Wat te doen als je teveel onder druk staat?

Wat te doen als je onder teveel onder druk staat?

Heb jij het ook wel eens gezegd dat je prima presteert onder druk? Ik namelijk wel ;-). Genoeg keren zelf.

Kan jij echt goed werken onder druk, zeg je dit eigenlijk zomaar of vind je het gewoon leuk klinken? Het is een punt waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen en dat maakt niet uit. Mits het niet te lang duurt en je niet afstevent naar een burn-out.

Ik zelf heb twee keer een burn-out meegemaakt en dat is iets wat ik nooit meer wil ervaren. Vaak moet ik mij er weer even bewust van worden zodat ik dingen kan veranderen.

Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App Wat te doen als je onder teveel onder druk staat?

Onderstaand een paar stappen als je teveel onder druk staat:

Is het echt druk?

Als je zoals ik bent dan zal je misschien iets snel als druk ervaren. Is dit echt zo? Soms is de druk voelen iets wat we zelf in ons hoofd hebben gezet en zo ook ervaren. Als ik druk voel en denk gewoon stap voor stap, dan is het veel eerder gedaan dan ik eigenlijk had verwacht.

Wij creëren van alles in ons hoofd en stellen deadlines en denk je misschien wel dat je baas kwaad zal worden als iets niet meteen gedaan wordt. Communiceer erover, vraag ernaar. Besef dat je mens bent!

Wees je bewust van de gesprekken die je in je hoofd voert met jezelf, want je luistert wel zelf mee! Zelfkritiek is 'killing' voor je welzijn en zelfrespect.
Oefen een andere gespreksstijl. Alsof je tegen een geliefde praat, een goede vriendin, je kind. Die ongezouten kritiek is nergens goed voor. Spreek jezelf bemoedigend en liefdevol toe. Je doet je best en dat is altijd voldoende.

Grenzen stellen

Als jij een HSP’er (High Sensitieve People) zoals ik, heb je de neiging om altijd veel te 'slikken'. Simpelweg omdat je goed kunt invoelen waarom iemand iets doet of zegt.
Je eigen grenzen hierin goed bewaken is daarom vaak heel lastig.
Toch is het nodig dat je grenzen stelt, voor je zelfrespect en eigenwaarde.
Op het moment dat je constateert dat je er inmiddels 'aan gewend bent geraakt' om gekwetst te worden, wordt het echt tijd om voor jezelf te gaan staan en je zelfrespect op te eisen.

Stop met zorgen maken

Door je zorgen te maken over iets, maak je het meestal zelf erger dan het werkelijk is.
Zorgen moet je niet maken, zorgen moet je doen. Als het iets is waar je wat aan kunt veranderen: kom in actie.
Als het iets is wat je niet kunt beïnvloeden: laat het los.

Positief of negatief?

Kies er voor om optimistisch te zijn, het voelt zoveel beter. Je hebt zelf invloed op hoe je je voelt. Je goed voelen is een optie die je gewoon kunt kiezen.
Maak er een gewoonte van om overal het positieve te zien, om altijd optimistisch te zijn over het verloop van dingen.
Het scheelt je een hoop zorgen en chagrijn.

Tip: Het boek voor een gezonde dosis optimisme en geloof in jezelf.

Durf hulp te vragen

Durf te vragen. Durf om hulp te vragen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. We zijn op de wereld om elkaar te helpen.
Vraag en geef anderen een kans om jou te helpen. Het leven is geven en ontvangen. Die balans heeft iedereen nodig. Nodig zijn is fijn, dat is liefde geven. Geholpen worden is liefde ontvangen.

Zie het als een uitdaging

Zie het werken onder druk niet als een bedreiging, maar als een uitdaging. Wanneer je het ziet als uitdaging, zal je je beste inspanning geven om iets te voltooien. Daarna zal je trots zijn dat je de (zware) uitdaging hebt volbracht en natuurlijk trakteer je jezelf dan op een beloning. Dit allemaal in plaats van dat je hard gewerkt hebt en je je gestrest voelt.

Leestip: Omgaan met stress, 100 tips

Het is oké als het even niet oké is. Niets alles is altijd alleen maar leuk. Niet alles lukt altijd meteen. Laat je hoofd niet hangen. Accepteer gewoon dat het nu even niet zo gaat als je graag zou willen. Niets blijft zoals het is. Alles gaat voorbij.

Heb je nog aanvulling over wat te doen onder druk? Ik lees het graag in een reactie hieronder.

Wil jij ook ervaren hoe het voelt om genoeg energie te hebben om alles te kunnen doen wat je belangrijk en leuk vindt in het leven?
Wil jij niet langer geleefd worden maar zelf gaan leven? Begin dan bij de basis en maak jouw energieniveau prioriteit nummer één.
Ik maakte daarvoor een speciaal programma >>>

Op het moment dat je ervoor kiest een ander mens of een gebeurtenis, niet langer controle te geven over jouw gevoelens, ben jij in staat om je innerlijke rust te handhaven.Recept bij vermoeidheid, stress, onrust en depressie

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

burn out, burn-out, burnout, druk, hsp, loslaten, stress


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap

Week van de HSP

Week van de HSP
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>