Het vinden van jouw pad

Jouw pad. Waar sta je, waar ga je naartoe en wat ben je onderweg al gepasseerd? Zowel het verleden als de toekomst zal voor iedereen anders zijn.

Onderweg kan je mensen tegenkomen die een stukje met je meelopen, maar er zullen ook veel mensen zijn die afvallen omdat zij (of jij) op een gegeven moment een andere route kiezen. Dit is soms moeilijk te accepteren of te begrijpen, en daarom hebben we de neiging mee te lopen met de ander. Het feit dat we niet weten wat de toekomst ons zal brengen zorgt soms voor angst. Want wat is jouw pad dan precies? Ik kan jou dit niet vertellen, maar je wel een paar tips geven om jouw pad te vinden.

Het vinden van jouw pad

  1. Zoek iets wat je leuk vindt

Dit is de meest voor de hand liggende en ogenschijnlijk makkelijkste stap.

Wat vind je leuk om te doen?
Waar word je blij van?

In ons leven maken we verschillende perioden mee waarin er dingen van je verwacht worden. Bijvoorbeeld op de middelbare school of een eventuele studie. Vaak zijn we geneigd aan deze verwachtingen te voldoen, bijvoorbeeld door het kiezen van een studie waarin veel werk is of de kans op een hoog salaris groot is. Of we dat echt willen of leuk vinden is dan een bijzaak, want je studeert nou eenmaal om geld te verdienen.

Verrassend of niet, maar mensen die vanuit dit oogpunt iets gaan doen of ondernemen zijn eerder geneigd om te stoppen, zich depressief of niet gelukkig te voelen. Een goede reden dus om te doen wat JIJ leuk vindt, wat jij wil doen in je leven. Dit is een voorbeeld maar kan je natuurlijk toepassen op vele andere beslissingen die je moet nemen in je leven. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar ook hier komt weer terug dat je je niet druk moet maken om wat anderen van je denken.

  1. Bedenk wat je zou doen als geld geen rol speelde

Behalve de druk wat anderen of de maatschappij correct vinden welke keuzes jij moet nemen, is geld vaak ook een struikelblok. Ik zal niet ontkennen dat geld je tegen kan houden of je verder kan brengen, maar als je je creativiteit de loop laat kom je vaak al een heel eind.

Een paar jaar geleden ben ik Just Be You ook begonnen met een droom en zonder geld. Dit kost veel van je vrije uren, maar het is dan van belang dat je keuzes maakt.

Wat is jouw droom?
En wat als geld geen rol zou spelen?

Schrijf het eens op, visualiseer het. Maak het zichtbaar voor jezelf en laat je niet gelijk tegenhouden door het geldplaatje. Natuurlijk moet je er rekening mee blijven houden, want de rekeningen betalen zich niet vanzelf. Maar vaak zien mensen het geld als doel terwijl dit eigenlijk alleen een middel is om verder te komen in het leven. De doelen en het geloof in het eigen kunnen worden aan de kant gezet voor het grote geld.

Bekijk eens onderstaande video en laat gerust je gedachten erover gaan.

  1. Heb geen angst

Op vele momenten in ons leven laten we onze keuzes beïnvloeden door angst. Dit kunnen vele verschillende soorten angst zijn, bijvoorbeeld de angst om te falen, geen geld te hebben of wat iemand anders ervan denkt. Op dat moment neigen we ernaar om ‘safe’ te spelen, want stel je voor dat hetgeen waar we bang voor zijn ook werkelijk gebeurd. Het is normaal om angst te hebben, dat heeft iedereen en is ook gezond.

De vraag is alleen wat je ermee doet; laat je het je leven bepalen? Ik ben een paar weken terug gestopt bij het bedrijf waar ik al bijna 28 jaar werkte, om zo meer tijd in Just Be You te kunnen steken: dat is namelijk mijn passie. Ook ik had angst, angst voor het gesprek, angst voor de gevolgen van mijn beslissing. Maar toch heb ik het gedaan, want ik had mijn doel voor ogen. Het doel om fulltime aan Just Be You te werken.

Als je de volgende keer voor een keuze staat, houdt dan ook jouw doel voor ogen. Wat wil je bereiken? Wat moet je ervoor laten en wat krijg je ervoor terug? Vind je dit moeilijk bekijk het dan eens van de andere kant en zie het doemscenario voor je.

Wat als je angst uitkomt?
Wat gebeurd er dan?
Wat kan je doen om het te beperken en is het werkelijk wel zo erg als jij denkt?

  1. Visualiseer jouw (verborgen) talenten

Als je de vorige stappen misschien hebt doorlopen of uit jezelf al weet wat jouw passies en dromen zijn, is dat heel fijn. Als je er wat mee doet is dat helemaal super! Als je iets doet wat je leuk vindt zal het je niet tegenhouden om er veel moeite in te steken om het tot een succes te maken. Maar waarom zou je dit succes niet maximaliseren? Wat is er nou mooier dan je passie te combineren met je (verborgen) talenten?! Misschien weet jij al waar je talenten liggen en hoe je deze invulling kan geven aan je passie. Goed bezig!

Grote kans dat je niet weet hoe je deze kan mixen met jouw passie of dat je helemaal niet weet waar jouw kwaliteiten liggen. In dat geval wil ik jou adviseren je talenten te visualiseren. Maak een soort mindmap of moodboard en zet alles erop wat er in je op komt. Wat heb je de afgelopen tijd goed gedaan, wat heb je bereikt, wat zou je willen proberen of leren?

Als je zelf nergens op kan komen kan je het ook altijd aan iemand vragen die je goed kent. Zo zal je erachter komen dat je bijvoorbeeld heel goed bent in communiceren met mensen, inspireren of schrijven. Bedenk vervolgens hoe je dit kan toepassen op jouw passie. Dit vergt misschien wat creativiteit, omdat het op het eerste oog niet altijd bij elkaar past. Maar ik weet zeker dat het je lukt.

You can do it! Heb je wat hulp nodig bij het positief formulier van je doelen en je dromen opschrijven? Neem dan hier een kijkje…

[video_page_section type=”youtube” position=”default” image=”https://www.justbeyou.nl/wp-content/uploads/2016/10/Wat-anderen-over-jou-te-vertellen-hebben-is-hun-verhaal.-Jij-weet-wie-je-echt-bent-laat-je-niet-van-de-wijs-brengen..jpg” btn=”light” heading=”” subheading=”” cta=”” video_width=”1080″ hide_related=”true” hide_logo=”false” hide_controls=”false” hide_title=”false” hide_fullscreen=”false”]https://www.youtube.com/watch?v=9vVtAW_j3Ds[/video_page_section]
.

[social_warfare]

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst, dromen, droom, jouw pad, keuzes, passie, talenten, verwachtingen


Misschien vind je dit ook leuk:

Je passie vinden, hoe doe je dat?

Je passie vinden, hoe doe je dat?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>