Liefde voor je lichaam

We kennen het allemaal: de zomer is voorbij, je vakantie is ten einde gelopen, je komt misschien net terug van een warm oord en eenmaal in Nederland aangekomen wordt het omgeslagen weer je pijnlijk duidelijk.

Aan alles is te merken dat de herfst zich aandient en langzaam zijn intrede doet. Nou ja, langzaam? Zeg maar gerust ‘ik toon mijn aanwezigheid door grijze wolken aan de hemel te laten samenpakken en jullie een lading regen cadeau te doen. Oh ja, omdat herfst zo lekker kan schommelen geef ik jullie ook een zuinig aantal uren zon.’

Ik zal eerlijk zijn, ik vind de herfst een heerlijk jaargetijde. En nou niet bepaald om veel tijd in de buitenlucht te spenderen wanneer het met bakken uit de hemel komt alsof we Zeus iets verkeerd hebben gedaan.

Herfst staat voor mij gelijk aan nesteldrang. Niets liever dan de storm buiten horen razen en me te nestelen op de bank met een goed boek, theetjes, een dekentje en de katjes aan mijn zijde. Doei wereld! Je voelt je zen, kruipt op tijd in bed en hoopt op een heerlijke nachtrust.

Ineens word je midden in de nacht wakker omdat je neus heeft besloten aan één kant dicht te gaan zitten (waarom word je ’s ochtends altijd wakker om erachter te komen dat dan ineens je andere neusgat dicht zit?). Je keel is gevoelig, je stem doet niet onder aan die van Nel Veerkamp, en je hebt het gevoel met één been in het graf te staan voordat je ochtendroutine achter de rug is.

Heerlijk, de dag moet nog beginnen. Na een paar minuten in de buitenlucht kom je erachter dat een opkomende verkoudheid niet langer te ontkennen valt. Je neus is aan de lek en zit vervolgens een paar uur dicht, die je een prachtig nasaal stemgeluid laat produceren. Verkoudheid (m/zn) ~ lichamelijke manifestatie van algehele misère, doch niet ernstig genoeg om ziek thuis te blijven.

Je sleept je door je werkdag heen, en alsof dat nog niet genoeg energie heeft gevergd bedenk je je ook nog dat de boodschappen nog niet gedaan zijn, je in de keuken mag vertoeven om een maaltijd op tafel te zetten omdat je partner/kids/huisdieren liefdevol op je wachten – en daarna ook nog de nodige aandacht vragen –, om nog te zwijgen over huishoudelijke klusjes.

Oh ja, vergeet niet dat je vanavond met die lieve vriend/vriendin hebt afgesproken die je al veel te lang niet hebt gezien. ‘Ik heb onze afspraak genoteerd, leuk dat we weer samen gaan borrelen!’ En borrelen is natuurlijk waar je enorm naar uitkijkt als je lichaam alles behalve topfit is. Je verkoudheid zwelt op en ook je smaakpapillen hebben er de brui aan gegeven. De avond is nog maar net begonnen en je wilt maar één ding: jezelf terugtrekken in eenzame opsluiting.

Maar die verkoudheid gaat natuurlijk niet vanzelf over, en met een beetje pech zit je er nog wel een week aan vast. We weten het allemaal: ‘veel groente en fruit eten!’, ‘je lichaam heeft vitaminen nodig!’, et cetera. Ja, dat is zeer zeker waar, maar wát voor vitaminen dan precies? En wat doen deze heilzame stofjes nou eigenlijk? En het belangrijkste: waar vind ik deze en hoe krijg ik deze zo snel mogelijk in mijn lichaam? Daar zal ik het een en ander over vertellen.

Vitaminen zorgen voor de regeling van lichamelijke processen: ze houden ons lichaam sterk en gezond. We kennen de norm ‘twee ons groente en twee stuks fruit’. Prachtige richtlijn, maar helaas komen we er meestal lang niet aan. En wanneer je lichaam ook nog eens kwaaltjes begint te vertonen, heeft het wel wat meer nodig dan die twee ons groente en twee stuks fruit.

‘Wat kan ik dan het beste tot me nemen?’

Fruit is fantastisch, maar groente levert nog veel meer vitaminen (en mineralen). Vitaminen hebben een prachtig systeem waarbij ze samenwerken om het maximale uit zichzelf te halen. Een gevarieerde combinatie van vitaminen en mineralen is het meest ideaal voor je lichaam.

Samen zorgen zij voor de versterking van je immuunsysteem, het helen van wonden, het ontgiften van je lichaam, hebben een stressregulerende werking, et cetera. Hoe krijg je dit dan allemaal binnen? Ikzelf ben groot fan van sapcentrifuges. Je maakt er de heerlijkste fruit- en groentesapjes mee: vers en boordevol vitaminen en mineralen!

Zo zijn groentesapjes de ideale manier om een dosis groente binnen te krijgen zonder dit eerst te moeten bereiden en op te eten. En je krijgt veel meer voedingsstoffen binnen omdat je het product rauw gebruikt! Je kunt werkelijk elke groente hiervoor gebruiken. Je raad het al: vers geperste groente- en fruitsapjes naast je dagelijkse inname van groente en fruit helpt je er in no-time weer bovenop. Combineer groene groentes met wortels, appel, verse gember enzovoorts. Er zijn een heleboel boeken en artikelen hierover verkrijgbaar, de opties zijn eindeloos!

Een aantal ideeën: drink naast je dagelijkse inname van verse groente en fruit ’s ochtends en ’s avonds 1 glas vers geperst sinaasappelsap (van 2 perssinaasappelen) en overdag 1 glas groene smoothie. We kennen ze inmiddels allemaal en de variaties zijn eindeloos. Gebruik groene bladgroente, zoals veldsla of spinazie, maar ook broccoli (broccoli is één van de gezondste voedingsmiddelen die bestaan en stond al bekend als superfood voordat de geïmporteerde superfoodzaadjes- en besjes werden geïntroduceerd!) en andere groene groentes. Combineer dit met fruit, zoals banaan, mango, aardbeien, bessen et cetera.

Ikzelf vind het heerlijk om er specerijen aan toe te voegen, zoals kaneel, kardemom, gember en zelfs gemalen chilipeper. Spice it up! Ook specerijen leveren een positieve bijdrage aan je lichaam. Vul ze daarnaast aan met je favoriete superfoods, zoals gojibessen, chiazaad, moerbeien, hennepzaad, chlorella, maca, ashawagandhapoeder enzovoorts. Powerboost: je lichaam wordt hier heel blij van!

Liefde voor je lichaam

Nu we weten dat vitaminen en mineralen essentieel zijn voor onderhoud en herstel, heeft je lichaam ook brandstof nodig. Brandstof wordt geleverd uit koolhydraten, eiwitten en vetten. En dan het liefst gehaald uit de goede varianten.

Ontbijt eens met havermoutpap of quinoapap, vervang je vlees door vis, ei of vleesvervangers, en experimenteer eens met zoete aardappel (ik ben fan van de zoete aardappelfrietjes, gefrituurd in kokosolie) of quinoa. Gebruik kokosolie voor op brood en voor bakken en braden. Geen inspiratie? Raadpleeg wederom het internet of je kookboeken.

Last but not least: wees lief voor je lichaam. Maak tijd voor jezelf. Ja, quality time alleen voor jou! Trek je terug uit je hectische dag, lees dat boek dat al maanden stof staat te bijten, gun jezelf die lange uitgebreide douche en smeer jezelf in met een heerlijke lotion, doe die fijne meditatie waar je altijd zo van opkikkert, ga een uur eerder naar bed met een mindfulnessoefening. Het gaat niet om de grote dingen. Juist deze kleine momentjes zijn de grootste gelukmakers en helpen je het lekkerst te ontspannen! Heling komt van binnenuit. Belooft: de dag daarna voel je je een stuk beter.

Love yourself, love life

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

  • Ziet er keurig, je bent miskend talent!!

  • Mirjam schreef:

    Prachtig Manon! Wordt er helemaal warm en blij van!

  • Carmen schreef:

    Genoten van je stuk, Manon…..dank je..

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >