Een sprookje over geld

Vroeger werd er gezegd dat geld niet gelukkig maakte. Door de economische en financiële crisis zou je kunnen zeggen dat daar een kern van waarheid in zit, maar we hebben ook ingezien dat geld ons leven een stuk aangenamer kan maken. Geld wordt pas belangrijk als je het niet hebt. Hoe minder geld je hebt, hoe groter de rol is die geld speelt in je leven. Je weet namelijk dat er aan het einde van elke maand een tekort is en bij elke uitgave moet je nadenken of keuzes maken.

Een sprookje over geld

Als je voldoende geld hebt, of meer dan genoeg, dan heb je de mogelijheid om je leven aangenaam te maken, want geld geeft keuzes. Keuze om het op te maken, om het zinvol te besteden, te beleggen, goede scholen te betalen voor je kinderen, goede medische zorg , je kunt er anderen mee helpen en je kunt het zelfs weggeven. Allemaal keuzes als je geld hebt. Voor mensen die niet kunnen kiezen, levert dit wellicht een probleem op, maar zo heeft ook dit voordeel z’n bijwerkingen.

Morgen geef ik een webinar en daarvoor heb ik gevraagd of mensen hun persoonlijke vragen en doelstellingen voor 2015 naar mij wilden mailen. Er zijn meer dan 1500 aanmeldingen, dank voor de belangstelling, en ik heb ruim 400 vragen ontvangen. Nu vertoef ik gelukkig in het zonnige Barcelona op mijn bootje, maar u begrijpt dat ik de laatste week geen ander uitzicht heb gehad dan mijn beeldscherm.

PASSIE: DE BRANDSTOF OM DROMEN WAAR TE MAKEN

Een opvallende e-mail vond ik deze: “Het is natuurlijk veel makkelijker om je dromen uit te laten komen als je geld hebt.” Niet zo zeer om deze tekst, maar omdat deze zin in tientallen mailtjes werd genoemd. Ja, met enkele reserves op de bank ben je minder snel veroordeeld om elke minder leuke baan aan te nemen, omdat de rekeningen betaald moeten worden. Maar het is een misperceptie dat geld dromen laat uitkomen. Passie, moed, lef en verlangen maken dromen waar. Dr. Martin Luther King deed geen inzamelingsactie voor gelijkheid in Amerika, hij had een droom. Toen Beyoncé een klein meisje was, wilde ze niets anders dan een wereldberoemde zangers worden, David Guetta wilde alleen maar muziek maken (zijn doel was niet rijk worden), de kleine Lionel Messie wilde de grootste voetballer ooit worden (zijn doel was scoren, niet rijk worden) en de droom van de studentjes Bill Gates en Steve Jobs was niet om op nummer 1 te komen in de Forbes 500. Deze jonge ventjes hadden de droom en het grenzeloze verlangen om de wereld te veranderen met hun uitvindingen. Als je het zo bekijkt lijkt geld in onze wereld een beloning van het oneindig volgen van je verlangen en met 1000% focus bezig zijn met wat je leuk vindt.

HOE ZONDE IS HET ALS JE LEVEN NOG NIET KLAAR IS ALS JE DOOD GAAT

Dit zijn natuurlijk uitzonderlijk grote voorbeelden, maar laat het een voorbeeld voor ons zijn. Eén van mijn punten in mijn succesformule is om een voorbeeld te hebben. En laten we niet kijken wat er niet mogelijk is, maar wat er voor ons wel mogelijk is. Als je écht wilt, is er meestal meer mogelijk dan je zou kunnen denken. Tijdens mijn zeilreizen heb ik tal van mensen ontmoet die de wereld hebben omzeild in kleine bootjes. Mensen met weinig financiele middelen, maar wel met de moed om het te doen, om de stap te nemen, mensen die het risico nemen om te leven. Hoe zonde is het als je leven nog niet klaar is als je dood gaat?

Tot slot nog iets uit mijn geschiedenis. Het is inmiddels zeventien jaar geleden dat ik in een financiële crisis belandde. Al mijn geld was tot as wedergekeerd op de aandelenbeurs en mijn schuld was bijna twee miljoen gulden. Saillant detail is dat ik net mijn werkzaamheden bij radio 538 en TMG had beeïndigd, dus mijn voorgenomen sabbatical werd plotseling omgezet in werkeloosheid zonder inkomen en uitzicht. De wensput waarin ik terecht was gekomen was zo diep dat de echo lichtjaren nodig had om te weerklinken. En zo kreeg mijn carrière een iets andere wending. Er werd mij een baantje aangeboden om elke zaterdag te komen voorlezen in de Efteling. En zo zat ik enkele zaterdagochtenden, verkleed als hofnar, tientallen kinderen sprookjes voor te lezen. Was er daarna gebeurde lijkt wel een boek… En hij leefde toch nog lang en gelukkig.

Ik wens je veel geluk en wijsheid, Bonne Santé, Michael Pilarczyk.
________________

Woensdagavond 14 januari 20.00 uur webinar met Michael Pilarczyk
Aanmelden kan via deze link:

http://webinarjam.net/webinar/go/4225/e5af99d01d


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Zo waar dit en ook inspirerend. Vooral dat als er weinig geld is het juist steeds (negatieve) aandacht vraagt, dat is ook mijn ervaring geweest. Nu besef ik me steeds meer dat overvloed ontvangen (en mijzelf dat gunnen) ook o.a. veel met zelfliefde te maken heeft. Ik ga de webinar straks ook bekijken. Dank voor het delen!

 • Anneke schreef:

  Hoi Marian,
  Komt hier een replay van. Ik heb die avond een cursus waar ik naar toe moet en ik zou ook graag dit webinar nog na luisteren.
  Alvast bedankt voor de reactie
  Groetjes Anneke

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >