Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda

Slim eten, volop genieten, nooit meer diëten!

Voor degene die regelmatig Just Be You bezoeken is het geen nieuws dat ik de laatste tijd een ware pelgrimstocht heb afgelegd op het pad van de gezonde voedingswijze. 

Zoals zoveel vrouwen, worstel ik met mijn gewicht en heb ik meerdere pogingen, al dan niet met succes, ondernomen om af te vallen. 

Mijn boekenkast staat vol met boeken over ‘slank’ eten en gezonde recepten. Crash-diëten heb ik sinds mijn vroege twintiger jaren niet meer gedaan, omdat ik gelukkig geleerd heb hoe ontzettend slecht dat voor je gezondheid is en hoe het bekende jojo-effect werkt.

Gezond eten is ook niet zo het probleem, dacht ik. Wel de lekkere verleidingen, het tussendoor snacken en de grote van de porties. Ik ken mijn valkuilen.

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik steeds vaker op het misleidende kant van de voedselindustrie en kwam tot de conclusie dat we met z’n allen wel erg ver verwijderd zijn geraakt van onze oorspronkelijke voedselbronnen.

Zodra het over eten gaat lijkt alleen de calorie- waarde nog te tellen en is dat verder ondergeschikt aan de voedselwaarde van het product.

Toen het boek van Amber Albarda mij onder ogen kwam was ik meteen gepakt door de titel:

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig!

Drie vliegen in een klap, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Het boek beloofd: “slim eten en bruisen van energie!”

“Vergeet alles wat je tot nu toe hebt geleerd over eten. Alle methodes en systemen om af te vallen en ( gezond ) te eten, houden niet of nauwelijks rekening met het ritme en de regels van je lijf. Dit boek doet dit wel.

Het is  een bewezen successysteem dat je slimmer leert eten, waardoor je niet alleen slanker en energieker wordt, maar ook je eetlust voorgoed onder controle houdt. Kom van je suikerverslaving  af, vergroot je geluksgevoel en vertraag het verouderingsproces, zonder ooit nog een calorie te hoeven tellen.”

De schrijfster is zelf ervaringsdeskundige en inmiddels een internationaal getrainde en gediplomeerde voedingscoach. Ze verteld in de inleiding hoe zij geconfronteerd werd met een auto-immuunziekte ( ziekte van Hashimoto), en min of meer toevallig (want op reis in Argentinië) in behandeling kwam bij  twee doctoren met een geweldige reputatie op het gebied van het immuunsysteem.

Duidelijk werd dat jarenlang stress, slecht eten, laat naar bed, weinig groenten, nauwelijks bewegen en een suikerverslaving haar lichaam hadden uitgeput waardoor het ging haperen.

Het roer ging radicaal om. En na een jaar van rust, sport, meditatie en een uitgebalanceerd dieet was haar lichaam weer op het juiste pad, voelde ze zich fantastisch en zag ze er beter uit dan ooit!

Ze was hierover zo enthousiast dat ze besloot zichzelf in de materie te gaan verdiepen en scholen en op die manier anderen hiermee te gaan helpen. Vanuit deze gedachte is ook het boek ontstaan. Met een beetje kennis kun je zoveel ellende voorkomen.

Hoofdstuk 1 had mij al meteen te pakken: Je bent wat je eet.

Je lichaam heeft niet alleen brandstof nodig om te functioneren, maar vooral ook bouwstoffen. Geen enkele cel  in je lichaam heeft het eeuwige leven en zodoende is je lichaam continu in de verbouwing.

Sommige cellen worden snel vervangen, andere wat langzamer, dus elk orgaan is op den duur een ‘nieuwe’. Even plastisch gezegd: na 7 jaar is alles in je lichaam een keer totaal vernieuwd. En waar is je lichaam uit opgebouwd? Juist, uit de voedingstoffen die jij zelf hebt opgegeten. Dus de kwaliteit van je lichaam hangt heel nauw samen met de kwaliteit van je voedsel! 

Ik was om. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen. Natuurlijk spelen erfelijkheid, leefomstandigheden en levensstijl ook een belangrijke rol over je totale gezondheid. Maar de fundering leg je zelf met de bouwstoffen die jij je lichaam aanbiedt.

Amber legt in duidelijke taal uit hoe je lichaam functioneert, wat het nodig heeft om dat goed te kunnen uitvoeren, hoe het komt dat wij dat massaal niet meer weten en tot welke desastreuze gevolgen alle misleidende informatie leidt.

Ze legt uit wat het belang is van ‘écht’ voedsel, zo mogelijk rechtstreeks van de bron. Wat al het bewerkt voedsel teweeg brengt en hoe we hier zelf weer keuzes in kunnen maken.

Als je het eenmaal weet kun je er ook gewoonweg niet meer omheen.

Heilige huisjes gaan omver (o.a. melk, dieetmargarine, brood , herwaardering van roomboter en noten) en dat zorgt voor een omslag in je boodschappenmandje en dagelijks eetpatroon. De eerste weken nadat ik het zelf gelezen had was ik minstens drie keer zoveel tijd kwijt met boodschappen doen!

De supermarkt voldeed alleen nog voor het wc papier en het wasmiddel. De rest werd al fietsend door het dorp en omgeving bijeen gesprokkeld bij groenteboer, slager, bakker en reformwinkel. Sommige dingen liet ik speciaal bestellen, want ja hier in dat kleine dorp is geen Ekoplaza of natuurwinkel, helaas.

Gelukkig is het boek helder van opzet, vol goed tips en weetjes, verhalen uit de praktijk en is alles makkelijk terug te vinden. Een echt naslagwerk dus.

Het ziet er fris uit en leest een beetje als een magazine, heel prettig.

Het boek is geen ‘wijzende vinger’ of een strikte religie, maar is erop gericht jouw ‘food-IQ ‘ te verhogen, waardoor je beter in staat zult zijn zelf verstandige keuzes te maken. En daarbinnen is heus ruimte voor een glas wijn of een stukje chocolade.

Amber geeft ook voorbeeld weekmenu’s waardoor je het een beetje inzichtelijk wordt hoe je nieuwe voedingspatroon eruit zou kunnen zien. Een prettig houvast om te kunnen starten.

Tot slot benadrukt Amber de wisselwerking tussen gezond eten, voldoende bewegen en gezond denken als basis voor een goede gezondheid en lekker in je vel zitten. Alleen goed eten is niet zaligmakend.

Ik ben heel erg enthousiast over dit boek. Dit is precies wat ik al heel lang zocht. Ik wil weten, begrijpen en zelf kunnen kiezen wat bij mij past. Geen strikte eetregels. Eerlijke informatie, niet gevoed door economische belangen.

Ik zal niet beweren dat ik geen ‘fouten’ meer maak op voedingsgebied. Voedingsgewoonten blijken erg hardnekkig. Maar ik kies steeds bewuster, mijn voorraadkast ziet er inmiddels heel anders uit. We maken elke week zelf biologische muesli, het brood is met name op spelt- en zuurdesem basis  en waar mogelijk kies ik de biologische variant. Kleine stapjes tegelijk.

Voor degene die ook enthousiast zijn en meer willen; Amber Albarda heeft ook een nieuw receptenboek uitgebracht : Gezond genieten! Geschikt voor het hele gezin. In haar derde boek 'Amber beantwoordt' staan de 50 meest gestelde vragen aan de succesvolle voedingscoach en auteur.

Wil jij ook handvaten om mooi, slank en gelukkig de toekomst tegemoet  te gaan, dan raad ik je dit boek zeker aan!Tags

burn out, gelukkig


Misschien vind je dit ook leuk:

Je hoeft je niet te verontschuldigen

Je hoeft je niet te verontschuldigen

Accepteren

Accepteren
 • Goedendag mevrouw Marian, Ik kan wel niet zeggen dat ik heb genoten van mijn weekend, ik heb toch wel ietwat
  het weekend goed kunnen benutten. Afgelopen zondag was ik naar de kerk gegaan na lange tijd weer met de fiets.
  Nou dat gaat het ook zo ongeveer over mijn ervaring etc. over ‘eet jezelf mooi, slank en gelukkig.
  Het heeft al maanden geduurd voor mij om af te vallen en het is me gelukt.
  Elke dag in de ochtend ongeveer 05.00 uur in de ochtend begin ik te lopen, hard lopen en rennen voor een bepaalde afstand.
  Dat tot nu al ongeveer 3 maanden. Ik eet lang geen rijst, alleen als ik misschien op een feestje ben als rijst wordt aangeboden, dan eet ik het wel. Ik drink meer groene thee en water. Soms als ik iets anders lust dan doe ik het wel.
  Nu me fiets ook een beetje gerepareerd is probeer ik ook af en toe te fietsen. Ik ben niet veel afgevallen, maar ben wel wat afgevallen, bepaalde kleren die me niet goed paste, doet weer redelijk in me lijf. Dat was het zo om en bij over mijn ervaring.
  Wat eten betreft, probeer ik ook elke dag wat rauwe tomaten te eten.
  Verder dank ik u voor de blog berichten en voor elke informatie die u voor mij stuurt. Dankuwel.

 • Ik hoef niet meteen op mijn lijn te letten maar ik ben me er weldegelijk van bewust dat voeding heel belangrijk is. Want ondanks het feit dat ik geen probleem heb met gewichtstoename van nature uit moet ik heel sterk op mijn voeding letten om prestaties te kunnen neerzetten. Daarbij is voor mij de hoofdzaak om zo weinig mogelijk eiwitten en koolhydraten te combineren. Weinigen beseffen dit maar ons spijsverteringsstelsel is daar in principe ook niet voor gemaakt. Daarnaast probeer ik ook zo weinig mogelijk suikers te nuttigen … ik bedoel dan de geraffineerde suikers en af en toe gebruik ik ook geneeskrachtige kruiden zoals curcuma ed. Ik rij per dag nu wel zo een 60km met de fiets, maar anderzijds eet ik als een paard, dus wat mij betreft is deze voedingscombinatie uitstekend, maar het vergt aanpassing : ik eet dus geen boterhammen met kaas bvb meer maar boterhammen met confituur … of geen vlees met aardappelen maar vlees met groenten enz. Dit voedingspatroon brengt me ook het voordeel dat ik veel minder ontstekingen heb en weinig of niet ziek word. Deze winter bvb heb ik nagenoeg feilloos en gezond kunnen doorbrengen, ondanks het feit dat ik soms aan het fietsen was in temperaturen van -10°C, en soms in gezelschap vertoefde van zieke mensen en kinderen bvb.
  Anderzijds ben ik verder ook heel benieuwd wat er in dit boek allemaal staat vermeld want ik sta sowieso open voor andere dingen.

 • Ben benieuwd naar het boek. Gezond eten en op een fijne manier slank worden, zijn en/of blijven is iets dat mij ook bovenmatig interesseert. Erg veel diëten geprobeerd, veel tegenstrijdigheid ervaren. Eenzijdigheid ook.
  Denk dat het belangrijk is om met aandacht te eten en goed te proeven, regelmatig kleine porties, suiker zoveel mogelijk mijden om een stabiele bloedsuikerspiegel te hebben, veel groenten en water of thee. Daarnaast lekker bewegen, ontspannen zijn en goed slapen.
  Het is lastig dat mijn leven soms zo gejaagd is dat ik nauwelijks toekom aan rustig eten en ontspannen zijn. Daarnaast houd ik wel van koffie, chocola en wijn. En ook van allerlei andere dingen waarvan ik weet dat ze niet goed voor me zijn. Stukjes kaas met mosterd enzo of toastjes met zalm. Maar toch is er altijd het streven naar een lager gewicht en vrolijk “nee” kunnen zeggen tegen alle verleidingen waarvan je weet dat ze niet goed zijn als je een lager gewicht en meer energie wil.

 • Suzanne Beekenkamp schreef:

  Mijn gedachte van Eet Jezelf Mooi & Slank en Gelukkig is: Gezond maar bovenal lekker eten.
  Eten is een feestje en dat zal het voor mij altijd blijven. Alleen door de huidige voedingsindustrie is het zo verdomd lastig. Pas nog in de supermarkt, zie ik natuurbrood liggen. Hmmm lekker dacht ik. Nee, kijk ik op het etiket, staan er 4 e-nummers in. Je snapt dat ik het brood heb laten liggen. Het is voor mij een lange weg en strijd om zo gezond mogelijk te eten. Het eerste boek van Amber heeft mijn ogen geopend en mij op de goede weg gebracht. Ik hoop dit boek eigenlijk te winnen, om op de juiste weg te blijven, met al haar inspirerende recepten.

 • Anneke schreef:

  Mijn moment van Eet jezelf mooi, slank & gelukkig is een moment van jaren. Het begon met lijnen (ik was 14 jaar) omdat ik veel te zwaar was voor mijn leeftijd en lengte. Dit monde uiteindelijk (na 5 jaar) uit in anorexia waar ik jaren van mijn leven mee bezig ben geweest om daarvan te genezen. Dit is gelukt en daar ben ik trots op. Het maakte wel dat ik geen balans meer kende en dus tegen alles wat me werd aangeboden qua eten ‘Ja’ zei. Ik was zo bang dat ik anders terug zou vallen in anorexia gedrag, dat was iets wat ik had afgezworen, nooit meer die ellende. Na een tijd was ik dikker als dat ik was toen ik op mijn 14e begon met lijnen. Een jaar of 7 geleden leerde ik een jongen kennen en hij vond me leuk zoals ik was. Dat was voor mij ongelofelijk (ik was inmiddels 26). Het resulteerde in een relatie en vanuit het geluk ging ik anders met eten om, ik viel kilo’s af zonder te lijnen en ik kreeg weer vertrouwen in mijn lichaam. Nu ben ik 7 jaar ouder en merk ik dat ik het nog wel eens lastig vindt om etenswaren te laten staan waarvan ik weet dat mijn lichaam er slecht op reageert. Bijvoorbeeld de toegevoegde stoffen als E-nummers, ik krijg er buikkramp van, maar het is zo lekker (op het moment dat ik het eet) dat ik het niet makkelijk laat staan. Ook komt dan dat ik mezelf iets ontzeg en ik iets niet mag van mezelf, waar de anorexia mee begon.
  Wat voor mij dus hel fijn zou zijn is een boek te hebben waarin staat wat ECHT goed voor mij en mijn lichaam is, zodat ik vanuit een ander oogpunt kies voor voedingsmiddelen die goed zijn voor mijn lichaam.
  Ik hoop dus het boek te winnen en voor eens en altijd naar mijn lichaam te luisteren, het te voeden met energieke producten! En naar mijn idee is dit boek daar het juiste voor, ik werd blij van het lezen van je blog hierover!!
  Liefs Anneke

 • Mendaly schreef:

  Hoi! Het laatste jaar heb ik veel met moeheid en klachten van mijn allergieën te maken. Gelukkig ben ik door zelf op te letten wat ik eet en reacties te herkennen al een stuk in de goede richting. Maar ik heb zoveel allergieën dat het soms erg moeilijk is. Daarom hoop ik dat het boek mij nog meer kan helpen!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.