Met liefde omgaan met het coronavirus

Met liefde omgaan met het Coronavirus

Stress is niet wat er gebeurt, maar hoe je reageert op de situatie

Misschien wat heftige uitspraken om mijn blog mee te starten. Als de dingen verlopen zoals gepland, voelen we ons in controle. Soms loopt het leven echter totaal anders, waardoor je overmand kan worden door het gevoel van angst en stress. Je kan het gevoel hebben dat je geen controle meer hebt over de (externe) situatie en je daardoor machteloos voelen. Voor veel mensen voelt het leven op dit moment overweldigend door het Corona virus. Ik heb er wel even over nagedacht of ik dit blog voor je zou maken (ik heb hier tevens een podcast over, zie onderstaand). 

Alles draait hier de laatste tijd om en ik krijg veel vragen hoe ik hier mee omga en wat mensen kunnen doen. Daarom heb ik besloten om hier wel wat over te zeggen.

Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App 


Ik wil het graag hebben over een gezonde mindset in deze angstige tijd vol met onzekerheid. Ik ben geen arts of hygiene expert die jou kan vertellen wat je praktisch moet en kan doen. Wat ik wel kan doen is jou meenemen in hoe ik ermee om ga en wat je met je gedachten kan doen om je er in ieder geval mentaal tegen te weren.

Met een goede mindset bedoel ik natuurlijk niet dat je moet negeren wat er nu om je heen gebeurt of net doet of er niets aan de hand is. Dit is namelijk wel zo en ik geloof ook echt dat we dit virus serieus moeten nemen. Maar ik wil wel benadrukken dat de juiste mindset belangrijk is in deze periode, want angst en stress kunnen ook gevolgen hebben: het verlaagt namelijk je immuunsysteem. Iets wat je nu niet kan gebruiken.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat voor mij het nieuws (tv, krant, etc) ook niet echt meewerkt. Normaal vermijdt ik het een beetje, maar ik merk dat ik deze check terwijl ik dat normaal gesproken echt nooit doe. En ook ik merk dat dit meer met mij doet dan ik had verwacht. Ik merk het aan mijn mindset dat ik meega met de vele mensen die er zo dicht mee te maken hebben en wat dit met onze gezondheid en economie doet. 

Een voorbeeld: van mijn buurvrouw hoorde ik dat ze niet naar de begrafenis kon van een 23-jarige jongen die was verongelukt. Wat een verschrikking. Want wat is er mooier als steun voor de ouders dat je ziet dat je zoon zichtbaar is voor anderen? Het feit dat dit door het virus niet kan raakte me diep vanbinnen en was ik een soort van slag toen ik naar huis liep.

Angst

Als je je angstig voelt, is dat oké. Dit is iets nieuws en er zijn veel onbekende factoren die onze angst kunnen voeden. Natuurlijk ervaar ik ook een beetje gezonde Corona angst, alleen heb ik gelukkig niet de angst voor tekort aan toiletpapier ;-). Voor het eerst in mijn leven ben ik blij met mijn luie darmen, is dat ook weer iets positiefs. 

Maar toch moet ik iets met deze angst.. Ik moest het kwijt. En ondanks dat ik mijn angst ook wel uit naar mijn man, kinderen of vrienden… Bleef er toch nog iets in me knagen. En dan helpt journalen mij echt. Ik ben er toen echt even voor gaan zitten met mijn journal en koffie verkeerd zoals ik bijna elke ochtend doe. Ik besloot gewoon te beginnen met schrijven en dan maar te zien waar ik mezelf mee kan ondersteunen om angst niet de overhand te laten nemen en de balans te herstellen in mijn leven. Baat het niet dan schaadt het niet was mijn motto. 

Uiteindelijk was mijn conclusie: veel kunnen we niet doen dan de richtlijven van de RIVM volgen en natuurljk werken aan mijn innerlijke zelf.

De gebeurtenis kunnen we niet veranderen. Alleen wel de uitkomst. De uitkomst verander je door je reactie te veranderen.

Mike en ik hadden al voor de aankondiging besloten om zo goed als het kan om vrijwillig in quarantaine te gaan. Niet leuk maar ik zie de noodzaak er wel van in. We hebben geen controle. We doen alleen het hoognodige en dat is eten halen alleen voor de dag en de post/bestellingen wegbrengen zolang dit nog kan.

Het enige wat we kunnen doen voor nu is voor goede hygiene zorgen en daarmee dus voorkomen dat het virus zich gaat verspreiden. Daarna heb je gewoon geen controle meer en kun je dit gaan loslaten. En jij bent degene die beslist hoe je de dingen ziet, wat je van situaties vindt en hoe je je voelt. Jij bent de baas van je eigen gedachten en in hoeverre je dingen loslaat.

Ik heb mezelf afgevraagd wat voor positieve kant aan deze situatie zit. En het mooie vind ik de saamhorigheid en verbinding die je weer ziet. Kippenvel als ik het gezang hoor in de straten van Italië en tranen als ik het applaus hoor in Spanje om 20.00 uur ’s avonds voor de hulpverleners. De hulpverleners die alles in het werk stellen voor een ander. Kanjers zijn het. Met onderstaande tips wil ik jou graag inspireren om ook je gedachten te verzetten, angst niet te laten regeren en een gezonde mindset te krijgen zodat je hier sterk doorheen komt.  

Mijn tips voor een gezonde mindset

Vertrouwen 

Zeg tegen jezelf: “Ik wil niet verder gaan in de Corona virus angst. Ik kies er bewust voor om te kijken naar het positieve en de mogelijkheden. Ik laat angst niet regeren en heb vertrouwen in de toekomst”. 

Leestip: Gebruik affirmaties als superpower

Bedenk daarnaast voor jezelf dat je niet altijd overal een antwoord op hoeft te hebben of overal op voorbereid te zijn. Vertrouwen wil zeggen dat je bereid bent alle uitdagingen aan te gaan die op je pad komen en je vertrouwd op je eigen kunnen. 

Ik heb net nog een inspirerende tekst geplaatst op mijn Instagram @justbeyounl en daar zie ik reacties onderstaan zoals: “op de eerste dag van de sluiting van de lunchroom en zie het even niet meer zitten dus deze tekst kan ik heel goed gebruiken”. 

Ik weet hoe dit voelt, hoe rot de situatie is en dat je soms het gevoel hebt dat je geen kant meer op kan: ik en mijn man zijn namelijk ook zzp’er. 

Met vertrouwen hebben zeg ik niet dat je je gevoelens weg moet drukken. 

Ze zijn er. Je kunt ze bekijken en kijken wat je het je verteld. Wat kun je doen? Je kunt jezelf bijvoorbeeld een positief verhaal gaan vertellen in plaats van jezelf in de put te gaan praten. Of kijken hoe je misschien gebruik van deze situatie kan maken om de dingen te doen die anders blijven liggen. De situatie blijft hetzelfde, die veranderd nu even niet wat je ook denkt en/of zegt. Laat de uitkomst en controle los. Heb geduld en vertrouw op jezelf. Met zorgen maken verdoe je je tijd, die er is om te genieten van de mooie dingen. Over 3 weken krijg je het misschien weer zo druk dat je misschien wel denkt had ik het er maar even van genomen. Had ik maar even tijd voor mezelf genomen om mijn mindset en dus energie te veranderen. Denk niet in moeilijkheden, maar ga in vertrouwen die geïnspireerde actiestappen doen die nodig zijn om je energie weer omhoog te halen. 

Als je goed kijkt, kun je iedere dag iets moois zien. 

Blijf in het moment

Eerlijk gezegd weten we nooit wat voor moeilijkheden of obstakels ons in de toekomst te wachten staan. En dat is maar goed ook. Ja, de toekomst kan eng zijn, maar de waarheid is dat deze volkomen onbekend is. Het maakt niet uit hoe vaak je de nieuwsberichten bekijkt, de toekomst zul je nog steeds niet kennen.

Wat je wel kent is het nu, blijf daarom in het moment en kijk wat je nu kan doen en voelen. Één van de manieren wat je kunt doen om in het moment te zijn is om jezelf te gronden in 3 basisstappen: 

1. Haal diep adem. Focus op hoe de vloer onder je voeten aanvoelt.
2. Haal diep adem en merk op hoe het voelt als je longen zich vullen met lucht.
3. Grond jezelf in het huidige moment. Voel dat je alleen het nu hebt, dat het oké is. 

Een uitgebreide grondingsoefening kan je hier vinden.

Voorbereiden

Wat bedoel ik met voorbereiden? Wat je kunt doen is te lezen op de site van het RIVM. Handen wassen, afstand bewaren, vrijwillige isolatie, etc. Meer kun je niet doen dan deze adviezen op te volgen. Begin je je zorgen te maken, dan kun je jezelf eraan herinneren dat je gedaan hebt wat je kunt doen en er in jouw vermogen ligt. 

Je kunt ook nog zelf stappen ondernemen om je immuunsysteem te verhogen. Ik heb bijvoorbeeld extra multivitamine genomen, extra fruit gegeten, appelciderazijn gedronken, etc. Ik zeg niet dat het werkt, maar ik voel me wel vitaler en hebt zelf het gevoel dat ik meer aan kan. Zo kom ik in een vicieuze, positieve cirkel. 

Stop met het verzinnen van verhalen

Als je merkt dat je denkt aan 'wat als'-situaties zeg dan ‘STOP’ tegen jezelf. Vervang deze gedachten door iets leuks wat je hebt meegemaakt, zoals een blije herinnering, of zet even je favoriete muziek hard aan. 

Als ik wil dat mijn hond niet naar andere honden gaat dan leid ik haar af. En dat is iets wat je ook kunt doen met je gedachten. Laat je gedachten niet met jezelf aan de haal gaan door te bedenken wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Onderbreek je gedachten en richt deze ergens anders op. 

Een eerste stap is dus om je bewust te worden van jouw gedachten. Je zorgen maken over de situatie en worst-case scenario’s van het coronavirus bedenken heeft geen nut en zal voor stress zorgen.

Vertel je zelf dus een verhaal welke je ondersteunt, welke je energie geeft. Vervang je negatieve gedachten door een positieve gedachten. Het is misschien oefenen maar je kunt het!

Detox het nieuws

Ik keek op een gegeven moment alleen maar nieuws om op de hoogte te blijven. Zoals ik al eerder aan gaf zorgde dit bij mij voor bezorgdheid en angst, waardoor ik ermee ben gestopt. Tuurlijk wil ik de stand van zaken wel weten, maar hiervoor vraag ik bijvoorbeeld een korte update aan mijn man of lees aan het eind van de dag een korte samenvatting. Ieder liveblog bijhouden is voor mij echt verleden tijd. Deze tijd maak ik nu vrij en hiermee kan ik weer een mooie podcast of bijvoorbeeld dit blog maken.

Gebruik affirmaties

Als je me al langer kent weet je dat ik hier een groot voorstander van ben. Transformeer je negatieve zelfpraat. Het is natuurlijk menselijk om negatieve gedachten te hebben, 100% positief zou natuurlijk super tof zijn, maar is niet haalbaar. We hebben allemaal weleens negatieve gedachten. Een affirmatie veranderd echter je innerlijke dialoog. 

Affirmeren is eigenlijk ook een ander woord voor mantra en/of intentie zetten. Elke gedachte die je denkt en/of zegt is een affirmatie. Je affirmeert dus eigenlijk op elk moment, of je je er nu bewust van bent of niet. Als jij denkt dat een affirmatie niet werkt of denkt dat het onzin is, zal het ook niet werken. Maar dat is eigenlijk met alles zo.

Wil jij voor jezelf beginnen, maar je overtuiging is eigenlijk: “wie zit er op mij te wachten”, “er zijn er al zoveel” of “dit gaat niet lukken”. Dan zal het ook niet gaan lukken.

Nu in deze tijd zul je misschien denken: “ik wil niet ziek worden”… vervang dit door: “elke dag voel ik mij goed”. Alles wat je zegt en/of denkt heeft een energietrilling. En energie van gelijk niveau trekt elkaar aan. Dat is een universele wet: de wet van aantrekking.

Positieve woorden hebben een positieve energie. Negatieve woorden hebben een negatieve energie. Affirmaties zijn dus eigenlijk alles wat je zegt en denkt. Wat zeg jij tegen jezelf? Lift het je omhoog of trekt het je naar beneden? Laat een positieve affirmatie je helpen je te voelen hoe je je wilt voelen. Wil je meer weten over affirmaties of hoe je dit toe kan passen? Lees het hier: 

Oefen dankbaarheid

Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Merk je dat angst het van je gaat overnemen? Schrijf dan op en zeg hardop waar je allemaal dankbaar voor bent. Het is zo gemakkelijk om je te richten en kijken hoe moeilijk alles nu is, maar vergeet niet dat er ook zoveel is om dankbaar voor te zijn. Journalen kan je helpen om je dankbaarheid in te zien. Wil jij weten hoe je aan de slag kan gaan maken journalen of het maken van een dankbaarheidsdagboek? Dat lees je hier: https://www.justbeyou.nl/geef-positieve-energie-dankbaarheidsdagboek/
Ook kan je meedoen aan het 21 dagen Journaling programma, deze vind je hier: https://www.justbeyou.nl/dagboek-schrijven-journaling-21-dagen-programma/

Alles is tijdelijk

Het is natuurlijk oké als het even niet oké is. Niets alles is altijd alleen maar leuk.
Laat je hoofd niet hangen. Accepteer gewoon dat het nu even niet zo gaat als je graag zou willen. Niets blijft zoals het is. Alles gaat voorbij.

Verenig het nuttige met het aangename

Ik kijk nooit zoveel televisie en nu heb ik mezelf toestemming gegeven hiervoor. Heerlijk Netflixen ’s avonds op de bank. Vaak ben ik altijd nog aan het werk, maar nu niet. Doordat ik afspraken laat schieten werk ik overdag meer en neem ik ’s avonds tijd voor mezelf. 

Wil je nog wat film tips? Check het hier...

Een schoon huis is een opgeruimd hoofd, waardoor je weer creatiever kunt zijn en misschien er bij jou wel de oplossing voor jouw situatie oppopt. Ga dus lekker starten met bijvoorbeeld alleen de keukenla en ga dan weer iets leuks doen. Zo houd je het ook leuk en afwisselend voor jezelf. 

Wees aardig voor jezelf en anderen

Ten slotte is het de tijd om weer meer samen te zijn. Als je er bent voor een ander zal je haar of hem niet alleen helpen, maar geeft dit jouw ook weer een goed gevoel. Win - win zeg ik. Je helpt ze niet alleen; je helpt jezelf beter te voelen over waar je bent. Het geeft je een goed gevoel en toch weer een gevoel van controle hebben. 

Ik ben van de week naar de buren gelopen 5 huizen verderop. Oudere mensen waarmee ik wel eens “hallo” en “dag" zeg. Ik heb aangebeld en gevraagd of ze nog iets nodig hebben. Hij was tot tranen toe geroerd dat ik dat kwam vragen. Ik heb de terugweg volgens mij met een smile van hier tot Tokio gelopen, alleen omdat de man het zo lief vond dat ik er stond. Niet om mezelf voor de borst te slaan, maar als voorbeeld wat voor goed gevoel je eraan kan overhouden. 

Maar ook voor jezelf zorgen is belangrijk. Download hier gratis het Just Be You Self-care Journal die jou kan helpen meer inzicht te krijgen in jezelf. Download deze gratis journal waarin ik je bewust laat worden met een paar inzicht vragen, affirmatie zodat je steeds meer bewust wordt, mentaal gezonder en sterker om je mooiste leven te leven. 

Neem een stap terug van de zorgen, angst en zie het licht en liefde.

Verspreid licht en liefde. Alleen met licht verdwijnt de duisternis. De wereld heeft licht en liefde nodig. 

We zijn allemaal met elkaar verbonden, dus laten we er voor elkaar zijn en wat liefde en magie verspreiden in deze tijd. Sluit je even af voor al het (negatieve) nieuws, haal diep adem en vertrouwen erop dat alles goed komt. Waar je je op richt, dat groeit.

Denk om jezelf, zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal, houd je energie goed, wees dankbaar voor wat er is en zorg goed voor anderen daar waar het kan. Houd je mindset positief en vooral: blijf je handen wassen. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 


Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Dit had ik ook nodig,ik werk in de zorg met kwetsbare ouderen.Soms schieten mijn emoties alle kanten op waar ik weer ontzettend moe van word,pfff…Dank je wel voor je bemoedigende woorden,doet me veel!!

 • Deze komt zo geroepen. Dankjewel lieve Marian. Ik had het echt nodig want vandaag werd ik gegrepen door paniek.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >