HSP; Zo deal jij er mee!

Voel jij je vaak moe, overprikkeld, ontroerd om kleine dingen en raak je snel van slag door de mening van anderen? Ik herken dit! Dat was de Marian van jaren geleden. Maar nu niet meer!

Mix mij met een feestje, een beetje alcohol, laat naar bed en een weekagenda met een paar ‘extra’s’ en de uitkomst is steevast dat ik dagen niet meer vooruit te branden ben.

Jarenlang heb ik hier tegen aan ‘gehikt’, wat was er toch mis met mij? Waar anderen een baan combineerden met gezin en een gezellig sociaal leven, moest ik steeds vaker afhaken. Ik ging dingen bij voorbaat alvast afzeggen, omdat ik de prijs achteraf niet meer wilde betalen. Maar wat baalde ik ervan.

Ik was moe maar ik gunde mezelf geen rustpunt en geen tijd om op te laden. Ik ben in een burn out beland en mijn lichaam zette me op de energiestand doordat ik letterlijk niet meer kon lopen. Nu weet ik dat veel hooggevoelige ook gevoelig zijn om een burn out te krijgen. Wist je dat je hele metabolisme op zijn kop gaat als je niet genoeg slaap krijgt? Goed excuus dus voor mijn matige functioneren en maar doorbijten natuurlijk.

HSP - zo deal jij ermee

Totdat ik iets las over HSP. Ik herkende er zoveel in en dat was een enorme opluchting en bevestiging dat er niks ‘geks’ met mij aan de hand was. Maar nog opmerkelijker was dat ik ontdekte ‘dit gaat ook over mij!’.

Ik herkende er zoveel in en dat was een enorme opluchting en bevestiging dat er niks ‘geks’ met mij en mijn jongste kind aan de hand was (wat ik dus ergens wel wist).

Maar nog opmerkelijker was, dat ik ontdekte ‘dit gaat ook over mij!’

Had ik mezelf jarenlang weggezet als ‘watje’, als ‘minder capabel’ en soms ronduit ‘waardeloos’, bleek mijn hooggevoeligheid ineens een eigenschap! Een eigenschap waar 15-20% van de mensen mee behept is. En wat zeker geen tekortkoming is maar een belangrijk gegeven voor het voortbestaan en ontwikkeling van de mensheid.

Halleluja! Meteen mijn tweeling zus gebeld of zij zich er ook in herkende? En ook voor haar ging er een wereld open.

Het voelde als een bevrijding, maar tegelijkertijd besefte ik ook dat ik dus een ‘uitzondering positie’ heb in deze wereld, waardoor het feit van ‘niet begrepen worden’ zal blijven.

De laatste tijd is er veel aandacht voor HSP (‘Highly Sensitive Person’, oftewel Hoog Sensitief Persoon) ook wel Hooggevoeligheid genoemd.

Gelukkig maar, want HSP-ers (even voor het gemak deze afkorting) hebben het steeds moeilijker in een maatschappij die 24 uur per dag door gaat, die prestatie gericht is en waar de prikkel intensiteit maar blijft toenemen.

Thrive Leads Shortcodes will not be rendered outside the content area when editing a Page with Thrive Architect

Ben jij een Hinde?

‘Doe’ is het Engelse woord voor hinde = vrouwelijk hert. Elaine Aron gebruikt deze term om de kenmerken van hooggevoeligheid aan te geven.

D.O.E.S:

D; Diepte van verwerking: Je hersenen werken sterker en op de diepere niveaus. Intenser dus.

O; Overstimulatie: je presteert en functioneert minder goed als er te veel prikkels zijn, zoals op feestjes, drukke bijeenkomsten, tijdens examens, nieuwe situaties e.d.

E; Emotioneel ontvankelijk en empathisch: je reageert met meer gevoel op allerlei situaties dan anderen zowel positief als negatief. Je kunt diep ontroert raken en intens verdrietig zijn. En je kunt je gemakkelijk verplaatsen in het gevoel van anderen.

S; Subtiele signalen: je pikt gemakkelijker subtiele signalen uit je omgeving op. Kleine veranderingen in sfeer bijvoorbeeld. Je intuïtie is sterker ontwikkeld.

Dit is natuurlijk een echte notendop als het om de beschrijving van HSP gaat, maar het geeft wel de essentie weer. Je bent als het ware een prachtig, gevoelig, schrikkerig hert!

En zoals een hert gedij jij het beste in een veilige, natuurlijke omgeving waarin je rustig je gang kan gaan. Als jij je gang kan gaan komen al je goede eigenschappen, ook je HSP eigenschappen, het beste tot zijn recht.

Helaas ziet de wereld er tegenwoordig iets anders uit voor de meeste mensen.

Er zit niets anders op dan je HSP zijn te erkennen en te eren en er zoveel mogelijk naar te leven, binnen de beperkingen die het huidige leven met zich meebrengt. Zodat je toch ook de vruchten plukt van het HSP zijn. Want die zijn er zeker. Door dat je zoveel intenser voelt en ervaart leef je ook veel intenser.

Ik kan uit de grond van mijn hart zeggen dat ik niet wil ruilen met een ‘niet-HSP’.

En het zijn veelal de HSP-ers die de wereld nieuwe inzichten brengen (schrijvers, uitvinders, filosofen, healers etc.) om die vervolgens uit te voeren hebben we ook heel veel harde werkers nodig, mensen die door kunnen stomen. Gelukkig maar. We hebben elkaar allemaal nodig.

Enkele survival tips voor HSP-ers:

 • Erken dat je hooggevoelig bent en voel je niet langer ‘minder’ dan een ander. Tip, lees het blog artikel: ben ik een HSP? 
 • Werk aan je zelfvertrouwen. Er schuilen prachtige talenten in jou die de kans krijgen als je je niet langer vergelijkt met anderen.
 • Leer je grenzen kennen en deze ook stevig neer te zetten, je hebt ze echt nodig.
 • Zorg voor je energiebalans. Echt essentieel. Een HSP-er die moe is, is in de overtreffende trap moe en raakt totaal de weg kwijt.
 • Breng regelmatig tijd door in de natuur. Het heeft een kalmerend en helend effect op al je zintuigen en zenuwstelsel.
 • Leer ‘nee’ zeggen. Vraag jezelf steeds af; ‘Wil ik dit echt, of doe ik dit om aardig gevonden te worden, om de ander het nodig heeft, of…’ Jij bent alleen verantwoordelijk voor je eigen welzijn. ( en evt. voor je jonge kinderen natuurlijk, maar dan is het nog de vraag of alleen jij dat op dat moment voor ze kunt betekenen).
 • Leer jezelf te ontspannen en tot rust te brengen door bijv. meditatie en ademhalingsoefeningen. Cruciaal in stress situaties. Focus helemaal op waar je nu bent, waar je lijf is, daar zijn je gedachten en nergens anders. Kom tot rust bij jezelf.
HSP - zo deal je ermee
 • Ga bewust om met je voeding, als HSP ben je ook extra gevoelig voor additieven in de voeding en andere belastende stoffen die je lichaam moet verwerken. Je lichaam reageert heel goed op gezonde voeding en fris water. Je kunt overleggen met een deskundige of een voedingssupplement nodig is om je gevoelige zenuwstelsel te ondersteunen.
 • Waak ervoor dat je niet de ellende van de hele wereld op je schouders neemt. Door je empathische inslag komt alles keihard binnen en wil je niets liever dan helpen. Choose your battles! Je kunt niet overal zijn. En het kan zelfs een gevoel van machteloosheid geven die je totaal verlamd. Houd het klein en dichtbij. Zo is het te overzien en ‘verzuip’ je niet in de ellende van anderen.
 • Stel jezelf altijd op de eerste plaats! (Dit is misschien wel het moeilijkste). Je kunt pas iets voor een ander betekenen als het goed met je gaat. Als je genoeg energie en kracht hebt om je eigen, stralende zelf te zijn.

Voel jij je ook vaak overweldigd en intens moe? Weet jij niet zo goed hoe je je hoogsensitiviteit kunt gebruiken als je kracht in plaats van je te laten uitputten in een poging om te voldoen aan de verwachtingen van onze maatschappij? Laat je dan inspireren en begeleiden. Check hier het zeer gewaardeerde programma >>

Leer hoe je je energie terug krijgt en hoe je de beste versie van jezelf wordt. Simpelweg door eindelijk jezelf eens op de kaart te zetten en jezelf met die aandacht te omringen die je verdient. De aandacht die jij ook zo rijkelijk aan anderen en de wereld om je heen schenkt.

HSP, hoe deal jij ermee?

Thrive Leads Shortcodes will not be rendered outside the content area when editing a Page with Thrive Architect


Tags

elaine aron, high sensitive person, hooggevoelig, hooggevoelig persoon, hooggevoeligheid, hsp


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Hoiiii Marian. Het lijkt wel of ik dit artikel geschreven heb 🙂 het is zo herkenbaar (gelukkig). Ik ben een man van 50 en al jaren op zoek naar een oplossing voor mijn ‘problemen’. Eerst dacht ik dat ik adhd had, toen add, toen dit toen dat… Door me serieus te verdiepen in mijzelf kwam ik eindelijk na een lange zoektocht erachter dat ik HS ben.
  Precies zoals je schrijft: daar is niks mis mee. Ik
  Moet er mee leren leven en mijn grenzen bewaken.
  Dank voor je inspirerende woorden en ik wens je all the best! Jan

  • Marian schreef:

   Zo is het mij zelf ook gegaan.. Toen ik bewust werd kon ik het accepteren en blij zijn met deze gave ❤️ Dankjewel voor je lieve reactie en ik stuur je veel licht, positiviteit en liefde.

 • Judith schreef:

  Wat ik het ergste vond is dat mensen mij labiel noemden. Je gaat dan vanzelf aan jezelf twijfelen. Nu weet ik wel beter. Graag zou ik willen dat het een andere naam krijgt. Het is helaas vaag en zweverig gemaakt mede doordat ook opeens de term nieuwetijdskinderen opdook. Daar gaan bij veel mensen de haren van rechtop staan. Erg jammer natuurlijk. Hopelijk wordt het ooit meer gewaardeerd en geaccepteerd.

  • Marian schreef:

   Judith, dat is echt iets van een ander en dat kan je niet veranderen. Waardeer jij het zelf? Waardeer jij jezelf? Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Je hebt een onwijze gave mee gekregen. Ik zelf ervaar het niet als vaag en zweverig. Toen ik mij er bewust van was, was ik zo blij omdat ik het veel beter kon begrijpen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >