Blijvend meer energie

Blijvend meer energie

blijvend meer energieBlijvend meer energie
Volgens de vijf elementen
Auteur: Jeanine Hofs

Blijvend meer energie

Meer energie, wie wil dat nou niet. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een chronisch tekort heeft aan energie. Hoe komt dat nou toch? Doen we teveel, willen we teveel, doen we de verkeerde dingen, laten we de verkeerde dingen?

Verschillende invloeden

Iets gaat er verkeerd in ieder geval, want energie is iets wat voor iedereen toegankelijk is, een natuurlijke staat van zijn. Een goede balans tussen rust, voeding en activiteit zijn over het algemeen de basis principes van een goed energie huishouding. En toch lijken veel mensen op het randje van uitputting te leven, ondanks dat er voldoende voeding voorhanden is, op iedere hoek van de straat een sportschool staat en we allemaal een bed tot onze beschikking hebben.

Blijkbaar zijn er meer invloeden die een aanslag doen op onze energie huishouding. En voldoende energie willen we allemaal om alle activiteiten te kunnen uitvoeren die we voor onszelf bedacht hebben.

Hooggevoeligheid

Ook ik worstel al jaren met het thema ‘energie’. Inmiddels weet ik dat m.n. het HSP aspect nogal eens voor behoorlijke energie lekkages kan zorgen. Dat ik niet zo goed ben in mijn grenzen herkennen en stellen, behoeftes van anderen nogal eens voorrang geef boven de mijne etc. Kortom, uit balans raken is voor mij niet zo moeilijk!

Jeanine schrijft in haar inleiding:

“Ben jij vaak moe? Heb je allerlei vage klachten of zit je gewoon niet lekker in je vel? Dan is jouw energie uit balans geraakt. Pas als je de balans herstelt, zul je weer fit en vitaal worden.”

“Mensen vragen mij altijd hoe ik aan zoveel energie kom en hoe ik toch zoveel kan doen op één dag. En het antwoord is simpel: balans. Ik zorg ervoor dat ik mijn energie in balans houd. Dat betekent balans tussen inspanning en ontspanning, tussen actief en passief, tussen leuk en niet-leuk, tussen mezelf en de anderen. Zoals Yin en Yang dus.”

Energie heeft een fysieke kant, iets kunnen doen, maar ook een niet-fysieke kant zoals geestkracht en veerkracht.

Jeanine schrijft in dit boek over de energie huishouding aan de hand van de TCM (Traditional Chinese Medicine oftewel Traditionele Chinese Geneeskunde). De oude oosterse wijsheden tonen duidelijk hoe lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Elementen

Een belangrijk onderdeel van de TMC zijn de elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Alle energie is namelijk te verdelen in deze vijf elementen. Elk element correspondeert met een bepaald orgaansysteem. Zowel fysiek als niet fysiek. Steeds wordt ook de link gelegd met de natuur, waardoor de samenhang mens en natuur nog meer benadrukt wordt.

In het boek wordt hier op een heldere, beknopte manier (de TMC is natuurlijk een tamelijk uitgebreide materie) uitleg over gegeven en vooral hoe je het zelf kunt gebruiken.

Aan de hand van diverse checklists en voorbeelden kun je zelf je knelpunten en blokkades in kaart brengen. En met de concrete tips en oefeningen meteen zelf aan de slag. De ene keer zal het iets fysieks zijn, de andere keer misschien toch iets niet-fysieks (emoties, gedachten, intenties e.d.).

Ze raadt je aan om een map aan te leggen die je als werkschrift gebruikt gedurende het lezen van het boek en de oefeningen die je doet. Het geeft een overzicht waar de blokkades zitten en welke oefeningen van toepassing zijn en natuurlijk leg je op die manier je vorderingen vast.

Een belangrijk gedeelte in het boek is weggelegd voor het element Aarde, verantwoordelijk voor 60% van je energie en de basis voor het goed functioneren van alle andere elementen en organen.

Het voert te ver om alle elementen en hun invloeden uitgebreid te beschrijven. Daarvoor moet je zelf het boek bestuderen. En dat lezen is echt de moeite waard. Zo op het oog lijkt het lastige materie: oosterse wijsheden, elementen, fysiek en niet-fysiek, pfff je zou van minder uitslag krijgen. Toch leest het boek gemakkelijk weg. Jeanine heeft een prettig leesbare schrijfstijl, geeft volop praktijkvoorbeelden en goede oefeningen, affirmaties en tips. Overal proef je haar ervaring uit de praktijk, waardoor het geen theoretisch verhaaltje wordt.

En ik vind het bijzonder knap hoe zij een eeuwenoude, oosterse, levenswijze helemaal weet te vertalen en bewerken, zodat het voor ons, westerse nit-witten, bruikbaar is.

Ik vind het echt een aanrader dit boek, omdat het geen instant tips zijn voor meer energie. Niet het geijkte rijtje; gezonde voeding, voldoende rust, sporten. Maar eerst inzicht waar, op welke details de kneep zit en deze ook op een holistische manier wordt benaderd. Soms zit het ‘ energie-lek’ heel ergens anders dan je zou verwachten, en is de oplossing dus ook niet zo voor de hand liggend als je in eerste instantie zou denken.

Ik heb weer een hoop nieuwe dingen geleerd, o.a. dat mijn aarde-energie wel een oppepper kan gebruiken. En dat het dus voor mij bijvoorbeeld helemaal niet zo goed is om de dag te beginnen met een bak koude yoghurt (waar ik dus ook al van nature een afkeer van heb). Blijkbaar functioneert mijn innerlijke gids nog niet zo slecht.

Over de auteur:

Jeanine Hofs (1970)
Jeanine was al jong geïnteresseerd in energie en hoe je de kwaliteit van je leven kunt beïnvloeden.

Ze heeft verschillende opleidingen gedaan en uiteindelijk 20 jaar gewerkt op en leiding gegeven aan het drukke Body&Mind Sportinstituut. Daar hielp ze mensen met afslanken, aankomen, spieropbouw, conditie etc.

Ze ging TMC studeren en allerlei aanvullende bijscholingen en specialisaties ( o.a. op het gebied van depressie en burn-out).

Jeanine ging mensen behandelen ( Shenmen kliniek) en gaf lifestyle adviezen. Op den duur begon het haar op te vallen dat die behandelingen niet alleen hielpen voor de klachten waarvoor de cliënten gekomen waren. Ze bleken ook een positief effect te hebben op andere aspecten van hun leven.

Ze kwam tot de conclusie dat alles te maken heeft met het in balans brengen van de energie. Wanneer geblokkeerde energie weer gaat stromen, komen mensen weer in contact met zichzelf. Dan leer je weer naar jezelf luisteren en heb je de moed én energie om te doen wat goed voor je is.

En vooral dat laatste inspireert haar om mensen te helpen om meer energie te krijgen en te behouden.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

bescherm jezelf tegen negatieve energie, energie, hooggevoelig, hsp, meer energie


Misschien vind je dit ook leuk:

 • sandra meijer schreef:

  Ik krijg meer energie van lieve en leuke mensen om mij heen. waarbij ik mezelf kan zijn, waarmee ik leuke dingen onderneem. Hierdoor laadt mijn batterij weer op en blijf ik in balans.

 • Jacqueline schreef:

  Ik krijg energie van werken ( liefst buiten ) Met mensen met wie ik het goed kan vinden. Wanneer ik bij ben met mijn werkzaamheden in huis, zodat er rust is in het gezin. Dat geeft mij een tevreden gevoel. En niet teveel kijken naar anderen ( zit ook niet op facebook) Maar echt je gevoel en gedachtens in de gaten houden. Afspraken met echte vrienden. Liefs

 • Ik krijg meer energie van leuke dingen doen!
  Ehm.. wat vond ik ook alweer leuk??

 • Marlene schreef:

  Ik krijg energie als ik bedrijvig bezig ben, de dingen doe die ik leuk vind en mijn hart volg, zonder dat ik tegengehouden word door het negatieve stemmetje in mijn hoofd en mijn angsten, dan is de energie in een klap weg en raak ik uitgeput.

 • Van knuffelen krijg ik energie

 • Corinne schreef:

  Ik krijg energie van gezellige avondjes met goede vrienden, van het zonnetje als die schijnt, van een lief gebaar van mijn partner of kinderen. Maar waar ik naartoe wil is, energie krijgen uit mijn eigen bron. Genoeg hebben aan enkel en alleen mezelf, wat niet wil zeggen dat ik zonder mijn gezin en vrienden wil leven hoor! Vertrouwen krijgen dat ik, indien nodig, ook alleen wel redden zal en daarvoor is balans noodzakelijk. Dus alle tips en tools om daar te komen zijn van harte welkom ♥

 • Fawzia el Bach schreef:

  Ik krijg energie van zomaar een vreemde vriendelijk begroeten op straat en dan een glimlach terugkrijgen!

 • Ik krijg energie van dit enorm leuke stukje over mijn boek. Dank je wel Yolanda, fijn dat ik je met mijn boek zo heb kunnen inspireren 🙂 En geweldig dat ‘Just be You’ 3 exemplaren weggeeft! Ik wens de winnaars alvast veel leesplezier en natuurlijk blijvend meer energie!
  Met energieke groet, Jeanine Hofs

 • Een rondje hardlopen in de natuur terwijl je de zon ziet opkomen. .heerlijk!

 • Natascha schreef:

  Als ik na een drukke dag/week kan zeggen, dat heb ik weer mooi gedaan! Goed gebalanceerd tussen mijn werk, mijn gezin, dingen die moeten en ook nog tijd heb gevonden voor dingen die IK wil. Zo’n tevreden gevoel geeft mij energie!

 • paulien schreef:

  Ik krijg energie van het maken van muziek! Heerlijk achter mijn piano zitten, spelen en luidkeels zingen!!;)

 • Op het moment is mijn energie ver te zoeken maar normaal krijg ik energie van een buitenrit. Met de neus in de wind en flink de benen strekken van mijn paard. Intensief maar ook heel ontspannend.

 • Van de vroege lentezon en als ik mijn favoriete muziek op zet.

 • Van bijna alles dat nieuw is krijg ik energie.. Maar vooral nieuwe mensen leren kennen, festivals en het zonnige buitenleven! : )

 • Ik krijg energie als ik veel lol heb met vriendinnen of collega’s. Soms kunnen we zoveel lachen dat het je moe maakt, maar toch ook positieve energie geeft.

 • Desiree Bolsenbroek schreef:

  Ik krijg meer energie van mindfullness oefeningen, zoals voeding tot mij nemen. Bewust eten, bewust hardlopen betekent bewust genieten van alles in mijn leven, waar ik naar streef!
  Nu wil het feit dat ik in mijn afstudeerjaar zit van de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. Ik zou zo graag mijn cliënten binnen de crisisopvang (waar ik als vrijwilliger werk) bekend maken met dit boek en het aan hen uitlenen. Deze mensen hebben vaak te maken met vele schulden en dus de schuldhulpverlening. Ik als student doe het maximale en dit boek zou hier enorm in bijdragen!
  Vriendelijke groet,
  Desiree

 • Buiten zijn, bloemen, bomen en gras zien, vogels horen. Hond uitlaten en zien hoe hond volledig hond is en ik van haar leer. Met lief een goed gesprek, lachten om de meest idiote dingen. Gewoon plezier hebben en kiezen om leuke dingen te doen en vervelende dingen leuk te maken.

 • Marrit Brouwer schreef:

  Ik krijg veel energie van lekker lachen, en dan vooral om filmpjes van dieren die gekke dingen doen. Ik hoop door veel te lachen sneller te herstellen van mijn burn-out. Het ontspant in ieder geval altijd!!

 • Bettie schreef:

  Van de zon,van lieve mensen in mijn omgeving,van sporten,en van gezond en lekker eten.

 • katinka schreef:

  Ik krijg energie van yoga, goede gesprekken van een onverwacht compliment, leuke dingen doen (sauna, bioscoop, uit eten) van wandelen in de natuur en van positieve mensen om mij heen…

 • dineke schreef:

  Ik krijg energie van positieve mensen om me heen, mijn wandelingen en leuke dingen bedenken om met mijn man en zoon te doen.

 • Meer energie krijg ik van ee n warm onbijt. Een lekkere massage en van zoveel mogelijk op blote voeten lopen.

 • Rebecca schreef:

  Ik krijg energie van schoonmaken ! Vooral met muziek erbij ! En een situatie wat zorgt voor spanning en adrenaline wekt ook energie op bij mij. Maar helaas is de grote tegenhanger, dat na een BOOST er een forse dosis vermoeidheid komt.
  Ik zou heel graag willen leren de energie stromend te houden !

 • Patrick schreef:

  Ik probeer mijn leven in beweging te zetten, zodat het een beleving wordt. Daar krijg ik energie van.

 • Nettie schreef:

  Ik krijg energie van onverwachte goede gesprekken en ook van het helpen van anderen. Het gevoel dat mensen geven dat ik voor hen het verschil maak met (voor mij)soms kleine dingen, daar krijg ik energie van.

 • Ik ben al een lange periode op zoek naar balans tussen actie en ontspannibg. Dit heeft geresulteerd in het leren herkennen van de signalen van mijn lichaam en daar naar proberen te luisteren. Als dat lukt dan heb ik meer energie. Eigenlijk kan je dus zeggen dat ik energie krijg door het serieus nemen van mezelf.

 • Esther Verdonk schreef:

  Van een vitaliserende voetreflexmassage … de energie is dan dagen voelbaar.

 • Van inspannende ontspanning wat in mijn geval zumba is….energie krijg ik van mijn grootste schat: mijn dochtertje… energie krijg ik van de zon /buiten zijn..en zeer zeker ook van alle liefdevolle warme helpende mensen om mij heen 🙂

 • Jolanda schreef:

  Ik krijg meer energie asl ik goed en verantwoord eet,goed mn sporten/werken /rust in balans heb,alleen is dat behoorlijk op de hobbel sinds september 2013 door allerlei omstandigheden.Ik loop nu er tegen aan dat ik mn energie niveau niet meer terug krijg op mn level van voor die tijd.Daarom zou het boek een enorme steun in de rug zijn!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >