Loslaten: de beste manier om een probleem op te lossen

Loslaten: de beste manier om een probleem op te lossen

Ben jij ook zo’n piekeraar?

Is het je wel eens opgevallen dat je door het piekeren steeds verder van de weg raakt in je verhaal? Dat je vooruit gaat lopen op de zaken, allerlei scenario’s gaat bedenken? Meestal scenario’s die veel problemen op leveren die vervolgens ook weer ‘alvast’ opgelost moeten worden.

En dat allemaal in je gedachten!

Complete thrillers, ingewikkelde juridische series, medische drama’s en actiefilms ben je aan het schrijven in je hoofd!

En wat levert het je op?

Is het probleem opgelost? Nee!
Heb je er nieuwe problemen bijgekregen? Ja!
Heeft het je veel energie gekost? Ja!

Als je er iets aan kan doen, doe het nu. Niet uitstellen, niet nadenken, maar doen!

Als er niets is wat je nu kunt doen om het probleem op te lossen, laat het dan los en geef het pas weer aandacht (ook in je gedachten) op het moment dat het actueel is.

Schep ruimte in je hoofd en leef in het nu, dan kun je de energie van het moment gebruiken om te genieten van alles wat er wel is in je levenSoms is de eenvoudigste manier om een probleem op te lossen, je probleem op te geven.

Ik merk dat ik hoe meer ik stop met dingen te dwingen, hoe meer het probleem zich vanzelf lijkt op te lossen. Ik heb mezelf ook aangeleerd om te zeggen "alles komt goed". Uiteindelijk komt alles ook goed, misschien niet op de manier zoals jij bedacht had. Echt waar alles komt goed.

Hoe meer ik dingen laat gebeuren, hoe minder tijd ik besteed om ze proberen te laten gebeuren.

Ik denk dat het ook de kracht van het universum is.

Leestip: Wet van Aantrekking, wat het voor jou kan doen

Nog niet zo lang geleden had ik iets besteld wat uit Canada moest komen. Het kwam maar niet aan en ik had al betaald. Heel vervelend natuurlijk. Ik had inmiddels al drie keer een e-mail er over gestuurd. Behalve dat kon ik verder even niets doen. Ja... me ergeren, maar het is mijn overtuiging dat dat geen nut heeft. Op dat moment heb ik afstand van het probleem genomen.

Gisteren ontving ik opeens een e-mail dat er opdracht was gegeven voor creditering van mijn creditcardbetaling.

Op het moment dat het nodig was heb ik actie ondernomen waar het mogelijk was en het daarna losgelaten, ervan uitgaande dat uiteindelijk alles goed komt.  Dit leeft ook zoveel makkelijker.

Loslaten is echt het proberen waard

Neem het leven zoals het is. Accepteer wat er is. Als er actie moet worden ondernomen, neem deze dan. De meeste van onze problemen zijn niet echt fysieke problemen maar ingebeelde obstakels.

Het is interessant om te zien dat je veel problemen ervaart. Maar je zal zien als je loslaat dat vaak het probleem zich vanzelf oplost. Laat het los.

Ik daag je uit tot het loslaten van:

 • perfect te zijn
 • relaties met mensen in stand te houden die je niet graag mag
 • te voldoen aan de verwachting van anderen
 • om het perfecte lichaam te hebben (wat is perfect?)
 • zorgen te maken
 • verhalen te verzinnen van wat er zou kunnen gebeuren als…. (je een bepaalde actie doet)
 • door iedereen aardig gevonden te willen worden
 • je druk te maken wat een ander van je denkt

Wat denk je? Heeft loslaten je geholpen met het probleem? Wat wil jij graag loslaten? Lief als je hieronder een reactie achterlaat, je helpt daarmee ook weer anderen mensen met hun inzichten. Dank je wel!

Houd niet vast aan woede, angst of pijn. Ze stelen je energie en houden je weg van liefde.

Als jij door het leven gaat als een stralende zon, komen er mensen naar je toe om zich op te warmen aan je stralen. Check gerust mijn 17 tips voor het houden van Jezelf.

loslaten verdergaan
Loslaten geeft je de vrijheid om dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

loslaten, probleem, probleem oplossen, universum


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Pieter schreef:

  Misschien was het gewoon helemaal de bedoeling van het lot, dat ik nooit kinderen zou hebben. Dat ik gewoon niet geschikt ben als persoon om een gezin mee te beginnen. Gewoon niet geschikt als vaderfiguur.

 • Pieter schreef:

  >> Toch is het beter het geprobeerd te hebben, dan een stap terug te doen en voor altijd spijt te hebben van wat je niet gedaan hebt.

  Ik heb liever het niet geprobeerd, dan wel. Ik doe liever een stap terug.

 • Sandra Thelen schreef:

  Ik probeer degene waar ik verliefd op ben los te laten. Maar elke keer wanneer ik dat probeer word ik eraan herinnerd of mee geconfronteerd. Zelfs door mn eigen kinderen. Dat ze hem gezien hebben, of gewoon uit het niets vertellen ze wat ze jarenlang geleden met hem hebben meegemaakt. En als het mijn kinderen niet zijn, dan wel andere mensen of in de media zelfs. En als ik het heb losgelaten, dan komt de persoon in kwestie even terug. Maar dan wel heel even. Begrijp er niks van, ik wil het zo graag loslaten. Maar soms lijkt het alsof het niet mag.

  • Pieter schreef:

   Heb ik ook, soms lijkt alsof zij er net een sensor heeft van dat ik haar nooit meer wil zien en dan zij mij dan bewust mij haar laat ontmoeten. Dan denk ik echt doe je het er nou om? Ik wil je gewoon vergeten rotmeid. Dringt kennelijk niet tot haar door.

  • Pieter schreef:

   Perfecte persoon, verkeerde tijd.

  • Pieter schreef:

   Geen tijd bestaat niet, geen prioriteit wel. En ik maak van haar geen prioriteit. Simpelweg, omdat ik voor haar geen tijd en prioriteit maak. Kan ik ook niet eindigen met een scheiding, mijn kinderen niet kunnen zien, of alimentatie moeten betalen. Scheelt weer een hoop ergernis.

  • Pieter schreef:

   Zij wil ook dat ik een rijbewijs ga halen. Alles aan een auto is duur. Geen zin in. Geen zin in om overal op te moeten bezuinigen omdat ik een auto zou hebben, of omdat ik weer een bekeuring heb gekregen, schade heb gereden of weer autopech heb.

 • Je schrijft leuk en ik kan me helemaal vinden in dit stuk! Gaaf dat je op deze manier een bijdrage bent aan anderen! Ook ik had ooit een enorm piekerhoofd en dacht vooral in blokkades en angsten. Sinds ik Access Consciousness tegen ben gekomen werd het zooooooo veel makkelijker! Ik kreeg een andere kijk en dat heeft veel voor mij veranderd. Ik heb meer plezier, ben makkelijker en vind mezelf weer waardevol ipv waardeloos. Het heeft mij zoveel gebracht dat ik er zelf mee verder wilde, zodat ik het gemak wat ik ervaar ook aan anderen kan doorgeven. Ik zet me met veel plezier in om meer bewustzijn en daarmee meer gemak, plezier, rust en ruimte in hoofden en levens te creëren. Misschien is het iets voor jou of iemand die je kent? Access Consciousness (Bars) heet het en het is intussen in het hele land te vinden!

 • Bianca schreef:

  Los laten is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb zelf héél véél aan Eckhart Tolle. Toen ik de dvd van “The Finhorn retreat” (the power of now) had gezien heeft dat mijn leven compleet positief veranderd. Toen is er bij mij een knop om gegaan. Een échte aanrader voor de piekeraars onder ons. Xxx

 • Renate- Janna schreef:

  Los laten: vorig jaar heb ik al afstand kunnen nemen van negatieve mensen om me heen, na levenslang de hoop te hebben dat ze me zouden gaan lief hebben. Nu moet ik mijn gewicht nog los laten en mijn gezondheid. De angst die ik daaromtrent heb, is dat ik niet naiief wil worden. Wanneer zorg je goed voor jezelf? Door jezelf met al je eigenschappen te accepteren en dus ook rond eten en ziekte. Of door zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen als wijs zou zijn, maar wat misschien psychisch niet haalbaar is. Of een nuance daarin vinden, een balans. Dat vind ik nog moeilijk.

 • Janette schreef:

  Als er problemen zijn
  probeer ik een oplossing er voor te vinden
  voor mensen die ik niet mag die laat ik links liggen
  je gaat toch ook om een hoop stront heen waarom zou je er in gaan staan om te ontdekken dat het niet alleen stinkt maar ook nog eens lastig is om het van je schoenen te krijgen.
  Soms is een probleem een probleem
  en als je het los laat dan heb je de eerste stap al gewonnen door dat het je niet meer verlamd.
  Je angst is vaak het ergste door dat je zelf bang maakt met nare gedachten
  ga wat anders doen en maak een half uur per dag vrij om oplossingen te bedenken om je probleem op te lossen
  als het overdag al niet lukt lukt het je snachts zeker niet ..

 • @Jenna het leren loslaten is een proces maar wel belangrijk want je richt je op het positieve. Alles komt goed zoals @nico ook schrijft. Het is misschien niet wat jij in gedachten hebt maar alles komt goed. Belangrijk is om dat ook te geloven.

  Succes! marian

 • Ja Marian, we moeten meer overlaten aan ons onderbewustzijn…
  Zal je zien dat het uiteindelijk wel goed komt. Het ging wel niet op de manier zoals jij wilde, maar de uitkomst is precies zoals jij wilde…

  We maken ons vaak druk om niks

 • ik vind het vooral moeilijk om problemen los te laten: vb. mijn auto is nu afgekeurd op de technische controle, er zijn serieuze kosten aan. Ik zit daar bijna elke tijd van de dag over bezig. Ik probeer nu wel tegen me te zeggen: Jenna stop daarmee, het enige dat je erbij krijgt zijn rimpels en grijze haren en
  meestal lukt dat wel, als ik bewust ben natuurlijk

 • Uitdaging voor loslaten (in ieder geval voor mij):
  jezelf belangrijk proberen te maken op je werk
  Hier gaat veel energie in verloren en enig relativeringsvermogen kan geen kwaad.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >