Omgaan met angst. Zijn jouw beslissingen gebaseerd op angst?

Het stemmetje in jezelf dat zegt dat je het niet kunt is een leugenaar. Omgaan met angst: Veel mensen op de wereld maken hun beslissingen gebaseerd op angst.

Je bent bang wat mensen van je denken. Je wil graag gewaardeerd worden. Je wilt succesvol zijn. Je wilt een goed inkomen hebben. Je wilt een mooi huis hebben. Je wilt een goede relatie hebben. Dit zijn allemaal gedachten die je tijdens het opgroeien heb opgenomen van je omgeving. Daar heb je je eigen mening aan toegevoegd en daardoor onbewust de lat erg hoog voor jezelf gelegd. Je ego zorgt er namelijk voor dat je al deze dromen wilt verwezenlijken en als je daarin vaalt  ben je een niks!

Maar bedenk je eens goed, “hoe kan je nou falen in iets wat je nog niet hebt”?

Wat je niet heb kan je niet verliezen. En ook al verlies je iets dan kan je hiervan leren, hoe zwaar dit ook mag zijn. Je rouwt om je verlies, verwerkt dit en pakt je leven weer op.

Omgaan met angst

Waar zijn mensen zo al bang voor

 • Als je naar een sollicitatie gesprek gaat, ben je bang dat je niet aangenomen wordt.
 • Als je voor het eerst op een date gaat, ben je bang dat je niet leuk gevonden wordt.
 • Als je voor het eerst naar een nieuwe school gaat, ben je bang wat ze van je vinden
 • Als je in het openbaar moet spreken, ben je bang dat je afgaat
 • Als je een relatie hebt, ben je bang dat je partner vreemd gaat.

Dit zijn allemaal voorbeelden die mensen weerhouden om vrij en blij hun leven te leven.

.

 • Als je naar een sollicitatie gesprek gaat kan je niks verkeert doen. Je hebt die baan niet dus er kan je niks afgenomen worden. Wat je niet hebt kan je alleen krijgen en anders blijft alles bij hetzelfde. Je kijkt wat je de volgende keer beter en/of anders kan doen en gaat naar het volgende gesprek. Hierdoor leer je.
 • Als je op een date gaat is het beste jezelf te zijn, je anders voor doen om iemand te versieren kan je misschien voor een avond doen maar eens val je door de mand. Als iemand op je valt zoals je bent heeft de relatie een echte kans. Wordt het niks dan ben je ook niks kwijt want je had nog geen relatie met degene waar je mee bent gaan date.
 • Wanneer je eigenwaarde goed genoeg is over jezelf en je een aardig persoon bent doe je het goed. Er zullen altijd mensen zijn die wat over je te zeuren hebben maar dat zegt meer over die mensen dan over jou.
 • Spreek met je hart en doe je best. Meer kan je niet doen. Voor vele vinden dit eng. Als je goed voorbereid bent kan je niet meer dan je best doen en ook hier telt. Mensen die je afkatten zegt wat over hun. Mocht je het ter oren komen luister er goed naar en leer je les eruit.
 • Vertrouwen kan je alleen hebben wanneer je eigenwaarde goed is. Waarom verzin je dat je partner vreemd gaat. Als jij degene bent die met deze fantasie rondloopt doe je jezelf te kort (want je forceert stress op deze manier) en je doet je partner tekort want die gaat niet vreemd. Het enige wat het doet is een zware druk op je relatie leggen die jezelf veroorzaakt. Gaat hij wel vreemd zoek dan de oorzaak op. Is dit niet op te lossen moet je voor jezelf een besluit nemen.

Natuurlijk zijn er angsten in het leven waar je wel meteen op moet reageren en die levensbedreigend zijn. Niet opletten als je oversteekt en dan plotseling een auto voor je zien opdoemen is een reden om terplekke angst te voelen en te handelen. Die angst veroorzaakt adrenaline en die zorgt ervoor dat je handelt. De adrenaline zakt na een paar minuten weer weg en kan je weer rust in je lichaam krijgen. Wat de meeste mensen echter doen is door erover te blijven denken of praten het incident in leven te houden en steeds opnieuw die angst weer te voelen.

Ik hoop dat je het verschil tussen de verschillende angsten ziet.

Om dieper hier op in te gaan wordt dit onderwerp vervolgt met de titel “In Angst en stress”. Wordt vervolgd.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst, jezelf, jezelf zijn, omgaan met angst, openbaar spreken, relatie opbouwen, sollicitatie gesprek


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Jolanda schreef:

  Kan niet wachten op het vervolg,dit is op mn lijf geschreven mn het stukje over de relatie……..

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >