Een weerpraatje met een dosis geluk

Een weerpraatje met een dosis gelukHet meest besproken onderwerp in Nederland en misschien wel in heel de wereld is ‘het weer’. ‘Wat een storm vannacht hè, het is best fris, hebben jullie lekker weer gehad?‘ Een handjevol voorbeelden om een gesprek te beginnen met een vreemde, of in ongemakkelijke situaties bij familie of op het werk. Ik ben er op gaan letten hoe vaak ik dit onderwerp zelf aansnijd en ik voelde me net een oud dametje toen ik besefte hoe vaak dat is.

Dan maar even 85 jaar, want ik ga dit blog toch wijden aan het weer en aan mijn favoriete seizoen. Wat mij betreft mag het daar iedere dag over gaan. Vriendlief veert in deze periode menig maal van schrik omhoog op zijn fiets of in de auto wanneer ik roep: ‘Euj! Kijk daar hoe mooi die bloemen in bloei staan.’Waarop hij zucht en zegt: ‘Daar word je gelukkig van hè.’ De lente maakt me gelukkig. In de winter voel ik me niet ongelukkig, maar er is een duidelijk verschil in gemoedstoestand in deze seizoenen. Dit geldt, volgens mij, voor bijna iedere vrouw.

Een weerpraatje met een dosis geluk

Witte melkflessen en andere tekenen dat het lente is

Mijn witte melkflessen moeten nog wennen aan het zonlicht en de warmte, maar wat zijn ze blij dat ze weer ontbloot mogen worden. Vorige week mochten zij voor het eerst weer zonder enige bescherming (op de zonnebrandcrème na) de buitenlucht in toen ik vanuit mijn werk al hardlopend naar huis ging. Het was even een drempeltje over, maar toen ik eenmaal het zonlicht op mijn huid voelde, kon niks me meer deren. Laat die vitamine D maar komen. Deze vitamine zorgt ervoor dat je je lekkerder voelt. Ook zorgt zonlicht ervoor dat het serotonine niveau omhoog gaat. Dit is het gelukshormoon.

Ieder jaar verbaas ik me weer over de klederdracht van de mensen om me heen wanneer het kwik voor het eerst net iets boven de 15 graden raakt. De ‘officiële’ rokjesdag is dan nog niet eens aangekondigd, maar er zijn genoeg dames die zich daar niks van aantrekken. Ook de heren trekken hun korte broek weer onder het stof vandaan om deze te combineren met een paar hippe sandalen. Maar op diezelfde dag zie ik net zo goed sjaals en dikke winterjassen voorbij komen. Toch is dit een teken voor mij dat de lente voor de deur staat en het moment dat het geluksgevoel begint te borrelen.

Het lijkt of alles en iedereen letterlijk en figuurlijk uit de winterslaap ontwaakt. Het is drukker op straat met wandelaars, fietsers, skaters en hardlopers. Aan de achterzijde van het appartementencomplex waar ik woon grazen de schapen weer en loop ik als een malle te blaten om hun aandacht te trekken. Na een weekend niet thuis te zijn geweest is de boom voor het raam open gespat in een felgroene vuurwerkfontein van blaadjes.

De zomer mag wat mij betreft nog wel even op zich laten wachten. Ik geniet nu zo intens van de dagen dat het wat warmer is. Ik geniet omdat alles uitbundig in bloei staat. Ik geniet van de vogels die mij ’s morgens vroeg al wakker tsjilpen. En stiekem geniet ik ook van de witte lichaamsdelen die weer tevoorschijn komen.

Geniet jij ook zo van de lente of heb jij een ander lievelingsseizoen?

 

 


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>