Shares

19 tips voor het omgaan met eenzaamheid

Zelf ben ik vroeger erg gepest en ik heb mij een periode erg eenzaam gevoeld doordat ik niet veel durfde omdat ik mij niet goed genoeg voelde.Vaak ontvang ik mail over eenzaamheid zoals de afgelopen week van Joke.

Vraag van Joke: “Ik kan nu al opzien tegen de komende feestdagen en dat ik dan weer alleen en eenzaam ben. Heb jij tips om mensen te ontmoeten en/of niet meer eenzaam te zijn?”

Door deze vraag ben ik weer geïnspireerd voor een blogbericht.

Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt en niet alleen bij oudere mensen. Toen mijn schoonvader nog leefde en ik vaak naar het verzorgingshuis ging,  merkte ik regelmatig op dat er veel eenzame mensen zijn die het geweldig vinden om een praatje te maken.

Zelf ben ik vroeger erg gepest en ik heb mij een periode erg eenzaam gevoeld doordat ik niet veel durfde omdat ik mij niet goed genoeg voelde.

De vraag die ik je kan stellen is: ben je echt eenzaam of voel je je eenzaam? 

Je kan een link leggen tussen eenzaamheid en zelfvertrouwen. Eenzaamheid kan ook een oorzaak zijn van niet makkelijk contact maken, bang zijn niet goed genoeg te zijn, druk maken wat andere mensen van je denken, verlegen zijn.

Tips voor het omgaan met eenzaamheid.

Hobby

Heb jij een hobby? Of wat lijkt je leuk om te doen?  Kijk naar een leuke cursus en/of workshop. Je ontmoet dan mensen die eenzelfde interesse hebben als jij en je hebt dan gelijk weer een gespreksonderwerp. 

Uitstraling

Wat straal jij uit? Eenzaamheid, wanhopig? Het klinkt eenvoudig maar het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Word jezelf en wees blij met wie en wat je bent. Jij bent uniek. Je krijgt daardoor een andere uitstraling.

Verlegen

Ben jij verlegen? Zoek succesverhalen van verlegen mensen die verlegenheid hebben overwonnen en hoe ze dit hebben gedaan. Of plaats een oproep op twitter en/of facebook hiervoor.

Social media

Veel verlegen mensen schuilen zich achter sociaal media zoals facebook en/of twitter. Het is natuurlijk een mooie manier om contact te maken en misschien als vervolg een kopje koffie in real life. Verschuil je niet achter je computer.

Zelfmedelijden

Heb jij medelijden met jezelf omdat je eenzaam bent? Niet doen. Onderneem actie! Ga lekker wandelen, fietsen, boodschappen doen, zwemmen etc. Praat met de mensen die je tegen komt.

Relatie

Ik zeg altijd dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van iemand anders kan houden. Focus je niet op het hebben van een relatie maar op jezelf. Doe leuke dingen en zorg dat je het naar je zin hebt. Vaak is het niet een partner die je mist maar de aandacht en leuke dingen om samen te doen. Neem jezelf mee uit op een date.

Zelfvertrouwen

Bouw aan je zelfvertrouwen.

Contact

Wacht niet op een reactie en/of actie van iemand anders. Begin zelf een praatje. Begin met het lachen naar andere mensen, goedemorgen en/of goedemiddag zeggen, een praatje maken. Steeds een stapje verder.

Ogen

Leer jezelf aan om de kleur van de ogen van je gesprekspartner te zien. Zo kijk je echt iemand aan en heb je echt contact.

Vrijwilligerswerk

Anderen helpen zal je een goed gevoel geven. Kijk wat je graag doet en ga dan eens op zoek naar vrijwilligerswerk.

Zelfontwikkeling

Ga werken aan jezelf! Doe een cursus zelfvertrouwen, assertiviteit, positiviteit, persoonlijke ontwikkeling, sociale vaardigheden en/of lichaamstaal.

Mindset

Verander je mindset. Je kan niet stoppen met je eenzaam voelen, als je denkt dat je alleen bent.

Welzijn

Eenzaamheid kan verstrekken gevolgen hebben op je welzijn. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg en geniet van de kleine dingen die er zijn.

Actie

In elke blogbericht komt het wel weer naar voren ;-). Door niets te doen ga je je alleen maar alleen voelen. Ga niet als een zoutzak op de bank hangen maar onderneem actie. Wees niet een slachtoffer van je gedachten. In mijn tienerjaren is mijn vreselijke liefdesverdriet over gegaan door weer dingen te gaan doen in plaats van in mijn bed te liggen en “zielig” te zijn.

Wat mis je?

Het is tijd om jezelf te onderzoeken. Wat mis jij in het leven? Wat zou je graag willen doen? Waar kan je kleine stappen in ondernemen. Pak deze gelegenheid aan om jezelf onder de loep te nemen. Schrijf al je gevoel en gedachten op papier.

Heb geen verwachtingen

Dan word je alleen maar teleurgesteld. Dat is mijn lijfspreuk geworden en heeft voor mij veel opgeleverd. Hoe zijn jouw verwachtingen ten opzichte van een ander? Heb je teveel verwachtingen en word je vaak teleurgesteld. Leer te leven in het NU.

Stop met klagen

Mensen vinden het niet fijn om te luisteren naar mensen die negatief zijn. Ik ben daar zelfs hartstikke allergisch voor en zal snel weg gaan. Investeer in aandacht geven aan een ander in plaats over jezelf te praten. Stel de ander vragen. Mensen praten graag over zichzelf.

Positief

Zoals ik al schreef ben ik vroeger gepest en ik heb mij daar een tijd eenzaam door gevoeld. Ik ben echt begonnen met het leren positief te denken. Er is altijd wel een lichtpuntje. Het is even trainen maar zeker de moeite waard.

Emoties

Deel jij je emoties met andere mensen? Of ben jij een binnenvetter? Probeer eens wat “opener” te zijn met je vrienden en/of kennissen. Voer eens een diepgaand gesprek en vertel ze over je angsten en zorgen in plaats te praten over koetjes en kalfjes. Het maakt je niet zwak om over je emoties te praten. Je hebt emoties maar je bent niet je emoties!

Just Be You. Hou van jezelf om de persoon die je bent.  Zorg goed voor jezelf. Ga eens een leuke outfit scoren want dat staat jou ook geweldig! Verwen jezelf met een kapper, massage en geniet van de dingen om je heen.

Je kan een ander niet veranderen alleen jezelf!

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author

Leave a Comment: