Burn-out, hoe kom je eraan?

Burn-out, hoe kom je eraan?

Stress en burn-out zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je raakt opgebrand als je merkt dat je lichaam niet meer uit de ‘stress stand’ kan komen. Hoe je ook je best doet om te ontspannen, je lichaam en geest zijn niet in staat om rustig te worden.

Maar wat is er nu de reden van dat je niet meer kunt uitrusten. Ieder normaal mens die een inspanning doet, gaat vervolgens lekker liggen om eens goed uit te rusten. Een nachtje goed slapen en je bent weer bijgetankt om weer verder te gaan!

Mensen die een burn-out ervaren, lopen altijd tegen veel onbegrip aan. Ze krijgen het advies om
‘gewoon’ eens een poosje uit te rusten. Klinkt heel simpel, maar voor een is dit een hele opgave. Een gezond lichaam kan na een flinke inspanning weer ontspannen. Een opgebrand lichaam kan dit met geen mogelijkheid.

Hoe kan die burn-out toch?

Om hier het antwoord op te vinden heb ik eens uitgezocht wat stress is, en waar het vandaan komt. Wat het doet met je lichaam en vooral hoe het komt dat dit chronisch aanvoelt tijdens de burn-out periode. De natuur heeft het best wel handig bedacht!

Als je lichaam in staat van paraatheid moet worden gebracht, krijgen de hersenen een seintje. Dit kan in geval van gevaar, of in gevallen dat handelen noodzakelijk is. Je hebt dan een stoot energie nodig, en je krijgt die dan gratis en voor niets in de vorm van een stoot adrenaline.

Aktie! Je kan vluchten of aanvallen maar ook presteren! Echt super handig, want je lichaam geeft je alles wat je nodig hebt. De hartslag verhoogd, je bloeddruk stijgt en je spieren spannen zich aan. Allemaal nodig om de noodzakelijke inspanning te leveren.

Stress is dus een heel natuurlijke en gezonde reactie van ons lichaam. Het helpt ons te presteren en om te handelen. Je bent alert en je concentratie is optimaal. Super handig om grote prestaties te leveren. Niet vreemd dat gedreven mensen vaak adrenaline aanmaken.

Normaal gesproken hersteld je lichaam zich weer na de inspanning. De hartslag daalt weer, de bloeddruk ook en je spieren ontspannen zich weer. Het lichaam heeft tijdens de inspanning veel energie verbruikt en zal nu weer nieuwe energie moeten opladen. Het zo bekende ‘bijtanken’ kan beginnen.

Zonder brandstof geen prestatie.

Bij iemand die opgebrand is, blijft het lichaam maar adrenaline geven. De hersenen raken in de war, blijven seintjes afgeven en meer en meer adrenaline komt er in je lichaam… het lichaam reageert, de hartslag stijgt, je begint te trillen want de spieren spannen zich aan zonder reden.

Het lichaam is in staat van paraatheid zonder dat dit nodig is. Hartkloppingen, zweten, trillen… allemaal symptomen die je vertellen dat je lichaam niet in staat is weer uit de vechthouding te komen. Klaar om te presteren, maar zonder energie…..

Je voelt je onrustig want je bent gewent om actie te ondernemen! Maar het is de bedoeling dat je uitrust, het energieniveau moet aangevuld worden….

Doordat je lichaam geen energie meer krijgt raakt het uitgeput. Je lichaam en geest geven de moed op omdat deze zonder energie niet kunnen presteren. Je bent wel gewent om door te zetten, niet opgeven want dit staat immers niet in je woordenboek.

De frustratie is compleet. Je wilt zo graag maar kunt echt niet meer. De lange weg naar herstel zal pas beginnen als de bewustwording er is. Ben je daar aangekomen dan zal het herstel pas beginnen. Een leerzaam proces die je later een rijk gevoel zal geven. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn, eindelijk krijgen zij de aandacht die ze verdienen.

Een herstelde burn-outer zal er altijd rijker uit komen!

Het genieten van geleverde prestaties werd altijd over geslagen, maar dat zal vanaf het herstel veranderen.

Veel mensen met een burn-out vertellen er rijker uit te komen. Ze zijn dankbaar voor deze wijze levensles!

Ben jij er rijker uitgekomen? Wat is jouw ervaring? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.

Leestip: Voorkom een burn-out en Burn-out, hoe kom ik eraf?

Uitgelicht

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

burn out, energie, opgebrand, prestatie, stress


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Bernard schreef:

  Hoe kom ik er van af???
  Ik loop sinds december met mijn burn-out, maar ik kom er niet uit.
  En ik begin regelmatig te janken zonder reden.
  ik ben al 3 keer in een therapie geweest, maar ik krijg geen rust en het lukt niet eruit te komen.
  Ik ben gewoon op!!!!!!!!!

 • Inmiddels heb ik mijn derde burnout gehad (in tien jaar tijd) En ik weet inmiddels dat ik over me heen liet lopen! Maar na mijn laatste burnout heb ik geleerd om NEE te zeggen en mijn gevoel/intuitie SERIEUS te nemen en afspraken af te zeggen als ik te moe ben. Dat lukt me -gelukkig wel- al stukken beter. Helaas heb ik hier C.V.S./M.E. aan overgehouden en kan weinig doen aan activiteiten. Wat mij nu helpt is ontspanningsoefeningen en Mindfullnes bezig te zijn. Leren accepteren dat ik nu echt veel minder kan doen. Verder ben ik nog aan het uit zoeken, wat mij nog meer kan helpen om een goede balans vinden.

  Graag wil ik andere meegeven: Luister naar je gevoel/intuitie!
  Hartelijke groetjes,
  Trudy

 • Xerxes schreef:

  Helaas wel, enkele jaren geleden een zeer zware BO gehad. Ik dacht dat dat me nooit meer zou overkomen en dat ik de symptomen zeker zou herkennen.
  Nu alweer 3 mnd thuis, BO? nee dat niet (denk ik) maar dat scheelde niet veel…
  Ben je er rijker doorgeworden..? Ja, toch wel. Zeker nu erg op zoek naar antwoorden, op zoek naar mijzelf, naar een leven met minder stress:-)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >