Kleine stappen, een groot effect.

De Kunst van Het KaizenEen aantal jaar geleden heb ik het boek “De Kunst van het Kaizen” gelezen van Robert Maurer.

Nu kwam ik een onwijs goed artikel tegen in de Margriet.nl over het boek. Het artikel is geschreven door journaliste Dorine van der Wind en zij heeft mij ook geïnterviewd voor de Margriet.

Kleine stappen, groot effect

Bij elke nieuw “to-do”-lijstje dat ik maak, verhuist het onderdeel “foto’s inplakken” mee. Alle drie de kinderen hebben een babyboek van het eerste jaar, maar daarna houdt het op.

De oudste is inmiddels tien… Door het uitstellen is dit zo’n groot project geworden, dat ik er maar niet aan begin. Herkenbaar? Maak je ook elk jaar goede voornemens die je na een weken weer opgeeft? Waarschijnlijk was het doel te groot! Volgens de van oorsprong Japanse methode Kaizen moet je heel kleine stapje zetten om je leven te veranderen.

Slechts één minuut per dag

De Amerikaan Robert Maurer, hoogleraar psychologie aan de medische faculteit van de universiteit van Los Angeles, schreef er een boek over waarin hij voorbeelden uit zijn eigen praktijk gebruikt. Op zijn spreekuur kwam Julie, een alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze had veel moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Julie was veel te dik, natuurlijk had haar huisarts al gezegd dat ze moest afvallen. Maar alle pogingen mislukten.

Robert Maurer pakte het anders aan. Hij vroeg haar: “Lukt het je om elke dag één minuut te lopen voor de tv?” Meer niet. Dat lukte en na een tijdje beviel het haar zo goed, dat ze uit zichzelf om meer oefeningen vroeg. Bij de Kunst van het Kaizen gaat het om kleine, comfortabele stappen op weg naar verbetering.

Houd je hersenen voor de gek

Robert Maurer is van mening dat grote, radicale veranderingen vaak mislukken omdat ze angst vergroten. Onze hersenen schieten bij angst direct in de vlucht/vecht-modus, een alarmsysteem dat andere functies neerlegt. Heel nuttig als er groot gevaar dreigt, maar het is niet zo handig dat bij alle nieuwe dingen die je meemaakt deze reactie ook wordt ingezet. Om bij het voorbeeld van Julie te blijven: natuurlijk maakt ze zich zelf ook zorgen om haar gezondheid. Maar ze was daarnaast bang dat ze geen tijd had om te sporten; ze moest geld verdienen en voor kinderen zorgen. Deze angst verlamde haar, waardoor ze helemaal niets meer deed. Kaizen leert je om dusdanig kleine stapjes te zetten dat je alarmsysteem niet afgaat. Door heel kleine stapjes te zetten, wordt je weerstand tegen de verandering kleiner en krijg je er zelfs plezier in. Zoals Julie die opeens uit zichzelf meer wilde sporten. De hersenen hebben nieuwe verbindingen aangemaakt en daarom bekijft het.

Zet kleine stappen

Kleine stappen vormen de basis voor Kaizen, maar dan ook echt bizar kleine stapjes. Volgens deze methode mag ik maar vijf minuten per dag spenderen aan mijn foto’s. Ik zet de kookwekker en begin met het sorteren van de foto’s. De kunst is om na vijf minuten echt te stoppen. En dat is nog niet zo gemakkelijk.Volgens Maurer moet je geduldig zijn er op vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt.

[pullquote]Volgens Maurer moet je geduldig zijn en er op vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt.[/pullquote]

Dankzij die vijf minuten per dag deed ik in elk geval al meer dan in de afgelopen jaren. Kleine stapjes kunnen tot snel resultaat leiden omdat ze weer stapjes in gang zetten. Zoals bij Julie die kampte met overgewicht. Van één minuut per dag bewegen, val je niet af. Maar ze zag opeens wel dat ze sport in haar leven kon inpassen. En ik zag dat ik ondanks mijn drukke leven best elke dag tijd kon maken voor het uitzoeken van foto’s.

Manier van leven

Kaizen is een mooie methode om een bepaald doel te bereiken. Maar daar stopt het niet. Je gaat op een andere manier naar dingen kijken en zo wordt het dagelijkse routine. Ik ben nu niet meer gestrest dat die fotoboeken niet zijn bijgewerkt, mar geniet van het dagelijkse moment dat ik weer even terugga in de tijd. Denk niet dat je pas gelukkig bent als je je doel hebt bereikt, maar zoek geluk in kleine veranderingen. In de woorden van Lao-Tse: “Een reis van duizend kilometer begint met de eerste stap.”

Bron: margriet.nl

Gelukkig zijn, is jezelf gelukkig voelen. Hoe je je voelt is voor een groot gedeelte afhankelijk van hoe je gedachten zijn. Op je gedachten heb je invloed. heb jij een steuntje in de rug nodig om grip te krijgen op het ‘denken’van positieve dingen? Kijk dan eens op 365 Dagen Positief…

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Graag gedaan!

  Heb meteen het boekje bestel en gisteren binnen gekregen. Heb ook meteen dat andere boek maar gekocht. Van Nick Vujicic. Ben erg benieuwd!

 • Hoi Stef,

  Dank je wel voor je reactie en leuk dat je nu reageert!

  Warme groet, Marian

 • Hoi Marian,

  Wat een goed stuk zeg. Ik kijk regelmatig op je site zonder te reageren, maar nu doe ik het toch even.

  Dit is echt iets wat ik zo goed toe kan passen. oa ook met foto’s. We hebben van onze eerste een heel mooi fotoboek van z’n eerste 1 1/2 jaar maar sindsdien hebben we alleen maar foto’s genomen. En er nog steeds niets mee gedaan.

  En zo heb ik dat dus ook met heel veel projecten op m’n werk waar ik steeds aan wil beginnen maar het toch niet doe omdat het echt heel erg veel werk is.

  Bedankt voor dit inzicht!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >