Fitgirl? Hou het simpel, hou het leuk!

Geen broodjes met Nutella, maar rauwe boerenkool smoothies.
Geen doelloos tv avondje, maar hardlopen in de motregen en daarna een yogalesje doen.
Als je me tien jaar geleden verteld had dat ik mijn leven zó zou omgooien, had ik je vierkant uitgelachen.

Fitgirl? Hou het simpel, hou het leuk!

Ik ben misschien klein van stuk, maar ik heb altijd groot gedroomd. Met torenhoge verwachtingen, een gedetailleerd plan en een dosis discipline ga ik ermee aan de slag.

Een fitgirl worden in dertig dagen? Here we go! Ik gooi mijn eetpatroon om en ga op jacht in de natuurwinkel. Vul mijn Pinterest bord met allerlei work out filmpjes en plannen en stel een strak sportschema op. Drie keer in de week hardlopen, op de rustdagen yoga doen en 2x per dag tijdens het tandenpoetsen beenoefeningen doen. Moet lukken toch?

Maar al gauw haalt de dagelijkse praktijk mijn grootse dagdromen in. Als ik geen suiker, vet of tarwe mag, wat ga ik dan wel eten? Ren ik mezelf niet voorbij door steeds sneller te willen gaan?
Ik maak de balans op. Als ik een doel voor ogen heb, stel ik meteen hoge eisen aan mezelf. Ik mag niets (suiker, vet of tarwe eten) en moet van alles (elke dag sporten). De veranderingen die ik in mijn leven wil aanbrengen zijn niet tijdelijk, maar blijvend. Hoe hou ik dit vol?

Maak het makkelijk!

Meer bewegen, maar niet meteen elke avond fanatiek sporten. Hoe pak ik dit aan?
Ik besluit voortaan naar kantoor te fietsen en daar alleen nog maar de trap te nemen.
In de praktijk betekent dit dat ik makkelijk aan mijn 20 minuten dagelijkse beweging kom en meteen mijn billen kan trainen als ik weer eens naar de derde verdieping huppel. Piece of cake!

Onderweg naar mijn werk, kom ik langs de yogaschool. Ik schrijf me daar in elke week op mijn yoga mat het weekend in kan luiden. Hardlopen doe ik nog steeds, 1 tot 2 keer per week. Ik gebruik daarbij geen muziek of apps, omdat die mij in het verleden steeds motiveerden om harder en langer te lopen. Omdat ik nu ‘zonder ondersteuning’ loop, is het eenvoudiger om mijn lichaam te observeren en mijn grenzen te herkennen. Ik loop niet langer achter de feiten aan!

Hou het leuk!
Daarnaast wil ik gezond eten. Voorheen richtte ik me voornamelijk op de lijst aan dingen die ik niet mocht, om die vervolgens te vermijden. Wat was dat moeilijk!

Nu ga ik anders te werk. In de eerste fase pak ik mijn ontbijt aan. Brood wil ik afschaffen, maar waarmee kan ik dan de dag starten? Op internet doe ik wat inspiratie op en op een vrije middag begin ik met experimenteren. Chocolademousse, groentensmoothies, pannenkoeken..
Mijn man en ik genieten van alle nieuwe recepten en verzamelen onze favorieten.
Al gauw besluit ik hetzelfde te doen voor de lunch. Broodjes kaas worden vervangen door salades en soep. Elke keer feest op mijn bord en iedere hap smaakt weer anders. Dan de tussendoortjes. De liga’s en zoete mueslirepen verdwijnen en de noten en snackgroenten doen hun intrede.
Tegenwoordig ben ik bezig met het avondeten. Ik probeer steeds minder vlees en steeds meer groenten in gerechten te verwerken.

Helemaal suikervrij leven vind ik nu nog moeilijk. Daarom heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik af en toe best eens iets lekker kan pakken. Dit wil ik alleen niet uit honger, verveling of emotie doen. Snoepen wanneer ik er zin in heb, stoppen wanneer ik genoeg heb. (Dus niet pas stoppen als het pak leeg is)
Ik kies het allerlekkerste wat ik op dat moment kan bedenken…en geniet er met volle teugen van.

Door mijn nieuwe aanpak heb ik wel de volgende resultaten bereikt:
* Ik eet 2 gezonde maaltijden en 2 gezonde tussendoortjes per dag
* Het is me laatst gelukt 5,5 km hard te lopen
* Ik kan voor de eerste keer in mijn leven een zijwaartse plank!

Kleine, simpele keuzes maken. Niet omdat ik mezelf iets verbied of verplicht, maar omdat het me energie en plezier geeft.

Ik ben misschien nog niet de fitgirl die ik wil zijn, maar ik geniet van elke stap er naartoe!

 


Tags

balans, fitgirl, keuzes, suikervrij, yoga


Misschien vind je dit ook leuk:

Mala Ketting

Mala Ketting
  • Christa schreef:

    Heel herkenbaar stuk! Fijn om te lezen!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

    17 tips Van Jezelf Houden
    >