Ben jij wel eens teleurgesteld in anderen?

Ben jij wel eens teleurgesteld in anderen?
Ben jij wel eens teleurgesteld in anderen?

Iedere mens (en helemaal HSP-er) is meer dan eens teleurgesteld in anderen.

Heel herkenbaar voor de meeste HSP-ers: omdat je veel voor een ander over hebt, verwacht je dat omgekeerd ook. Daardoor raak je vaak teleurgesteld in anderen. Als hooggevoelig mens voel jij de noden van anderen goed aan, maar andersom is dat niet vanzelfsprekend voor het grootste gedeelte van de mensheid.

Daar kun je anderen meestal niet eens de schuld van geven.

De grootste fout die jij als (hoog)gevoelige maakt, is aannemen dat een ander precies zo denkt en voelt als jij.
Dat is niet zo.

Blijf daarom altijd goed uitleggen wat jij bedoelt en voelt en blijf altijd goed navragen wat een ander bedoelt en voelt.
Daarmee voorkom je een hoop teleurstellingen.

Wees daarom assertief als je iets nodig hebt van de ander. Die kan het immers niet ‘ruiken’. Heb geen verwachtingen, maar ben heel duidelijk in wat je wel en niet wenst

Neem niet aan wat een ander precies denkt of voelt

Geven en nemen

Geven en nemen hebben ook balans nodig. Als jij altijd alleen maar geeft en niet of nauwelijks ontvangt, raak je de connectie met jezelf kwijt. Als je alleen maar neemt en nauwelijks of niets geeft, raak je de connectie met anderen kwijt.

Om gezond te blijven en gezonde, evenwichtige relaties te onderhouden is de balans tussen geven en ontvangen belangrijk. Durf daarom te vragen om wat jij nodig hebt maar ook durf te nemen wat jij nodig hebt, bijvoorbeeld voldoende rust.

Geven en verwachten dat anderen op hun beurt geven is niet voldoende, als je veel verwacht word je teleurgesteld. Durf ook te vragen en durf te ontvangen.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

gevoelige mensen, hooggevoelig, hooggevoeligheid, hsp, verwachtingen


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>