Hoe vaak sta jij op een kruispunt?

 

hoe vaak sta jij op een kruispuntOp de kruispunten in je leven, krijgt jouw bestemming vorm.
Anthony Robbins

Herken jij het wanneer je op een kruispunt staat in je leven? Het leven is vol van keuzes en verschillende wendingen. We maken constant beslissingen die invloed hebben op ons leven.

Vorige week had ik een gesprek met een cliënte en zij vertelde mij dat ze een afspraak moest na komen van zichzelf. Haar norm is afspraak is afspraak!. Op zich een mooie norm maar ineffectief als je er zelf mee in de problemen komt. Dan is het een “valkuil”.

Het is best belangrijk om te beseffen dat je altijd een keuze hebt. Het is belangrijk om je dit te realiseren en om aandacht te besteden aan de keuze die jij maakt. Vergeet je hier aandacht aan te besteden, dan ben je in een mum van tijd op een ander spoor of een zijspoor dat naar een geheel andere bestemming heeft dan waar jij naar toe wilt.

Elke dag sta je op een kruispunt.

Je maakt elke dag honderden, misschien wel duizenden, (schijnbaar kleine) beslissingen. Je beslist hoe laat de wekker moet staan, hoe laat je daadwerkelijk op staat, wat je vandaag gaat doen, wat je gaat eten etc… Al deze beslissingen maken je leven.

De meeste beslissingen gaan vanzelf en neem je op de automatische piloot. Het zijn je gewoontes, goed of fout.

Het is wel een makkelijke manier om te leven. Immers je zou een hoop tijd “verspillen” als je echt elke keuze in overweging zou moeten nemen. Echter je kan gewoon dezelfde dingen doen over en weer, zonder iets te veranderen. Maar als je wilt dat je leven anders gaat dan zal je andere keuzes moeten maken.

Hoe ga je om met het kruispunt in je leven?Indien je dingen wilt veranderen in je leven dan moet je leren om een andere keuze te maken op het kruispunt.

Hier zijn de dingen die je kan doen:

1. Verantwoordelijkheid.

Je bent 100% verantwoordelijk voor je leven dus je daden en keuzes die je maakt. Weinig mensen worden graag verantwoordelijk gehouden voor de resultaten in hun leven, maar als je nu niet begint met het aanvaarden van je verantwoordelijkheid dan zal je blijven waar je nu bent. Wil je dat?

Wees je ervan bewust dat jij degene bent die bepaalt wat je vandaag gaat doen. Jij bent degene die ervoor kiest:

* hoe je reageert op andere mensen

* wat en hoeveel je eet

* wat je doet met je tijd

* wat je zegt.

* je houding

etc..

Ieder van deze kleine kruispunten is je eigen verantwoordelijkheid. Het ligt in jouw handen en welke keuze je maakt is bepalend voor het resultaat dat je krijgt. Dit is de eerste stap, bewust worden en dan kan je veranderen.

2. Stap uit je slachtofferrol. Nu je bewust bent en verantwoordelijkheid neemt voor je leven, gaat het om het accepteren. Stop met andere mensen de schuld te geven. Schrap de woorden ” ik kan niet” uit je woordenboek. Je bent geen slachtoffer.
Maak een begin met betere keuzes en dat zal leiden tot betere resultaten.

Ik realiseer me dat dat best lastig is en ik heb er zelf jaren over gedaan omdat het mij op dat moment aan alternatieven ontbrak. Waar sta jij over vijf jaar als je dezelfde keuzes maakt die je tot nu toe hebt gemaakt?

Het is niet de schuld van je familie, baas, vriend(in), ouders of anderen die je onrecht hebben aangedaan. Deze mensen hebben een rol gespeeld in je leven en zijn bepalend geweest van waar jij nu bent maar dat is op dit moment voorbij.

Ondanks, en wellicht ook doordat,  mijn jeugd met alcoholische ouders problematisch is verlopen, ben ik waar ik nu ben. Als ik een andere jeugd zou hebben doorgemaakt, zou misschien mijn hele pad anders gelopen. Achteraf ben ik dankbaar voor wat ik heb meegemaakt!

Wil je de juiste beslissing maken op het kruispunt? Schud dan het verleden van je af en wees dankbaar wat je hebt meegemaakt. Ga verder en kijk vooruit in plaats van in je achteruitkijkspiegel. Als je altijd naar achter blijft kijken is het lastig te zien wat er voor je gebeurt en wordt een keuze maken moeilijk op het kruispunt.

Stop met het hebben van medelijden met jezelf.

Ik begrijp dat het bovenstaande onplezierig is om te lezen en ik hoor velen al zeggen ” ja maar……” Natuurlijk geloof ik dat je een slachtoffer bent geweest en er hele vervelende dingen zijn gebeurd. Ik leef wel degelijk met je mee maar  in hoeverre helpt mijn medeleven jou om verder te komen?

3. Wakker worden

Je hebt nu verantwoordelijkheid genomen en je bent gestopt met klagen. Je bent uit je slachtofferrol gestapt. Word je bewust van de keuzes die je maakt in je leven. Ik zeg: “je hebt altijd een keuze.”

Wat stoort je het meest in je leven op dit moment? Waar heb je het meeste verdriet van? Is het je relatie(s), gezondheid, werk, financiën etc. Weet je het? Goed!

Pak pen en papier. Ja echt doen en stop met alleen denken. Schrijf op welke keuzes je vandaag allemaal hebt gemaakt rond dit bijzondere punt in je leven. Bijvoorbeeld je baalt van je werk. Het verpest je leven ( slachtoffertaal ;-). )

Hier een voorbeeld van een aantal keuzes:

Je hebt gekozen om op je werk te verschijnen vandaag.
Je hebt gekozen om te stoppen.
Je hebt gekozen om vroeg op te staan en eens te kijken naar de alternatieven die er zijn.
Je hebt gekozen om te gaan sparen om bij eventueel ontslag een aantal maanden te kunnen overbruggen.
Je hebt gekozen om je “schuld” af te lossen want dit is de reden dat je baan hebt.

Bij elke keuze is er een uitkomst. Bij het maken van dezelfde keuze, krijg je hetzelfde resultaat.

Verander een paar keuzes en je zult beginnen met het krijgen van een ander resultaat.

Vind je dit een waardevol artikel? Leuk als je de “vind ik leuk” knop wilt indrukken en/of wilt tweeten. Dank je wel hiervoor.
Heb je aanvullingen of een verhaal wat je graag wilt delen? Plaats gerust een reactie en help hiermee weer anderen.
Tags

beslissingen maken, gewoontes, jezelf, keuzes, kruispunt, veranderen


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Keuzes keuzes en keuzes maken in het leven vind ik erg moeilijk.
  Want ik wil nog altijd goedkeuring van anderen krijgen, ook al ben ik 53! Als mijn leeftijd type klinkt het wel een beetje vreemd.53 en nog geen eigen keuzes maken in je leven.
  Dit wil ik ontzettend graag lerentoepassen ! Ik print dit uit en lak het op de kastdeur… een begin …. Meer levens tips zijn altijd welkom!

 • Beste Marian,

  Met mij gaat het goed. Ik heb nog geen recht op vacantie. De school bij ons is nog aan. De schoolvacantie begint op 19 aug.
  Dan kan ik ook vacantie gaan genieten.

  Hoe gaat het met jou?

  Goed van je om ook vrij te nemen voor jezelf. Je hebt er zeker recht op.

  Ik wil je bedanken voor de nieuwe artikelen. Ik zal het zeker gebruiken waar het nodig is.

  Keuzes maken heel intersant. Weinig mensen doen dat. Ik ben er bewust van dat ik elk moment als ik dat wil en nieuwe keus mag maken.
  Ik geef het ook wel door aan anderen als zij er open voor staan.

  Ok blijf goed.

  Gr Lucia

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >