Die stap terug….

Heb je soms ook wel eens het gevoel dat je iets of iemand mist? Je bent goed bezig op je levensweg maar toch lijk je nauwelijks vooruit te komen. Sterker nog: voor jouw gevoel heb je zelfs een stap terug gedaan.

Verliezen lijken je ineens te overspoelen: herinneringen uit je verleden, ontbrekende ouders of kinderen, relatieproblemen, veranderingen op je werk of in je persoonlijke omgeving, lichamelijke veranderingen.

Alles lijkt anders te worden. Het oude, vertrouwde is er niet meer.

Gedachten en gevoelens over hoe het was bezorgen je nu heimwee, verdriet, gemis, pijn. Misschien voel je je afgewezen of niet begrepen. Hierdoor kun je in een crisis belanden waardoor je je liever terugtrekt.

Met al die veranderingen in je leven krijg je het gevoel dat je zelf ook moet veranderen. Een klein, of misschien toch wat groter, deel van je wil dit eigenlijk wel. In je rusteloosheid, angst of woede ontstaan andere normen en waarden. Je gaat nadenken over wat er echt bij je hoort en wat niet (meer). Daarbij is het goed om niet in oude problemen te blijven hangen.

Welke leeftijd je ook hebt: je leven (gevoel, gedachten) kun je altijd veranderen. Een belangrijke stap daartoe is het ontwikkelen van een nieuw bewustzijn. Realiseer je bijvoorbeeld dat je pijn hebt maar dat je niet die pijn bent. Identificeer je niet met die voor jou ongewenste toestand.

Zoek de zin van je leven

Zoek maar vooral vind jezelf.

Als je op deze manier met jezelf aan de slag gaat neem je zelf, grotendeels bewust, de beslissingen.

Soms neemt het leven echter het heft in handen en dringt het jou een nieuw bewustzijn op. Dit kan plotseling gebeuren maar vaak vindt het stapsgewijs plaats. Er gaan je dingen opvallen. Je merkt dat je anders op dingen of mensen reageert. Je voelt dat je op een veranderde manier in het leven staat waarbij je ook anders naar je verleden kijkt. Je wilt er niet meer zo vaak aan denken. Je flirt af en toe met een ander leven maar weet nog niet hoe je het moet aanpakken.

Die ‘oude’ toestand, dat verleden van je, neemt je nog steeds in beslag.

Je verleden raak je niet echt kwijt: het zit in je. Vanaf het moment waarop je bent gemaakt, ontstond je verleden al. Het bevindt zich in je cellen, in je DNA, en hoort bij je.

Misschien hoef je je verleden ook niet te verliezen of mag dat zelfs niet.

Het is mede bepalend voor je huidige leven en je toekomst. Het kan een rol spelen in bijvoorbeeld de ontwikkeling van je karakter of in de ziektes die je krijgt.

Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Je bent zelf namelijk voor een deel in staat om een eigen leven met een gezond afweersysteem te creëren. Je levensstijl, je omgeving en je voeding spelen een belangrijke rol daarin.

‘En mijn verleden dan?’ vraag je je waarschijnlijk nog steeds af.

Je verleden zit in je maar je bent niet je verleden.

Jij bent jij. Je leeft nu. Je bent jezelf en kunt, ongeacht je verleden, zelf nu je leven vorm en inhoud geven.

Bewustzijn is de motor die alles in beweging zet.

Wees je bewust van je huidige leven maar wees je ook bewust van je verleden en welke rol dit nu nog in je dagelijks leven speelt. Probeer je huidige bewustzijn van je gedachten over het verleden te veranderen.

Leef in aandacht. Praktiseer gewaar zijn. Blijf voor de volle honderd procent aanwezig in je dagelijks leven.

Doe af en toe ook gewoon eens niets. Je zult verrast worden hoeveel er vanzelf gebeurt.

Achteraf blijkt vaak dat die stap terug de belangrijkste stap vooruit is geweest.


Tags

stap terug, stap vooruit, verleden


Misschien vind je dit ook leuk:

Accepteren

Accepteren

Die stap terug….

Die stap terug….
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>