Hoe schrijven helend kan werken.

Vandaag zag ik het blog artikel van mijn vriend Ron de Joode:

Maak je je zorgen om iets?
Zie je het even niet meer zitten?
Is je inspiratie ver te zoeken?
En je energie tot een dieptepunt gedaald? Het kan je helpen om datgene wat je blokkeert op papier te zetten. En nog beter: ermee aan de slag te gaan.

Hoe schrijven helend kan werken

Een piekersessie: een simpel stappenplan om je hoofd leeg te maken

Als ik erg veel aan mijn hoofd heb, plan ik een piekersessie teneinde mijn veel te volle hoofd leeg te maken. Dan pak ik een vel papier en begin te schrijven. Ik schrijf alles op wat aan mijn hoofd “zeurt”. Denk aan zorgen over mijn relaties, mijn gezondheid, mijn financiën of aan discussies of ruzies die ik niet uitgesproken heb met vrienden of familie, wat ik eigenlijk wel zou moeten doen. Soms is het al voldoende om alleen het probleem – hoewel ik liever van een uitdaging spreek – op te schrijven.

Vaak werkt het nog beter als je onder elk item een eerste stap naar een oplossing noteert. Oftewel: wat is de eerstvolgende fysieke stap die je kunt zetten om dichter bij een oplossing van  jouw probleem te komen?  Denk bijvoorbeeld aan het plegen van een telefoontje, het versturen van een mailtje, informatie opzoeken op internet of iets anders. Het hoeft dus echt niet iets groots te zijn. Het is juist belangrijk dat je je mind een signaal geeft: ik ga dit oplossen.

En je zult zien dat het werkt: de onzekerheid, angst of twijfel zal verminderen. Je kunt dit proces vaker op een dag doen. Zorg ervoor dat je jezelf niet voor de gek houdt: noteer alles wat je dwars zit. En als je even geen eerste stap om tot op een oplossing te komen kunt bedenken, vraag dan advies aan een goede vriend(in) die je vertrouwt. Hij of zij kan je vast en zeker verder helpen, omdat jouw vriend(in) jouw probleem “vanaf een afstand” bekijkt.

Samenvatting piekersessie

* Pak een A4-tje en noteer alles wat je dwars zit, waarover je zorgen maakt, wat je onzeker maakt en waarover je piekert.

* Laat een of een paar witregels tussen alle onderwerpen open.

* Noteer op de witregel welke eerstvolgende fysieke actie je kunt ondernemen om het probleem kleiner te maken, aan te pakken of zelfs op te lossen. Dit kan al een simpele handeling zijn, zoals het plegen van een telefoontje, het opzoeken van informatie op internet of het versturen van een e-mailbericht.

Heb je ook een piekersessie gehouden en wil je vertellen hoe dat ging? Of heb je tips hoe jij met piekeren om bent gegaan? Plaat dan hieronder je reactie. Help jezelf en anderen, ook door je ervaringen te delen! Alvast bedankt!

Gedachten en Mooie Momenten

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

energie, Inspiratie voor jezelf, jezelf, leren schrijven, onzekerheid, piekeren, Ron de joode, zelfvertrouwen, zorgen maken


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Hoi Ria, dat zal leuk zijn! Laat het me even weten wanneer je website in de lucht is!

  Warme groet, Marian

 • Goed artikel Marian en zeker iets waar je wat aan hebt! Ik ga het al de distributeurs in mijn organisatie aanbevelen als ik mijn website helemaal op orde heb 🙂

  Liefs, Ria

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >