Hoe kun je een burn out voorkomen?

Hoe kun je een burn out voorkomen?

Ben jij aan het rennen en vliegen? Terwijl jij je waarschijnlijk ook had voorgenomen om jezelf wat meer ontspanning te gunnen. Gebruik deze reminder: ‘De beste tijd om te ontspannen is wanneer je er geen tijd voor hebt.‘ Ontspannen is noodzakelijk om te voorkomen dat je uiteindelijk overspannen raakt.

Het lijkt een symptoom van deze tijd; steeds meer mensen worden slachtoffer van een burn-out. Wat zijn de oorzaken van een burn-out en nog belangrijker; hoe kun je deze voorkomen? Herken de oorzaken op tijd voor het te laat is!

Het is nooit goed genoeg

Perfectionisten werken zichzelf naar een burn-out toe. Goed werk hoeft niet perfect te zijn, leer de grenzen van “goed genoeg”. Een streven naar perfectie is als een reis naar de horizon, een zinloos avontuur zonder einde. Durf afstand te nemen van een project of van een opdracht en ga verder met de volgende uitdaging.

Laat je niet “automatiseren”

We doen erg veel op de automatische piloot, voor een deel is dat geen probleem. Je ademt, knippert met je ogen en leert blind typen. Allemaal zaken die je onbewust kunt uitvoeren. Maar overmatige herhaling zonder bewust na te denken kan een neerwaartse spiraal in gang zetten waar je niet meer uitkomt. Je bent geen machine maar een complex lichaam met bewuste en onbewuste reacties, emoties en handelingen. Zorg voor afwisseling in jouw werk en in je leven, ook als je achter de lopende band staat.

Veel lichamelijke klachten

Als je vaak ziek bent, pijntjes hebt en steeds vermoeid bent zonder duidelijke oorzaak is dat een signaal van jouw lichaam dat je op de verkeerde manier leeft. Neem de tijd om jouw leefstijl te evalueren, loop jezelf niet voorbij. Door de dag in te delen met rustmomenten, bijvoorbeeld door de tijd te nemen voor een lekkere maaltijd of een gezellig praatje, kunnen veel lichamelijke klachten al verdwijnen. Hoe meer spanning er op je lichaam staat, hoe meer spanning er aanwezig is in de bovenkamer.

Hooggevoeligheid

Pakweg 20% van mensen is hooggevoelig. Je bent altijd alert, je pikt emoties snel op, je bent snel afgeleid en je denkt (te) lang na alvorens een besluit te nemen. Hooggevoelige mensen lopen een verhoogd risico voor een burn-out omdat veel symptomen die gepaard gaan met een burn-out door hooggevoelige mensen uitvergroot worden. Zoek plekken van rust op, zowel fysiek als mentaal en laat je niet de les lezen. Houd beslissingen aan jezelf en volg niet blindelings elk commando op ;-).

Doe wat je leuk vindt!

Je kunt niet altijd van jouw hobby je beroep maken, maar probeer in elke baan een stukje voldoening te vinden. Mensen die lange tijd werk uitoefenen waar ze emotioneel niet achter staan lopen een enorme kans op een burn-out. Overigens geldt dat ook voor het tegenovergestelde; mensen die lang werkloos thuis zitten kunnen ook in een burn-out terecht komen. Daag jezelf steeds opnieuw uit en prikkel je geest zonder jezelf voorbij te lopen.

Een burn out is niet verzonnen

Niet iedereen neemt het fenomeen “burn-out” serieus, “het is maar een fase” en “stel je niet aan” zijn veel gehoorde opmerkingen. Pas wanneer jij in een burn-out terecht komt, of iemand in je naaste omgeving, zie je welke impact deze aandoening heeft in een mensenleven. Als je tijdig de juiste signalen onderkent en je leefstijl aanpast kun je een burn-out voorkomen, of ten minste het risico verkleinen. Als je voelt dat er iets mis gaat in jouw leven, roep dan tijdig ho!

Onderschat de ondermijnende werking van stress niet. Behalve dat het je mentale gezondheid onder druk zet, raak je ook de connectie kwijt met hoop, geloof en vertrouwen in het leven. Stress is niet altijd te vermijden, maar op tijd ontspannen zorgt voor herstel en balans.

Ontspannen is geen luxe, maar noodzakelijk.

Stress can destroy much more than just our physical health. Too often, it eats away at our hope, belief, and faith

Wil jij leren hoe je het beste uit jezelf haalt? Begin dan met heel goed voor jezelf te zorgen. Door jezelf te geven wat je echt nodig hebt kom je eindelijk tot volle bloei. Weet je niet waar te beginnen? Ik heb deze zoektocht zelf gemaakt en al mijn successen gebundeld in een uitgebreid en ondersteunend programma.
Klik hier om deze e-Cursus te bekijken…

Leestip:

Omgaan met stress, 100 tips om te overwinnen

Vijf tips om een burn out te krijgen!

 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

burn out, burn-out, goed genoeg, hooggevoelig, hooggevoeligheid, ontspannen, overspannen, stress


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>