Houden van jezelf, zelfbeeld en afvallen

Mijn gastblog die ik heb geschreven voor www.wondervol.nl. Wondervol is er voor de vrouw die trots durft te zijn op haar lijf.

Houden van jezelf, zelfbeeld en afvallen

De meeste mensen, vooral vrouwen, hebben de neiging zichzelf anders te zien dan ze in werkelijkheid zijn en houden niet van zichzelf doordat ze verkeerd zelfbeeld hebben. Zonde!

Het is belangrijk om een goed zelfbeeld te hebben.

Ben jij iemand die alle diëten heeft geprobeerd? Heb je alle boeken gelezen en nog steeds niet tevreden met je gewicht?
Heb je er ooit aan gedacht dat je zelfbeeld de sleutel is voor geluk en succes?

Een laag zelfbeeld is een groot obstakel voor het bereiken van elk gewenst doel in je leven. Het bereiken van permanent gewichtsverlies is daar geen uitzondering op.

Wat is je zelfbeeld?

Je gedachten over jezelf, de manier waarop jij je jezelf ziet.
Als er niets mis is met je zelfbeeld, voel je je goed, hoe dik of dun je ook bent. Echter heb jij een slecht zelfbeeld dan lukt het je niet om te lijnen. Dat zie je jezelf als onaantrekkelijk, dik en voel je je niet goed genoeg. Je zult waarschijnlijk meer gaan eten omdat je je rot voelt. De belangrijkste stap bij het afvallen: het veranderen van je zelfbeeld en vertrouwen krijgen.

Wat zeg jij tegen jezelf?

Wat zeg jij tegen jezelf als je in de spiegel kijkt: “ik ben dik”, “ik zie er niet uit”, “mijn heupen zijn te dik”. Velen van ons kijken in de spiegel en vergelijken zich met anderen. Met anderen bedoel ik de perfect gemaakte vrouwen op de TV, Magazines en in de kranten.

Vaak praten we tegen onszelf en maken we excuses: “het zijn mijn genen”, “het zit in de familie”, “ik heb het te druk om goed voor mezelf te zorgen” of we zoeken een manier om ons te beschermen tegen hoe we ons zelf zien en hoe we graag zouden willen zijn.

Je kan kilo’s verliezen met het juiste gedachtepatroon, daar ben ik van overtuigd.

Wilskracht.

Je hebt waarschijnlijk wel eens geprobeerd af te vallen en daardoor gebruik gemaakt van je wilskracht. Deze methode is gebaseerd op strijd en zal niet werken. Indien je gebruik maakt van wilskracht kan je iets wat je lastig, moeilijk en/of vervelend vindt toch doen. Als je op dieet bent, gebruik je wilskracht. Als je samenwoont maar je bent ongelukkig met je partner zal je waarschijnlijk wilskracht gebruiken om de vrede te bewaren. Wilskracht stopt op een gegeven moment. Je blijft misschien bij je partner totdat “de koek op is” en dan zal je vertrekken. Zo ook met lijnen.

Je beseft het misschien niet maar er is een innerlijke strijd tussen je wilskracht en je verbeelding. Je wil niet alleen je eetgewoonten veranderen maar je vecht ook tegen negatieve gedachten die je hebt.  Je wilt graag leuk zijn maar diep in je hart geloof je dit niet.

Wanneer wilskracht en verbeelding met elkaar vechten dan wint je verbeelding het altijd. Waarom zal je je misschien afvragen. Je wordt moe van het constant vechten en het gebruik maken van je wilskracht.

Natuurlijk heb je wel degelijk wilskracht nodig om gewicht te verliezen maar als je zelfbeeld met je wilskracht samenwerkt dan heb je een gouden combinatie.

Hoe kan je aan je zelfbeeld werken?

Je zelfbeeld, zelfvertrouwen kan je trainen zoals je spieren en het zal reageren als een work out. Maak er een dagelijks oefening van.

Waar te starten?

# 1 Respecteer je persoonlijke verhaal

Gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden maken deel uit van het lichaamsbeeld. Erken je persoonlijke verhaal en wees je bewust welke keuzes je hebt gemaakt in je leven. Blijf alleen niet in je achteruitkijk spiegel kijken want dan zie je niet wat er voor je gebeurt.

# 2 Accepteer jezelf zoals je bent

Ik besef dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Accepteer alles zoals het nu is. Zelfacceptatie zorgt voor dat je je energie bij je houdt in plaats met het worstelen van had ik maar, kon ik maar, deed ik maar……

#3 Houd een succes dagboek bij

Negatieve gebeurtenissen onthouden we maar liefst zeven keer langer dan positieve gebeurtenissen.

Als je met je succes dagboek gaat beginnen zal je de eerste keer weinig weten om te schrijven. Je focus (op het positieve) moet nog ontwikkeld worden, en waar je je op focust dat groeit! Je gaat je momenten herinneren als iets goed gelukt is en bedenken wat je ’s avonds in je boek gaat schrijven. Voor je het weet schrijf je een hele pagina vol. Zelf print ik ook e-mails uit, kaarten die ik heb gekregen etc. Het zijn voor mij al hele mooie waardevolle boeken geworden.

Wat kan je schrijven?

* wat je vandaag allemaal gelukt is.

* alle waardering en complimenten die je hebt gekregen.

* als je iets voor iemand hebt gedaan.

Zit je even in een “dip”, blader dan je boek door!

Het is mijn eerste stap geweest naar mijn persoonlijke ontwikkeling en daarom ook zo blij dat het boek Gedachten en Mooie Momenten er is.

# 4 Positieve kijk

In jou zit iemand die er fantastisch uitziet en die graag tevoorschijn wil komen. Als je zegt ik ben te dik, het lukt me nooit, dat red ik nooit. Dat is net zoiets als wijn inschenken zonder de fles te ontkurken.

Of je nu denkt dat je het kunt of je denkt dat je het niet kunt, je hebt altijd gelijk!

# 5 Praat positief

Praat positief over jezelf.

Denk eens goed na. Je hebt wel goede kanten, dat kan niet anders. Je krijgt pas een goed figuur als je een positievere instelling krijgt.

Pak een kopje koffie, thee en ga er eens voor zitten. Maak een lijst met positieve kwaliteiten, vaardigheden en eigenschappen die je versterken. Buig je negatieve gedachten meteen om naar positieve gedachten. Dit zal van grote invloed zijn op je onbewuste en de manier waarop je over jezelf denkt.

Hoe meer waardering je kunt opbrengen voor je sterke kanten, hoe meer sterke kanten je blijkt te hebben. Je gaat op een gegeven moment denken: het valt toch wel mee met mij.

Zeg tegen jezelf, ik ben het waard en ik ben goed zoals ik ben. Het is een geweldige manier om je gedachten te herprogrammeren. Geen één lichaam is perfect. Het doel van gewichtsverlies is om gezond te zijn, zodat we een lang leven hebben. Die 10 of 20 extra kilo’s die we teveel hebben maakt een verschil in je gezondheid. Je wilt niet snijden in je levensduur. Je primaire zorg, als het gaat om gewicht verliezen, moet je gezondheid zijn.

# 6 Vergelijk jezelf niet met anderen.

Veel tv-programma’s, films en tijdschriften geven een zeer vertekend beeld van de werkelijkheid. De cast van de veel shows komt uit een modellenbureau. De media is geobsedeerd door uiterlijk. Een groot deel van de reclame-industrie is gebaseerd op onwaarheden waardoor je het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg, en om wel goed genoeg te zijn moet je product X kopen.

Erken je persoonlijke uitingen van schoonheid die je uniek maken.

# 7 Stel jezelf doelen

Vaak doe je pogingen waar je eigenlijk niet achter staat en dan kwaad zijn op jezelf als je deze doelen niet haalt. Hierdoor krijg je gebrek aan zelfvertrouwen.

Waar spring jij je bed voor uit? Probeer er achter te komen wat je het liefst doet, en richt daar al je energie op. Indien je je doel hebt gevonden, wordt het leven veel gemakkelijker en veel bevredigender.

Ga dingen doen je die altijd al hebt willen doen.

Hoe kom je ooit op de tweede tree als je met een voet op de eerste tree blijft staan?

# 8 Leef in het heden.

Om optimaal te genieten van het leven, blijf in het heden en ervaar het leven van moment tot moment. Leer van het verleden, kijk vol verwachting naar de toekomst, en het belangrijkste leef NU.

# 9 Geloof in jezelf.

Je gelooft altijd wel iets, waarom zou je dan niet het allerbeste geloven? Je gelooft waarschijnlijk ook niet dat je er goed uitziet, dat het universum mooie dingen voor je heeft bedacht en dat je kunt afvallen. Als je altijd denkt dat het mis gaat, zorgt je onderbewustzijn ervoor dat je op je wenken bediend wordt, maar dat doet het ook als je ervan overtuigd bent dat alles perfect verloopt.

Stop met jezelf naar beneden te halen en je zorgen te maken over je gewicht. Stel jezelf een doel op lange termijn. Maar onthoud dit –  een dun lichaam zal niet je gelukkig maken. Alleen jij hebt de macht om te kiezen om gelukkig te zijn (welk gewicht je ook hebt).

Leef je leven met volle teugen en maak je geen zorgen om de dag van morgen. Besteed meer tijd aan het genieten van je vrienden, familie en de mooie dingen om je heen. Ga naar buiten en geniet van de natuur. Mensen vinden je mooier dan jij denkt.

Tenslotte:

Eigenwaarde kan niet door anderen worden geverifieerd. Jij bent waardevol omdat je dat zegt. Als je voor je eigenwaarde afhankelijk bent van anderen is dat andere waarde!

“Zolang een vrouw lichtjes in haar ogen heeft zal geen man de rimpels ernaast zien.” – Dolores del Rio

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

dagboek, dieeten, geloof, jezelf, positief, wondervol, zelfbeeld


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Hey Marian!

  Excuus voor mijn late reactie. Wat ik onder ‘geen basis/ versta is dat ik nergens op terug kan vallen op wat naar mijn mening goed/okee/aanvaardbaar is. Wat ik eerder al zei, je krijgt niet zomaar een negatief zelfbeeld, dat komt ergens door, en zolang dat niet “opgelost” of sterk verbetert is, kun je dus niet zomaar gaan zeggen dat datgene ‘ineens’ niet meer belangrijk is, of nu wel goed is/aanvaardbaar is. Je maakt jezelf dan zomaar wat wijs waar jezelf helemaal niet achter staat.
  Dus waar zijn de “bewijzen” dat je wel goed genoeg bent?

  Ik kan nu totaal niet meer tegen “mooie” mensen, bij het zien word ik per direct depri, moedeloos en gefrustreerd en boos. Wat ik “mooie” mensen vind is natuurlijk wat IK vind. Ik vind mooie mensen, mensen die een mooi slank (bij vrouwen vooral) en atletisch zijn (vooral bij mannen) en natuurlijk een mooie ‘kop’ hebben. Dit is me totaal niet “opgedrongen” door de media o.i.d, maar gewoon door het dagelijks leven ze steeds te zien. Hier zou ik een stuk minder mee zitten als ik “gewoon” lekker zou kunnen sporten, maar wat al een paar jaar niet gaat vanwege fikse vermoeidheid’s klachten. Dus zit ik op dat vlak muurvast.

  Je zou kunnen zeggen dat ik m’n overtuigingen zou moeten ombuigen, maar hoe buig je je mening om? je “vind” namelijk iets ergens van, en daar heb je je redenen voor. Je gaat bijvoorbeeld ook niet een lelijke broek (voor jou) “ineens” mooi(er) vinden en je er goed in voelen wanneer je ‘m draagt.

  Zodoende….

 • Hoi hoi!
  Ik lees met enige regelaat de blog’s hier en het toch wat vraagjes. Er word vaak gezegd dat je jezelf moet accepteren, je bent goed zoals je bent. Maar waarom zou je dat “zomaar” kunnen doen, zoiets heeft toch totaal geen basis? .. je hebt namelijk (goede) redenen om ongukkig te zijn met hoe je nu bent. Dus zul je overtuigende redenen moeten hebben km jezelf anders te beweren.
  Ook word er vaak gezegd dat je jezelf niet moet vergelijken met mensen op tv/film en bladen, verder word er niks gezegd over mensen die je “in het wild” tegenkomt. Waarom zou je niet depri worden van “mooie” mensen in de stad, sportschool?
  Die zijn namelijk níet bewerkt met de computer. Dus wat nu??

  Mvg,

  • marian schreef:

   Hoi Niek,

   Er komen meteen een paar vragen op bij mij: Wat heeft geen basis? Kan je je nader verklaren? En waarom zou je depri worden van “mooie” mensen in de stad? Wat zit daar achter? Wat maakt dat je depri wordt van “mooie” mensen? En wat is “mooi”?

   Indien je overtuigd bent de je (goede) redenen hebt om ongelukkig te zijn dan zal je je overtuiging moeten gaan ombuigen. De overtuiging heb je voor jezelf bepaald. Dat is misschien makkelijk gezegd dan gedaan maar het is zeker te leren!

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >