘lokken’ dan is een warme omgeving ook voor zo iemand aantrekkelijker. Hij of zij zal zijn bewondering (kunnen) uiten.
   De grootste valkuil is dat als je op bezoek bent geweest bij iemand en je komt daarna thuis, dat je dan zegt: ja maar nu ben ik weer alleen en zij hebben het nog steeds gezellig. Die negatieve gedachte is wellicht begrijpelijk, maar duwt je nog meer in de shit. Koester dus de wellicht schaarse momenten en maak er thuis iets van. Straf je zelf niet nog erger door de negatieve dingen te benadrukken.
   Ik praat vanuit mijn eigen ervaring, ik wil je niets opdringen.
   O ja, ik app of mail aan verre vrienden foto’s van mijn huis. Ook bij andere gelegenheden. Vertel niet alleen maar dat je zo eenzaam bent. Dat verhaal kennen ze en het helpt je niet. Probeer stukje bij beetje iets positiefs toe te voegen aan je bestaan. Dan houd je echt nog wel die eenzaamheid bij vlagen. Maar nogmaals, koester ook de positieve zaken, hoe klein ze nu (nog) zijn.

 • Hi Marian,

  Bedankt voor mooie tips en inspiratie die je mij gaf.
  Ik kom zeker nog een keer langs om rustig anderen succesverhalen te lezen.

  Groet,

  Jack Visser

 • marian schreef:

  Dankjewel voor je bericht, Jan. Wat voor verhaal vertel je jezelf? Gaat het positief denken je lukken of niet? You can do it! <3. With love, Marian

 • Jan van der Weiden schreef:

  Sorry hoor, maar wat een theoretisch lulkoek zijn de gegevens tips. Gevoelens zijn vaak heel slecht rationeel te sturen ook al wil iedereen geloven dat dat wel kan. Ja soms een beetje, maar echte eenzaamheid of ander shit krijg je echt niet met een ander denkpatroon uit je systeem. Probeer dat andere denken (positieve denken) er maar een in te stoppen terwijl je zo leeg en vaak negatief bent.
  Graag een advies waar men wel wat aan heeft.

  • Arthur54 schreef:

   Probeer die ’theoretische tips’ eens in praktijk te brengen. Help het blijven herhalen van je eenzaamheid en verdriet dan wel? Koester en wees trots op de kleine stapjes die je wel kan maken. Probeer de weinige mensen die je kent iets positiefs te laten zien. Probeer je huis eens gezellig te maken en toon dat aan de buitenwereld. Bijvoorbeeld door een gordijn open te laten. Of door een foto te mailen of te appen.

  • Ik ben helemaal met je eens allemaal bullshit wat er over een zaamheid wordt beschreven .lekker makelijk vertelt .waarschijndelijk door iemand die nooiet alleen is,ik weet hoe dat voelt e.ik ben ook een eenzaam iemanden begrijp je best moelijk om je gedachte uit te schakelen op niet negetief te denkenwens je. Heel veel sterkte gr trea

   • sandra bauwens schreef:

    je moet nog de mogelijkheid hebben om mensen te ontmoeten. IK ben chronisch ziek en heb weinig geld en dan mag je het vergeten. Iedereen heeft zijn eigen leven en een zieke bezoeken gebeurt niet. Het enige wat ze zeggen: moed houden maar ik zie niemand en hoe je dat moet doen, weten ze zelf niet.

    • Hoi . Ik zou niet weten hoe ik moet beginnen. Alleen zijn vind ik geen probleem vind het zelfs heerlijk zo nu en dan maar ik wordt na al die jaren er zo verdrietig van nu ook weer en moedeloos HELP

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >